Небојша Бакарец* – Одговор Тајкуну Драгану Ђиласу- Ђилас је економски нечастиви

Поделите:

Поштовани Тајкуне Драгане Ђилас,

Скренућу Вам пажњу да сте Ваше писмо Председнику Републике, неопрезно објавили у „Времену“, гласилу Вашег политичко економског оца и партнера, Тајкуна Мирослава Мишковића. Види линк: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1585255

Обраћам Вам се као било који грађанин кога помињете у свом „одговору“ Председнику Србије Александру Вучићу. На почетку свог обраћања Председнику показали сте како Ви накарадно замишљате писмо грађанина Председнику Републике. Ево ја сам обичан грађанин и пишем Вама, Олигарху, бившем градоначелнику и пропалом кандидату за градоначелника.

Да се представим. Бавим се политиком више од 28 година, и за то време нисам остварио било какву материјалну корист, нити било која са мном повезана особа. Једноставно речено – нисам се обогатио за скоро три деценије у политици. Цео радни век живим од плате. Од политике нисам стекао ништа. Имовину коју поседујем, и коју поседују моји ближњи, стекли смо искључиво наследством. Док сте Ви драли кожу с леђа народу, ја сам два пута (2005. и 2006.)ишао на тешке операције и био донор коже изгорелој деци, чиме сам допринео спашавању њихових живота. На све то сам поносан. Ви се поносите Вашим мегакомпанијама које не производе ништа, Вашим мегапрофитима, Вашим стотинама милиона евра.

Познајемо се од пре десет година. Обојица смо постали одборници у граду Београду. Тада сам се већ осамнаест година бавио политиком , а Ви четири. И тада, као и данас, десет година касније, био сам сиромашан. И тада, као и данас, десет година касније, Ви сте Тајкун. Неопходно је рећи да сте се за десет година бављења политиком, енормно обогатили – 2004. године, били сте „тешки“ неколико милиона евра, а 2014.,вртоглавих неколико стотина милиона евра! Бављењем политиком устостручили сте своје богатство (за 10.000%). Пре десет година изабрани сте за градоначелника, на своју трећу државну функцију. Ја сам и данас одборник. То ме чини ретким непосредним сведоком малверзација Вас и Ваше бивше странке. Непријатан сам сведок Вашег насилничког, бахатог, арогантног и нерадничког понашања у Скупштини града. Ви сте сада поново постали одборник, иако сте претходне четири године крали Богу дане, на том месту. За те четири године Ви, Тајкун, нисте ни једном учествовали у раду Скупштине, и нисте гласали ни за једну једину одлуку у корист грађана (било их је око 1760, на 44 седнице). Нисте хтели да помогнете Београђанима ни минимално (ни деци, ни трудницама, ни породиљама, ни пензионерима). Нисте помагали, али сте одмагали. Сваки месец сте Ви, Олигарх, уредно примали одборничку накнаду од 10.000 динара. Није ли Вас срамота што сте примали новац грађана, из буџета, а да 4 године нисте радили ништа, да нисте долазили на седнице, и да нисте обављали одборничку дужност коју су Вам поверили грађани Београда? Недавно сте, после пораза, на ТВ Н1, признали да сте погрешили што нисте вратили мандат. То је добро, има наде за Вас. Можда ћете једног дана, опет касно и накнадно, признати како сте се обогатили, и како сте, сумња се, опљачкали Београд и Србију? То одборничко питање сам Вам годинама постављао на седницама Скупштине града. Нисте никада одговорили. Једном сте се, тамо негде 2012., случајно затекли у сали Скупштине, када сам Вам поставио пристојно и једноставно питање, како сте се обогатили. Реаговали сте вербалним насиљем. Извређали сте ме најпогрднијим изразима. Последица тог питања, и осталих мојих наступа за говорницом Скупштине града , је отказ који сам добио 2010. године, у државном предузећу у коме сам радио пуних 17 година. Нова директорка, функционерка ДС, коју сте Ви поставили, ми је увијено предочила да Ви стојите иза отказа. Мирно сам то прихватио. Ви и Ваша странка сте се тада масовно светили својим политичким противницима. У овој деценији сам два пута остајао без посла и био на бироу рада.

Што се тиче вређања одборника на седницама Скупштине града, први пут сте то учинили у октобру 2008. Ви сте тада, господине Ђилас, на седници Скупштине града, без разлога, најгрубље извређали одборника Зорана Огњановића. Још док је г. Огњановић био за говорницом, Ви сте му упутили низ најпростачкијих псовки и увреда, на рачун мајке и осталих чланова породице. Само један медиј је врло штуро, и делимично истинито, о овом скандалу известио јавност, и поред агенцијских вести Бете и Танјуга. Ви сте тада имали пуну контролу над медијима. Две године касније, у децембру 2014., многи медији су известили о случају породичног насиља чији сте Ви били виновник, а Ваше жртве су били Ваша бивша супруга и њен отац , пензионер. Весна Станојевић, заштитница угрожених жена, је изјавила тим поводом:“С којим правом Ђилас малтретира (ван)брачног партнера, а камоли њеног родитеља?! Ето, ко нам је био на важним државним функцијама. То су страшне ствари, за сваку осуду, за затвор“. Само ово што сам набројао би било довољно да дисквалификује било коју личност из политике. Али, не и Вас. Шта Вас још дисквалификује? Навешћу само део: Постоји основана сумња да сте се за десет година бављења политиком, енормно обогатили, тако што сте злоупотребљавали Ваше три државне функције, и тако што сте трговали утицајем; До сада је ухапшено и процесуирано око 50 Ваших некадашњих страначких или градских функционера, на челу са Александром Бијелићем, бившим Градским менаџером; Ваше нехумано поступање према хиљадама Рома и њихове деце, у поступку расељавања 2009.године, у корист олигарха Мишковића; Огромни и непотребни трошкови градње моста преко Аде; Ваша куповина 200 страних аутобуса, уместо домаћих, чиме је град Београд оштећен за 11 милиона евра; Ваши прекомерни трошкови за радове на реконструкцији Булевара (подигнуте су оптужнице због сумње да је на Булевар потрошено 6 милиона евра више од потребног); Задужили сте град Београд , његова предузећа и градске општине за 1,18 милијарди евра; Ваша уградња екстремно лоших подземних контејнера, на које је бачено 6 милиона евра; Ваше непотребно доношење плана за спорно подручје Луке Београд, 2012., у корист Мишковића; Ваше непотребно доношење Одлуке, 2012.,о отписивању камате на порески дуг правним лицима у износу од око 80 милиона евра – само Мишковићевим фирмама је отписано око 50 милиона евра; Ваша незаконита градња „Куће Великог брата“ на земљишту дечије установе „Пионирски град“.

Функционери Ваше бивше странке- ДС, су Вас снимали на састанцима, у време кампање за председника ДС, и те снимке су поставили на Јутјуб, 2012. На тим снимцима Ви господине Ђилас, пред сведоцима, говорите о увођењу самовлашћа у странку, о подели плена, делите савете о корупцији, кажете да ће газити неистомишљенике, претите свим непријатељима (а то је свако ко хоће у нечему да Вас спречи – по Вашим речима). Постоје основане и документоване сумње из више кредибилних извора (ДС, Антидот), да сте опљачкали и Вашу бившу странку.

Нисам ни адвокат, ни заступник Председника Републике, али морам да приметим да сте, поред низа бесмислица и неистина упућених на његов рачун, изнели и неистину да је „узео стан од државе док су исту бомбардовали“ (1999. године). Ви врло добро знате да је тада министру Александру Вучићу, давне 1998. године, додељен стан као подстанару са растућом породицом, законитом одлуком Владе Републике Србије. Износите и другу неистину у вези са растом профита Ваших фирми. Неспорно је доказано, а сами сте о томе подносили извештаје надлежним органима, да су се профити Ваших фирми устостручили до 2013.године – то значи повећали преко 10.000 одсто. Да ли је то баш 11.325 или 10.325, то је готово исто. Чињенице то потврђују. Вама наклоњен сајт „Крик“ је установио да поседујете 24,4 милиона евра у неприкривеним некретнинама и власништвима над компанијама. Ви и то негирате, иако су изнети поименични подаци, које сте Ви приложили „Крик“-у. Нисам могао да се не насмејем, на Вашу саморекламерску најаву тужби против Председника Републике. Ви, чије је место у неком од завода за извршење кривичних санкција, Ви се усуђујете да тужите било кога? Напад је најбоља одбрана?

Нисам се ни ја увек слагао са господином Вучићем, али га подржавам због тога што су његова добра дела у Србији и Београду, демантовала моје критике од пре четири, пет година. Ретки су појединци, који су у стању да се уздигну изнад своје политичке прошлости, да се развијају и да напредују, радећи на добробит своје отаџбине. Живи доказ за то је Александар Вучић. Бави се политиком четврт века, а нити се он, нити ико његов, обогатио. Грађани то добро знају и због тога му поклањају своје поверење.

Данас, али и између фаза хваљења, Ви говорите све најгоре о Председнику Републике. Хвалили сте га више пута, увек из интереса. Први пут, 2013., у нади да ћете остати градоначелник. Други пут ,2015.,да би остали председник КСС. У августу 2013. године, на снимку са сајта ДС, Ви хвалите Председника Србије и пројекат „Београд на води“, и кажете да сте постигли консензус о томе са њим. У јулу 2015., Ви сте дали интервју за лист „Ало“ у коме га опет хвалите. Тада сте рекли:“ Политика ме не занима (…) Тек после кошарке ми не пада на памет да се враћам у ту арену. Нећу да дозволим да ме политика поједе и да због тога трпе моји најближи“. О г. Александру Вучићу сте тада рекли:“У коректним смо односима, чујемо се често (…)“. На питање:“Да ли је Вучић тренутно наш најбољи политички играч?“ Ви сте одговорили :“Што се тиче талента за бављење политиком и посвећености том послу, апсолутно. Зар је проблем рећи оно што сви виде? Има јаку енергију, улаже огроман труд“. После тога, прошле године Ви, господине Ђилас у НИН-у говорите неистину, да никада нисте имали договоре са г. Александром Вучићем. Договори нису спорни, осим што их Ви кријете. Један договор сам већ навео. Било их је још (да останете у КСС). Ако нисте имали договоре са њим, због чега је Ваш Саша Јанковић у априлу ове године за Вас говорио да сте Вучићев тројански коњ, и свима причао како стално седите са Андрејем у кафеима? О томе сведочи Душан Теодоровић, један од оснивача Јанковићевог покрета.

Све то је доказ о Вашем дијаболичном карактеру и природи. Достојевски је рекао: “Има људи који свесно прелазе преко своје савести”.То за Вас не важи. Ви савести немате.

* Аутор је политички аналитичар и кандидат за одборника СНС у Београду

Небојша Бакарец, Видовдан

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here