Мр Данијел Игрец: Брисел ствара антисрпску осовину Курти-Харадинај

Поделите:

Прошли су још једни избори на окупираној српској територији. У Приштини се у ишчекивању формирања нове “косовске Владе” под тактирком Запада воде преговори између албанских партија и кују планови како у што већој мери минимизовати улогу српског политичког фактора у будућој сепаратистичкој власти.

Након што је изјавио да прича о Српској листи као незаобилазном фактору у политичком животу “Косова” води ка томе да ће нова “Влада” имати два главна града, Приштину и Београд, Аљбин Курти експресно је одлетео у Брисел.

Оснивач екстремне шиптарске партије «Самоопредељење» у седишту Европске уније са Федериком Могерини разговарао је о “потреби промене политичког курса Косова и начина управљања Косовом”. Том приликом представници Европске комисије и Европског парламента изјавили су да ће признати „демократску владу која има већину у парламенту“.

Шта нам говори ово Куртијево путовање у европски центар антисрпске политике?

Оно нам разобличава планове политичког Запада који, не желећи да “косовска” извршна власт превише зависи од воље Српске листе, тежи ка јединственој коалицији двеју најјачих албанских партија на КиМ. Будућа “косовска Влада” мора деловати брзо, ефикасно и без икаквих блокада које би Београд путем утицаја на Србе у “косовским институцијама” могао да врши у Приштини, а то је могуће постићи само сужавањем маневарског простора Српској листи. У њеној потпуној пасивизацији и спречавању да утиче на одлуке које се тичу виталних интереса српског народа западни центри моћи виде гарант своје политике даље десрбизације КиМ и обуздавања српског геополитичког фактора на Балкану.

ЕУ се послужује истог рецепта као у случају Македоније. Заев је након посете Бриселу одмах добио широм отворена врата и формирао прозападну Владу. Могуће је очекивати да ће и Курти након повратка у Приштину одмах сести за сто са предводником “ратне коалиције”, Рамушом Харадинајем, и формирати отворено антисрпску сепаратистичку коалицију, у којој ће Српска листа имати само номиналну улогу, где ће она бити само декор у новој шиптарској констелацији власти.

То и јесте циљ Брисела и Вашингтона — неутралисати српски фактор на КиМ како би се до краја одустало од оснивања ЗСО и што брже у живот спровео план о формирању «војске Косова». У неутралисању и најмањег трага српског присуства на КиМ обезбеђује се континуитет антируске политике у овом делу Балкана, нарочито у погледу даљег продирања НАТО утицаја ка геостратешки важној дубини полуострва, вардарско-моравској долини, која чини централну и најважнију природну проходну зону између панонског и егејског географског простора.

ЕУ спаја Куртија и Харадинаја и тиме даје легитимитет политици етничког чишћења и погрома над српским народом, она овим чином још једном директно рехабилитује злогласне ратне злочинце ОВК. Њеним политичким структурама одговара радикална опција власти у Приштини јер се уклапа у политику попуштања албанском фактору на једној и политику заплашивања Србије на другој страни, јер је само у ћошак гурнута и уплашена Србија спремна на даље уступке, понижења и гажење сопствених националних интереса.

Брисел је показао да му није мар за мир и стабилност у региону већ се сврстао на страну оних који тај мир угрожавају својим иредентистичким захтевима и покушајима насилног прекрајања граница на Балкану.

Као пудлица НАТО пакта ЕУ подупире екстремизам, даје ветар у леђа великоалбанским претензијама и одржава регион у стању дестабилизације, јер све то иде на руку њеним покушајима обуздавања руског утицаја на Балкану.

 

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here