Небојша Бакарец*: Милованчев више верује у Недића и Љотића, него у Косовски завет

Поделите:

(реаговање поводом текста „Бакарецу има нас који верујемо у Косовски завет“)

Г. Никола Милованчев (у даљем тексту НМ) је реаговао на мој текст о КиМ после читавих 17 дана (споро пише, споро поима?). Г. Милованчев је ноторни недићевац и љотићевац, присталица Двери и члан недићевског удружења СЛС. Др Вељко Ђурић Мишина га је недавно оптужио да се лажно представља као историчар. Сам НМ признаје да је правник, а да се историјом бави из хобија. У свом тексту НМ повезује „Косовски завет“ са религијом. Та утопија са религијом нема додира, али има везе са митологијом, тачније са злоћудном митоманијом.

Уобичајено за овакве полемике, НМ се служи подметањима и заменама теза. НМ прво износи неистину да сам функционер СНС. Обичан сам члан СНС. Функција градског одборника није страначка, бар толико би НМ морао знати. Недићевац Милованчев подмеће неистину да за сецесију и злочине на КиМ, после 2000., кривим непристајање на признање противправне сецесије Косова. За то кривим политику замрзнутог конфликта, и тако и стоји у мом тексту. То што НМ замрзнути конфликт погрешно тумачи као непристајање на сецесију, то је његов проблем. Политика замрзнутог конфликта је проалбанска политика.

НМ подмеће да сам се 2011., противио преговорима о КиМ, због противљења одласцима на Милитвени доручак. Молитвени доручак нема везе са разговорима о КиМ. У тексту који цитира НМ уопште не стоји да се противим преговорима. То је измислио НМ. Моји ставови о Молитвеном доручку су исти. Противим се одласку наших представника на тај догађај.

Што се тиче КиМ, јесам променио став из 2013. Тада сам се као писац текстова, темом КиМ бавио само постранично и површно – сматрао сам да се ради о изгубљеној ствари (де факто, а не де јуре). Текст из 2013., чији мали део цитира НМ говори о другој теми, а не о КиМ. Став о КиМ сам формирао у фебруару 2018., када сам прочитао капитално дело покојног академика Димитрија Богдановића „Књига о Косову“ (1986., одавно је нема у продаји). То дело развејава токсичне митове о КиМ. Тим поводом сам написао и обимну студију о КиМ, која је објављена на порталу „Видовдан“. Сасвим је нормално да људи промене став, када стекну нова сазнања.

Тим поводом г. Милованчеву као хоби историчару препоручујем да прихвати ставове историјске науке о Недићу и Љотићу и да одбаци своје заблуде о овим квислинзима. Подсећам га да историја оцењује Недића као нацистичког сарадника и слугу, и да је Виши суд у Београду прошле године одбио захтев за рехабилитацију Недића. Захтев за рехабилитацију је поднео и СЛС, а тиме и Милованчев лично, као један од вођа СЛС. Директор Центра “Симон Визентал” и пријатељ Србије, Ефраим Зуроф каже да је Недић предводио квислиншки режим, који је служио интересима нациста и да су током Недићевог мандата убијене стотине хиљада Срба, укључујући и оне у концентрационим логорима.

Г. Милованчев и СЛС подржавају помене Недићу у Симиној улици, уз иконографију налик нацистичкој, где присталице користе нацистичке поздраве. НМ у свакој прилици која му се укаже, жестоко брани лик и дело Недића (нпр. Новости од 14.09.2016.).То је Србија за коју се залаже НМ. Г. Милованчев је велики поштовалац насилника и љотићевца Бошка Обрадовића. НМ је био посланички кандидат Двери и СЛС, 2016.(90-ти на листи). После тих избора потписао је петицију о изборној крађи, која се није догодила. Данас је велики поборник и Драгана Ђиласа и Вука Јеремића, вешала и тестера Бошка Обрадовића и СЗС.

Мучно је наслађивање Милованчева страдањима Срба у Митровици 26. марта 2018. При томе заборавља да су Албанци теже или лакше повредили најмање 32 Србина. Тада је Ненад Рикало, кога Милованчев дијаболично оптужује за издају, завршио на интензивној нези због тешких повреда десне стране грудног коша, трбуха и слабинског предела. Занимљиво ја да НМ не оспорава многе чињенице о КиМ које сам навео. Подсећам га да би нове последице замрзнутог конфликта на својој кожи највише осетили Срби на КиМ (нови облици погрома, заузимање Трепче и Газивода, напади на север Косова и српске енклаве итд.). Замрзнути конфликт значи жртвовање 120.000 Срба на КиМ, утопијама о „Косовском завету“,„Светој Земљи“ и „Небеској Србији“. Имајући у виду да се Милованчев куне у своје недићевске и љотићевске принципе и завете, не чуди да му је митоманија дража од живих људи.

*Аутор је политички аналитичар и градски одборник

Поделите:

6 Коментари

 1. У Србији, која је егзистенцијално била и остала АНТИФАШИСТИЧКА,
  политичари једни друге називају Фашистима.
  У Хрватској која је апсолутно НЕОФАШИСТИЧКА,
  такве атрибуте нико не користи.
  Научимо нешто од Хрвата, ма какви они били и остали.

 2. БАКАРЕЦ…. занимљиво презиме…. БАКА+ААРЕЦ….
  בָּקַע [לִבקוֹעַ, בּוֹקֵעַ, יִבקַע]
  бака [ливкоа, бокеа, йивка]
  1. раскалывать, колоть
  אֶרֶץ נ’ [ הָאָרֶץ, אַרצוֹ; ר’ אֲרָצוֹת, אַרצוֹת-]
  эрэц ж.р. [hаарэц, арцо; мн.ч. арацот, арцот-]
  1. земля 2. страна, государство

 3. Kada ce Srbi da prestanu rat izmedju sebe, posle strasnih tragedija , ustaskog pokolja 1941, do 1945, titovih ubistava posle 45-te,komadanja Srba 74-titovog ustava,proganjanja Srba Iz Krajine polovine Bosne, i najbolnijeg otimanja Kosova? Sadda svi trebaju da misle da sprece kradju Kosova , komadanje ostatka Srpskih pokrajina. Kod Srba nema fasizma, i to je fraza titova da bi zastitio ustase. Nedicu je dat ultimatum, primiti vlast ili ce predati ustasama. Primio je pola miliona izbjeglica iz Krajine i Bosne i smestio po cjeloj Srbiji. Nije ih ostavio na ulicama. Ima dokaza da je tajno slao oruzje Gereralu Mihajlovicu, protiv Njemaca. Nazalost jos je ostao virus titov, koji je raskomadao Srbe
  ,naselio Albance na Kosovo. To je najveci nerijatelj Srba. Ljudi, koji dizu ruke u vis sa pozdravom, nemaju nista sa Srbima a ni sa Nedicem.

  • Све је тачно што сте написали госпођо Мирјана. Међутим, суштина је у мом чланку из Новости који г. Бакарец наводи али не спомиње наслов: “За Сајмиште крив Павелић а не Недић” – Државна комисија је јануара 1946. за Сајмиште прогласила кривим Павелића, усташе и нацисте (јер је логор био у НДХ) а не Недића; Србија је једино слала храну логорашима. Ta истина, да за логор Земун (Сајмиште) нису одговорни Недић и Србија, тада намучена окупирана, смета г. Бакарецу и истомишљеницима. Осјечанин г. Небојша добро зна ко је Едуард Бакарец, усташки натпоручник из Осијека, који је у јесен 1941. као први од хрватских легионара примио на Источном фронту код Харкова Жељезни криж.

   • На Вашу одмерену критику Г. Бакарец Вам бесрамно одговара баш као да је из редова СНС-а. Као доказе потура слике некаквих изгубљених душа које не знају ни ко су ни одакле су. Скоро нисам прочитао јефтинији чланак од чланка г. Бакареца, а конкуренција је жестока.

 4. “Србима је глава у Лондону, мозак у Москви а дупе у Србији”
  – Армијски ђенерал Милан Ђ. Недић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here