Miodrag Zarković: Mudraci sa ”Vidovdana” su utvrdili da nam Bugari ponovo zabijaju nož u leđa

Podelite:

Preslatki mudraci sa ”Vidovdana” utvrdili su da afera sa oružjem i ova sa ”ruskim špijunom” dolaze iz jednog te istog centra. Osnovno saznanje na kojem temelje taj svoj dalekosežan zaključak jeste sledeće: i novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je na svom sajtu ”Armsvoč” prva objavila podatke o ”Krušiku”, i Hristo Grozev koji je juče ”zapalio” srpsku javnost snimkom ”ruskog špijuna”, dolaze iz Bugarske!

Ta jedna činjenica bila je majstorima dovoljna da povežu ove dve afere i, očekivano, oglase Vučićev režim žrtvom još jednog podlog napada.

Ima, međutim, nekoliko ne baš nebitnih pojedinosti koje su vunderkindi sa ”Vidovdana” propustili ili prećutali, a koje na ovaj jeftini spin bacaju potpuno novo svetlo.

1) Dilijana je o naoružavanju islamskih terorista počela da javlja pre više od dve godine, i to tako što se najpre lično uverila, dok je izveštavala sa sirijskog ratišta, u prisustvo bugarskog oružja u napuštenim kampovima Islamske države. Zbog svojih članaka, bila je ispitivana od strane bugarske obaveštajne službe i zatim grubo najurena iz dnevnog lista u kojem je radila, bez ikakvog objašnjenja.

2) Grozev je nafatirani soroševac koji za svoj ”novinarski” rad dobija soroševske nagrade tipa ”najbolji evropski novinar za tu i tu godinu”. Predano radi na širenju zapadne, mahom antiruske propagande, i za to dobija značajna novčana sredstva iz fondova zapadnih država.

3) Pre nego što se proteklog septembra dotakla ”Krušika”, Dilijana je godinama sakupljala i objavljivala šokantna saznanja o međunarodnoj zaveri u koju su uključene mnoge istočnoevropske zemlje, između ostalih njena Bugarska, naša Srbija i lijepa njihova Hrvatska, a na čijem čelu se nalaze američke kompanije i pojedinci povezani sa vojnim i bezbednosnim službama SAD. Cilj zavere je snabdevanje islamskih terorista tzv. diplomatskim letovima, kojima se do Sirije, Jemena i drugih žarišta prenosilo i oružje i municija.

4) Grozev bi pre sebi odsekao kablovsku nego javljao o nekoj protivzakonitosti u koju su umešani Zapadnjaci. Taman posla, on se i dalje bavi dokazivanjem da su Rusi iz Donbasa bili ti koji su leta 2014. oborili onaj malezijski avion. Od te priče, za koju nisu mogli da nađu niti jedan dokaz, u međuvremenu su odustali svi, ali ne i Grozev!

5) Dilijanini članci su često citirani u ruskoj javnosti, koja temeljno i sa velikim uvažavanjem prati njen rad. Ja sam o Dilijani prvi put i čuo prošle godine u Moskvi, kada sam izveštavao sa međunarodne konferencije o tajnim bio-hemijskim laboratorijama koje Amerikanci postavljaju oko Rusije. Tom prilikom sam se sreo i razgovarao sa desetinama pojedinaca koje su na ovaj ili onaj način povezane sa ruskim vojnim i bezbednosnim strukturama, a Dilijana i njeni članci bili su česta tema naših razgovora: nijednom rečju nijedan od mojih sagovornika nije ni pokušao da dovede u sumnju istinitost njenih izveštaja ili njen novinarski ugled. Naprotiv, rečeno mi je, doduše nezvanično, da Dilijana dosta podataka i dobija iz ruskih izvora, što je u krajnjem slučaju i logično s obzirom na to da je njena novinarska delatnost prvenstveno usmerena ka Bliskom istoku i naročito Siriji, gde ruska vojska sada ima značajno uporište i možda presudan značaj.

6) Grozev spada u one ”novinare” koji bi rado i sami bacili nukleranu bombu ili pet na Rusiju, što se vrlo lako vidi po čak i letimičnom pregledu njegovih članaka.

Tako da, moguće je da Dilijana Gajtandžijeva i Hristo Grozev rade za isti centar. Taman koliko je moguće da je sa Fahrijem Musljiuom seksualnu aferu imala Ana Brnabić a da je otac Nebojše Stefanovića u stvari prodavao diplome Siniše Malog.

U prevodu: niđe veze.

Ono gde veza postoji, to je između ”Vidovdanovog” uredništva sa jedne, i ruskih tzv. eksperata za Balkan Bondarenka, Bondarjeva i Iskenderova sa druge strane. Njih je sa SNS i Vučićem povezao Dragomir Anđelković, jedan od osnivača i urednika ”Vidovdana”, i dugogodišnji Vučićev nezvanični savetnik. Neke od nabrojanih Rusa upoznao sam takođe lane u Moskvi i delovali su veoma prijatno, ali da budem iskren nisu me oduševili poznavanjem prilika u Srbiji. Taj utisak su dodatno pokvarili početkom jeseni, kada su u nekoliko tekstova objavljenih i ovde pokušali da predstave Aleksandra Vučića kao ozbiljnog saveznika Rusije. U jednom od tih članaka pisalo je čak da je Vučić najodaniji ruski partner u Evropi!

Takve ocene bile izgledale su nebulozno i tada, a pogotovo su takve danas, dok Vučić i Brnabićka pokušavaju da pokrenu lov na ”ruske špijune” po Srbiji.

Nikada inače nije bilo lako objasniti kako to da sajt s nazivom ”Vidovdan” podržava Vučića, pod čijom je vladavinom Kosovo i Metohija sve manje i manje u sastavu Srbije. Ali su se tamošnji i mnogi drugi vučićoljupci svojevremeno bili dosetili da se sakriju iza nepreglednog ruskog prostranstva: ”Sve dok Vučić vodi pro-rusku politiku, bilo bi sumanuto da ga rušimo kako bismo na vlast vratili zapadne sluge”. Upravo tako su godinama unazad pravdali i njega i, još više, sebe.

Spinovi poput ovog o navodnoj povezanosti Dilijane i Grozeva, govore da oni od tog narativa nemaju nameru da odustaju čak ni danas, dok Vučić ganja ”ruske špijune” po Srbiji. Upravo dok ovo pišem, čujem sa TV-a kako besramno ponavlja da je danas upitao ruskog ambasadora ”Zašto?”, misleći na – zašto ruski špijuni vršljaju po Srbiji koja im je prijateljska zemlja. Ako mu Harčenko nije odgovorio vaspitno-popravnom šamarčinom preko tih lažljivih usta, gospodin ambasador bi morao da se povuče jer nije za tu funkciju.

Ali ”Vidovdan” i ostali režimski mediji nastavljaju da guslaju o tome da Vučić navodno vodi prorusku politiku. Više da i ne ulazimo u njihovu dobru ili lošu volju, ali to odavno nema čak ni minimalnu dozu ozbiljnosti. Jer da ima, ne bi smeli da ne vide ono što je očigledno:

Skandal sa trgovinom oružjem nije nikakva američka ili zapadna podmetačina (naprotiv, Dilijana je pre svega raskrinkala američki vojno-industrijski kompleks koji rukovodi nezakonitom prodajom), a sam Vučić je ubeđen da su mu tu aferu otvorili Rusi, pošto podozrevaju da je on spreman da se trajno okrene Zapadu i gurne Srbiju u NATO. Po svoj prilici je u tome u pravu, jer, kako vidimo, počele su da se pojavljuju i informacije o prodaji srpskog oružja zločinačkom režimu u Ukrajini, koji već pet godina ratuje protiv Donbasa i tamošnjeg ruskog stanovništva.

Čime je Vučić i u kolikoj meri razjario Ruse, možemo samo da nagađamo u ovom trenutku, ali je, gledano unazad, jasno kako je probao da ih umilostivi: upravo onim istupima moskovskih ”eksperata za Balkan” od pre dva meseca. To, po svoj prilici, nisu bili članci za upotrebu ovde, nego više za upotrebu tamo, u Rusiji, gde je trebalo da ubede nadležne da je Vučić zaista ruski saveznik i prijatelj.

Izgleda da tu priču u Rusiji više niko ne guta, ako su je ikada i gutali (odavno pričam da ga tamo doživljavaju kao neizbežno zlo). Kada i u Srbiji ljudi budu prozreli te laži, Vučićeva vlast urušiće se bukvalno preko noći.

Miodrag Zarković, Fejsbuk
Podelite:

1 komentar

  1. Nismo mi **mudraci sa Vidovdana** jado ne ojađeni to su bili car Lazo,Miloš Kobilić,Jug Bogdan,Vuk Branković.
    Mi smo više obični posmatrači vaši novinarsko geopolitički haiku parabola.
    Nikad se ne zna jel spinujete sebe da bi radili za drugog ili spinujete druge da bi sebi u džep nešto ušićarili??????

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here