НЕБОЈША БАКАРЕЦ : КОСОВО И МЕТОХИЈА – ШТА И КАКО? – ЧЕТВРТИ ДЕО

Поделите:

Финансијске и економске последице нерешавања проблема КиМ

Вредност српске имовине (државе и физичких лица) и улагања на КиМ су огромни и процењују се на 37 милијарди евра. Вредност имовине СПЦ је највећим делом од непроцењиве вредности, због тога што се ради о српској и светској културној баштини. Одлагањем решавања проблема КиМ, српска имовина ће, што се већ увелико дешава, различитим махинацијама прелазити у власништво лажне државе Косово. Што се тиче српске културне баштине и имовине СПЦ, са протоком времена, драстично ће расти шансе да Албанци отму имовину СПЦ, и да већи део српске културне баштине прикажу као своју, или је униште у погромима попут оног 2004. године.

Економске последице нерешавања проблема КиМ ће бити све веће како време тече. Уколико Србија одлучи да прекине преговоре и прихвати „замрзнути конфликт“, „замрзнути статус“ или статус кво, чекају нас нове санкције и изопштење из међународне заједнице. Одговор на питање колико би то коштало дају економски подаци о штети насталој због санкција уведених 1992. године. Та штета је процењена на 125 милијарди долара!

Политичка цена нерешавања косовског питања били би стални неспоразуми или сукоби са ЕУ као кључним економским партнером Србије, у погледу опште сарадње и чланства у ЕУ. И сада је нерешавање питања Косова један од битних разлога заостајања Србије. Највећа штета ће почети да настаје за 7 до 10 година, и надаље ће расти. У економском смислу може се очекивати значајно кашњење у развоју у односу на све земље Европе, а нарочито у односу на суседе. Док се чланство у ЕУ у том периоду може очекивати за Црну Гору и Македонију, то је мало теже очекивати за БиХ и Косово, а за Србију ће бити немогуће. У најбољем случају, у периоду од 2018. до 2028. године, може нас очекивати укупан нулти или негативан раст у односу на 2017. годину.То би заправо значило драстично заостајање Србије по свим економским параметрима и Србија би се вратила на почетак циклуса, дакле негде на 2001.-2003. годину у односу на земље окружења. Просечна зарада у 2028. години би тешко могла да пређе 400 ЕУР, док би просечна пензија била на нивоу од 220 ЕУР и тиме би Србија највероватније постала најсиромашнија земља Европе. Друштвени производ по глави становника не би прелазио 7.500 евра и Србија би у односу на развијене земље ЕУ, али чак и у односу на блиско окружење значајно заостајала по свим социјално економским параметрима. У случају још снажнијег пада инвестиција и, са тим у вези, падом потрошње, где учешће инвестиција у БДП пада на око 15% БДП-а на крају периода, сви ови показатељи ће бити још израженије негативни. На крају тог периода, после 2028. године, Србија ће бити нестабилна држава, незаокружена, сиромашна, напуштена, бесперспективна, девастирана, заостала. Нова хиперинфлација, пропаст привреде, девастирање инфраструктуре, општа криминализација, огромна незапосленост, стрмоглави пад стандарда, масовно осиромашење, урушавање, пропадање здравства, школства, социјале, биће сасвим стваран исход уколико не решимо проблем КиМ.

Постоји једна немачка пословица која гласи: “Боље ужасан крај, него ужас без краја” (Besser ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende). Србија, у последње 4 године по први пут у последњих неколико деценија бележи напредак, у готово свим пољима, од економије преко инфраструктуре, туризма, саобраћаја, културе, до безбедности. Зато ће заустављање ових економских процеса, узрокованих заустављањем или још једним одлагањем, решавања питања КиМ, не само задржати Србију у месту, него је и вратити далеко у назад.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ : КОСОВО И МЕТОХИЈА – ШТА И КАКО? – ПРВИ ДЕО

О могућим решењима

Компромис не подразумева само компромис Срба и Албанаца, већ и компромис са трећом страном – ЕУ (САД). И ЕУ мора да да свој активан и мерљив допринос компромису – без пристрасности у било чију корист. За ЕУ мора да буде неспорно право Србије да заштити своје интересе и права српског народа који живи на Косову и Метохији. Уназад 19 година нису Албанци обесправљени и угрожени на Косову и Метохији – већ Срби. Без решавања тих проблема је немогућ живот Срба на Косову и Метохији. Решење мора да буде праведно, целовито и одрживо. У складу са хуманим и цивилизацијским стандардима за које ЕУ тврди да примењује. Решење мора да обезбеди трајни историјски компромис између Срба и Албанаца и политичку стабилност на дуги рок. То је циљ.

Једнострано проглашена независност Косова је супротна Резолуцији 1244 УН. Ни под којим условима не треба признати независност Косова.

Предуслов за разматрање питања сагласности Србије у вези са чланством Косова у УН (то не подразумева признање независности), је да органи Косова морају да спроведу све што је договорено и потписано у вези са Заједницом српских општина (ЗСО). Ако Косово жели да Србија да сагласност да Косово постане члан УН, мора прихватити захтеве Србије који су наведени у наредном поглављу „Конкретни предлози за преговоре“.

Референдум о Косову и Метохији је неопходан и демократски потез. Потпуно је несхватљиво противљење том референдуму, односно изјашњавању народа. Због чега су се сви садашњи лицемерни противници референдума о КиМ, здушно залагали за референдум о једном мање важном питању – о потреби доношења новог Устава? Да су доследни, заложили би се и сада да се грађани на референдуму изјасне о једном важнијем питању, него што је питање Устава.

Сматрам да Србији може помоћи следећи предлог, који Србија може релативно брзо да реализује (преговори о КиМ ће потрајати). Србија треба да извуче на светлост дана једно заборављено ремек дело науке и публицистике. Ради се о капиталном делу покојног академика Димитрија Богдановића „Књига о Косову“(1985.), коју је 1986. године издала САНУ. Димитрије Богдановић (11. октобар 1930, Београд – 14. јуни 1986, Београд) је био српски историчар, историчар књижевности и богослов. Нажалост његове маестралне књиге нема у продаји, већ деценијама. Држава треба да штампа то дело у великом броју примерака и да га бесплатно дистрибуира по Србији. Такође то дело треба превести на најважније светске језике и дистрибуирати у тим земљама. Такође, потребно је отворити електронску страницу са том књигом, такође уз верзије на страним језицима.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ : КОСОВО И МЕТОХИЈА – ШТА И КАКО? –ДРУГИ ДЕО

Тренутно се ово капитално дело може пронаћи у електронском облику само на фантастичном порталу „Пројекат Растко“ (види одредницу 12.). Уз то треба објаснити да је реч о неспорном научном делу, неспорног научника. Поговор овом делу написао је такође покојни академик, Радован Самарџић, који је о овом научном делу рекао:“Богдановићева “Књига о Косову“ изнела је, веома одмерено, истину о најтежем питању српске историје … Да је ова прва историја Косова и Метохије, која је написана, у ствари књига истине и истинољубља, показује на првом месту, обимна и разноврсна грађа која је за њу употребљена“. Такође, држава треба да сачини сажетке најважнијих студија по питању КиМ (три су наведене у одредницама) и да упозна грађане са свим последицама нерешавања проблема на КиМ.

Конкретни предлози за преговоре

1.Поштовање и спровођење Резолуције 1244. Резолуција 1244 не прејудицира коначно решење на Косову и Метохији. У Резолуцији 1244 се експлицитно говори само о широкој аутономији и суштинској самоуправи за Косово у оквиру СР Југославије (Србије као наследника), узимајући у потпуности у обзир принципе суверености и територијалног интегритета СР Југославије (односно Србије као сукцесора). Проблем је у томе што је после 19 година јасно да међународна заједница (УН, ЕУ и САД…) не жели да поштује Резолуцију 1244, па ни територијални интегритет Србије.

2.Повратак избеглица на КиМ у складу са основним људским правима и Резолуцијом 1244.

Резолуција 1244 се опширно бави и питањем повратка свих избеглица и расељених лица њиховим домовима. Међународна заједница, ЕУ и органи Косова, прво морају да обезбеде све услове за повратак око 200 хиљада избеглица на Косово и Метохију. Проблем је у томе што је после 19 година јасно да међународна заједница (УН, ЕУ и САД…) не желе повратак српских избеглица на КиМ. Да желе, то би се остварило у ових 19 година.

3.Да се разграничењем утврди постојећа етничка територија Срба на КиМ. Да Србија тражи да се шест општина са већинским српским становништвом врати под фактичку власт Србије (Лепосавић, Звечан, Зубин Поток,Северна Косовска Митровица, Ранилуг и Ново Брдо). Те општине се граниче са Србијом (Северна Митровица се граничи са Звечаном, Ранилуг се граничи са Бујановцем, а Ново Брдо се граничи са Ранилугом). Остале српске општине које чине ЗСО, где већински живе Срби, да сходно договору о ЗСО, и /или сходно неком другом договору, добију одговарајућу аутономију.

4. Аутономија верских објеката СПЦ и њихова трајна заштита. Гарантована слобода деловања СПЦ.

5.Остваривање финансијских и имовинских права државе, СПЦ, српских правних и физичких лица.

Закључци

Када познајемо историјски, демографски, економски и политички контекст, очекивања од најављеног решења за КиМ морају бити минимална. Због свега наведеног у претходним поглављима, јасно је да нико, па ни председник Србије, не може да исправи терете векова у вези КиМ. Не може Вучић да поништи 500 година ропства, да надокнади милионе српских живота, да исправи последице НАТО злочина, да насели 200.000 Срба на КиМ, да поништи терете које су му оставили претходници. Вучић може да не понови грешке претходника, да покрене решавање проблема наталитета, да сачува оних 100.000 Срба на КиМ. Вучић жели да ово тешко питање наше данашњице, не буде узрок још теже сутрашњице, као што се десило почетком 1999.године. Вучић жели да у вези са овим тешким питањем изгради широку сагласност у друштву. Да сагласност донесе јединство, стабилност и напредак.

Ми, грађани Србије не треба да дозволимо да се кола сломе на једном човеку, коме су дошли туђи рачуни на наплату. Треба отворити и питање одговорности за вођење антидржавне политике по питању Косова и Метохије. Највећи кривци за штетну политику вођену према Косову и Метохији , од живих политичара, су: Борис Тадић, бивши председник Србије, сада лидер СДС; Вук Јеремић, бивши министар спољних послова, сада лидер НС; и Борко Стафановић, бивши политички директор у министарству спољних послова и бивши шеф државног преговарачког тима Србије за дијалог са Приштином, сада лидер ЛС. Они су нас водили у „светлу будућност“, Александар Вучић мора да нас из ње изведе.

НЕБОЈША БАКАРЕЦ : КОСОВО И МЕТОХИЈА – ШТА И КАКО? – ТРЕЋИ ДЕО

Наше достојанство не могу да одузму ни стране силе, ни лоши суседи. Наше достојанство и национални понос постоје и постојаће мимо сила и неправди. Ако желимо да једног дана повратимо Косово и Метохију, и да на крају овог столећа не изгубимо и Србију, односно да не дођемо на праг демографског изумирања, морамо повећати наталитет. Да би дошло до повећања наталитета, Србија мора да буде јединствена, економски јака, самостална и здрава.

Време је иза нас, време је пред нама. Чим само почнеш да дуже мислиш о ономе што је било или о ономе што ће бити, одмах губиш оно што је главно: истински живот у садашњости.“

Лав Толстој

Све што смо знали у прошлости, садашњости и будућности је ништа у поређењу са оним што никада нећемо сазнати.“ Константин Циолковски

Одреднице:

1.http://www.fosserbia.org/sr/assets/uploads/ekonomska-studija/studija-ekonomski-demografski-socijalni-efekti.pdf

2.https://www.futurist.rs/projekti/kosovo-cena-neresavanja/

3.http://www.fiskalnisavet.rs/doc/istrazivacki-radovi/studija-projekcije_stanovnistva_srbije_od_2010-2060-penev.pdf

4.

https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-prvi-deo/

5.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-drugi-deo/

6.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-treci-deo/

7.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-cetvrti-deo/

8.https://vidovdan.org/autori/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-peti-deo/

9.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-sesti-deo/

10.

http://www.politika.rs/scc/clanak/402577/Pogledi/Cinjenice-u-vezi-s-KiM

11.http://www.politika.rs/scc/clanak/409029/Pogledi/Zamrznuti-um-zamrznutog-konflikta

12.https://www.rastko.rs/kosovo/istorija/knjiga_o_kosovu/index_c.html

Аутор је политички аналитичар и одборник Скупштине у Београду
Небојша Бакарец

Поделите:

6 Коментари

  1. ce nam populacija opasti ulaskom u EU, kada mladi i sposobni masovno krenu iz zemlje?Je l’ ima neka “ekspertska” grupa da se time bavi?Vucic je bio ministar u vreme kada je KiM predavano NATO-u, kada smo kod krivice!Bakarec je dosao na vlast sa onima koji su objasnavali da je KiM demokratsko pitanje, kada smo kod krivice!Etnicka podela Srbije, ne deli se KiM, vec Srbija, bi se pretvorila u razmenu svojih za svoje teritorije, pa bi, osim prepustanja Srba na jugu KiM Albancima, jos i Srbe iz “Presevske doline” oterali u drugu drzavu!I sta bi sa onom pobedom od 5:0?

  2. Možda ne znam tačno šta i kako oko Kosova, ali znam šta i kako oko Bakareca. To je evolucijski put unazad, od čoveka do gnjide. Šta je to siroti Bakarec uradio kriminalno i kakva je to težina ucene, da bi se neko, a ko je ostavio “patriotske” tragove svuda po internetu, sada naterao da napiše, ili možda samo potpiše, ovu “kupus analizu”?
    Srećom. pa je Bakarec i dok je bio u DSS-u, važio za političkog poluidiota, tako da ova njegova pisanija ne vrede ni koliko potrošnja struje za ispis na LED monitoru.

    • Можда није урадио ништа криминално, али је човек без занимања и било каквог искуства ван политике. А хоће да једе и живи. И онда ће да уради шта је год потребно. Паразит ..

  3. Бакарец је мера људске нискости и моралне беде,од овога нема горе ,доћи ће дан кад ће пред народно револуционарним судом да одговара,казна да зарађује хлеб у зноју лица свог.

  4. Бакарни један савет теби. Остави се Пекића и врати се на Дантеа. Посебно обрати пажњу на осми круг, осми ров, као и на девети круг. Добро то проучи.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here