НЕБОЈША БАКАРЕЦ: „СВЕТЛОСТ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“ – Шести део

Поделите:

Студија о Косову и Метохији – Допринос решавању проблема на Косову и Метохији-

Шести део студије о Косову и Метохији

СЕДМО ПОГЛАВЉЕ – ПРЕДЛОЗИ ЗА РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Шест захтева Србије

ТРЕЋИ ЗАХТЕВ – Повратак српског „особља“ на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244.

Овај предлог такође проистиче из првог, односно из Резолуције 1244.

Тачка 4.каже: „Потврђује да ће после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово ради обављања дужности у складу са анексом 2;“

Тачка 6. Анекса 2. каже:“Након повлачења, договореном броју југословенског и српског особља ће бити дозвољено да се врати и обавља следеће функције: везу са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством; обележавање/чишћење минских поља;

одржавање присуства на местима српске културне баштине; одржавање присуства на главним граничним прелазима.“

После Анекса 2., на крају Резолуције 1244 каже се:„Други тражени елементи: (…)Повратак особља за четири горе наведене функције обавиће се уз надзор међународног безбедносног присуства и биће ограничено на мали договорени број (стотине, не хиљаде);“.

Очигледне су две ствари. Да Србија може да тражи да њено војно и полицијско особље буде на КиМ и да обавља наведене послове. Друго, да је број који задовољава услов „стотине, не хиљаде“, до хиљаду, односно 999 чланова „особља“.

ЧЕТВРТИ ЗАХТЕВ – Да се још јасније дефинишу и гарантују права српског народа на КиМ.

Србија треба да захтева да се на преговорима у Бриселу још боље дефинише, а потом и потврди одговарајућим споразумом, да се Србима на Косову и Метохији гарантују одређени национални положај и права, која неће моћи да се мењају локалним прописима. То се односи на политичка права представљања без мајоризације већинског народа; право на своју власт у срединама где српски народ чини већину; право организовања народних представника на целој територији Косова и Метохије и остваривање сарадње са Србијом; право употребе матерњег језика и избора својих кандидата у државним установама као што су судство, полиција и слично, у срединама где живе. У општинама са већинским српским становништвом, где треба да имају и своју локалну власт, Срби треба да имају право одлучивања о свим животним питањима из привреде, образовања, културе, информисања и слично. Личне слободе, којих досад није било или их је било јако мало, морају бити гарантоване од стране ЕУ и међународне заједнице.

(Ова питања су делимично обухваћена досадашњим споразумима).

ПЕТИ ЗАХТЕВ- Аутономија српских манастира и слобода деловања Српске православне цркве.

Србија мора да тражи посебно дефинисану заштићену аутономију за српске манастире: Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница итд. (посебно, поименце набројати све манастире), слично као што има Хиландар у Грчкој. Затим, да се СПЦ-у врати сва одузета имовина на КиМ, да би Црква могла материјално да функционише и опстане; и, на крају, да се гарантује несметан долазак верника у манастире, не само са Косова и Метохије, него и из Србије и других држава где живе православни српски верници.

ШЕСТИ ЗАХТЕВ – Остваривање финансијских и имовинских права државе и српских правних и физичких лица.

Сходно свим међународним стандардима и законима, држава Србија и друга српска правна и физичка лица имају право на повраћај имовине и/или право на одговарајућу компензацију или обештећење, по основу власништва над имовином на КиМ. Србија има право и на компензацију или обештећење, на основу вишедеценијских улагања Србије на КиМ као неразвијено подручје (најкасније од 1966. до данас). Трајно решење српско-албанских односа подразумева и уважавање материјалних интереса обе стране. Једнострано отцепљење Косова не даје право косовској власти да остварује још једно насиље – да узурпира било чију имовину, што они масовно чине. Србија мора да захтева да ЕУ и међународна заједница онемогуће сваку противправну узурпацију имовине било физичких, било правних лица, и државе Србије, и да гарантује да под међународним надзором свако може да ужива своје власништво.

Закључак поглавља. Србија мора да буде јасна и јединствена у својим захтевима. Мора да буде спремна и на компромис који ће трајно решити односе Срба и Албанаца, и уклонити политичке проблеме који отежавају живот људи. Задржавање стања „замрзнутог конфликта“, или само делимично и привремено решење проблема није добро за Србију, јер води ка трајном одржавању стања које ће све више ићи на штету њених интереса.

ОСМО ПОГЛАВЉЕ – ПОЛИТИЧКИ ОСВРТ

Нажалост, питање Косова и Метохије је за већину опозиционих странака само предмет политичке демагогије. То је за њих само још једна тема за политички обрачун с влашћу. Косово и Метохија им изван тога, не значе ништа. Они показују посебну неодговорност –лишени терета одговорности власти. Њихови ставови немају за циљ да помогну решавању проблема, већ имају искључив циљ да отежају положај власти. То што тиме отежавају и положај државе, није их брига. Зашто би данас жути картел бринуо о КиМ, када то нису радили ни када су били на власти? Већи део опозиције показује злобу и зловољу. Доказ за то су аутошовинистичке реакције већег дела опозиције поводом зверског напада албанских специјалаца на Србе у Митровици. ПСГ, ДСС, Двери, НС и ДС (Јанковић, М. Јовановић, Обрадовић, Јеремић и Шутановац) су оптужили Председника Владе Србије и Шефа Канцеларије за Косово и Метохију, Вучића и Ђурића, да су све изрежирали у сарадњи са приштинским властима.

ПСГ заступа другосрбијанску антисрпску политику. ДСС и Двери заступају идеју замрзнутог конфликта. Јеремић и Шутановац су као министри жутог картела били највећи гробари српских интереса на КиМ. Када би бирали личност најодговорнију за процес признања КиМ, то би неминовно био Вук Јеремић. За време његовог токсичног министровања, независност КиМ је признала 91 држава. Вук Јеремић је у злој намери, неспорно питање суверенитета Србије пред Генералним комитетом Генералне скупштине ОУН, учинио спорним – Предлогом резолуције којом се тражи мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова. Тај Суд је стао на страну Косова, и тиме је Јеремић задао кључни ударац будућим српским напорима. Када би бирали странку најодговорнију за процес признања КиМ, то би неминовно био ДС. Та странка је у последњих 18 година, 12 година владала Србијом, Војводином 16, а Београдом 13 година. ДС је политички и економски разорила Србију, а прихватање независности лажне државе Косово, довела до коте 99%. Шутановац је као министар одбране углавном заступао западне војне интересе. Опозиционари, као кибицери чекају да Вучић реши косовски Гордијев чвор и надају се да ће се кола сломити на њему. Како год да проблем буде решен (а знамо да нема много наде да може бити решен повољно по Србију- како сам образложио у уводу) они ће за све окривити Вучића и СНС. Издајником и кривцем ће га називати управо они који су Косову и Метохији нанели највећу штету док су били на власти. Баш они за чијег вакта је КиМ признало преко 90 држава, баш они који су намерно непотребно тражили мишљење Међународног суда правде и тиме трајно осујетили будуће напоре државе. Или они за чије владавине је Косово прогласило независност, док су они пре тога, уговорили са западом да се независност прогласи после њиховог избора за председника државе, који им је био важнији од КиМ.

Замрзнути ум замрзнутог конфликта

Напашће Вучића и они јалови апелаши који „мудро“ предлажу замрзнути конфликт. Политика „замрзнутог конфликта“ је политика јалове неспособности да се понуди решење проблема. Замрзнути конфликт значи жртвовање 100.000 Срба на КиМ, утопијској идеји о „Светој Земљи“ и „Небеској Србији“. Светом и небеском, смисао дају баш живи људи земље Србије. „Мудрост“ теорије замрзнутог конфликта каже да треба да сачекамо боља времена. О „бољим временима“ сам детаљно говорио у поглављу „Демографија“. Из демографских токова се јасно види да је за Србију најбоља позиција садашњост. Од 15. века, наовамо околности се само погоршавају, а не обрнуто. То потврђују и историја и демографија. Албанци су народ у успону, а ми Срби смо народ у опадању. Ми немамо војну снагу и моћ – они иза себе имају моћ САД и ЕУ. Ми немамо демографску виталност – они имају. Ми немамо адекватну подршку – они имају. Теоретски гледано, ствари се могу преокренути само ратом. Како је то изгледало видели смо 1999. Немамо снаге за рат, а и да имамо, рат је зло. Вратимо се замрнутом конфликту. Шта демантује, разобличава теорију замрзнутог конфликта? Демографија, пре свега. Поред тога, постоје и друге слабости те теорије. Секундарна а краткорочна слабост замрзнутог конфликта је то што неминовно подразумева застој или прекид преговора. То ће убрзо донети више последица. И од стране ЕУ и још горе, од албанске стране. Последице ће на својој кожи највише осетити Срби на КиМ. Албанци ће у том случају поновити погром из 2004., и покушаће да натерају преостале Србе да се иселе. Албанци себи могу да приуште то насиље – видели смо то у мају 2003., и у марту 2004. Имају подршку од САД и ЕУ, а имали би и изговор, прекид преговора. Примарна слабост замрзнутог конфликта је она дугорочна. По свим демографским показатељима и пројекцијама, и домаћим и страним, број Срба ће бити преполовљен до 2100.године, а и број становника Србије се процењује на 3.5 милиона. Већ 2050.године демографска слика ће бити ужасна. Уз то миграциони токови и насељавања јесу непредвидиви, али су извесни. Мигранти из Азије и Африке су већином муслимани. Миграције ће бити узроковане и климатским променама. Српски народ има низак наталитет и висок морталитет. Код Албанаца ствар је обрнута. Све то упућује на закључак да проблем на Косову

и Метохији треба решити што пре. Албанцима одговара одуговлачење (због тога су 5 година стопирали ЗСО) и замрзнути конфликт. И њима су познате демографске чињенице, и још важније имају моћне покровитеље и заштитнике- САД и ЕУ. О повратку прогнаних на КиМ сам већ говорио.

ДЕВЕТО ПОГЛАВЉЕ – ЗАКЉУЧЦИ

Не може било који појединац, па макар био и председник Србије, да исправи вековне неправде и терете у вези са Косовом и Метохијом. Не може Александар Вучић да анулира 500 година турске владавине. Не може Вучић да надокнади губитке милиона српских живота у два светска рата. Не може Вучић да исправи грешке југокомуниста. Не може Вучић да исправи последице НАТО злочина. Не може Вучић да насели 200.000 Срба на Косово. Не може Вучић да поништи терете које су му оставили Милошевић, Тадић, Јеремић и Стефановић. Не може Вучић да натера жене да рађају четворо деце у наредних 30 година. Вучић може оно што је у складу са стварношћу. Вучић може да не понови Милошевићеве грешке. Вучић може да покрене решавање проблема наталитета. Вучић може да сачува оних 100.000 Срба на Косову и Метохији. Вучић неће да нас лаже. Вучић хоће да нам отвори очи. Вучић жели да ово тешко питање наше данашњице, не буде узрок још теже сутрашњице, као што се десило почетком 1999.године. Вучић жели да у вези са овим тешким питањем изгради широку сагласност у друштву. Да сагласност донесе јединство, стабилност и напредак.

Ми, грађани Србије не треба да дозволимо да се кола сломе на једном човеку, коме су дошли туђи рачуни на наплату. Треба отворити и дијалог о одоворности за вођење антидржавне политике по питању Косова и Метохије. Највећи кривци за штетну политику вођену према Косову и Метохији , од живих политичара, су: Борис Тадић, бивши председник Србије, сада лидер СДС; Вук Јеремић, бивши министар спољних послова, сада лидер НС; и Борко Стафановић, бивши политички директор у министарству спољних послова и бивши шеф државног преговарачког тима Србије за дијалог са Приштином, сада лидер ЛС. Они су нас водили у „светлу будућност“, Александар Вучић мора да нас из ње изведе.

Наше достојанство не могу да одузму ни стране силе, ни лоши суседи. Наше достојанство и национални понос постоје и постојаће мимо сила и неправди. Ако желимо да повратимо Косово и Метохију, и да на крају овог столећа не изгубимо и Србију, односно да не дођемо на праг демографског изумирања, морамо повећати наталитет. Да би дошло до повећања наталитета, Србија мора да буде јединствена, економски јака, самостална и здрава.

Време је иза нас, време је пред нама. Чим само почнеш да дуже мислиш о ономе што је било или о ономе што ће бити, одмах губиш оно што је главно: истински живот у садашњости.“

Лав Толстој

Све што смо знали у прошлости, садашњости и будућности је ништа у поређењу са оним што никада нећемо сазнати.“

Константин Циолковски

Oбјашњење. Извори података су већим делом наведени у одредницама, и у тексту. Сваки податак је вишеструко проверен укрштањем информација из више извора. Извори који нису наведени углавном садрже статистичке, демографске и историјске појединости.

Одреднице:

1.Димитрије Богдановић „Књига о Косову“, 1986. –Издање САНУ

https://www.rastko.rs/kosovo/istorija/knjiga_o_kosovu/index_c.html

2.Резолуција 1244.

http://www.srbija.gov.rs/kosovo-metohija/?id=19944

3.Српске енклаве на КиМ

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%83_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B8

4.Косово и Метохија

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B0

5.Демографија Србије

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5

6.Демографија КиМ

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%B8_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%98%D0%B5

7.Мартовски погром

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC_2004.

8.Србија у првом светском рату

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D1%83_%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BC_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC_%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83

9.„Порекло албанског језика“

http://old.fil.bg.ac.rs/katedre/albanologija/jezik.pdf

10.https://sh.wikipedia.org/wiki/Demografija_Albanije

11.https://sh.wikipedia.org/wiki/Lista_dr%C5%BEava_po_stopi_nataliteta

12.https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_diaspora

13.https://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_Americans

14.Званични Статистички подаци Грчке о броју Албанаца, страна 9. Пдф документа

http://www.statistics.gr/en/statistics?p_p_id=documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=4&p_p_col_pos=1&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_javax.faces.resource=document&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_ln=downloadResources&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_documentID=151627&_documents_WAR_publicationsportlet_INSTANCE_qDQ8fBKKo4lN_locale=en

15.https://www.youtube.com/watch?v=vpnXICZ3XrQ – Посета Срба селу Белици- општина Исток.

Небојша Бакарец, Видовдан

Претходни текст:

НЕБОЈША БАКАРЕЦ: „СВЕТЛОСТ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“ – Пети део

Поделите:

4 Коментари

  1. Ono sto Bakarec navodi kao sest zahteva: povratak izbeglih, povratak imovine, garancija bezbednosti, zastita kulturnih dobara, to su sve elementarna ljudska prava o kojima se ne pregovara.Je l’ Vucic pregovara po principu “mi vama clanstvo u MOK, a vi nece ubijati prostale Srbe, mi vama clanstvo u UN, a vi necete spaljivati manastire”, je l’ su to pregovori!!!???Demografija se sramotno spominje bas sad, kada treba finalizovati predaju KiM, dotle ni reci.Sto se u okviru demografske politike ne odustane od EU, jer ce nas ulazak u EU demografski unistiti ne za 100 godina, vec za 20, ali to ne, jer “sta je Srbija bez Nemacke”!!!???

  2. kao prvi predlog za resavanje demografskih problema se navodi prihvatanje nezavisnosti KiM!!!???Bakarec prikriveno preuzima drugosrbijansku retoriku pretnji ratom, siromastvom, nestankom naroda, stavljajuci u istu ravan pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sa standardom, natalitetom, ocuvanjem elementarnih prava Srba na KiM, cime pokazuje da vlast slobodu uzima kao nesto beznacajno, sto je razumljivo, jer je izasla iz totalitarnog sinjela, nesto oko cega se moze pregovarati, trgovati, razmenjivati.Suverenitet i teritorijalni integritete nemaju nikakve veze sa demografijom, standardom, a odbrana istog ratom je zakonska obaveza i moralna duznost, a ne proza o uzasima rata.

  3. od Milosevica je ostao manir optuzivanja opozicije za “narusavanje jedinstva”, sto je u ovom slucaju lazno jer 95% “opozicije” ima potpuno istu politiku kao SNS, tacnije SNS je preuzela, poput “otimaca tela”, drugosrbijanski put u EU bez alternative, uz stalno previdjanje da je VLAST ODGOVORNA ZA JEDINSTVO U DRZAVI.Kako u normalnoj drzavi moze da postoji neko ko narusava njeno jedinstvo, pa samo tako sto to cini vlast narusavajuci ustav u pogledu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, urusavajuci zakone partokratijom i korupcijom, cime se drzava cini slabom za demagoske, kakva je i vlast, pojedince i pokrete koji nude spas “od diktature i fasizma”.Za drzavu i stanje u njoj je odgovorna, za divno cudo, VLAST.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here