Мр Данијел Игрец: Пушта ли Запад Приштину низ воду?

????????????????????????????????????
Поделите:

Уколико сте у протеклих неколико дана читали новине или будно пратили дешавања на интернету сигурно вам нису промакле три кратке, али веома значајне вести. Вести које су више него јасан индиц да се политичке околности у међународној арени мењају светлосном брзином.

Прва вест.

Ивица Дачић изјављује како од чланства тзв. Косова у УНЕСКО-у неће бити ништа.

Ако мало осмотримо ствари видећемо да ова изјава српског шефа дипломатије уопште није далеко од истине.

Наиме, све је мања вероватноћа да ће УНЕСКО ове године одлучивати о апликацији тзв. Косова за чланство. Према општеприхваћеној пракси захтев за чланство треба да буде поднешен неколико месеци пре заседања Извршног комитета који одлучује да ли ће се предлог наћи пред члановима Генералне конференције која доноси коначну одлуку о пријему нових кандидата.

Са обзиром да је овогодишње заседање тог органа заказано већ за 4. октобар, а да се Приштина, заглибљена у велику политичку кризу око формирања нове власти, до сада није озбиљније ангажовала на међународном лобирању за гласове, јасно је да од онако бомбастично најављиваног уласка у УНЕСКО (ове године сигурно) неће бити ништа.

Али није то једина (охрабрујућа) вест. Друга по реду је та да је путем дипломатских канала у француски Лион, седиште Интерпола, стигла “препорука” западних земаља да се гласање о уласку Приштине у ову организацију одложи на неодређено време.

Трећа вест нам стиже из Брисела. Светска царинска организација донела је одлуку да се тзв. Косово до даљег суспендује из чланства, уз образложење да су са пријемом преуранили. Чак је формирана и посебна радна група која треба да размотри случај Косова.

Овакав (за многе неочекивани) развој догађаја више је него јасан доказ да геополитичка слика света није константа, већ се она мења из дана у дан. Ток глобалних догађаја је постао непредвидив, међународне околности мењају се преко ноћи, улога Запада више није доминантна, Америка губи позицију хегемона и моћ да судбину света кроји према својим интересима. Вашингтон више нема улогу “светског полицајца” због које су многи народи крај 20. века дочекали у крви, окупацији и рушевинама.

Приштински сецесионисти полако, али сигурно губе подршку западних држава.  Могућност да пројекат “независно Косово“, то чедо америчких интервенциониста, не дочека своју пуну међународну афирмацију све је опипљивија.

За то време у Београду се чују гласови да Србија мора да “пожури” како би ставила тачку на питање КиМ.

Можете ли да замислите?

Док Бела кућа са све већом стрепњом гледа на пораст етничких и класних протеста који прете да „најдемократскију земљу на планети“ одведу у озбиљне грађанске сукобе и унутрашњу политичку дестабилизацију, док се Брисел хвата за главу, не знајући како да се избави из све веће економске и безбедносне кризе, а Москва и Пекинг пружају још чвршћу руку стратешког партнерства са Београдом неки из Немањине 11 журе да продају Косово у замену за европске интеграције Србије, које су одавно постале синоним за једну велику лаж, за једно велико ништа.

Не господо, на истеку за њу најнеповољнијег времена Србија не  да не треба, она не сме да жури.

Одлуку о журби у оваквим тренуцима могу да промовишу само страни плаћеници, пета и шеста колона, другосрбијанци из “круга двојке“, али не и озбиљни државници.

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

23 Коментари

 1. Nema sumnje da je prvo-srbijanac Danijel Idbre ovo jako vispreno i dalekovidno zakljucio. Uopste svi ti nasi analiticari na tamo sklepanim medijima….imajo tako jedan cvrst pogled na svet, znaju trendove, znaju kako Zapad funkcionise….uopste nemam sumnje. Amerika je poznata kao zemlja, kad zalegne za nesto pa onda posle 5-10 godina ponekad skoci sebi u stomak pa kao e ono sto smo onda hteli,….ma za.ebi bre, nije to to. A i Kina ce baciti pesak u oci Americi zbog Srbije….Danijele, kako postati prvo-srbijanac….ja sam zalutao, bio sam u zabludi, pomozi bratu svome….Sve sto sam mislio da znam…shvatio sam da ne znam…Ti i Slinav Horvat ste mlade nade srpstva….

  • A ti ustaski smradu, sto RS smatras genocidnom,samo obrnes list,jel,i hop na drugu temu.
   Idi na Slobodnu Bosnu ,idi na Vaseljensku,tamo ces biti uvazeni unistitelj srpstva.
   Maljevicu,neopovani ustaski skote, MALJO Petrovicu,malj je za tebe luksuzna alatka.

 2. Hm,hmm…ja,sam u Beogradu,a ne kamenici,a, tunguska je olesila nato,citao sam o tom sistemu i dejstvu, a onda gledao jedno ispaljenje,iz regiona pancevo..vrlo vidljiv let rakete,u momentu pogotka,sa zemlje,mesta ispaljenja, far usmeren u mesto susreta..projektila i cilja…” puc ” , nije bio avion,nego neka raketa.,…ostalo ” cetnika popova”… Ipak, je u pitanju manji broj,Maca mi ne smeta,ali koje kakvi novookoceni macani,” cetnici pocetnici da”.

  • Мислим да САД ће помоћи за такозвану “Републику”. У САД постоји много већи албански лоби. Без много новца, терористи неће моћи да се боре дуго, а Албанија је превише сиромашна за то.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here