Мр Данијел Игрец: Република Српска на удару неоколонијалне политике Британаца

Поделите:

Није тајна да Запад већ од самог завршетка грађанског рата у БиХ и потписивања Дејтонског мировног споразума улаже огромне напоре у процес гашења Републике Српске и њеног што бржег утапања у унитаристичку муслиманску државу на Балкану. Западне државе-покровитељи централистичке политике Сарајева прихватиле су средином 90- их година Дејтонски уговор јер су тада то диктирале силе прилика и ситуација на терену.

Већ тада то је за њих било само привремено и изнуђено решење и већ тада су почеле да кују планове како да убудуће изврше декомпозицију дејтонског поретка и српском народу у БиХ наметну вештачки и дубоко анационални интегративни модел. Модел који би за циљ имао утапање Срба у политички и идентитетски хомогену грађанску државу са једном једином, јединственом „босанско-херцеговачком нацијом“. Главна препрека на путу остварења тог плана била им је Република Српска и у очима Запада увек присутна опасност од њене способности да води самосталну и независну политику одбране српских интереса.

Управо због тога смо у последњих двадесет и више година били сведоци разноразних мање или више агресивних покушаја челних западних земаља да заокруже процес развлашћивања Републике Српске и укину њен Дејтонским споразумом загарантован посебан уставно-правни, политички и национални субјективитет. Идејни предводници и најгласнији заговорници тог процеса били су Британци и њихове експозитуре у самој Босни и Херцеговини, а здушну помоћ у томе пружале су им САД и многе земље чланице ЕУ на челу са Немачком.

Ако завртимо точак историје уназад у не тако далеку прошлост видећемо да је управо британска политика била та која је покретала најжешће дипломатске офанзиве и предузимала главне кораке против Републике Српске. Из британских политичких редова дошао је један од најопаснијих и по интересе српског народа у БиХ најдеструктивнији Високи представник, Педи Ешдаун.

У британској кухињи осмишљено је неколико обавештајно-субверзивних планова чија реализација је требало да допринесе општој дестабилизацији Републике Српске. Да су познати по изазивању „спонтаних“ грађанских немира и стварању атмосфере контролисаног хаоса Британци су показали више пута – први пут 2014. године покушајем подстицања и генерисања народног незадовољства са циљем изазивања опште политичке кризе која би се претворила у нову обојену револуцију на тлу Српске. Други пут 2016. године покушајем да се на територији српског ентитета реализује тзв. операција „Врелина“, која је подразумевала читав спектар унапред испланираних насилних акција и терористичких удара у режији „Безбједносно-обавештајне агенције БиХ“. Подсетимо да је поменуту агенцију на чијем челу се налазе озлоглашени радикални  исламисти и припадници вехабистичког покрета основала управо британска тајна служба као једину такве врсте у БиХ.

Ова кратка генеза британске улоге у рушењу Републике Српске била би непотпуна уколико не поменемо и вест која је угледала светлост дана почетком маја ове године. Тада је у јавност процурела информација да поједине западне земље предвођене Лондоном припремају одлучујући удар на Републику Српску под називом „Последња шанса“.

Реч је о различитим мерама опструкције које би центристички кругови у Сарајеву предузели у сарадњи са прозападним делом опозиције у Републици Српској са циљем дискредитације челних представника власти и свргавања легитимно изабраног руководства у Бањалуци. За главног координатора ове операције предвиђен је нико други до управо Ентони Монктон, оперативац енглеске обавештајне службе који би на располагању имао пуну логистичку помоћ и подршку амбасаде САД у Сарајеву.

Британци су били ти који су уз помоћ Холандије и Америке припремили и пред Савет безбедности Уједињених нација ставили предлог антисрпске Резолуције о Сребреници, вршећи озбиљне дипломатске притиске на међународну заједницу да се политика Републике Српске етикетира као нацистичка, а српски народ као геноцидан. Британци су ти који и даље форсирају причу о неопходности измена Дејтонског споразума и усвајања некаквог “Дејтона 2” у којем Република Српска више не би била самостални политички и правни ентитет.

Управо су Британци сада ти који највише нападају одлуку државног руководства Српске о блокади даљих интеграција БиХ у НАТО пакт. Ни пуних 12 сати након што је Народна скупштина Републике Српске донела државничку одлуку о проглашењу војне неутралности амбасада Велике Британије у БиХ осула је дрвље и камење на званичну Бањалуку тврдећи како она нема надлежност да одлучује о спољној и одбрамбеној политици БиХ.

И док су дипломатски представници Лондона у маниру своје вишевековне подјармљивачке и антисрпске политике спремали захтев да се Српска хитно подреди Закону о одбрани који је зацртао “безалтернативни” пут БиХ у редове НАТО-а њихова марионета Бакир Изетбеговић оптужио је Милорада Додика за антидејтонску и антиуставну политику.

А истински предводници и виновници антидејтонске и антиуставне политике седе у Сарајеву, Вашингтону, Берлину и Лондону. Они се не налазе у Бањалуци која данас одлучно инсистира на пуној примени слова Дејтона јер је та примена једини гарант опстанка и самосталности Републике Српске.

Већ поменути Педи Ешдаун је на делу показао сву суштину енглеске политике према српском народу која се састоји у настојању да се Републици Српској одузме што је више могуће ингеренција након чега би се тако окрњена утопила у “централизовану и јединствену бошњачку БиХ“.

Педи Ешдаун је био тај који је својим противправним актима наметао законе са којима су отимане Уставом загарантоване надлежности српског ентитета, Педи Ешдаун је био тај који је својом одлуком отворио врата отимању државне имовине Републике Српске и убрзаној натоизацији БиХ. Колико пута до сада су представници Републике Српске морали да протестују због нелегалног књижења њене државне имовине на институције БиХ иако за то не постоји ниједан основ нити у Уставу БиХ нити у ентитетском уставу.

Отимањем војних објеката, касарни и локација које су од суштинске важности за очување безбедности српског ентитета западне силе уз помоћ марионетских институција у Сарајеву насилно увлаче Републику Српску у НАТО савез. Као основ за своје поступање наводе Акциони план о приступању БиХ Западној алијанси иако је он усвојен мимо уставних процедура и који дубоко задире у темеље Дејтонског споразума који не познаје никакву имовину БиХ.

На сличан произвољан начин, у моментима када је у политичким круговима БиХ владала општа еуфорија због европских интеграција Бањалуци су наметнута уставна и законска решења која је лишавају надлежности на пољу одбране, а њену војску, оружану силу без чијих блиставих подвига не би ни било Републике Српске, интегришу у некакве заједничке Оружане снаге БиХ. Тиме је нанет озбиљан ударац унутрашњем безбедносном суверенитету српског ентитета иако Војни аспекти мировног споразума који у облику анекса чине интегрални део Дејтона не забрањују постојање војске Републике Српске нити предвиђају њено укидање.

Као резултат те вишегодишње девастације српског ентитета али делимично и због политике почетне неодлучности и узмицања пред западним интересима Србима је наметнут и заједнички Закон о одбрани БиХ чијим би одредбама према захтеву Британаца сада требало да се повинује Република Српска.

Резолуција о војној неутралности је легалан и легитиман чин народних представника Републике Српске. Она је јасна порука српског народа да не жели да буде део државе која тежи ка једном империјалистичком савезу какав је НАТО пакт. Она је акт одбране националних и безбедносних интереса Републике Српске и као таква непосредни израз дејтонског права српског народа да самостално одлучује о својој политичкој судбини.

Бањалуци је доста диктата и уцена који непрестано стижу из западног дела међународне заједнице. Бањалуци је доста наређења оних који су умислили да је Република Српска њихова колонија а они метропола која још увек суверено влада светом. Бањалуци је доста захтева који су рецидив једне неоколонијалне свести и доказ да је политика ликвидације суверених ингеренција и брисања Српске са политичке мапе Балкана једина политика коју британска круна спроводи на овим просторима. Државници на челу Републике Српске уважили су став свог народа који не жели да земља за чију слободу је ратовао буде увучена у редове једне злочиначке војне алијансе. И ту своју одлуку неће променити. Никада.

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

22 Коментари

 1. Ljudi, englezi su vam nule od ljudi,zemljom im upravljaju balije,crnci i sodomisti,ubacili su se u sve svere društvenog života. Cela engleska muška populacija je feminizirana dok su im žene kao muškarci. Jednom rečju engleska je papirni tigar kojeg se niko ne plaši. Siguran sam da ovi naši izdajnici sve ovo znaju,i nije mi jasno zašto i dalje savijaju pred ovom boranijom.

 2. Ne bih ja stavljao Britance i Amerikance u isti kos. Iako su kulturno identicni, zbog svog polozaja imaju razlicite geopoliticke interese.
  Amerikancima odgovara EU jer kao trenutno jedina supersila moze da kotrolise veliku teritoriju iz jednog centra (Brisela).
  Britanci zbog traume dva Svetska rata i Hladnog rata se smrtno boje jake i ujedinjene EU zato na sve nacine pokusavaju da je destabilizuju u Bosni, Kataloniji, Ukrajini. Iako ih iz nase perspektive razumemo, meni je to glupo, bolje da su ostali u EU i izborili za svoje stavove. Mi ne smemo da se pecamo na njihove providne akcije, neka drmaju EU negde drugde.
  Umesto sto obilazimo Seike i Erdogane trebamo aktivno da se ukljucimo u Evropsku politiku od koje najvise i zavisimo. Ne mislim da su stavovi Francuza, Engleza ili Nemaca a priori tacni, svi imaju nesto u cemu su upravo: Englezi su upravo da EU ne treba prebrzo sa se ujedini (kako pogubno to moze da bude videli smo u Kraljevini Jugoslaviji), Nemci sto se fokusiraju na realnu privredu i industriju, Francuzi podrzavaju vecu integraciju EU, protekcionizam i veliko ucesce drzave.
  O tim temama treba da se odlucuje demokratski na nivou EU, al je nesumnjivo da je ujedinjenje potrebno jer su svi Evropski narodi u poredjenju sa Kinom, Indijom, Amerikom sitni i zavrsili bi u neokolonijalnom statusu.

 3. Dodatno, Britanska politicka tradicija je jako centralizovana unitarna drzava u kojoj je sva ekonomska, politicka i demografska moc skoncentrisana u jugoistocnoj Engleskoj. Ona taj model podrzava i u BiH, iako se pokazao kao poguban i u samoj Britaniji. Za BiH je jedino odrzivo resenje federalna/konfederalna drzava i zato podrsku i posredovanje treba traziti od drugih uspesnih federacija kao sto su Amerika, Nemacka i Svajcarska koje to razumeju.

  • ajde ne lupetaj. Kakva unitarna drzava ? Istina je upravo suprotna, ja zivim u Engleskoj pa pitaj mene….upravo je decentralizovana. Jace veze sa Velsom…..veca autonomija sa Skotskom i jos kudikamo veca sa Severnom Irskom. Unuttar same Velike Britanije imaju 4 valute, ….idi sere mi se vise od svih strucnjaka u Srbiji za geopoliticke odnose u svetu mi pali na to da nemamo pojma u stvari o njima…Britanije je do Brxita bila na putu da za 10 godina pretekne nemacku po privrednoj snazi…toliko o pogubnosti. Inace zapadni put je zapadni put,…reci podrzavacemo Nemacku na ustrb Britanije je kao reci, jescu luka i salate a cevape necu da omirisem.

   • I kad je ta decentralizacija u UK pocela? Tek sa devolucijom Tonija Blera. I to na pogresan nacin jer kad je jedna drzava dugo centralizovana i periferni regioni marginalizovane, to hrani secesionizam. I to je samo politicka a ne i demografska i ekonomska decentralizacija: to nece izmeniti cinjenicu da je vecina stanovnistva i ekonomske moci skoncentrisano u jugoistocnoj Engleskoj. Naravno da je bolja administrativna organizacija Amerike i Nemacke gde je ekonomska, demografska i politicka moc ravnomerno rasporedjena po celoj drzavi. I da je taj model jedini moguci za BiH.

    • I ko je rekao da treba da podrzavamo Nemacku na ustrb Britanije, ili bilo koga protiv bilo koga. To je najgore u nasoj politickoj tradiciji sto zastupamo uvek ekstremne stavove. Nas najvazniji interes je Srbija, i treba razumeti dobro kontekst i trenutnu situaciju u svetu i izbeci slomove kakve smo doziveli 90tih.

     • Znam samo sto smo mi losi sa razumevanjem situacije i kontrkstom. A jedna od takvih je i apriori zakljucak da je nesto crno ili belo. U odnosu na nas kontrkst ama bas svaka zemlja zapada ima decentralizovano uredjenje. Drugaciji su razlozi zasto je jugoistocna engleska rqzvijenija ili zasto je u Americi Kalifornija razvijrnija od Alabame i Misisipija. A to nema bas veze sa opterecivanjem secesionizmom. Mislim da je za Bosnu (kao i za Srbiju) primarno da udju u NATO a onda se u kontekstu stabilnosti, resenja lako nadju. Ukratko cije god resenje primenili sa zapqda, prakticnije je od ovoga sad.da li je belgijsko, britansko, nemacko, manje je vazno. Ipak dok se ne istera Putinov uticaj iz stbije i bosne, sve je mrka kapa

     • @Sumadionios Kao sto neki nasi politicari ne razumeju kad je svet u kom istorijskom momentu (pa tako u 90tim brane komunizam, a sad ni sami ne znaju gde udaraju) tako i ti ne razumes unutrasnje tokove i stanje u Srbiji. Jednostavno u ovom trenutno i verovatno narednih ko zna koliko decenija Srbija ni Republika Srpska nece uci u NATO. Za to postoji nebrojeno mnogo razloga: bombardovanje, demokratska volja stanovnistva, ne zelimo nikad da ratujemo sa Rusijom itd. Uzimajuci u obzir spoljne i unutrasnje odnose, maksimum koji Srbija moze da postigne je da bude clanica EU i vojno neutralna. Zato mi i u Srbiji i u dijaspori treba da se trudimo da ostvarimo taj cilj, uz ocuvanje vitalnih nacionalnih interesa.

   • To nije realno. A nadasve je neiskreno. Znaci prakticno je nemoguce. Demokratska volja se ne moze graditi usred informativne blokade i propagande. U toj propagandi ucestvuje ponajvise nas vrh Crkve. A najveca glupost je reci da se sprema nekakav rat s Rusijom a Amerika sce samo pa cak Srbe da ih gurne u rat. slovenija i hrvatska trguju sa rusima duplo visr nego stbija i imaju sasvim dobre odnose. Dakle ta floskula o nekim vitalnim interesima (nikad jebote da cujem koji su oni !!???) koje navodno nasa neutralnost stiti je zvaka. Svaka zemlja je unutar NATO bolje prosla. Brojeve na sto pa da se “bijemo”. A to sto su nas bombardovali….i to se moze tumaciti razlicito. Najveci patriotizam danas je reci da zelimo u NaTO sa zapqdom a da svoje kafanske ponose ostavimo kuci

    • Vitalni nacionalni interesi su oni koji se definisu u tom trenutku (to se menja i obicno se usaglasi). U ovom trenutku je: ulazak u EU, neutralnost, zaustavljanje osiromasenja drustva (ljudi rade za 300 EUR), ekonomski razvoj, smanjenje emigracije, ocuvanje prava i sloboda Srba u Srbiji i okolnim zemljama (nastavi niz). Sto se tice NATOa kad se ukljucis u vojni savez znaci ides protiv nekog da ratujes: ko moze da nam garantuje da oni nece da ratuju protiv Rusije. Ti zastupas stav da treba da udjemo u Nato, to je tvoje demokratsko pravo ali ne vidim da misljenje javnog mnjenja moze tako brzo da se promeni. Vecina medija je u inostranom vlasnistvu i jos postoji gomila online medija ali ne vidim neku promenu: ljudi nisu glupi, znaju da prepoznaju propagandu (i sa Zapada i sa Istoka).

     • Ovo je sve netacno i na nivou je najobicnije propagande koju mozes procitati u svakom casopsiu u Srbiji. To ako su interesi , onda je pitanje da li se oni mogu ostvariti ako nisi uz najjace zemlje sveta ili ako jesi. Nemoj se zvati evropljaninom a pozivas de na demokratsko misljenje vecine u zemlji gdr Putinovi mediji zare i pale. Ti si pozer na zalost.

 4. Човече Божиии, где е настала РС, у Москви или Дейтону када су др Кољевић и др Биха отишли у Лондон? Сан се оствари, србска држава преко Дрине. Ви нисте нормални људи, ви сте комунисти, ебе се вама за србство, ви сте за светску правду.

  • Ne znam sta si hteo da kazes (verovatno nesto nebulozno ko i vecina sagovornika ovde) al dobro je da spomenuo Drinu u kontekstu Srpske drzave. Drina nikad nije bila granica, nego je Srpska drzava i Vlastimirovica i Nemanjica formirana oko Drine i njenih pritoka. Kao sto nije ni bila granica ni izmedju Zapadnog i Istocnog Carstva, ni Pravoslavlja i Katolicanstva. Ta je se granica menjala, cas je bila u Istri kad je cela Rimska Dalmacija bila u okviru Vizantije, cas negde kod Une. Kao sto je cinjenica da su i Srbi i Hrvati hriscanstvo prvo dobili is Rima, i da je Srednjovekovna Srbija bila religijski tolerantna i jako povezana sa katolickim Zapadnim svetom. Tako da su sve price o nekakvoj staroj granici na Drini samo Hrvatski vlazni snovi.

  • A sto se tice Bosnjacke bajke o Bogumilima i nekakvoj njihovoj proslosti (pre islamizacije) na ustrb Srba: kralj Tvrtko se krunisao u Manastiru Milesevi nad grobom svetog Save Nemanjickim dvogubim vencom za kralja Srbljem. Bogumili su izmisljotina: Ugarski kraljevi su progonili u Bosni pravoslavne koje su pogrdno zvali patareni (koji ne prihvataju katolicko filoque nego da samo sveti Duh proistice iz Oca/Pater). Bosnjaci mogu svoju naciju i identit baziraju na osnovu proslosti nakon islamizacije, a ne prekrajanjem nase istorije.

  • Hm,hmmm…Njegos. ” nije svijet ono sto misljaste”, a strah,od Kominista,naterao je ” demokratski” robovlasnicki zapad,da razmislja o polozaju ” milionske radnicke klase”, poveca im nadnice,pa tako ukljuci u kupce ” potrosackog drustva” i,povrati ” ulozeno u njih”..pazeci,da nebaci mnogo ” pred svinje bisera”.A, vozd je,prebacio ” necastive” i ” sejtane”.. preko save i drine..”‘da se samoupravno dogovore,sta ce i kako ce”.

  • Hm,hmm..nastala je u RSK,kada je, Rasa, zvao Tudjmana, i dao mu ” casnu cetnicku rec”,da nece pomagati vojnicki RSK,kada ustase navale,sa uslovom,da mu Tudjman,ne obustavi,snabdevanje nafre iz Broda..” Odrzao je casnu cetnicku rec”..i, postade RS

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here