Miša Matić: SA PIŠTOLJEM DO DIPLOME

Podelite:

Kada su pobedili i ušli u Beograd, krajem 1944. godine Komunisti su veliku pažnju obratili na obrazovanje svojih kadrova i prvi udžbenik koji su izdali bio je „Bukvar za nepismene partizane“. Oni pismeni, sa višim ambicijama su upisivali fakultete, a još ako su pripadali formacijama Ozne, istraživali su i delatnosti svojih profesora u prethodnom periodu, te su tako rektori, dekani i profesori, ako su preživeli prvi oslobodilački udar,  često postajali neprijatelji sutrašnjice, protivnici današnjice i borci protiv budućnosti. Među prvima, takve etikete dobili su Aleksandar Kostić, Milutin Milanković i Veselin Čajkanović. Branko Popović, Svetislav Stefanović i Jovan Mijušković nisu preživeli duže od 8. novembra 1944. Već 1945. Studenti Oznaši počeli su da izlaze na ispite kod predratnih profesora, pa je ostala zapamćena anegdota da su neretko ulazili u kabinet profesora na polaganje ispita, sa pištoljem okačenim o pojas. Nisu javno polagali ispite, nisu imali vremena. Takva anegdota pratila je i tada mladog studenta iz Knjaževca Božina Jovanovića. Slična anegota, samo sa druge strane vezuje se i za profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Lazara Lazicu Markovića, predratnog Ministra pravde, jednog od najvećih pravnika svoga vremena u svetu, učesnika Osnivačke skupštine Društva naroda, kao i čelnika nekoliko radnih tela preteče Ujedinjenih nacija. Priča kaže, da kad je video poručnika Ozne, svog studenta, kako mu prilazi sa pištoljem i pružajući indeks sa željom da polaže ispit, studentu pokazuje vrata, uz savet da sledeći put ne dolazi naoružan na ispit, ako želi da postane pravnik. Student je, uz pretnju, napustio kabinet već vremešnog profesora visokog jedva 160 santimetara, u koji ubrzo dolazi patrola Ozne i odvodi Lazicu Markovića u zatvor u Đušinu ulicu, gde će mu se uskoro pridružiti i armijski general Dragoljub Draža Mihailović, kao sapatnik i optuženik na takozvanom Beogradskom procesu. Pronašli su mu u istrazi da je jedan od 533 potpisnika Apela srpskom narodu u vreme komesarske uprave Milana Aćimovića. On je jedini sa ovog spiska kome je suđeno za to delo. Nekima je to prilikom suđenja za druga dela protiv naroda i države,  uzeto kao otežavajuća okolnost, ali njemu je  to bilo jedino delo koje je dokazivalo kolaboraciju sa okupatorom, a mnogim potpisnicima uopšte i nije suđeno. Tako je profesor Lazica Marković, jedan od najuglednijih pravnika svoga vremena, završio na optuženičkoj klupi sa generalom Mihailovićem, gradonačelnikom Beograda Kumanudijem, dekanom Pravnog fakulteta Slobodanom Jovanovićem… njih ukupno 24, ali niko sa istim delom kao Lazica Marković. Kažnjen je sa 6 godina robije, gubitkom građanskih prava, sem roditeljskih u trajanju od 3 godine i konfiskacijom celokupne imovine. Robijao je u Sremskoj Mitrovici, među 14.000 raznih narodnih neprijatelja . Po izlasku sa robije poživeo je u teškim uslovima još 3 godine i umro u Beogradu u 73. godini, 1955. godine.

Božin sa Brozom

                                    Prof dr Lazar Lazica Marković

Student koji je sa pištoljem ušao da polaže ispit postao je ugledni član društva. Posle 30 godine od oružanog polaganja ispita na Pravnom fakultetu, postao predsednik Privredne komore Jugoslavije, bio je počasni građanin grada Bora…. a od 1989. Godine se bavio i visokim obrazovanjem, sa sinom Mićom, osnovao je Megatrend univerzitet, na kome 2006. godine stiče zvanje počasnog doktora nauka. Umro je 2011. godine u Beogradu, sedam godina posle podnošenja krivične prijave za organizovanje i učešće u ratnom zločinu i masovnim likvidacijama 1944. i 1945. u Boljavcu. Tužilaštvo, kome je advokat iz Boljevca Rade Janković podneo krivičnu prijavu protiv Božina Jovanovića i još trojice pripadnika Ozne, čuvalo u fioci optužnicu i dokaze i sačekalo je da umre i poslednji od njih, kako bi podnosioca obavestilo da su svi umrli i da se protiv njih ne može podići optužnica. Božin Jovanović počiva na beogradskom Novom groblju, u aleji Narodnih heroja iako je Heroj socijalističkog rada, a ne  ordena Narodnog heroja, gde mu je postavljena bista za razliku od ostalih komšija, čija su večna počivališta označena piramidama. Njegov sin Mića juče je prodao Megatrend univerzitet, a knjige iz konfiskovane biblioteke profesora Lazice Markovića prodaju se na buljaku sa pečatom milicije.

Miša Matić za Vidovdan

Podelite:

11 Komentari

 1. Kada okupaš komunistu, dobiješ prljavu vodu i čistog lopova. To važi i za njihove potomke. Kontinuitet vlasti bezbožnih protuva, u raznim metamorfozama.

 2. U kakvim su dakle porodičnim odnosima Titov general Arsa Jovanović i ovaj revolveraš Božin Jovanović???????
  Arsu su posle rata doveli na Rumunsko-Yugoslovensku granicu i ubili pod alibijem da ga je tu ubila Rumunska graničarska služba..
  Što je čista laž jer postoji mnoštvo svedoka koji su videli da je Arsa ubijen sa grupom komunista i ostavljen na polju da bi izgledalo da je to delo tobož Rumuna.
  Kažu da se svirepo,masovno ubistvo dogodilo negde u ataru Banatskog Petrovog Sela?????
  Izgleda da se familija ovog Megatrend lopuže Božina bavila pored prosvete i kulturno umetničkim ubistvima neistomišljenika?????

  • Arso Jovanović je Crnogorac, a Božin je iz Knjaževca, nisu u srodstvu. Arsu Jovanovića i njegovu grupu su pobili Silvo Gorenc, potonji direktor nuklearne elektrane Krško i Ratko Dražević.

 3. Dakle tako.
  Nije Megatrend Univerzitet nego leglo komunističkih naslednika. Zajedno sa sadašnjim profesorima. Ubica srba. Vladari jadne nam Srbije.
  Dokle. Nema ko da hapsi Jovanoviće i Stefanoviće.

 4. Pa sad dal je leglo ili nije ko će ga znati??????
  Ali da dele diplome,dele to je sasvim izvesno.
  I to diplome koje su priznate u svetu kao i diplome veliki državni univerziteta bez razlike..
  U ostalom nebi ih kupili nemci koji su poznati kao cepidlake i picajzle što se toga tiče.
  Prodali bi se mafijašima sa Beogradski splavova da su neke secikese i džabalebaroši već je jasno da se radi o univerzitetu sa visokim standardima i procedurama za dobijanje dokumenata.
  Mož da dođeš i sa Heklerom na polaganje ispita ali ako nemaš potrebna znanja i veštine samo može da se okreneš i poljubiš vrata na koja si ušao..
  To sa revolverima za pojasom je moglo da upali samo 1945. i ko zna kad ponovo??

 5. Zanima me koliko su pouzdane informacije navedene u tekstu, obzirom da su mi gore pomenuti, zemljaci, pa znam i ja po nešto. Da li se radi o usmenom predanju, ili postoje neki, kakvi, takvi izvori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here