Мр Данијел Игрец: Руски амбасадор на мети грађанске Србије

Поделите:

Редакција Спутњика у Србији направила је пре пар дана интервју са Александром Чепурином, руским амбасадором у Београду. Господин Чепурин несумњиво важи за човека који своју дипломатску функцију схвата крајње озбиљно. Он је оличење оног правог дипломате, човека који никада не прелази границе утечене дипломатске праксе и који своју функцију обавља поштујући међународно право и уважавајући суверенитет и интересе државе Србије.

Једном таквом човеку тешко је наћи било какву замерку. Његов рад је сасвим довољан доказ његовог професионалног интегритета и дипломатског искуства те је као такав заиста и најбољи представник своје државе у пријатељској и савезничкој Србији. Управо због тога се као неосноване и скандалозне показују све критике упућене на рачун ставова које је руски амбасадор изнео у свом интервјуу. Он се без икаквог разлога, само зато јер је стао у одбрану интегритета и достојанства државе у којој службује нашао на мети другосрбијанског, евроатлантског табора у Србији.

Александар Чепурин се нашао на мети оних који већ годинама раде на свеопштој десрбизацији и урушавању аутентичне државне и националне политике. На мети атлантистичких структура у овој држави инсталираних од стране оних који би од Србије да направе отворени политички, економски и војни протекторат Брисела и Вашингтона.

Међу њима се у нападима највише „истакао“ прозападни Блиц. Медиј који је постао расадник антисрпске хистерије и симбол антисрпског наратива је и овога пута (баш као што и приличи његовом имену јер „блиц“ на немачком значи „муњевито“) пожурио да руског амбасадора представи у најгорем могућем светлу, оптуживши га за непримерено понашање. Овај медиј ишао је чак до те мере да је представника једне отворено пријатељске и савезничке државе означио за агресивног и бахатог дипломату који вређа и омаловажава опозицију, западне званичнике и “признате европске нобеловце“.

Пођимо редом. Шта је то Александар Чепурин рекао у свом интервјуу осим што је урадио оно што многима на српској политичкој сцени итекако недостаје– сведочио истину. Ниједна изјава руског амбасадора није бахата, ниједна изјава није дата у заповедничком тону као што то чине „наши пријатељи“ са оне стране Атлантика.  Замерају му што је тобоже исмевао америчког дипломату Брајана Хојта Јиа, истичући његов нижи дипломатски ранг иако је и чистачицама у Стејт департменту јасно да Брајан Хојт Ји заузима једно од најнижих места на дипломатској лествици у систему САД. Господин Чепурин је само истакао своје (легитимно) чуђење чињеницом да званичници таквог ранга инсистирају на сусретима са највишим државним званичницима у Србији приликом којих се уопште не устручавају да нашој држави испоставе разноразне ултиматуме који озбиљно нарушавају њен суверенитет.

Питам сегде је тај исти Блиц био када је Брајан Хојт Ји својим крајње непримереним изјавама грубо нарушио дипломатску праксу и погазио достојанство грађана и државе Србије?! Како то да Блицу не смета када Брајан Хојт Ји диктира спољнополитички курс Србије, а смета му када неко стане у одбрану наше државе?!

Идемо даље. Блиц негодује и због чињенице да се руски амбасадор осврнуо на деловање тзв. грађанске опозиције за коју је упитао да ли тиме када се сусреће са Хојт Јием шаље поруку подршке антисрпским и антидржавним ставовима које износи овај службених америчког Стејт департмента. Шта је овде „скандалозно и спорно“? Апсолутно ништа. Ниједна опозиција која за себе тврди да је демократска и да су јој интереси грађана на првом месту не би подржавала спољне притиске на сопствену државу. Такав ангажман опозиције само потврђује да се она ставила у службу подривања српских интереса и отворено сврстала на страну оних који би у Србији да праве неки нови 5. октобар.

Блицу смета и коментар Александра Чепурина на изјаве Херте Милер која је она дала приликом гостовања на Београдском сајму књига као и опаске на рачун украјинског амбасадора Олександра Александровича.

Питам се где је тај исти Блиц био када је та иста Херта Милер као права наследница једног озлоглашеног нацисте и припадника СС јединица на најбруталнији могући начин извређала српски народ и оптужила га да је сам крив за агресију и злочине коју је над њим између осталих извршила и њена држава?! Питам се где је тај исти Блиц био и када се украјински амбасадор, представник пучистичке кијевске власти, отворено мешао у унутрашњу политику Србије и нашој држави делио лекције са киме мора, а са киме не сме да сарађује?!

Када су у питању уцене и притисци на Србију тада нема замерки и критика. А када се неко успротиви даљем гажењу српске државе и упозори на политику дуплих аршина Блиц је одмах ту да га етикетира као непожељну особу која се уплиће у унутрашња питања Србије. То може да значи само једно – да је понижавање Србије не само прихватљиво већ увелико добро дошло и пожељно!

У нападима на руског амбасадора Блицу се придружила и сепаратистичка Лига социјалдемократа Војводине, партија на нивоу статистичке грешке. Кадрови Ненада Чанка који је пре непуних месец дана отворено подржао сепаратизам у Каталонији и позвао на сличан антидржавни сценарио и у АП Војводини сматрају да земља која држи до свог интегритета не може толерисати да је један страни амбасадор на овако “агресиван и непримерен начин” учи шта су њени национални и државни интереси. Они још додају да су опозицију у Србији бирали грађани који не желе да њихова држава икада постане „руска губернија“.

Како се Блиц и Чанкови аутономаши не сетише да својевремено осуде скандалозне иступе бившег америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија који није штедео муницију када је нападао Србију због њених блиских веза са Русијом и одбране Косова и Метохије. Или да речи критике упуте садашњем амбасадору САД, Кајлу Скоту, који је умислио да је највиша и једина власт у држави па да може да кроји њену унутрашњу политику и одређује ко је прикладан да српским кадетима на Војној академији држи предавања и преноси драгоцено знање. Тада је реакција изостала јер им њихови западни покровитељи не пуне џепове зато да би бранили Србију већ зато да би је константно нападали.

А што се тиче демократског легитимитета проевропске опозиције и опасности од стварања некакве руске губерније треба признати да те две ствари имају нешто заједничко. Обе су стварне колико је стварно и постојање митског бића Голум из филма Господар прстенова. Обе су одраз хистерије и параноје опозиције коју је уместо грађана бирао директно Кајл Скот и која у свакој сарадњи Москве и Београда види претњу од некакве „руске окупације“.

Пристојном грађанину ове земље тешко је и замислити колика количина лицемерја и мржње према Србији је потребна да би се стекла (и сачувала) наклоност Запада. Блиц и ЛСВ су били (и остају) један од најбољих примера управо тога. А Александар Чепурин остаје човек који је одржао час државотворности не само америчкој опозицији већ и актуелној власти.

Хвала амбасадоре!

 

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

 

 

 

Поделите:

46 Коментари

 1. На изборима та “грађанерска Србија” пролази очајно, што значи да не чини ни 10% гласача, одн.4-5% популације. Међутим добија микрофон од грађанерских медија, а ми друге немамо. На “мрежама” су грађанерски ботови – тако да све у свему делују као да их има. А нема – свеједно!

 2. Moja mama kaze da je taj ambasador djubre jedno nevaspitano kome je do Srbije stalo kao do lanjskog snega. Srbija nije bezbedna u oslanjanju na sumnjive rezime nego one najjace. Rusija nas mrzi i iskoristava. Najveci patriota je onaj koji se tome su8protastvi. Rusiji treba jednom reci NE BRE i zalupiti im vrata Balkana jednom za svagda.

  • Русија нас мрзи? А Запад нас као воли, све са бомбама и гранатама које бацају по нама на сваких 20 година. Треба да вас је стид и страмота и вас и вашу маму, јер је амбасадор Чепурин рекао истину, шта ми имамо од тога што се понижавамо и савијамо пред разним никоговићима 75 ранга у Стејт департменту, то што ће да нас “воле” пар година ако их слепо слушамо, па опет по глупим Србима да праве Велику Албанију, не госпођице, овог пута идемо до краја, уз Русију па шта нам Бог да, горе од овог кувања жабе на тихој ватри више не може да се издржи.

 3. Zemlje koje tako funkcionisu “idemo pa sta nam Bog da” uvek lose prodju. Bog uvek nagradi one koji prvo razmisljaju, vagaju pa se uzdaju u Boga da pridoda ….a ovi koji sve tako ofrlje a onda kao u Boga se “uzdaju”…to je sve sumnjiva rabota. Ti ce prvi sutra reci “ma nisam ja mame mi, Bog je tako hteo”….moja mama kaze uzdati se u ruse je dobro jedino ako je neko mazohista.

  • Бити на страни добра, није мазохизам, Србија је увек била на страни добра, и никад није погрешила, иако је за то плаћала високу цену. Шта ви имате од тога ако се потчињавате Западу у свему, постајете неважни и газе вас као крпу, данас Космет, сутра Република Српска, прекосутра Русија, па онда СПЦ, ћирилица, историја, све обрисати и заборавити да би имали који дан више, па јел то живот? Јел то нормално? И под Турцима је било нормалније живети, барем нису тражили да потпишемо сопствену пропаст, мислите о томе и поздравите маму.

 4. Vi ste dragi moj mladicu stavili Rusiju ispred SPC. Nemojte mi molim vas reci da smo im mi potrebni da je stitimo. Jaki su oni sami sebi kakvi su uvek i bili (sami sebi). Jao dragi moj ta prica o “potcinjenosti” zapdu je izmisljena od Rusofila da bi nas u stvati drAli u potcinjenosti toj Rusiji. Moja mama ima dokumente. Veryjte uvek jw produktivnije bilo pocezani sa zapadnim saveznicima. Pa nece dragi moj reci da od 3 pravoslavne zemlje u NATOu sad cekaju cetvrtu da u stvari pokqzu da nas mrze. Ta zvaka je mLo isfurana.

 5. За мене су српска држава и СПЦ једно и увек су ми на првом месту, али ми је важна и Русија јер је то земља која је крв проливала за нашу слободу, а то што су Бугари, Грци и Црногорци у НАТО значи само њихов пораз и никако добит јер су изгубили право да одлучују о себи, економски су пукли одавно и ту среће нема, ми морамо бити паметнији од њих, и чувати ову нашу Србију за себе онако како су нам је дедови оставили, као слободну и поносну државу а не западну колонију.

 6. Pa gospodine Patrioto, onda smo mi pali cuvajuci Srbiju onakvu kakvu su nam dedovi ostavili….dedovi iz Balkanskih i 1 svetskog rata su nam ostavili Srbiju sa Kosovom…..a mi smo pali cuvajuci je. I Bugari, I Grci, i Rumuni i Crnogorci su danas bogatiji od Srbije i ta razlika je svakim danom sve veca na zalost. Ponosna drzava je ona koja je bogata a ne ona koja grca u siromastvu i odakle beze…verovatno isti takvi divni mladi ljudi kao vi, koji ipak stanu i realno gledaju i onda napuste.

 7. Pa bežali bi i Bugari,Grci i Monte Nigeri kad bi im dopustili vlasnici radnog logora…..
  zatvore ih unutra,uključe da rade kao industrijske robote i pobegni ako možeš????
  Malo sutra čim krene robot da razmišlja svojom memorijom odmah ga resetuju i reprogramiraju a nekima isključe struju za kaznu pa mora da čeka generalni remont dok ne zastari pa ga bace u industrijski otpad ili sekundarne sirovine za reciklažu i vađenje organa što smo videli u žutoj kući na Kosovu za vreme bombardovanja…..
  Ništa se kod njih ne baca čak i sočiva za operaciju katarakte se skidaju i ugrađuju pod garancijom u robote koji nisu ispali iz serijske proizvodnje…..
  Obzirom da srbija važi kao potencijalno veoma bogato organsko nalazište delova i rezervni resursa za globalni neoliberalizam sasvim je verovatno da imaju velika očekivanja od ovog prostora za razvoj nesputanog širenja industrijske robotike i neuronski mreža poslednje generacije..
  Jer cilj im je napraviti jeftinog,multipraktik robota koji radi na baterije i vetro energiju ,koji misli preko centralne mreže ROBOTIKON i koji kao hranu koristi coca colu u kombinaciji sa zeolitom što daje vrhunske radne osobine i dugovečnost unutarnji organa za neograničenu upotrebu.

 8. Jer što više robota bude uključeno u proizvodnju i humano hibrida neće biti potrebe za ljudskim bićima pa ih vremenom potpuno treba izbaciti ili čuvati u bankama rezervni organa samo kao nužnu reprodukciju da se genetski materijal nebi izgubio ili degenerisao proces obnove biomase.

 9. “Мала моя заниела, слушаюћи Даниела”, Даниел Пововић и песма Евровизие – Џули. Ко се не сећа? Русия е кроз векове пропаст Србаља на Балкану. Тачка. Треба имати м…и много знати па ово рећи. Сви наричу и кукаю, а Вуле: “Слаба Богу, Империя притисну Космет, да осташе комунисти ето их до Ниша.” 35% наталитет пао, Парада поноса у Приштини а “Видовдан” свог Вулета ни на прасе да позиве? То не кажу грађанске сплачине од људи, располућена деца комунизма него човек коии е век посветиио античкой истории Срба.

 10. Ne lupetaj vulino….
  kakvi pao natalitet…..
  Nataliteta nema čim izađeš 20km iz Beograda….
  Čim Ibarskom dođeš do Guncata i Ripnja gotovo,kraj 0% natalitet ali zato se po Beogradu krešu za celu Srbiju da poprave prosek pa kad sabereš 0% na periferiji 200% u Beogradu dobiješ prosek za region centralne i istočne evrope 35%..

 11. Руски амбасадор на мети грађанске Србије ?

  Глуп наслов !
  Пре свега, сви смо ми ГРАЂАНИ СРБИЈЕ и нормално је да имамо различите ставове, различита мишљења о Русији, о Америци, поводом Косова итд.

  Иначе, поздрав гђи Јулијани Митричевић која каже :
  ” Ponosna drzava je ona koja je bogata a ne ona koja grca u siromastvu i odakle beze…verovatno isti takvi divni mladi ljudi …”

 12. Генерално се код антируских дискутаната примећује агресивност и осионост, као и уверење у своју “одабраност”? Немогућа је мисија: незналицама објаснити да је њихово високо мишљење о себи резултат катастрофалне необразованости, јер нема одакле да се почне: прилика је пропуштена у вишим разредима ОШ, и сад некоме доказати да читање упутства за калодонт није “европеизам” и да седење у удобној заветрини, наслеђеној од деде-партизана, није само по себи граџанизам – нема шансе. Граџани се међусобно часте, не са сердаре и војводо (то је тако просто), него са “урбани, ЛГБТ и разумни”, и не верују ником ко им каже да су залутали.

 13. Upravo se navrsi STO godina kako je Sveti Nikolaj Drugi Romanov Sebe, Svoju Djecicu, Suprugu I Rodinu Rysiju bacio u ambis poslusavsi suze srpskog Poslanika u Carskom Petrogradu, kao i par godina kasnije LELEK Prestolonaslednika Aleksandra: SPASAVAJTE, VASE VELICANSTVO- SRBI I SRBIJA CE NESTATI! Velicanstvo poslusalo lelek i nama omogucilo da po Njemu pljujemo.Takvi smo i Bog nam pomoci nece. A evo nas: cijelo dvadeseto ( i devetnaesto!) Stoljece
  NACIZAPAD nas ubijao i dalje ubija, ali mi ga volimo: Bog ovakve ne prima…
  Njena majcica ” ima dokaze”! Reci svojoj majcici da te uzme za rucicu, odvede do Manastira Svetog Romana- nije daleko, Djunis kod Krusevca; Srcu Rusa Rajevskoga da se poklonite- to ti je, duso, Onaj Vronski, Glavno Lice “Ane
  Karenjine” Tolstojeve ( ako si i cula, ti i tvoja majcica, za Tolstoja); ucinite to i dusu cete spasiti! Da vas neka sila odvede u Moskvu predivnoj mermernoj Slavjanki da se poklonite- muzika njena vratice te, i majcicu ti, Rodu Svome…

  A sto se teksta tice! Moj Danijele, koliko promaseno, toliko i ljigavo! Ocesati se treba o pravu adresu, a ne praviti se neukim. Ovakva ODBRANA Gospodina Cepurina od ovih smradova Gospodinu Cepurinu nije potrebna- on je dostojanstven! Izvjesna herta, izvjesna ukrajinska “ambasadorska” bitanga izvjesni ji i SKOT, floskula “dryga srbija”, nekakav usrani blic….- svi oni rade svoj posao, a tvoje je, Danijele, da vodu usmjeris na pravu adresu- no, nema vajde od toga!
  Hvala Gospodinu Cepurinu: BRANI NAS OD NAS SAMIH!! IZ SRCA MU POZDRAV!

 14. Ne znam po cemu to treba biti bedan, besposlen, ziveti u ponizavajucim uslovima, i da samo u tim stanju se moze voleti Vronski ili Dostojevski. To je bolesno razmisljanje. Ako vec nas narod bezi u zapadne zemlje onda ih je bolje replikovati kod nas. Zrtvujuci svoj standard i ponos iz neke kvazi podrske Rusiji je odustvo patritizma prvog stepena, cak i izdaja. I srbi su zasluzili leba da jedu.

  • Ni jednom reci nisam rekao da se “Vronski” i Dostojevski VOLE, vec, kada je rec o “bolesnom stanju”, da je Bogom neoprostivo kamenjem se bacati na spasioca- to je bolest koja nema mjeru; i ni jednom reci ne rekoh bilo sta dobro o ovome jadu nasem, a godinama govorim: mladi, bjezite odavde, jer ovdje vlada, vlastvuje i vlastvovace samo zadnja
   FUKARA. DRAGA Julijana, nadam se da sam jasan.
   Dozvolite samo jos: ako je rec samo o lebu, perspektiva svakom mladom je ypravo u Rusiji- to najbolje vide bas oni sa Zapada; a ko malo vrslja sa ekonomijom ne treba mu objasnjavati- e, tu se Zapad u odnosu na Istok koprca: nemoze vise da ubijanjem fizickim dolazi do (proizvodnih) resursa kako bi odrzavao standard stecen ubijanjem i pljackom. Zapad, Julijana, gori- to Vam pokazuju mladi Pariza, Berlina…, samo Vam ovi “nasi’ ne pokazuju, jer oni su pljackom nas guzicom u Londonu, a ne ovdje…

 15. ne beži naš narod u zapadne zemlje…..
  On lepo kupi turistički aranžman kod KonTikija sedne u Boeing 737,zaturi dupe u udobnu fotelju,naruči karađorđevu šniclu i coca colu i odgleda na multimedijalnom ekranu najnoviju verziju Ratova Zvezda…..
  Onda polako i dostojanstveno kad avion sleti izvuče nos napolje,stavi tamne naočale i zabije slušalice u uši da bi izgledalo kao da dolazi iz LosAngelesa i krene u razgledanje zapadni gradova u stilu princa od Monaka..
  naravno uz obilato blicanje mobilnog telefona i postavljanje fotografija na facebook da komšinica i švalerka koji su ostali u Beogradu može videti kako mali Radojko eto troši lovu na luksuzno krstarenje Firencom a ne na njihove kreme i parfeme ….
  sledeći put će ići sve do Rima samo da pokaže komšiluku kako je kupio novi smartphone od 20 mega piksela..

 16. Oh da, nas narod odlazi u zapadne zemlje i to obilato. I osionost je upravo kod Rusofila….i osecaj odabranosti, i osecaj (nadmeni, oholi,…znaci anti-hriscanski) da smo nekako veci pravoslavci ako odbijamo progres i uzimamo lose savete koje nam rusija daje. I da Rusofili imaju moralno pravo da nekog nazivaju izdajicom…Upravo je obrnuto. Patriota je onaj koji zeli da srpski standard raste brz, da investicije dolaze u srbiju brze, Da nas stiti najjaca vojna alijansa, i da smo clan njihovog kluba. najveci patriotizam je da neki Srbin kod Kontikija izadje po Rimu i seta se kao Srbin jer je clan naprednog sveta….a ne da se folira krijuci se uz cvikere kao da je dosao iz Los Andjelesa. Rusija treba samo sto dalje od nas. Nemaju oni tapiju na pravoslavlje. Grcka je izvor naseg pravoslavlja, a oni, Bugari, Rumuni, i Crnogorci su u NATO paktu. Dosta je vise te pateticne retorike o NATO paktu.

 17. aha kako da ne Grčka je izvor yogurta Dukatos i sardina u maslinkama Yorgos Panayotis…..
  Bez toga će da pocrkamo duhovno gladni..
  Izvor srpskog pravoslavlja nije grčka zbog toga što vera ne zavisi od države,politike ili nacije već od onoga što je iznad toga a zove se dogma….
  Da nismo imali jake i sposobne dogmate poput Stefana Nemanje i Rastka njegovog sina malo sutra bi nešto dobili na poklon od Grka….
  Možda malo kozjeg sira ako budemo dobri i čuvamo njihove koze na ispaši..
  Inače autokefaliju u opšte nismo ni tražili od Atine već od vaseljenski patrijarha.

 18. O Boze,…..s kim ja pricam…nase pravoslavlje vuce korene iz danasnje Grcke,…..odatle nam je doslo…..ne iz Rusiej,…Grci su u NATO paktu,…..ako su Grci u NATO Paktu onda se ja kao pravoslaka tog pakta ne bojim za Srbiju. Bez obzira sta ova baraba od Cepurina prica.

  • Azbuka, a Hadzi! Nase pravoslavlje
   NE VUCE korijene ni iz koje Grcke, a pogotovo ne iz DANASNJE!
   Hvala Ti, Boze, sto sa Hadzi pricam! I pomozi joj, Gospode, da ode do Studenice, Decana, Gracanice… i onda ce sama do Svetog Romana i Rajevskog…. Mozda se na smrdljivi beogradski asvalt vise i ne vrati: ono
   HADZI BOGOM ce biti pre-uzeto.

   ..

   • Ne vuce korene iz Grcke ? iz Vizantije ?…Ma ne, onda mora da je drug Staljin poslao podzemne podmornice koje su dovele pravoslavne misionare iz Moskve. Srbija je u dodiru sa Hriscanstvom barem 200 godina bila pre Rusije. Smrdoljivi beogradski asfalt ne zove neko ko voli Srbiju, pripazite sta pricate pre nego sto druge poducavate o vasoj vajnoj ljubavi za srpstvo. Verovatno Cepurin isto tako prica o mom Beogradu.

 19. za vas je mladicu diskusija o Srbiji jeftina zajebancija, poredite srbiju sa psom Pafijem iz Skotske, svadba……nemojte vi uciti nekoga kako se voli Srbija a sigurno ne ovaj ruski mazgov i kabadahija.

 20. moram da kazem ovaj citat je fenomenalan od jednog dikutanta…..tacno ogledalo gde je Srbija i zasto propada.

  “…….Jer cilj im je napraviti jeftinog,multipraktik robota koji radi na baterije i vetro energiju ,koji misli preko centralne mreže ROBOTIKON i koji kao hranu koristi coca colu u kombinaciji sa zeolitom što daje vrhunske radne osobine i dugovečnost unutarnji organa za neograničenu upotrebu…..”….

  • Jesu,samo u to vreme u proces proizvodnje nije bila uključena veštačka inteligencija…..
   Ljudi su imali neku cenu a ljudski rad nekakvu vrednost….
   Sad je stvar potpuno obrnuta…..
   Ljudi ne trebaju nikom,trebaju BRZI roboti,koji će BRZO da nas obogate da bi BRZO mogli da progresiramo i BRZO uđemo u supersonični klub BRZI ćifuta kir Janja..
   A kad uniđemo tamo čeka nas BRZA hrana,BRZI intetnet i BRZE ženske……
   dakle navali narode na hotdog,bradband i triper trišu šta vam više treba u životu..

 21. Vidite kako kir Jorgos Brzotakis munjevitom brzinom uživa na svojoj jahti od 40 metara…..
  Hoćemo i mi naš katamaran od 50 metara da ubrzavamo..
  Kako je to lepo, juriš hyper speed brzinom.vetar ti šapuće kroz kosu a pored sebe jeftino meso čeka da ga baciš na roštilj….

 22. Hm,hmm..Ruski, ambasador,nije na meti gradjanske Srbije,iz kafane Mali Pariz u Beogradu,nego malogradjanske ” vostale Serbije”..danas,srusene kafane ” Tri lista duvana”..nekada,,vlasnistvo,oca Den Tane..mesto,u kome su bivakovali Ljoticevci,ispijali cokanje sa rakijom,jutarnjom,uz tursku kahvu sa rahatlukom.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here