Мишковићев конзорцијум у чим је власништву Ниш-експрес је могао макар изјавити саучешће!

Поделите:

Страшна саобраћајна несрећа догодила се када је воз просто пресекао аутобус “Нишекспреса” на два дела. Јауци, ужас страх и смрт. Остаје да се види ко је одговоран за насталу несрећу. Несређени пружни прелази, возачи моторних возила. То остаје на стручњацима.

Међутим по старом добром Српском обичају настало je одмах прозивање. Kо је одговоран, ко је требао шта да уради да до несреће не дође. О томе могу да пишем томове текстова.
Међутим, оно што ми највише смета и што ме највише иритира је мук оних који иако не одговорни за несрећу, а оно бар одговорни морално да помогну унесрећене, да изјаве саучешће и покажу да су ако су тајкуни и сувласници, власници, ипак имају душу.

Да народ зна – “Нишекспрес”, за који никако и ни у ком случају не можемо да тврдимо да има и грам одговорности у несрећи, јер истрага још траје – није државна фирма. Приватна је. Kако сами на својој страници кажу, они су власништво конзорцијума – дакле више власника, а наводе поименце – “Delta Rilestajt” који је пак део “Delta holdinga”. Новински наслови кажу да је Мирослав Мишковић са “Делтом” и конзорцијумом запослених 2008. купио “Нишекспрес”.

Да ли је морално и социално одговорно да једна тако велика мултинационална мулти милионска компанија као “Делта холдинг” и њен председник, богаташ Мирослав Мишковић нису на себе преузели део друштвене одговорности? До данас нити Мишковић нити “Делта” се нису огласили у вези несреће, нити су, можда грешим, изјавили саучешће људима који су купили карте “Нишекспреса”, и своју сигурност поверили фирми где је “Делта” део конзорцијума. Волео бих да грешим.

Да ли је морално да наплатиш карте, имаш профит као велика корпорација, а када се деси несрећа ћутиш и не оглашаваш се?
Да ли је морално да нека огромна корпорација само узме новац и не мари на мртве, искасапљене, макар изјавом саучешћа?

Мирослав Мишковић нема никакву законску обавезу да то уради а ни “Делта холдинг”. Баш никакву законску, нити су они криви за несрећу. Али где је ту морална одговорност? Ако си газда и власник, макар неког дела, и ако крене по злу, бар кажи да ти је стало, и помози унесрећенима.
Било би лепо да “Делта ходлинг” помогне лечење унесрећених и помогне породицама погинулих. Хумано је.

Александар Kиш

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here