Мр Данијел Игрец: Зар је Обрадовић заборавио ко је Јеремић?!

Поделите:

Иако се трудим да не коментаришем дневнополитичке изјаве ипак не могу, а да се не осврнем на изјаву Бошка Обрадовића у којој председник Двери износи мишљење да је Вук Јеремић политичка будућност Србије.

Да ли је могуће да политичар који годинама своју реторику и програм своје странке гради на питању јужне српске покрајине у човеку који је учествовао у припреми терена за предају Косова и Метохије види будућност ове државе?!

Да ли је Бошко Обрадовић заборавио како је изгледала Србија за време владавине Јеремићевог шефа Бориса Тадића и како је изгледала српска дипломатија док је њоме руководио Вук Јеремић?!

Да ли је могуће да је лидер Двери заборавио да је за време Јеремићевог мандата Србија доживела невиђени дипломатски фијаско када је у питању одбрана КиМ на међународном нивоу? Да ли Бошко Обрадовић будућност види у човеку који је директно одговоран за пребацивање преговора о КиМ са УН на ЕУ и за катастрофално лоше постављено питање о косовској декларацији независности, поднето Међународном суду правде?!

Заиста сам шокиран да некоме политичка будућност може да буде човек који је у разговору са бившом америчком државном секретарком, Кондолизом Рајс, изјавио како српска стратегија са Међународним судом правде представља само политички потез који ће умирити домаћу јавност како би се фокусирали на приоритете његове Владе, а то су интеграције у НАТО и ЕУ?!

Депеше Викиликс-а нам откривају и да је тадашњи Јеремићев непосредно надређени Борис Тадић 2008. године наговестио да он “неће бити препрека напорима међународне заједнице да региону Балкана донесе стабилност чак и ако то укључује неку форму независности Косова”. Јеремић је тада код Француза нагласио да су ССП са ЕУ и Партнерство за мир са НАТО посебно корисни начини исказивања западне подршке Тадићу. Јеремић је молио да САД и земље Западне Европе помогну Тадићу “на који год је начин могуће”.

Наведимо и да је Тадић тада још са функције председника државе рекао да ће “Србија само изгубити од евентуалног руског вета на независност Косова у Савету безбедности”. Поставља се питање како је уопште могуће да Србија буде оштећена потезом који је усмерен у одбрану њеног суверенитета и територијалног интегритета на КиМ? Одговор се намеће сам по себи: Борису Тадићу и његовом послушнику Вуку Јеремићу одбрана српских интереса и српске територије била је задња ствар о којој су водили рачуна, била је то за њих последња рупа на свирали.

Чињеница да је Јеремић млађи од Тадића не значи да може имати политичку будућност. Јасно је да председник Двери овим показује своје партнерство са Вуком за које се већ неко време зна. Одабир политичких сарадника је наравно ствар одлуке сваког политичара али је у том случају мало лицемерно говорити о одбрани КиМ. Чињеница је да је Вук Јеремић директно одговоран за читав низ пропуста по питању КиМ и таква особа не може и не сме да се помиње у контексту било какве политичке будућности. Циљ политичара који за себе тврди да је “патриотски и државотворно оријентисан” зато треба да буде одлучна и принципијелна борба да особе попут Вука Јеремића, њихови ставови и програми постану део политичке прошлости Србије.

Политикантски и неодговорно је човека који је отворио пут заокруживању косовске независности, којим је нажалост кренула и актуелна власт, третирати као политичку будућност ове земље и у њему видети било какву позитивну перспективу.

 

Мр Данијел Игрец

ВИДОВДАН

Поделите:

1 коментар

  1. Питање новинарке: Шешељ или Јеремић?

    Обрадовићев одговор: Шешељ је политичка прошлост, Јеремић може бити политичка будућност.

    То што се вама, нама, њима, свима не свиђа постојање Јеремића у политичком животу је потпуно небитно. Тај човек је оформио странку, учествује у политичком животу и потенцијално може бити политичка будућност слагали се ми с њим или не. Ви саветници сте изгубили компас потпуно. Конструишете приче о другима уместо да се бавите собом. За чији рачун то радите, видећемо…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here