Nebojša Bakarec*: POKUŠAJ NASILNOG PREVRATA

Podelite:

Autor ovog teksta je u tri navrata do sada upozoravao na pripreme za nasilni prevrat u Srbiji. O tekućim protestima sam napisao tri teksta u januaru 2019., koja je objavio cenjeni „Vidovdan“ (Odrednice 1.2.i 3.). Tromesečni mlaki protesti, i njihova eskalacija tokom 16. i 17. marta 2019., liče na mešavinu „5.oktobra“ (napad na RTS, i druge institucije itd.), protesta iz 2016. (upad u RIK, bezrazložni protesti itd.) i protesta iz 2017. godine (dugotrajni protesti bez razloga itd.). To ne čudi, zbog toga što gotovo sve sadašnje vođe protesta, vuku nasleđe od dosista i žutog kartela DS. Oni u sebi nose neprežaljeni revolucionarni, montanjarski žal za „6. oktobrom“. Sva ta iskustva oni su pretočili u višemesečne jalove i nejake proteste. Osnovni razlog za eskalaciju protesta SZS su saznanja da su istrage i sudski postupci protiv lidera protesta, pri kraju (istraga o Dajrekt mediji, suđenje Aleksandru Bijeliću, presude Miroslavu i Marku Miškoviću) i zamiranje protesta. Vikend nasilje SZS je pokazalo da je ljotićevac Boško Obradović odlučio da preotme proteste i postane glavni lider protesta. On je naredio i započeo upad u RTS. Đilas je odlučio da ga sledi. Jeremić nije. Đilas je pravdao upad, Jeremić je osudio upad u RTS. Obradović je posegao za ekstremizmom, i zbog toga da bi učvrstio liderski položaj u Dverima, koji su ugrozili Nogo i Radojčić.

Nasilnim demonstracijama dela opozicije u protekla dva dana naneta je velika šteta Srbiji. Nasilje, i napade na institucije Srbije, Predsedništvo i Javni servis-RTS, nije osudila ni jedna zapadna ambasada. Napad na Predsedništvo je izveden baš na dan velikog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, pre 15 godina. Grupa od hiljadu huligana je u dva dana pokušala da pošalje poruku da je Srbija, Venecuela, i da u Srbiji postoji nestabilnost, kriza, sukobi, incidenti…Snimcima iz Beograda najviše su se naslađivali u Zagrebu i Prištini, šireći pri tome lažne vesti.

POUKE PROŠLOSTI

Posle izbora 2016.,postalo je jasno da će uticajni krugovi sa zapada organizovati proteste dok god je SNS na vlasti. Po njihovom mišljenju SNS i Vučić su predugo prejaki, sa rastućom popularnošću koja se kreće iznad pedeset i pet procenta. Tako su podstakli proteste 2016. i 2017. godine. Setimo se da je američki ambasador Kajl Skot posetio izborni štab i sedište DS tokom izborne noći 2016. On je sazvao tadašnje lidere cenzus stranaka, koji su posle toga upali u RIK. Tadašnji neuspeh ovih stranaka, naterao je zapad, na drugačiji pristup u planiranju i organizovanju demonstracija. Više puta tokom 2016.,zapad je finansirao i organizovao proteste organizacije „Ne davimo Beograd“. Tako su 25. juna 2016. na protestu „Žute patke“ snimljeni, funkcioner američkog Stejt dipartmenta, Solomon Blek i službenik američke ambasade u BiH, Denis Ibišbegović. Oni su na tim protestima ne samo učestvovali već su ih i kontrolisali. Posle toga, nakon predsedničkih izbora 2017., zapad je odlučio da besmislene proteste ne organizuju nesposobne i kompromitovane opozicione političke stranke, već, kako je ranijih decenija činjeno – „apolitični studenti“. Šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije, Aleksandar Martinović, je u aprilu 2017. na konferenciji za novinare u parlamentu, pokazao fotografije službenika ambasade Ujedinjenog Kraljevstva na protestima u Beogradu i službenika ambasade SAD na protestu u Novom Sadu. Svakodnevni protesti iz 2017. su neslavno propali krajem aprila te godine. Tokom svih tih protesta organizatori i njima naklonjeni mediji višestruko su uvećavali broj protestanata.

PRIPREMA PREVRATA

Tekuća „igranka“ je počela još pre sredine 2018., optužbama tajkuna Đilasa i Jeremića, njihovih uglednih simpatizera i medija, protiv Vučića i SNS, da uvode Srbiju u fašizam (citiramo Đilasa: „Mi smo danas u jednom sistemu koji liči na pravi fašizam i ja to otvoreno kažem“,„Mi imamo zemlju koja ulazi u fašizam“,„Dan kada promenimo ovu vlast slavićemo kao još jedan dan pobede nad fašizmom“). U intervjuu za Istinomer, Đilas kaže „Srušićemo ovu fašističku vlast“ (5. septembar 2018.) „Najvažniji zadatak novoosnovanog saveza je promena sistema, koji ide u fašizam (…) Ova vlast je, po mom mišljenju, fašistička (…) Na kraju krajeva, kada smo imali fašizam u Evropi, ujedinili su se Čerčil i Staljin. Slično je govorio i Jeremić na KZŠ, 20. marta 2018.:”Sve više je jasno da se u Srbiji više ne nalazimo u predvorju fašizma, mi smo praktično zagazili u fašizam“, i u „Danasu“ 11.avgusta 2018.: “Razgraničenje” predstavlja i učvršćivanje diktature u Srbiji koja zakonomerno vodi u fašizam.

Zbog čega su oni iznosili neistine o fašizmu u Srbiji? To su činili kao deo pripreme za nasilni prevrat. Mnogo je lakše opravdati nasilno rušenje fašističkog, nego demokratskog režima. Paralelno sa tim, njih dvojica, njihovi funkcioneri i njihovi „ugledni“ simpatizeri, stalno iznose tvrdnje da „ovu vlast možete srušiti samo na ulici“.To je direktan poziv na nasilni prevrat. Čitanjem „Krivičnog zakona“, vidimo da je već na delu kršenje Krivičnog zakona „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“; Član 309., zbog mnogobrojnih javnih poziva (podsticanja) da se nasilno promeni vlast, tj. promeni ustavno uređenje Srbije. Krši se i stav Zakona – „Udruživanje radi protivustavne delatnosti“; Član 319., zbog toga što se radi o formiranju grupe radi vršenja prethodno opisanog krivičnog dela dela (čl. 309.).

Strašan poraz Đilasa i SZS na gradskim izborima u Beogradu u martu 2018., njihovom najjačem uporištu, za kratko ih je umrtvio. Posle još strašnijeg poraza na izborima 16. decembra 2018., u četiri opštine, Đilasov i Jeremićev SZS je započeo sa ultimatumima i najavama nasilja. U svom saopštenju oni su doslovno rekli:“(…) u Srbiji više neće biti izbora ni na jednom nivou(…) U uslovima koje smo danas imali u Lučanima, izbora više ne može biti“. To što SZS neće da učestvuje na izborima, nije problem. To je njihovo pravo. Ali, ta pretnja znači da će oni izazivati haos, nasilje i incidente na biračkim mestima i u organima za sprovođenje izbora. Njihova dosadašnja nasilnička praksa to potvrđuje (upad u RIK, fizički i verbalni napadi, najave silovanja, ubistava). Osim protesta i događaja u Beogradu, u poslednje vreme još su učestalije pretnje nasiljem prema vlastima Srbije, koje bez osude prenose opozicioni mediji. Naš javni život je i bez toga zagađen ekstremnim pretnjama nasiljem i skarednostima koje objavljuju opozicioni lideri (pre svih S. Trifunović) na Tviteru i Fejsbuku, ali su poslednjih meseci tu štafetu preuzeli i neki psihički zdravi i ugledni simpatizeri opozicije( Goran Marković, Dragan Velikić, Jovo Bakić) i pojedini novinari (njihove izjave videti u sledećem pasusu).

DNEVNIK NASILJA

Opozicija i njeni mediji ne osuđuju nasilje i pravdaju ga. Kreiraju atmosferu linča. Jedan od lidera SzS Željko Veselinović je pozvao na silovanje premijerke Ane Brnabić. Poslanik Dveri Srđan Nogo je zapretio vešanjem na Terazijama predsedniku Srbije Vučiću i premijerki Brnabić. Radio voditelj i učesnik protesta, Daško Milinović je 19.12.2018., poručio poslaniku SNS Vladi Đukanoviću: „Fašistički vepru, nećemo ti dvaput reći, na ražnju ćeš se peći!. Sergej Trifunović je nebrojeno puta, vređao žene nazivajući ih „fuksama“ i „kurvama“. Imamo izjavu režisera Gorana Markovića od 30.12.2018.,citiramo: “Marković je ocenio da “kroz institucije ne može ništa da se uradi“, uveren da je “jedino rešenje u Srbiji apsolutna pobuna i ulica”(…) i da “fizički ne može da podnese ljude koji čine ovu vlast. Književnik (i bivši ambasador Srbije u Austriji 2005-2009) Dragan Velikić je 24. decembra 2018. za „Danas“ izjavio:„Ja zaista verujem da, ubeđen sam u to, ovaj režim može samo na ulicama da se skloni“. Sociolog i docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Jovo Bakić dao je intervju „Danasu“ naslov, citat Bakića: Vučiću će suditi revolucionarni sud“). U tom intervjuu, on se zalaže za revolucionarne sudove koji će suditi vlastima Srbije, i zalaže se za nasilnu promenu vlasti. Citiramo:“Njihova je stvar da li će im suditi nezavisni ili revolucionarni sudovi. Pitanje: Sudiće im revolucionarni sud? Bakić: Njihova pamet pokazuje da će im suditi revolucionarni sud. Pitanje: Kako će izgledati Vučićev pad sa vlasti? Bakić: Mafija svojevoljno s vlasti ne odlazi. Pitanje: Da li je moguće mirnim protestima srušiti režim? Bakić: Ne“. Svemu ovome pridružila se i novinarka „Danasa“ Snežane Čongradin, 27. decembra 2018. piše:“Režimi Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, zasnovani na pljački i korupciji(…)Reč je, međutim, o sili koja pada, samu sebe urušava, kojoj nema spasa i kojoj će suditi, ne nezavisni, već revolucionarni sudovi“.

Sredinom januara opozicija je danima vodila hajku protiv supruge ubijenog Olivera Ivanovića, Milene i sedmogodišnjeg sina Bogdana, vređajući ih i crtajući im mete na čelima. Jedan od vođa SZS, Ž. Veselinović je 15.01.2019., suprugu Olivera Ivanovića nazvao „đavolom“. Đilasova koordinatorka Jelena Anasonović je javno pozvala učesnike protesta da 19.01., vandalizuju RTS. Ona je tri nedelje ranije na protestu 29.12.2018.,sa govornice, vređala pripadnike LGBT populacije, upotrebljavajući homofobne izraze. Dragan Đilas se tokom šetnje 19.01. sukobio sa učesnicima protesta iz studentske grupe „Marks 21“. Đilas je studente (među njima i unuka Ivana Stambolića) najgrublje izvređao mizoginim i homofobnim psovkama. Krajem januara 2019. razlupan je automobil porodice poslanika SNS Srbe Filipovića, ispred njihovog doma na Dorćolu. Filipović godinama dobija pretnje preko društvenih mreža: „Završićeš u kontejneru“, „Uzmi marker prošetaj gradom obeleži mesto dok ima slobodnih bandera batice“ i sl. Napad na porodicu Filipović nije osudio niko osim SNS i PS. Tokom protesta 02.02.2019., protestant Saša Milošević, je na društvenim mrežama izneo pretnje smrću vešanjem sinu predsednika Vučića. Radi se o osobi koja na Fejsbuk profilu ima mnogo fotografija gde pozira sa brojnim automatskim oružjem. Pored Miloševića, MUP je dan kasnije priveo i osobu koja je pretila i ćerki i sinu predsednika Vučića. Tokom protestne šetnje 02.02. i 09.02., jedan od bivših lidera Dveri, Srđan Nogo i drugi protestanti, su preko Terazija, ali i u drugim gradovima, nosili improvizovana vešala. Nacisti i ljotićevci su 17.08.1941.,u okupiranom Beogradu, na Terazijama počinili strašan zločin, kada su obesili petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora. U spomen na tragično stradale sugrađane, grad Beograd je na Terazije postavio Spomenik obešenim rodoljubima. Tako su Đilasovi, Jeremićevi i Obradovićevi sledbenici na istom mestu poslali jasnu poruku narodu Srbije, šta ga čeka. Broj protestanata jeste mali, ali veliku zabrinutost izazivaju pojačana psihoza, atmosfera linča i nasilje koji prate ove nejake proteste.

STRAH OD PREBROJAVANJA

Pre toga recimo zbog čega su protesti od početka osuđeni na propast. Prvo i osnovno, ne postoji valjan razlog za proteste. Drugo, lideri protesta i njegovi organizatori (Đilas, Jeremić, Obradović) i stranke SZS, su ekstremno kompromitovani finansijskim aferama iz vremena kada su vršili vlast (prva dvojica), dok je Obradović kompromitovan stalnim nasiljem u koje je upleten, kao i samom saradnjom sa Đilasom i Jeremićem – žutima, protiv kojih se borio, do nedavno na beogradskim izborima („da ovi odu, a da se oni ne vrate“). Treće, podrška protestima je veoma slaba od strane građana. Govorimo o odzivu na učešće na protestnim šetnjama i ostalim skupovima. Zbog drastičnih manipulacija – uvećavanja broja demonstranata potrebno je ukazati na statističke činjenice. U Beogradu, jedinom gradu gde su vidni protesti, za Đilasovu listu na beogradskim izborima (SZS +PSG) je glasalo nešto više od 154.000 građana. Pridružimo tome glasove Šapića 73.000, DJB –Dveri 31.000, NDBG 28.000, Belog 19.000, DS,SDS,NOVA,ZEP 18.000, i DSS 9.000. To je ukupno oko 332.000 glasova. I to bi mogli biti potencijalni protestanti. Međutim, već smo rekli da je u Beogradu demonstriralo najviše 6.500 građana u danu najbrojnijeg od protesta. Broj od 6.500 predstavlja tek 2% glasača ovih sedam opozicionih lista. To jasno govori da 98% glasača opozicije ne učestvuje u protestima. To su porazni brojevi za Đilasa i devet stranaka SZS i za sve ostale stranke koje učestvuju na protestima (SDS, DSS,PSG…). O ovome ne govori ni jedan medij, čak o ovome ne govore ni protivnici demonstracija. Ti brojevi su još porazniji ako posmatramo broj birača u Beogradu koji prema izvodima iz biračkih spiskova sa poslednjih beogradskih izbora iznosi: 1.594.141. Ako posmatramo broj od 6.500 protestanata, to je tek nešto više od trećine jednog procenta birača u Beogradu. Dakle, trećina jednog procenta birača u Beogradu podržava i učestvuje u protestima. I o tome niko ne govori javno. U ovom svetlu zahtevi protestanata izgledaju potpuno bizarno i bespredmetno. Kao što vidimo iz ovih brojeva, jasno je da demonstrira samo tvrdo jezgro žutog kartela i Druge Srbije. To važi i za sve ostale gradove gde se protestuje. Tamo se broj protestanata kreće od nekoliko desetina, do hiljadu.

KO ORGANIZUJE PROTESTE?

Inicijatori protesta su ambasade SAD i UK. Glavni organizator protesta je Dragan Đilas. Glavni finasijeri protesta su Đilas i Mišković – tajkuni broj jedan i dva. Đilasov glavni poverenik i operativac je Aleksandar Bijelić, bivši gradski menadžer. Đilas je zadužio svog bivšeg gradskog menadžera, Bijelića, da na terenu vodi i organizuje proteste. Jelena Anasonović i ostali „koordinatori“ su samo maska za medije, „zaštitna lica“ i drugorazredni izvršioci, koji treba da skrenu pažnju javnosti sa pravih organizatora. U januaru 2019., Amerikanci (ambasada SAD), su otvoreno istupili na protestu od 16.01.2019.,, dan pred dolazak Vladimira Putina. Na tom protestu su se pojavili šef političkog odseka ambasade SAD (i treći čovek ambasade) Dejvid Lindgren Gerenbek (David Lindgren Gehrenbeck) i Denis Ibišbegović, službenik političkog odeljenja ambasade SAD. Time je ambasada SAD poslala višestruku političku poruku. Prvo, otvoreno su demonstrirali silu, poručujući da im njihova moć omogućava da se otvoreno mešaju u unutrašnje poslove jedne suverene države. Drugo, poslali su otvorenu poruku da oni, SAD, stoje iza protesta. Sa visokim službenicima američke ambasade su se početkom februara javno sastajali Sergej Trifunović i Jelena Anasonović.

VIKEND PREVRAT-TESTERA JE ZAKON

Petnaesti po redu protest SZS je planski eskalirao u napad na RTS 16.03.2019., i sutradan, na Predsedništvo Srbije. Osnovni razlog za eskalaciju protesta SZS su saznanja da su određene istrage nadležnih organa i određeni sudski postupci protiv njihovih lidera protesta bliže kraju. Završene su istrage oko poslovanja Đilasove Dajrekt medije, a pri kraju je suđenje Đilasovoj levoj ruci, bivšem gradskom menadžeru Aleksandru Bijeliću, optuženom da je oštetio grad Beograd za 6 miliona evra, u vreme kada je Đilas bio gradonačelnik. Takođe, izrečene su presude, koje uključuju zatvorske kazne Miroslavu i Marku Miškoviću. Eskalaciji protesta je doprinelo i to što je lidere SZS frustriralo zamiranje protesta, tj. mali broj protestanata tokom tromesečnih protesta. Po podacima nadležnih organa u protestnoj šetnji održanoj u Beogradu, u subotu 9.03.2019., učestvovalo je 1.620 lica. U šetnji koja je održana 16.03.2019., učestvovalo je 1.584 lica. Ispred RTS, u toku napada na javni servis, bilo je manje od 1000 lica. U neuspeloj blokadi zgrade Predsedništva Srbije, 17.03.2019.,učestvovala su 1.023 lica. U šetnji do gradskog MUP-a je učestvovalo 687 lica, a ispred same zgrade policije (u Bulevaru despota Stefana) bilo je prisutno 450 lica.

Tokom vikend protesta je povređeno šest policajaca. Delimično su demolirane prostorije RTS-a. Javnom servisu je onemogućen rad u trajanju od više sati. Zaposlenima na RTS-u i pripadnicima policije je prećeno, vređani su, a lično je Dragan Đilas, na Terazijama, pretio pripadnicima policije u civilu da će ostati bez posla kada on dođe na vlast. Tokom dva dana napadnute su ili blokirane institucije Srbije- Predsedništvo, Javni servis –RTS, i gradski MUP. Posle protesta privedeno je 18 lica – zbog prekršaja zakona o javnom redu i zbog krivičnih dela. Policija je profesionalno i besprekorno obavila svoj posao tokom vikenda. Bili su uzdržani i nisu reagovali na mnogobrojne napade i provokacije. Širene su lažne informacije da je policija hapsila decu, budući da najveći broj uhapšenih ima 20, a neki i 40 godina. Privedena su dvojica članova opskurnog „Pokreta ujedinjenih fantoma, Miljan Čičić i Milan Pernat, od kojih je jedan nosio motornu testeru ulicama Beograda i tokom napada na RTS, a drugi je napao policajce.

 

U prethodna tri meseca radilo se o jednoj mlitavoj i kilavoj simulaciji „opštenarodnih“ protesta, koji su „uzdrmali“ vlast. Broj protestanata je često i desetostruko uvećavan od strane organizatora (SZS), ali i od strane pojedinih medija („Danas“,N1,NIN, Vreme, Nedeljnik, NSPM). Tu simulaciju od protesta su podržavali i antisrpski mediji u Prištini, Zagrebu, Skoplju, Podgorici, Sarajevu, ali i u pojedinim zapadnim zemljama. Tako je bilo i za vikend. Hiljadu ljudi je predstavljeno kao masovan protest i kao događaj koji je uzdrmao režim (list“Danas“ 18.03.2019.). Reporter TV N1, Nikola Radišić je na početku prenosa uživo 17.03.2019., saopštio da se ispred Predsedništva Srbije okupio „ogroman broj građana“. A okupilo se njih oko 1000. Tačan, a mali broj protestanata, se lepo video na snimcima RTS, N1, Pinka i ostalih medija. Uglavnom, kao i mesecima ranije, niko, osim vlasti, nije iznosio ni približno tačne procene broja protestanata.

Napad na RTS i Predsedništvo najoštrije su osudile predsednica Skupštine Srbije, predsednica Vlade Srbije i gotovo svi članovi vlade, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Beograda, i mnogi drugi. Podrška Vučiću i RTS-u, stigla je sa mnoštva adresa, od većine političkih partnera. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da je uveren da kada bi se analiziralo ko je sve upao u zgradu RTS-a i ko je bio ispred Predsedništva, došlo “do zanimljivih zaključaka”. Očigledno je, istakao je, da ti ljudi imaju određenu podršku Zapada. Namera demonstranata je bila promena vlasti, ali taj cilj, kako je rekao, nisu ostvarili, zaključio je Dačić. Predsednik Udruženja novinara Srbije, Vladimir Radomirović rekao je za RTS da ono što su lideri opozicije uradili sinoć pokazuje da ne žele slobodan RTS. Tražićemo reakciju Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i predstavnika OEBS-a za slobodu medija, kaže Radomirović. Napad na RTS osudili su i RTV, DNV, Tanjug, RTV Kraljevo, TV Pančevo i Novosadska TV.

Reagovala je i EU, izjavom portparolke EU, Maje Kocijančič.Ona je, povodom eskalacije nasilja na protestima u Srbiji, pozvala na mir i uzdržanost.”Iako pravo građana na mirne demonstracije ostaje osnovna vrednost demokratije i mora biti poštovano, protesti bi trebalo da ostanu mirni i u okvirima zakona, kao što je to bio slučaj pre ovog vikenda”. Kocijančičeva je ponovila da parlament mora da bude mesto koje će obezbediti diskusije, radi pronalaženja zajedničkih rešenja i razmotriti zabrinutosti u jasnosti.

SEKS, LAŽI I VIDEOTRAKE

Evo niza primera kako su organizatori podsticali nasilje i širili lažne vesti. Tokom napada na Predsedništvo Srbije, lideri opozicije i njihovi simpatizeri iz Prištine i Zagreba, ali i iz Beograda, širili su lažne vesti, kao i prethodnih meseci. Preko medija i društvenih mreža širene su neistine da je Vučić pobegao iz zgrade Predsedništva, da je policija bacila suzavac i napala građane kod „Londona“, da je uhapšen i pretučen Boško Obradović.

Voditeljka Tatjana Vojtehovski, koja živi na đubrištima tuđih života, šerovala je na Tviteru video snimak, tvrdeći da je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić poslao vojsku na građane. U objavi je napisala kako kolona vojnih vozila kreće na Predsedništvo. Naravno radilo se o nekom starom snimku vojnih vozila. Borko Stefanović je 17.03.2019., u direktnom prenosu na TV N1, izneo neistinu da je protest ispred predsedništva spontan. On je izjavio:“Ovo je potpuno spontano okupljanje građana nakon sinoćnjeg okupljanja i onog upada u RTS koji nije bio dogovaran (…)“. Istovremeno B. Stafanović je slagao da je policija uhapsila i pretukla Boška Obradovića. Stefanović kaže i sledeće:“U ovom trenutku dok mi ovo govorimo, Boška Obradovića su, malo niže kod „Londona“, izvukli iz kolone pripadnici žandarmerije i primenili silu nad njim, imamo i snimak…“. Dan ranije upravo je Boško Obradović, pozvao građane da se okupe ispred Predsedništva Srbije, o čemu je izvestila većina medija. Dakle, o spontanosti nema ni govora.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić se na demonstracijama 17.03.,pojavio u “vijetnamci” i beloj majici, kako bi izgledao što borbenije, međutim tajkun Jeremić je zaboravio da na ruci ima skupoceni sat. Dok je mahao rukom tokom svog pubertetskog govora, na ruci mu je zasijao skupoceni sat, Brajtling, vredan 15.000 evra! Sutradan, 18.03.2019., šef DS, Zoran Lutovac, je bio gost na TV N1. Ta televizija ga je predstavila kao „Dragana Lutovca“. Toliko je poznat! Lutovac je izjavio da je Boško Obradović zadužen da rukovodi ekstremistima na nasilnim protestima dela opozicije. Govoreći o nasilnom upadu u zgradu RTS i ulozi koju je dobio lider Dveri Boško Obradović, Lutovac je doslovno rekao: “Normalno je da ako Obradović može da kontroliše one koji su najnezadovoljniji i skloni ekstremizmu, da on najviše na njih može da utiče“. Predsednik Levice Srbije, Borko Stefanović, snimljen je 18.03.2019., kako čeka ostale lidere SZS ispred ambasade SAD u Beogradu. Tog dana, posle nasilnih upada i napada, lideri SZS su išli u ambasadu SAD na raport i po nove instrukcije. U intervjuu za „Blic“ 18.03.2019., Đilas je opravdavao nošenje ubilačkog oruđa, motorne testere. On je rekao:“Svi znaju da fantomi kao zabavna grupa prave parodiju na strašnu stvarnost koju živimo (…)Sad urušavaju Beograd iz dana u dan, betoniraju ga, režu drveće i ta testera je, verujem, bila deo umetničkog performansa šta rade naprednjaci (…) Žao mi je ako se neko na RTS-u od radnika uplašio te testere (…)svojevoljno su odlučili da rade u Vučićevom logoru sve šta im on zahteva pod strogom kontrolom narednika Bujoševića i Stefanovića. Svakog dana lažu građane Srbije, i to je već odavno krivično delo“. Osim što je opravdao nošenje oružja, Đilas je i izvređao i optužio sve zaposlene na RTS-u. Uz to je Srbiju nazvao „Vučićevim logorom“. O protestima građana Đilas je 2010.godine, govorio sasvim suprotno nego danas.

Sa druge strane Vuk Jeremić je gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RTV,istog dana osudio nošenje testere, i napad na RTS. Između ostalog Jeremić je izjavio:“Mi smo svi drugačiji ljudi, nije postojao dogovor da se uđe u zgradu RTS-a, i ja nisam ušao, kaže prvi čovek Nardone stranke Vuk Jeremić. Takođe, objasnio je da subotnji upad u RTS, koji je predvodio lider Dveri Boško Obradović, nije bio dogovoren. „Nije bilo nedogovoreno da se šeta pored RTS-a, da se “opkoli” RTS, to je bio deo dogovora. Kako je konkretno došlo do ulaza u televiziju, to je prosto bila stvar trenutka, momenta, desilo se ono što se desilo“. O testeri Jeremić je rekao:“To svakako nije bila dobra ideja. ja sam je video nateleviziji gde i svi drugi. To je bio deo jednog planiranog performansa. To je bila ne naročito promišljena ideja, i da je mene neko pitao, ja bih savetovao da se tako nešto ne radi“.

Time je Jeremić pokopao i Boška Obradovića i Dragana Đilasa, koji jesu upali u RTS, i koji opravdavaju i nasilje i nošenje ubilačkog oruđa. Potvrđeno ono što se zna, da u SZS-u, vladaju nesloga, sukobi i borba za lidersku poziciju. Sergej Trifunović u ovim događajima nije učestvovao, zbog toga što je otišao na višenedeljno skijanje u SAD, u Aspen. Postavlja se pitanje odakle mu novac za putovanje i boravak u ekskluzivnom ski centru? I pored odsustva, on je na Tviter postavio jednu od svojih najvećih gadosti. Na svoj profil postavio je i preporučio, uvredljivu pesmu koja vređa Anu Brnabić, pripadnice LGBT populacije, ali i sve žene. Sadržaj Trifunovićevog tvita predstavlja najgrublje vrađanje majčinskih osećanja i poziva na seksualno iživljavanje nad žrtvom. Gotovo niko nije osudio Trifunovićevu bestijalnost.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić najavio je “naredni nivo” u protestima u Beogradu i drugim gradovima Srbije, što je najava novog nasilja. On je, gostujući na TV Naša 19.03.2019., rekao :Ovo nije poslednji nivo, biće i narednih nivoa. Ja bih voleo da se Aleksandar Vučić sutra ujutru probudi i da kaže da će drugačije da se postavi. Mislim da to nije verovatno. Zbog toga mislim da će ovi protesti prelaziti na sve viši nivo koji će u jednom trenutku početi da podrazumeva razne forme građanske neposlušnosti, poput blokiranja saobraćajnica, institucija, prekida nastave na univerzitetima…. Ne bih da saopštavam režimu šta sve planiramo. Možda će se sve to dogoditi i pre 13. aprila”.

ZAKLJUČAK

Tromesečni protesti pokazuju nekoliko stvari. Opozicija boluje od bezidejnosti i nesloge. Jedini „program“ opozicije je bio „30 tačaka“ SZS, a on je zamenjen „Ugovorom sa narodom“. Ovi programi su od strane opozicionih analitičara ocenjeni kao„komunistički, samoupravni, konfuzan, recikliran, blam(Miša Brkić) ili kao „tupavi i kukavičiji“ (Dejan Ilić). Sujete ideološki raznorodnih, suprotstavljenih činilaca protesta, izazivaju razjedinjenost i sukobe. Unutar protesta gori sukob na liniji stranačko – vanstranačko. Takođe, pokazuje se da unutar samog SZS bukte sukobi za lidersku poziciju. Đilas upravo radi na preregistraciji, odnosno kupovini već postojeće Zelene ekološke patrije. Potvrđeno je da će ZEP biti preimenovan u „Stranku slobode i pravde“. Dakle, osim „krađe“ tuđe stranke, Đilas je svoju nemoć i neinventivnost pokazao i time što je ukrao i naziv svoje buduće stranke.“Stranka slobode i pravde“ je bio doskorašnji naziv danas zabranjene stranke ekstremista – „Muslimanske braće“ iz Egipta.

Za razliku od Miloševićevog režima svojevremeno, Vučićeva vlast je uzdržana, ali ne i autistična. Čvrsta, ali ne i nasilna. Pomirljiva i delimično blagonaklona, ali ne i saglasna sa zahtevima protestanata. Hvalevredno je svako izbegavanje konfrontacije sa učesnicima protivzakonitih skupova. Sam Vučić šalje pomirljive poruke i ne negira pravo na mirna okupljanja. Predsednik Vučić je predložio nadležnima da pomiluju sva lica osuđena po osnovu prekršaja. Primetno je da to frustrira organizatore protesta.

SNS je, za razliku od opozicije, izgradila ugled i stekla poverenje birača, ekonomskim reformama, borbom za Kosovo i Metohiju, borbom protiv korupcije i zloupotreba javnih finansija i državnih funkcija, i hvatanjem u koštac s tajkunima. Stanje demokratije u Srbiji u poslednje 4 godine govori o stabilnim institucijama, nezavisnom pravosuđu i slobodnim medijima. Posle 12 godina pljačkaške ekonomije žutog kartela, vlast Aleksandra Vučića uspešno održava makroekonomsku stabilnost. Unazad 4 godine većina ekonomskih kretanja u Srbiji je pozitivna. Javne finasije su stabilizovane. Srbija se za 6 godina transformisala iz ekonomije koju je karakterisala stagnacija rasta i visoka stopa nezaposlenosti – u rastuću ekonomiju sa niskom inflacijom, eliminisanim fiskalnim deficitom, opadajućim javnim dugom, smanjenom eksternom neravnotežom i oporavkom tržišta rada.

O tome kakav ugled uživa Vučić i na zapadu, i na istoku, svedoči Orden Svetog Aleksandra Nevskog kojim je predsednik Rusije, Vladimir Putin odlikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića. O tome kakvu malu podršku ima opozicija kod građana, svedoči sva relevantna istraživanja unazad dve godine. Po tim istraživanjima SNS sa 55 odsto čvrsto podrške građana čvrsto drži vrh liste rejtinga stranaka.

Doskorašnji glavni „bos“ protesta, Dragan Đilas ima bezumno mnogo para, ali savest i dušu nema. Veliki Dušan Radović je rekao: „Malo para kvari telo a mnogo para kvari dušu. Čovek je na velikoj muci. U čemu da čuva dušu ako pokvari telo? Šta da čuva u zdravom telu ako ostane bez duše?“

Odrednice:

1.https://vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-protest-2018-19-uvod-u-nasilni-prevrat-prvi-deo/

2.https://vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-protest-2018-19-uvod-u-nasilni-prevrat-drugi-deo/

3.https://vidovdan.org/aktuelno/nebojsa-bakarec-protest-2019-razotkrivanje/

Nebojša Bakarec

 

Podelite:

4 Komentari

 1. Od naše varijacije, varijacije u medijima i varijacije kod političara najefektnije u Srbiji su varijacije političara direktno ili putem medija izrečene. Najprimamljivije varijacije su one kojim variraju penzije, plate i standard penzionera i građana, a izrečene sa najvišeg mesta. Tu nema laži ni prevare, samo je prisutna neistina, a ne laž?

  ♣ Dakle, narod nije stoka. Stoka ne glasa!
  ♣ On voli samo kratko, ali zato beskrajno!
  ♣ On je toliko poverljiv sagovornik da ni sam ne zna o čemu priča.
  ♣ Ne priznaje čak i sud svoje partije. U kojoj se trenutno nalazi!
  ♣ Sve se, kod nas, odvija u totalnom informativnom mraku, tvrde očevidci sa strane.
  ♣ Mi se držimo EU kao pijan plota. Shvatićemo kasnije da su tarabe bile trule.
  ♣ Naša komercijalna vizija je, u svakom slučaju, provizija!?
  ♣ Narod živi najbolje u priči političara nego u stvarnosti
  ♣ Ako je posao zabava. Čime onda da se zabave nezaposleni.
  ♣ Agencija za borbu protiv korupcije uzela je korupciju u svoje ruke.
  ♣ Ipak verujem u Boga. Uprkos moga čuvenoga vođe.
  ♣ Sosa misli da smo travu pasli. Stigli smo, nakon njegove kosidbe.
  ♣ Pročitao sam u anatomiji da svako ima mozak. A poltroni?
  ♣ Moj vođa se uči na tuđim greškama, ali zato svoje veliča.
  ♣ Znam svoj posao, a od školske spreme imam samo knjižicu moje partije.
  ♣ Gladni,osim hrane, najzad su siti svega.
  ♣ Restruktuiranje firme nije me iznenadilo. Dočekao sam ga praznih ruku.
  ♣ Nije tačno da moj direktor nema ideje. Ima, al’ samo lude ideje!
  ♣ Mi u firmi ne možemo napred. Iza nas niko ne stoji.
  ♣ Sa Sosom smo dogurali daleko. Nikako da se vratimo sebi.

 2. Dal iko normalan a da nije budala,ludak, rusofil, nacionalista… mada je tesko takvog naci… retki su, misli da ce iko da glasa za nekakvog Djilasa!!!!
  ili za Obradovica, arhetipskog moravskog junaka, domacina koji bije zenu, svadja se sa komsijom, preorava medje, krade, laze, kune se u sve zivo i mrtvo… a u stvari je jedan pogani dzambas!!!
  NECE

 3. Bakarecko – kameleone!
  Ne koristiš sve “prave” podatke!
  Šta je sa Ostapovih ” deset puta nego 1999. dvadeset puta nego 2008. jačoj Srbiji….”

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here