Митар Радоњић: ПОБЕДЕ И ПОРАЗИ

Поделите:

 

Историја света бележи сјајне победе Рима, Византије, Отоманске империје и европских царевина, којих сада нема. Те сјајне победе су сада без резултата, због промењених историјских околности.

Пред Први светски рат свет је био колонизован, па је тај рат почео да би се колонизовала Русија, што је био мото ,,дранг нах остен”. Знамо како је завршен рат и након 40 година као резултат политике СССР свет је деколонизован. УН су 1945 основале  51 држава а данас су 193 државе чланови УН.

Сведоци смо историјских турбуленција, крајем прошлог века, распада СССРа, рушења ,,Берлинског зида” и поништавања резултата два светска рата. Пад Берлинског зида од 9 новембра 1989 и уједињење Немачке формално је учењено 3 октобра 1990 без икакве процедуре, сем сагласности СССР који је захтевао неутралност државе и проглашење линије на Орди и Ниси за дефинитивну границу. О томе је постигнута сагласност и са великим силама, стим да се одржи паритет међу силама.

САД као водећа сила запада и ако није у том послу учествовала, прогласила се победником у ,,хладном рату” и унилатерално поставља правила, која су повреда интереса других народа а мимо међународног права. Постиче се распад мултиетничких држава, изазивају се ратови у Европи, Азији и Африци а шири се НАТО и ЕУ. То је био тријумф једне империје и политике либерализма након победе у ,,хладном рату”! Након 28 година истакнута личност те политике Медлин Олбрајт средином јуна 2018 указује ,,да је било  грешка што су САД себе прогласиле победником у хладном рату”! За правилно тумачење историје ипак је потребна временска дистанца.

Каква се ситуација назире после 28 година од ,,победе у хладном рату”? ЕУ је у кризи и има неодложну потребу за реформом, јер у овом облику неће постојти ,,већ у више брзина” како наводи Емануел Макрон. НАТО је у кризи, јер САД не може заштитити Европу у случају ,,напада Русије”, због малог финансијског доприноса чланова, како наводи Доналд Трамп. Конфузију уноси и идеја стварања ,,независне европске одбране” чланова НАТО мимо НАТО контроле. Овако нејасном политиком ЕУ себе ставља између, недостижне прошлости и нејасне будућности.

Финансијски колонијализам се показао као неуспешан, па САД након дуга од 21 хиљаду милијарди, поништава и непризнаје све трговинске уговоре, руши трансатланску солидарност, уводи царине, подиже домаћу производњу и смањује незапосленост. То је крај либералне економије и долази време заштитних царина, тарифа и квота ради уједначења трговинског биланса. ЕУ овакво деловање Трампа карактерише као царински, економски рат и катастрофу. У природи катастрофе су увек почетак нечег новог. То ново ће одредити састанак Путина и Трампа у Хелсинкију 16 јула ове године.

Митар Радоњић, Нови Сад

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here