НЕБОЈША БАКАРЕЦ : КОСОВО И МЕТОХИЈА – ШТА И КАКО? – ПРВИ ДЕО

Поделите:

Треба гледати право. Јер да се хтело гледати иза себе,

добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу

деце своје, а не дедова својих. Јер част неће зависити

од тога одакле долазимо него куда идемо.“

Борислав Пекић

Косово и Метохија су за српски народ колевка духовности, државности и историјског памћења.

Размишљање о проблему Косова и Метохије, најчешће залази свега две деценије у прошлост. Све пре тога се сматра подразумевајућом историјом без утицаја. Ствар је управо обрнута – готово сви најважнији догађаји у вези са Косовом и Метохијом су се догодили давно пре 2000. године (само један се догодио 1999. године – све остало вековима уназад). Већина то нехотице превиђа, што је резултат непосредне историоцентричности. Они који то намерно превиђају, најчешће то чине да би очували митове и илузије, у складу са својим политичким или верским циљевима. Ова група јесте склона да говори о „историји“ Косова и Метохије, али готово увек у функцији ширења митова и илузија. Никако рационално, логично, уз прожимање историјских чињеница са аргументима из осталих научних области (демографија, статистика, економија итд.). Постоји више актуелних научних студија које разматрају проблем КиМ до 2060.године (види одреднице од 1. до 3.). Те студије разматрају демографске, економске и социјалне сценарије- сценарио у коме се решава питање КиМ, и сценарио замрзнутог конфликта. Из свих студија се јасно, научно доказано види да је сценарио решавања питања КиМ, много повољнији у демографском, економском и социјалном погледу, него сценарио замрзнутог конфликта. Сценарио замрзнутог конфликта донео би дугорочне негативне ефекте . Демографски изгледи Србије би били крајње песимистични и неперспективни. Укупан број становника Србије био би смањен за 44% до 2060. године, уз огромно смањење становништва радног узраста и уз просечно веома старо становништво. Данас проценат старијих од 65 износи око 19 одсто. Ако остане замрзнут конфликт на КиМ, проценат старијих од 65 година у Србији, 2060. године износиће чак 30 одсто. Просечна старост становништва сада у Србији је 43 године. Просечна старост становника Србије 2060. године, уз замрзнути конфликт на КиМ, ће износити чак 50 година.

Кључне чињенице и пресудни догађаји по Косово и Метохију

Последњи веома важан, а негативан низ историјских догађаја или историјски догађај су изазивање распада СФРЈ од стране САД и ЕУ, и пре свега рат који су САД и ЕУ (НАТО) водили против Србије 1999. године.Тај рат је довео до губитка фактичког поседа Србије над територијом КиМ. Векови пре тога су довели до демографског губитка Косова и Метохије. Демографски губитак је неминовно водио губитку поседа и контроле државе Србије над КиМ. Стога је све што се догађало од 2000. године, од другоразредног значаја. Нико није могао да уради ништа битно, а прворазредно у последњих 18 година. То је ван моћи било кога у Србији. А шта је то прворазредно? Већ смо навели три ствари. Од прворазредног значаја су демографски и физички губитак КиМ, и као треће, распад СФРЈ, ратови деведесетих, и пораз у рату против НАТО 1999. године. Међутим, постоје неке неспорно лоше ствари које су учињене у периоду од 1945. до 2012. године. Касније ћемо се бавити и тиме.

Кривицу, или ако вам више одговара – одговорност за губитак територије Косова и Метохије не сноси ни један појединац (појединци из различитих власти од 1945 до 2012., сносе кривицу за то што су губитак КиМ, чинили све непоправљивијим). Уз то јасно је да ни садашња власт неће никада формално признати Косово, и тиме довести до трајног губитка КиМ. Можемо поставити питање – Да ли одговорност сноси српски народ? На пример, због демографског губитка? И ту је, без подилажења, одговор негативан. Српски народ, као целина, као нација, није крив. Па ко је крив, запитаће неко? Прво, не мора нико да буде крив. Друго, у конкретном случају КиМ одговорност лежи у историјским околностима током пет векова уназад.

Овде је потребно да мало подробније објаснимо све те прворазредне негативне процесе или догађаје. Постоје важне историјске и демографске чињенице које често губимо из вида. Прва чињеница је демографски губитак КиМ. Први узрок демографског губитка је 500 година ропства под Турцима. Други узрок су губици Србије у два светска рата (процене- од 1,7 до 2,1 милиона мртвих Срба).

Прво, и незаобилазно, исход битке на Косову, 1389. године, је био неповољан, и по далекосежним последицама представља отоманску победу. Косовска битка је успела да само привремено заустави османско ширење, и одложи га за неких пола века. Турци ће до 1459. коначно заузети целу тадашњу Србију, укључујући и Косово и Метохију. Српски народ је од краја 14. века, око 500 година копнио и опадао у ропству под Турцима. Ти несрећни векови су били још гори по Србе на КиМ. Тамо су Турци имали и сараднике у погромима над Србима – Албанце. Научници се слажу да су у 18.и 19. веку турски погроми над Србима попримили карактер геноцида. Српски народ је средином 15. века, од убедљиве већине од 98 одсто, за 550 година, данас сведен на убедљиву мањину становништва КиМ (мање од 10 одсто).

Друго,трагични су губици Србије у два светска рата – 1.100.000 становника у првом, и између 600.000 и милион у другом. Српски народ је био жртва геноцида у усташкој НДХ. То су били огромни ударци демографској виталности, од којих се српски народ није опоравио. Додатни ударац су били ратови деведесетих година, људски губици и егзодуси, и посебно НАТО злочини 1999. године. Демографском опадању допринео је и вишедеценијски пад наталитета узрокован огромним бројем намерних прекида трудноће (130.000 – 200.000 годишње), исељавањем, сиромаштвом, телесним болестима и и социјално-психолошким „болестима“ „врлог новог света“.

Треће. Кад набрајамо значајне негативне догађаје или процесе, не треба заборавити оно што смо већ поменули – укључивање САД и ЕУ у збивања у Југославији 1990. године. То је било погубно по народе у бившој СФРЈ. САД су ради остваривања својих интереса у овом региону, одлучиле, уз асистирање ЕУ, да отворе процес растакања СФРЈ, подстичући шовинизме у Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини, али и у Србији (и на КиМ). Уз то САД и поједине земље ЕУ, су наоружале Хрвате, муслимане у БиХ, а касније и Албанце, и пружиле им медијску и политичку подршку у свету. Било је прилично јасно какве ће бити последице овог мешања САД. То се дешавало више пута у целом свету, до данас. Ратови на подручју бивше Југославије су више деценија економски уназадили бивше републике СФРЈ. Највише Србију, додатно због рата и злочина НАТО. Да није било ратова деведесетих, и НАТО злочина, Србија би данас била економски добростојећа, попут рецимо Мађарске или Чешке. За све то кривицу сносе САД и ЕУ (жалосно је што је ЕУ по питању СФРЈ и Србије, мимо својих интереса, само слепо следила политику САД, од 1990. до данас).

Већина критичара садашње власти и Александра Вучића намерно превиђа важне демографске чињенице од утицаја на решење проблема Косова и Метохије. На Балкану тренутно живи око 7,5 милиона Срба и око 4 милиона Албанаца. Срби имају негативан прираштај, Албанци позитиван. По проценама УН из 2015. Србија ће 2050. имати свега 5,5 милиона становника, а 2100. свега 3,5 милиона становника (то предвиђање се заснива само постојећим стопама наталитета и не обухвата миграције и остало). Ако израчунамо број становника до 2050. и 2100. године, по постојећим стопама прираштаја Албанаца и Срба, долазимо до следећих података за Балкан. Године 2050. Албанаца ће бити готово 2 милиона више него сада. Укупно, биће их око 6 милиона. Срба ће бити 1,2 милиона мање него сада. Укупно, биће нас око 6,2 милиона. Дакле, 2050. број Срба и Албанаца на Балкану ће бити изједначен! Године 2100.,Албанаца ће бити 5 милиона више него сада. Укупно, биће их око 9 милиона. Срба ће бити 3 милиона мање него сада. Укупно, биће нас око 4,3 милиона. Дакле, 2100.године, на Балкану ће бити двострико више Албанаца него Срба! Додајмо томе и непредвидиве, али извесне велике миграције из Азије и Африке, ка просторима Европе и Балкана, који се показао као једна од главних рута миграната. Већина миграната јесу и биће, муслимани. Све то ће Србе ставити у још неповољнији положај. Да би остварили позитиван прираштај Срба у наредних 30 година, неопходно је да жене рађају троје до четворо деце. Ако не спроведемо наталитетне мере, не само да нећемо моћи да повратимо КиМ, него ћемо постати мањина у Србији.

Да закључим, што се Косова и Метохије тиче, главе су нам дошли 500 година ропства и милионске жртве у два светска рата и рат 1999. године.

У априлу ове године, написао сам подужу Студију о проблему Косова и Метохије. Студију је у шест наставака објавио „Видовдан“ (види одреднице од 4.- 9.). До тада сам се игром случаја, мало упуштао у анализирање теме КиМ. С обзиром на политичко искуство дуго три деценије и на значај теме, одлучио сам да на тај начин дам свој допринос решавању проблема на Косову и Метохији. Уз то у листу „Политика“ су ми објављени текстови „Чињенице у вези с КиМ“ (види одредницу 10.) и „ Замрзнути ум замрзнутог конфликта“ (види одредницу 11.). Сви текстови који су чинили Студију о КиМ су били веома аналитични и бавили су се политиком, историјом, културом (српско духовно наслеђе на КиМ), демографијом, имовинским питањима, и предлозима за решење проблема. Нажалост, у тој свеобухватности, кључне ствари нису могле да буду довољно наглашене. То је било неминовно, због тога што је разумевање целог проблема захтевало да се прикажу сви наведени аспекти проблема и тиме је Студија добила на обиму. Овај текст и његови наставци ће се бавити синтезом , и наравно политиком, и почиваће на научним и историјским аргументима.

Одреднице:

1.http://www.fosserbia.org/sr/assets/uploads/ekonomska-studija/studija-ekonomski-demografski-socijalni-efekti.pdf

2.https://www.futurist.rs/projekti/kosovo-cena-neresavanja/

3.http://www.fiskalnisavet.rs/doc/istrazivacki-radovi/studija-projekcije_stanovnistva_srbije_od_2010-2060-penev.pdf

4.

https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-prvi-deo/

5.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-drugi-deo/

6.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-treci-deo/

7.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-cetvrti-deo/

8.https://vidovdan.org/autori/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-peti-deo/

9.https://www.vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-svetlost-kosova-i-metohije-sesti-deo/

10.

http://www.politika.rs/scc/clanak/402577/Pogledi/Cinjenice-u-vezi-s-KiM

11.http://www.politika.rs/scc/clanak/409029/Pogledi/Zamrznuti-um-zamrznutog-konflikta

12.https://www.rastko.rs/kosovo/istorija/knjiga_o_kosovu/index_c.html

(крај првог дела)

Аутор је политички аналитичар и одборник Скупштине у Београду
Небојша Бакарец

Поделите:

6 Коментари

  1. NAUCNO RESENJE PROBLEMA KiM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!DO SADA NEVIDJENO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kako resiti demografske probleme amputacijom dela teritorije?

  2. Albance nije zadrzala ni SFRJ u kojoj ih je bilo procentualno jos manje, a drzava je bila ekonomski, vojno i politicki hiljadu puta jaca, pa to Albance nije sprecilo da se bore za “Republiku”.Kakve veze ima koliko ce Albanaca biti 2050-e, kada mi idemo u EU sa 80 miliona Nemaca, 67 miliona Francuza, 60 miliona Italijana…, pa kada to nije problem, zasto bi bio problem 7 miliona Albanaca.Sta ce novo razgranicenje promeniti?Zasto se demografski ne objasni EU i SAD zasto R.Srpska treba da se pripoji Srbiji?

  3. Овај Бакарец ми се гади , док је био код Коштунисжце пуна су му уста била Косова па је био и За овај устав ,сад оде код Вучка и одма би да поклања косово ,Подсећа ме на сцену из Балканског Шпијуна кад Илија Лворовић саслушава Јаковљевића па каже оћеш да једеш оћеш да јебеш е оа то кошта.Бескарактерни гмизавац.

    • Док је био у ДСС-у код Коштунице као такав је прихваћен. Сада, ипак, и да је милион посто у праву, ипак остаје сенка да је прелетач и одмах је плочу по питању КиМ-а променио. Не волим особе који су прелетачи. Требао је остати ван политике ако се разочарао у ДСС, а не прелетати и као такав изгубио је на кредибилности и моралности.

  4. Анализа једног конвертита. Је л ову Пекићеву треба понављати свако јутро и вече док савест не замре? Мантра свих прелетача.

  5. Као што се неке “даме” крију иза назива старлете тако се неки крију иза назива аналитичар. Са таквима не гине нам оваква статистика.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here