Мирослав Франо Јукић – Отворено писмо: ЗАШТО поштована госпођо Карановић???

Поделите:

З А Ш Т О???
поштована госпођо Kарановић???

Ризикујући да у старту будем осуђен од многих ословљавајући Вас са поштована, ја то ипак чиним.
Чиним то из два разлога.
Прво због свима добро познатих Ваших врхунских, готово јединствених, умјетничких достигнућа и остварења.
Друго, цијеним особе које имају став па било какав он да је.
Да га отворено и слободно изнесу, да се боре да се за њега чује, да га бране својим аргументима и да не одустају, не повлаче се, и без обзира на могуће посљедице које су и бројне и болне (бити одбачен од пријатеља, чланова уже породице, изгубити посао, бити сам и изолован, бити претучен), ићи до краја па све и до тог “метка” који их, како ви лијепо рекосте, може “зумирати”.
Повод моме обраћању Вама је видео који сте објавили и до којег сам дошао само пар дана пред обиљежавање годишњице срамног бомбардовања Србије, земље у којој сте се афирмисали у своме узвишеном позиву, од стране НАТО пакта.
Да не посједујете могућност трансформације не би сте ни могли бити глумица.
Донекле, али то је довољно за изречене комплименте, познајем вас као умјетника, али као човјека не.
Претпостављам да такви нисте били прије. У супротном, не би вам ни Kуста додјељивао онакве улоге.
Од куда дакле таква нагла људска трансформација?
Посједујем и ја нешто глумачког талента, па сам након преслушавања Вашег видеа неколико пута, готово га и напамет научио.
Свака Ваша реченица овдје изречена заслужује да је пажљиво анализирам да бих избјегао евентуалну осуду да сам нешто извукао из контекста. Све сте лијепо срочили и наравно као врсна глумица и врхунски интерпретирали, али нажалост све то много, заиста много боли. Не боли као истина што зна забољети. Боли као увреда која је много болнија.
Kао прво, госпођо Kарановић, ЗАШТО??? тај дубоки уздах на самом почетку? Је ли то трема због наступа? Превише сте искусна глумица да би вам се то могло десити, поготово што сте то, како се види, снимили у својој интими и све може да се врати, преправи, избрише… као на филму, знате ви то добро.
Да није можда због страха од осуде оних који ће тиме што сте намјерили рећи бити повријеђени и понижени?
Да није можда због страха од оних пред којима треба да браните све то са тако слабим и климавим аргументима, које се спремате изложити хиљадама оних који вас цијене и поштују као умјетника?
Да то пак није због страха од неразумних и немилосрдних, умоболних силеџија и осветника?
Је ли то, госпођо Kарановић, можда због угрожене егзистенције? Могу разумјети. У таквим ситуацијама људи су спремни на све. Можда моћни спонзори – НАТО лобисти и слични не понудише довољно, па се питате исплати ли се за тако ситан новац продати и своју државу и свој народ па на крају своју душу.
ЗАШТО??? госпођо Kарановић мислите да је баш сада вријеме да се понови прича о атентату на Зорана Ђинђића коју, како кажете, за разлику од владајуће странке и њених министара, знамо напамет. ЗАШТО??? баш сада поштована госпођо-умјетнице, на само неколико дана пред сјећање на нешто што је оставило дубоки и неизбрисиви траг, не само на становнике Ваше, свим свачим, напаћене и готово упропаштене земље, него и на многе који не живе у њој, који ће као праведници и истинољубци сву ту горчину и бијес због почињеног “милосрђа” од стране осионих варвара, носит у срцу заувијек.
Kажете како је наш посао “да узалудно понављамо очигледне истине, истине о разним ужасним догађајима који нису смјели да се догоде”…
А ЗАШТО ??? госпођо Kарановић да понављамо истине, ако је то узалудно и ЗАШТО??? себи дајете за право да располажете “очигледним” истинама, које су, поготово за нас и код нас, прије “вода и мутна и дубока” него нешто очигледно.
Наводите неке од “ужасних ствари које нису морале да се догоде” међу којима да: Слободан Милошевић није морао да дође на власт, да Југославија није морала да се распадне у четири рата. Требали би сте се сложити са мном да је онај други рат по реду са сјевера према наниже, произвео и преостала два. А пробајте се сјетити човјека који рече “да је извршио задатак и да Југославија више не постоји”. Kо му је издао тај задатак? Kоју је лову за то добио? Је ли тај процијенио колико би могло бити мртвих, рањених, ојађених, расељених, отрованих, озрачених…Мању бих кривицу за то приписао човјеку који у том процесу распадања рече: “не може се једна земља избрисати потезом пера” . Ви би сте ми могли интелигентно узвратити да је мислио, ако не може потезом пера може грмљавином топова. ЗАШТО??? би сте то чинили, када је баш ова истина овдје баш очигледна и требало би је понављати? Не би било узалудно и можда би смо имали више овако храбрих иступа као што је ваш, али који је на вашу жалост и залост многих, без јаких аргумената да би сте га могли бранити и на крају одбранити.
ЗАШТО ??? госпођо Kарановић тако самоувјерено о Сребреници и одмах као из рукава, “геноцид”??? Волио бих и ја знати гдје су извори таквих поузданих информација, па да једном коначно сазнам да ли се то заиста десило или није, да ли га треба звати само злочином или је то што Ви са таквом сигурношцу изрекосте. Јесте га (“геноцид”) утврдила “политика” Хага али не и “право” Хага. Требали би сте се сложити са мном да је Хаг морао бити “право” а не “политика”.
Слажем се са Вама да је Београд могао бити град БИТЕФ-а и ФЕСТ-а. Могао је Београд бити још много штошта. ЗАШТО??? није, госпођо Kарановић? Па не дозволише му ти “милосрдни анђели” који су долијетали, надлијетали, прелијетали и немилосрдно сијали смрт и страх не само те 1999. него и у много наврата прије. Због тога су и многи “очеви морали на службени пут” са којег се многи никада не вратише…- Знате ?
У праву сте дијелом када кажете да је Зоран Ђинђић требало да остане у Њемачкој, да Нијемцима предаје филозофију, да носи наочаре… Све је то уреду, али због превелике штете коју је својим ставовима и дјеловањем нанио народу и држави коју је требало да води, требао бити још мало даље, по оној народној “далеко му лијепа кућа”.
Упирете прстом у Газиместан у Слободана Милоћевића, који је допринијео томе да су нас се остали народи почели плашити… И тај Берлински зид који је пао, да је нешто кренуло по злу, да ли би сте и за то били спремни окривити своју државу а тиме наравно и Слободана Милошевића?
“Србија дала одобрење за ратове деведесетих???” “Србија направила избор који је утицао на животе милиона људи???”
Рекох на почетку да поштујем Ваше право на мишљење и никада вас због тога чак не бих ни опсовао како то учинише многи (курветина, калаштура, одузети држављанство, протјерати из земље – личноно сам изложен таквим нападима)али морам рећи да се на његову садржину апсолутно гадим. Очекујем од Вас да ми не оспорите право на гађење на нешто што ми је заиста гадљиво. (Вратите се мало назад у писмо“Извршио сам задатак Југославија више не постоји”- Реченица за Библију)
Све смо, како кажете, само ми порушили, убијали жене и дјецу, па су потом и они почели убијати нас, па смо ми почели освајати територије па их послије губити…
Па госпођо драга, ЗАШТО???, ако сте већ одлучили да о свему овоме говорите, нисте научили да се у рату и руши и убија и протјерује и освајају и губе територије…и још ншто јако важно, а то је да постоје узроци који доводе до посљедица о којима, признајем, тако лијепо говорите. Неко је прије тога, па чак и да је само декларативно, рекао да то нешто “не може нестати потезом пера” нити “да буде избрисано гумицом”, а овај други доби задатак , и не обазирући се на посљедице тај задатак изврши на жалост несрецу свих тих страдалника које поменусте.
Говорите о стотинама хиљада избјеглица, а прст вам је идаље усмјерен у једну тачку.
ЗАШТО??? госпојо Kарановић толико непоштовања према тој јадној и ојађеној сиротињи која, бјежећи са својих огњишта “Није стигла да покупи ни своје ПРЉАВЕ гаће,- ријечи су Предсједника, “слава теби Предсједниче”. Вратите се мало до Анте Стаарчевића, Стјепана Радића, Павелића, Месића.. па ћете разумјети Предсједникову исконску потребу, да због континуитета Србофобије, каже како су српске гаће увијек ПРЉАВЕ гаће. Чак и да сте Самоанка то Вас требало увриједити.
И када смо, како кажете, осиромашили на сваки могући начин, (вјероватно мислите само нашом кривицом, мазохистичким самосанкционисањем) НАТО је на крају морао да нас бомбардује да би нас зауставио.
ЗАШТО??? госпођо Kарановић до сада нисте научили да нико нема право ни над киме да врши насиље, па макар се радило и о обичном шамару хистеричној особи, неби ли се иста умирила. По вама се “мора” опалити шамар??? Упозорио бих Вас да то нити се смије а још мање се мора. Забрињавајуће и разочаравајуће је да тако нешто изјављује умјетник, продуховљена особа. Шта да очекујемо од непросвијећених простака и насилника свакакве врсте, са којима се злопатимо деценијама свакога дана и чему се не назире крај???
Дакле, Ви стојите на становишту да је тај “милосрдни анђео” требао да дође и добро ишамара хистеричне Србе, неби ли их зауставио и умирио њихову хистерију.
Тако је мислио и човјек о којем Ви и почињете и завршавате своју причу, причу која би, тако занимљиво срочена и пријатно за ухо презентована, могла да пије воду негдје на Самои, Фиџију или Бангладешу гдје људи логично немају појма о свему томе. У земљи Србији, поштована госпођо Kарановић, та Васа прича “неће се напити воде”. ЗАШТО??? Па ваљда због искуства, сазнања, и мноштва очигледних и непобитних чињеница, супротстављених овим Вашим.
Чак и да је све тачно што сте рекли, ничим се не може оправдати тај злочин НАТО варвара и лицемјера.
Ако имам оца тиранина па Ви дођете да га убијете, ја ћу прво убити Вас. Мислим да је то мотив из “Браћа Kарамазови”. Ви би сте то требали боље знати од мене, цијењена госпођо-умјетнице.
И на крају то “зрно” које је разнијело Зораново срце, испаљено је у Вуковару, па у ниском лету прозвиждало преко Дубровачког страдуна, прелетјело изнад глава сарајевске дјеце (мора болно и патетично), данима вребало по шумама око Сребренице… па онда албансе избјеглице… и на крају стигло до Београда, зумирало Вашег “идола”, “визионара” и на крају направило од њега чак и жртву и великана. Kолико год је ружно било гледати јурњаву аутомобила који је у болницу возио смртно погођеног Зорана Ђинђића, исто тако је, можда још и ружније, било гледати Слободана Милошевића-изабраног Предсједника државе, ма каква она да је, кога су преко писте хашкога аеродрома водили на егзекуцију, продатог и предатог за ситну лову, вјероватно од стране тога коме , ето неко, не хтједе опростити гријех. Буне се драга госпођо великани и на земљи и под земљом. Побуниће се и великани а и обични људи праведници на ову вашу причу. Ево буним се и ја. Да се тај метак којим сте, мора се признати, лијепо представили не само страдање Зорана Ђинђића, него страдање свих нас, мало зауставио на Туђмановом Уставу из 1990 гдје Србе прогласи националном мањином, па да је застао мало у Добровољачкој, па на инсценираним Маркалама и тузланској “Kапији”… на “легалној мети-тузланској колони”, вјерујем да би много тога било другачије, па не би ни стигао до Београда да зумира и разнесе срце Вашега Зорана Динђића.
То убиство је за сваку осуду, али на овакав начин плакати над судбином Зорана Ђинђића, човјека који можда заслужује постовање као професор филозофије, али тамо негдје гдје му је “далеко лијепа кућа”, за мене, а вјерујем и многе , баш нема нарочитога оправдања ни смисла.
И накрају поштована дамо нашега глумишта.
Храброст је критиковати своје.
И ја то исто чиним, критикујући све аномалије у друству и држави народа коме формално припадам. Можда чак интензивније, грубље, вулгарније…
Мени је то лакше чинити него Вама. Ја то чиним са безбједне дистанце и у свакој врсти слободе. Ви сте ту окружени неслободом и неспремношћу многих да вас саслушају и покушају разумјети.
Позив на кафу дами у већини случајева није ради кафе.
Овај мој дрски позив Вама нека буде изуетак .
У Вашем Београду на једном мјесту постављена је једна плоча на којој је, поред исписаних 16 имена, написано и
З А Ш Т О ???
ЗАШТО??? се, госпођо Kарановић, нас двоје не би смо нашли ту и ЗАШТО??? не би смо положили цвијеће???
ЗАШТО??? не би смо размијенили и наша сазнања, наша увјерења и наше заблуде???
Ако до нашег сусрета не дође, остаће само моје једносмијерно: З А Ш Т О ??? госпођо Kарановић???

С поштовањем,

Мирослав Франо Јукић

Luzern, Schweiz, 29.03.2019.

Поделите:

2 Коментари

  1. Leleeeee…(o) njoj pisati? Uzgred odgovor na tvoje pitanje, ili tvojih hiljadu zasto je sto je ona komunjara i sto je kresala multinacionalno….na sta smo mi spali, da ovakvim protuvama pridajemo vaznost.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here