Најјаче бајке проте Гојка: А кад ће Литије на јуначкоме Цетињу?

Поделите:

Најјаче бајке проте Гојка

А кад ће Литије на јуначкоме Цетињу?

            Кад се неко од монтенегринских политичара бави креирањем медијских измишљотина то никога не може да чуди али када некакве црногорске, цетињске, сапунасте бајке и неистине постану део сталног репертоара у јавним наступима једног високопозиционираног свештеног лица у Митрополији Црногорско-приморској, онда је то за озбиљну анализу. Гостујућу у емисији ТВ Нови – У жижи – ректор Цетињске Богословије, протојереј ставрофор Гојко Перовић, неколико је пута поновио да је он «православни Црногорац и Катуњанин», што већ као некаква потреба да се толико пута истакне да је баш то, и то у само једној емисији, само по себи, спада у неокатунски менталитет. По старом и излизаном обичају оца Гојка, нисмо ни једном у емисији чули да ли је отац Гојко, осим тога што је православни Црногорац он и православни Србин? Или то није за јавност? Пссст! О томе се не сме на Цетињу! Или  је у Цетињској Митрополији постало политички некоректно да се каже – Ја сам православни Србин? Или можда да се не би превише србовало пред попис становништва који следи 2021. Године и не увреде Црногорци и они који су на власти? Изгледа да је само и само црногорчење у Митрополији на Цетињу и код оца Гојка увек «ин» а србовање некако скоро увек непожељно. Не заборавимо, прота Гојко Перовић је ректор Богословије на Цетињу која носи назив по једном великом и дивном Србину Црногорцу – Светом Петру Цетињском и та Богословија припада СПЦ. Ректор који је пре неки дан изјавио да је Мирослављево Јеванђеље из 12. века «драгуљ црногорске културе». Једино цењени православни Црногорац са Цетиња, о. Гојко, није објаснио каква је то уопште Црна Гора постојала у 12. веку и који су то уопште Црногорци живели у Рашкој земљи Бијелог Поља у време кнеза Мирослава. Из које их је бајке повадио?

Свима је већ познато да су се молитвене Литије поводом покушаја црногорског режима да отме светиње СПЦ у Црној Гори, организовале у скоро свим градовима Црне Горе, Србије и Републике Српске. Чак и у, од Цетиња тако често прозиваном, Београду. И не само у њима већ и у Лондону, Паризу и многим другим светским центрима. Када је пак оцу Гојку постављено  неколико питања гледалаца, у поменутој емисији ТВ Нови, и која су гласила: «Када ће бити организована молитвена Литија и на Цетињу, где је отац Гојко парох, и зашто он као Катуњанин не организује Литију на Цетињу», од ректора Цетињске Богословије добијен је следећи бајковити одговор.

«На Цетињу нам је сваки дан Литија?! (Какав бајковити и уједно епски почетак!!!). Знате каква нам је Литија на Цетињу? (Невидљива наравно!!!). Људи који у политичком смислу подржавају ову власт (Што уопште није случај са свим цетињским верницима!!!), људи који су од деведесетих година па на овамо борци за независну Црну Гору, долазе у наше храмове на Цетињу. Ја нећу сад да вам помињем бројке (Боље немојте оче Гојко!!!), али ћу да вам кажем да се на Божић ујутру у три цетињска храма – Ћипур, Влашка црква и Цетињски Манастир, причестило око 400 људи, Цетињана (Значи има помињања бројки? Али каквих?). Људи који сваки дан долазе у цркву без обзира што су од главе до пете Црногорци, у националном смислу. (Има ли оче Гојко међу тих 400 верника барем 100 Срба? И јел то стварно рекосте 400 Цетињана који баш сваки дан долазе у храмове на Цетињу? И то да су баш сви национални Црногорци??? Драги оче Гојко, такве бајке ни Андерсон ни браћа Грим нису причали деци пред спавање). И није многим људима лако да се разаберу у овој ситуацији јер је режим ово представио као борбу за Црногорску православну цркву. А људи хоће да иду у благословену и канонску (Цркву). Погледајте шта ради јавни сервис (ТВ Црне Горе)? Јавни сервис ставља у исту раван препун храм са хиљадама људи у Подгорици и скуп у једном објекту на Цетињу где дође 10-15 људи. А ја би их замолио да ставе у исту раван било који цетињски храм кад је (црквени) празник: Влашка Црква, Ћипур, Цетињски Манастир, и скуп те организације која се лажно представља да је Црква. Дакле, јавни сервис (ТВ Црне Горе) у тој својој неетичкој, непрофесионалној, делатности, најбоље показује колико Цетињана препознаје шта је права Црква а шта није. И ја то зовем Литијом! (Само оче Гојко пре тога реците искрено. Ја то зовем «невидљивом, етеричном и посве цетињском» Литијом). Она не мора да шета улицама Цетиња, али она пуни цетињске храмове. (Дакле, оче Гојко само су на Цетињу Литије невидљиве). И за мене као цетињског свештеника, можда је то и најјача и најлепша Литија у Црној Гори. (Е ту сте оче Гојко највише у «праву». Лепа је. Најјача. Најлепша. Просто бајковита. Реално етерична и очима у потпуности неприметна)“.

            Елем, браћо, није овде крај бајковитим бисерима оца Гојка. На питање цетињском проти, упућеном од другог гледаоца: „Да ли знате колики проценат Срба живи у Пљевљима а колики на Цетињу и да ли је у Пљевљима више верника СПЦ или на Цетињу?“ отац Гојко је ко из топа изнео нове цетињске бајке и катунске мегаломанске бесмислице, истакавши: „Не знам колики је проценат Срба у Пљевљима и на Цетињу, али не признајем да има игде више православних верника него на Цетињу“. (Ово је већ типична реченица цетињске мегаломаније  јер отац Гојко врло добро зна да у Пљевљима живи неколико десетина пута више Срба него на Цетињу али га то уопште не спречава да у брк бројним гледаоцима све окреће наглавачке и питање пресељава у царство цетињских бајки).

            Питао би нашег бајковитог оца и православног Црногорца Гојка, тог одлучног промотера цетињске мегаломаније, да ли у његовим цетињским бајкама, у тим такозваним скаскама оца Гојка, има можда и неке Снежане са седам патуљака? Ако их има, било би лепо да нам о. Гојко као писац модерних цетињских бајки каже у коју се то мишију рупу или кућу од чоколаде сакрило тих 400 верника, тих 101 посто јуначких Црногораца са Цетиња, који по «нелажним» речима оца Гојка баш сваки дан посећују цетињске храмове? Где се скрише па да не смеју ни нос промилети и мирно прошетати  кроз јуначко Цетиње, мирно носећи иконе и барјаке и појући црквене песме? Посебно јер се зна да Литије кроз Цетиње сасвим редовно проходе великим црквеним празницима. Зашто баш сад, кад је цела Црна Гора на ногама, нема Литије баш у граду где је отац Гојко парох и баш у граду где се налази центар Митрополије Црногорско-приморске? У чему је квака? Зар то није веома чудно и сасвим индикативно? Зашто се на Цетињу не изађе у Литију макар приближно онако како, на пример, на минус 11 на Литије иду храбри и неустрашиви свештеници и витезови на Жабљаку, са својим витешким народом.  Најпре ће бити да ствар није у верном народу Цетиња, ма како се они национално изјашњавали у бајкама оца Гојка, већ је овде очигледно ствар у неким политичким скривалицама и додворавањима из Митрополије као и о необично великом безосећају свог народа од стране духовних вођа на Цетињу, који у недостатку храбрости да организују Литију у административном центру Митрополије, у црногорској историјској престоници, беже у сигурну кућу бајки и невидљиве зоне цетињског мегаломанијског сумрака? Још се и хвалећи да су невидљиве цетињске Литије у суштини најјаче и најлепше у целој Црној Гори. Ја бих у шали додао – можда и у васцелој васељени. Да није тужно било би смешно.

Али, зар смо уопште и сумњали да и данас, као и вековима уназад, на Цетињу има неког или нечег што није гига и мега најјаче и што у целом свету није убедљиво и неупоредиво најбоље? Кад Цетињане таквој гордости данас подучавају и сами свештеници типа оца Гојка, шта очекивати од самог народа? Кад на Литије на Цетињу не позивају ни из центра Митрополије који се налази у истом том граду, ко још има право од духовних лидера са југа и њихових медијских трабаната по западним петпарачким медијима да било шта и било коме кажу и приговоре? Или ће се опет као ватрогасац, или боље рећи пироман, из Холандије можда јавити отац Ненад Илић и поново написати на свом фејсбук профилу: «А кад ће поново Литија у Београду?» Али пре сваког одговора медијским мешетарима и ратницима против своје СПЦ  ми на крају питамо и оца Гојка, и оца Ненада Илића али и врх Митрополије Црногорско-приморске, као и све јужњачке медијске сеизе по западним медијима: А кад ће Литија на јуначкоме Цетињу?  

Ненад Кнежевић

             

 

Поделите:

13 Коментари

 1. Аман, да ли било стварно потребе за оваквим текстом у оваквој ситуацији ? Мислим да ако имате потребу да неког критикујете, учините то личним контактом са дотичном особом а не јавним прозивањем преко Интернета. Отац Гојко је честит човек и искрени православни хришћанин и мислим да се труди да држи избалансиран став јер у његовој пастви има и етничких Срба и етничких Црногораца а он сам је доста пута говарио о свом пореклу. Покушајте се ставити у његову кожу,није баш лако бити између две ватре. А читање овога текста може само да изазове смутње и поделе међу читаоцима, нарочито међу онима који су слабије упућени . Сад је време да се држимо заједно, да сносимо слабости једни другима а не да се делимо по овом или оном питању или се осуђујемо! Праштајте.

  • С ким да се држим заједно?
   Он је измислио црногорску духовност па каже да је Мирослављево еванђење црногорска духовност.
   У цијелом православљу нико не каже грчка духовност или румунска духовност или српска духовност јер духовност је само православна али је код Гојка то црногорска духовност и то на културној баштини Срба из Црне Горе, Рашке, Зете и других српских земаља.
   Ђе је била црногорска духовност пре 1946? Тито измислио нације од Срба, а ми сад треба са несојима да се држимо заједно.
   Па јебала вас више титоистичка идеологија да вас јебала!

 2. Колико је мени познато на основу разговора сам многим искреним хришћанима, свештеницима и монасима у Црној Гори, а добро сам се распитивао из многих извора, отац Гојко није само једном већ на десетине пута упозораван да не црногорчи ако већ не србује. Нека буде неутралан. Да не фалсификује историју на црногорску воденицу и не мења проверене чињенице у црногорски миље. Знају они њега у Црној Гори много боље него ми у Србији. Међутим отац Гојко воли да гура ту црногорску причу и да је намеће и ставља у први план, како у обичном парохијском животу на Цетињу тако и на Богословији и у Црној Гори уопште. Најчешће понекад србује само кад је у Србији. Ваљда да се Срби не сете. Стога ће му пар медијских и јавних критика и упозорења бити на корист, ако жели да се смири. Како својим црногорским фалсификатима не би одбијао Србе из Црне Горе од Митрополије и СПЦ уопште. Доста је више српском народу у Црној Гори непрекидног црногорчења свега и свачега! Од школе и медија, преко државних институција и невладиног сектора. Не смемо дозволити да нам поједини цетињски свештеници користе старост Митрополита Амфилохија и још и у Цркви да нам црногорче дан и ноћ! Е па неће моћи!

  • Dosta je crnogorcima posrbljavanja Crne Gore.
   Vama ako se ne sviđa u Crnu Goru idite đe oćete.
   A Crnu Goru i naše svetinje vam ne damo!
   Nije vam to kralj Aleksandar zidao, nego pošten crnogorski narod!

 3. Иди Гојко ђе си наумијо.
  Ми Цетињани српског рода ти опраштамо што не знаш ком ћеш Богу да се приклониш.
  Изгледа да их имаш више.

 4. kakav smećarski tekst. jeli kneževiću, ovo te selaković i vučić učili kako da pišeš?? klasično srbijansko podmuklo, e fukaro jedna.
  stiće vas kazna surova, veruj mi. plašićeš se senke svoje.

  Da je vječna Mitropolija crnogorsko primorska, Mitropolit Amfilohije. Podrška za oca Gojka, i svo sveštenstvo, monaštvo, za braću i sestre koje brane pravoslavne svetinje.

  a vi stoko, vis niz ambis.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here