Мраовић, Павловић: Хашки трибунал НЕПРАВДЕ И СРАМА!

Поделите:

МЕЂУНАРОДНИ KРИВИЧНИ ТРИБУНАЛ ЗА БИВШУ ЈУГОСЛАВИЈУ
ТРИБУНАЛ НЕПРАВДЕ И СРАМА
После 530 дана суђења, после 169 сведока Тужилаштва и 208 сведока Одбране, српски Генерал Ратко Младић, Kомандант Војске Републике Српске осуђен је од стране Судског већа Хашког трибунал на казну доживотног затвора.

Генерал Младић је оптужен као учесник злочинанчког подухвата за геноциде, злочина против човечности, истребљења, убиства и кршење закона и обичаја ратовања почињених на територији Босне и Херцеговине током 1992. до 1995. године.

Хашки трибунал (Међународни кривични трибунал за бившу Југославију) основан је Резолуциом 827 Савета безбедности, усвојене 25. маја 1993. године. Између осталог, јавна реторика је била да ће особе које су одговорне за злочине на простору бивше Југославије бити осуђене, што ће допринети успостављању и одржавању мира.

Данас, после 27. година од избијања сепартистичких ратова и почињених злочина на простору бивше Југославије, правда није успостављена, а мир је постигнут тиме што су САД-НАТО окупарали бивши простор Југославије.

У сепаратистичком рату у Босни и Херцеговини на страни хрватско-муслиманских паравојних и терористичких формација, учествовали су САД и поједине европске државе, чланице НАТО, укључујући Немачку и Холандију. Судије и Тужиоци Хашког трибунала који су судили српском Генералу Ратку Младићу су управо из земаља које су починиле незакониту војну агресију и многобројне међународне злочине. Био је то у ствари само наставак рата, сада и злоупотребом међународног права. Зато, с правом многи стручњаци међународног права говоре о Хашком трибуналу као инстрименту рата против српског народа.

Састав судија и Тижилаца који су судили Генералу Ратку Младићу, осим једног из Јужноафричке Републике, потичу из Сједињених Америчких Држава и држава чланица НАТО. Толико о објективном судском саставу. Погледајте и сами: Судија Алфонс Ори (Alphons Orie, Холандија, чланица НАТО), Христоф Флиге (Christoph Flügge, Немачка, чланица НАТО), Бакоме Малото (Јужноафричка Република, бивша холандска колонија) ; Тужиоци : Питер МакKлоски (Peter Mac Closky, САД), Алан Тигер (Alan Tieger, САД) и Дермот Гоме (Dermot Goome, САД).
Уместо правде и прокламованих циљева, Хашки требунал је постао својеврсна САД-НАТО ратна творевина против српског народа који није пристао на рушење државе у којој је живео. Уствари, српски народ је бранио међународно право. Злочиначко саучесништво Хашког трибунала против српског војног и политичког врха, чиме се жели злочином обележити српски народ, најбоље се очитава из статистичких података самог Хашког трибунала :
Од 161 оптужених особа пред Хашким трибуналом, 70% су Срби, 20% су Хрвати, а 10% су босански Муслимани. Од 89 осуђених особа, 67 Срби су добили укупно 1125 година затвора, 14 Хрвата 183 године затвора, 5 босанских Муслимана укупно 41 година затвора.
Оптужница терети Генерала Младића за злочин геноцид у Сребреници упркос чињеници да подаци о броју жртава нису потврђени чињеницама, да су многи подаци противречни, оптужбе измишљене и да је проблем Сребренице постао предмет политичке пропаганде, маркетинга и злоупотребе. Поред тога, злочини међународног карактера, укључујући геноцид, не могу се изоловано судити, а да се не узме у обзир и узрочни злочин који је довео до сеценистичких ратова на простору бивше Југославије – злочин против мира. Пошто је злочин против мира почињен од стране врхунских политичких личности САД и држава чланица Европске заједнице, у оквиру НАТО, смишљено је изостављен из Статута Хашког трибунала тако да одговорни за тај највећи међународни злочин неће никада сносити правну одговорност.

Функционисање Хашког трибунала нема много заједничког са објективним суђењима заснованим на чињеницама, на праву и на правди. Тако на пример, више пута је постављано питање: о објективности судија, о начину подизања тyжби од стране тужиластва, као и о кршењу људских права затвореника у току суђења. У недостатку Пороте, легитимно је упитати се о националности Судија, њиховој религији и етничкој припадности, јер те категорије несумњиво утичу на њихове одлуке. Поред тога, неизоставна су питања политичке и финансијске зависност Трибунала.

Једно од кључних проблема Хашког трибунала који до сада није довољно привукао пажњу правних стручњака, па ни јавног мњења, је кршење људских права оптужених и прикривање САД-НАТО злочина у СР Југославији.
Из поменутих разлога, сматрамо да је неопходно да се формира једна независна међународна комисија која ће утврдити постојање, или не, кршења људских права затвореника у току Хашког суђења и, уколико се утврди постојање таквих прекршаја, позвати се на Повељу Уједињених нација и захтевати скидање имунитета одговорним Судијама и Тужиоцима и покренути судски поступак против њих.
Овај приказ не би био потпун, а да се не испита могућа одговорност и чланова влада Републике Србије. Њихова одговорност се може односити на некритичну сарадња са Хашким трибуналом који је од свог самог оснивања уочен као Трибунал селективне правде, што се најбоље огледа у изостављању злочина против мира из свог Статута, затим многобројна кршења основних права затвореника, као и још увек недовољно испитани смртни случајеви затвореника.
Они који су насилно отргнули Генерала Ратка Младића, Председника Радована Kараџића Председника Слободана Милошевића из отаџбине, и заједно са многим другим српским родољубима предали их Хашкој неправди, треба да сносе кривичну одговорност саучесништва у злоделима Хашког трибунала. Српском су народу нанели вечну срамоту издаје.

Сима С. Мраовић, Доктор Неурофизиологије
Научник у Француском Институту за научна истраживања, у пензији
Председник Kонгреса Срба Европе, Париз

др Драган Павловић,
Професор Анестезиологије, Halifaks, Kанада
Директор и главни уредник, Dialogue, Парис.

 

Поделите:

3 Коментари

  1. Mislim, ne može izjednačavati (pa ni isto tretirati) odgovornost (niti kroz istu “prizmu” gledati) na uloge vezane za rat koje su imali npr. Slobodan Milošević i general Ratko Mladić! Milošević (kao političar) još uvek je imao mogućnost izbora, dok gen. Ratko Mladić (kao profesionalni vojnik) nije to imao, on je “gurnut” u taj rat, i kao takav, postao je njegova žrtva, i onih koji su ga “gurnuli” / “uvukli” u njega. Tačno je da se ovde sudilo Srbima, ali (mislim) da Srbi (Srbija) i nema dobre svoje pravnike, advokate pa ni sudije jer su stručno nesposobni ili su bezkarakterni kao ljudi pa su lako podkupljivi!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here