Nebojša Bakarec: Saša Janković u sukobu interesa ponovo krši zakon!

Podelite:

(“Would you really feel any pity if one of those dots stopped moving forever? If I said you can have twenty thousand pounds for every dot that stops, would you really, old man, tell me to keep my money — or would you calculate how many dots you could afford to spare? Free of income tax, old man, free of income tax”). The Third Man Ferris Wheel Scene.

Da li bi zaista osetio samilost kada bi neka od onih tačkica prestala da mrda zauvek? Kada bih ti rekao da možeš da dobiješ dvadeset hiljada funti za svaku tačkicu koja stane, da li bi mi zaista, stari moj, rekao da zadržim novac – ili bi računao da li uopšte možeš sebi da priuštiš da spaseš neku od tih tačkica? Oslobođeno poreza na prihod, stari moj, oslobođeno poreza na prihod. „Treći čovek“ – scena na Velikom točku.

“Politika” je juče objavila tekst o tome da je Saša Janković uhvaćen u sukobu interesa. http://www.politika.rs/scc/clanak/392778/Sasa-Jankovic-uhvacen-u-sukobu-interesa

Janković je prošlog meseca registrovao privatnu agenciju za konsalting (preduzetnička firma), ali za to nije dobio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije. Janković je kao zaštitnik građana imao bezbednosni sertifikat koji mu je omogućio pristup mnogim državnim tajnama, a u prijavi je tražio odobrenje da registruje firmu za konsalting koja bi se, između ostalog, bavila bezbednošću. Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije ovo prepoznaje kao sukob interesa, te mu je zbog toga odbijena prijava ali je njegova agencija za konsalting i dalje u registru i neometano radi.

Krajem avgusta ove godine, Janković je boravio u Bejrutu- što je i  sam obznanio i tom prilikom je rekao “Borim se kako znam i umem da svojim znanjem zaradim za život gde god mogu, sada pomažući vlastima drugih država“.

 

Ističem da je Janković kao zaštitnik građana imao bezbednosni sertifikat koji mu je omogućio pristup mnogim državnim tajnama  i da je on dužan da dve godine od prestanka funkcije prijavljuje svoju imovinu i uzdržava se od obavljanja posla ili prelaženja na drugi posao, koji u bilo kojem obliku može biti u sukobu interesa i sukobu sa njegovom funkcijom. Postavlja se pitanje, kako on to pomaže vlastima drugih država? Da li prodaje državne tajne i dokumenta kojima je imao pristup tokom deset godina na državnoj funkciji? Setimo se da je pre neki dan sam Janković objavio da se grči od besa i stresa u Beču. Šta je tamo radio? Pomagao vlastima drugih država? Prodavao državne tajne? Izdajnički i špijunski posao jeste stresan. U Libanu je mogao da pomaže islamskim teroristima, ko to može da proveri?

 

Dovedimo sve ovo u vezu sa slučajem nerazjašnjenog ubistva, u Jankovićevom stanu, Jankovićevim pištoljem. Sve to stvara utisak o jednoj zloj, opasnoj i dijaboličnoj ličnosti. Koja je u sukobu interesa, koja može da odaje državne tajne, i koja je može biti odgovorna za ubistvo.

Stvarni razlog zbog kojeg je Janković (kao i Jeremić), nakon PSG-a, registrovao i svoju posebnu preduzetničku firmu – lakši transfer milionskih iznosa na svoje privatne račune što u slučaju udruženja građana PSG nije moguće učiniti zbog brojnih zakonskih ograničenja.

Podsetiću vas da je nakon prestanka obavljanja funkcije predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN u septembru 2013. godine, Vuk Jeremić u Beogradu registrovao dva pravna lica – najpre 18. septembra te godine osniva udruženje građana Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), a nešto kasnije, 4. novembra, i preduzetničku firmu “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting”. Iako je reč o dve različite forme pravnih lica, obe Jeremićeve tvorevine upisale su “Konsultantske aktivnosti” kao svoju glavnu delatnost. Iz te okolnosti jasno se nazire i stvarni razlog zbog kojeg je Jeremić, nakon CIRSD-a, registrovao i svoju posebnu preduzetničku firmu – lakši transfer milionskih iznosa na svoje privatne račune što u slučaju udruženja građana nije bilo moguće učiniti zbog brojnih zakonskih ograničenja. Za ovaj korak Jeremić se odlučio pre svega poučen iskustvom koje je stekao iz saradnje sa američkim lobističkim firmama “30 Point Stratedžiz” i “Podesta Group” kada mu je postalo jasno da je konsalting idealna vrsta biznisa za legalizaciju astronomskih prihoda neobjašnjivog porekla i razloga uplate.

Od septembra 2013. godine, pa do kraja januara 2017. godine, na lične račune Vuka Jeremića, kao i račune njegove preduzetničke Agencije za konsalting i nevladine organizacije CIRSD (čiji je Jeremić osnivač i predsednik), iz stranih izvora uplaćeno je više od 7,5 miliona američkih dolara. Taj iznos odnosi se samo na Jeremićeve račune u zemlji, ali ne i na račune koje izvesno on i njegovi saradnici poseduju u inostranstvu.

Shvativši da sa računa CIRSD-a neće biti jednostavno prebacivati ogromne sume novca na privatne račune, Jeremić je nekoliko meseci kasnije, u novembru 2013. godine, osnovao i preduzetničku firmu “Vuk Jeremić PR Agencija za konsalting”. Do kraja 2016. godine na račun tog pravnog lica iz različitih izvora uplaćeno je 1.335.000 američkih dolara. I Jeremić je kao ministar spoljnih poslovaimao bezbednosni sertifikat koji mu je omogućio pristup mnogim državnim tajnama.

Obe „konsultantske“ Agencije, i Jeremićeva i Jankovićeva imaju delatnost : “Pretežna delatnost: 7022 – Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Ni jedan drugi medij osim „Politike“ nije objavio ovu vest, dva dana posle inicijalne objave (subota ujutro). Zašto se ne istražuje način na koji je imovinu stekao Vuk Jeremić? Zašto se krije činjenica da je Saša Janković u sukobu interesa i da na više načina krši Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije?

Autor Nebojša Bakarec, Vidovdan

 

Podelite:

8 Komentari

  1. Hm,hmm..pa, Vuk Jeremic,kao ovlasceno lice DS,nekada,podigao je 20.000.000 evra,otisao na rad pri UN..je pisala stampa,ostalo je ” historija”…po naski ” pojela maca”.

  2. Hm,hmm..kakve to,pa Srbija ima ” drzavne tajne”..? osim ” one” da je krila Ratka Mladica, i da su se medjusobno poubijala dva vojnika,od srece kad su videla Mladica,zivog i zfravog.

    • Hm,hmm…pa,cini se da je,onako istetoviran,dragi,vidjeni gost,na dvoru, Vucica,Azdejkovica,Brnabicke..” Bez obzira na veu i naciju”, naoruzan eUropskim opredeljenjem.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here