Небојша Бакарец : Успон и пад др Шапића или кад порастем бићу Гангула!

Поделите:

 

МАРА: Ја не знам, богами, што си ког ђавола и запео да га начиниш доктором (…)

ЖИВОТА: (…) али ми је стало до тога да метне пред своје име једно др.

МАРА: Не знам шта ће му то!

ЖИВОТА: Како шта ће му? (…) да узмемо мене за пример. Што кажу, ето, дао ми Бог, збринут сам, имам колико ми треба, је ли? И поштују ме људи, не могу рећи да ме не поштују, али кад бих имао крај имена једно др, да видиш где би ми био крај. Живота Цвијовић то још није све, сваки може да се зове Живота Цвијовић, али кад бих се ја звао др Живота Цвијовић…(…)

ЖИВОТА: Па не кажем ја да ми треба, али Милораду треба. Није имао дара за школу и није трпео школу, па таљигао тако из разреда у разред. Одрастао, па шта? Ако му не прикачиш једно др, остаће нико и ништа. Др је титула, Маро, а титула данас врата отвара, а не памет.(…)

ЖИВОТА: Није он доктор(…), него сам ја. Он, истина, има докторску диплому, али је ова каса полагала испите, а није његова памет“ Бранислав Нушић- „Др“

Паметни могу да бирају, да буду паметни и глупи, како им кад више одговара. Глупи немају избора“. Душан Радовић

ПОЛИТИЧКИ ЖИВОТОПИС ДР ШАПИЋА И ПРИКЉУЧЕНИЈА

Будући др. А. Шапић, је 2003. године дипломирао на Факултету за физичку културу (тема непозната). Будући др. Александар Шапић се крајем 2004. године учланио у ДС. О томе је др. Шапић рекао:“Тада је Борис Тадић преузео вођење странке и државе. То је био мој главни разлог за улазак у политику, јер сам лични пријатељ са Борисом, а и наша виђења политике се поклапају“ – види на: (http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1000417). „Магистрирао“ или „магАстрирао“ је 2008. године ( факултет непознат – тема непозната)! У новембру 2009. године (до 2012.), тада само мр. Шапић, постављен је за помоћника градоначелника Београда, Драгана Ђиласа. Од фебруара 2010. године, био је председник Извршног одбора Градског одбора ДС Београд. У јулу 2011. изабран је за председника Градског одбора ДС Београда. Јуна 2012., је постао председник општине Нови Београд са листе ДС. На Факултету за пословно индустријски менаџмент , Универзитета „Унион“ је 2012. године, „докторирао“ са темом „Карактеристичне активности маркетинг односа у функцији интереса индивидуалних потрошача“ !(Ако неко разуме шта значи ова тема – нека нам јави. И какве везе имају физичка култура и индустријски менаџмент – магистарски да и не помињемо?). У септембру 2013. године, др. индустријског менаџмента, А. Шапић је изабран за Генералног секретара ДС – а већ у децембру те године је поднео оставку на ово место, на Ђиласов позив – због тога што је вређао тадашњег аустријског министра спољних послова. У новембру 2014. године, је напустио ДС и основао удружење грађана „За наш град“. У јулу 2016. године, је поново изабран за председника општине Нови Београд. (https://www.biografija.org/sport/aleksandar-sapic/ ).

Можемо констатовати да је пуних десет година, др. Шапић био члан странке која је опљачкала Србију, уздуж и попреко. И у њој је обављао мноштво функција. Уз помоћ те штеточинске странке је обављао и низ државних функција.

Такође, поменућемо наизглед небитан детаљ. Обичај је да председник неке општине, буде и становник те општине (а не да је само фиктивно пријављен). Да живи тамо и да дели судбину својих суграђана. Од када је изабран за председника општине Нови Београд, др. Шапић уопште не живи на територији те општине, већ на Дедињу, у општини Савски Венац. Др. Шапић је само формално пријављен на одређеној адреси на Новом Београду. О томе где Шапић стварно станује, сведочи случај обимне дивље градње коју је др. Шапић извео на својој вили и многобројним парцелама око виле на Дедињу. О томе су медији известили у априлу 2013. године. Из свега се види (из докумената и фотографија виле и окућнице) да је градња завршена пре 2012. године, и да др. Шапић на Дедињу живи и пре него што се кандидовао за председника општине Нови Београд. У суштини др. Шапић обмањује грађане Новог Београда, да је њихов комшија и суграђанин.

Нико не помиње, па нико ни не зна, да др. Шапић има одборничку групу „За наш град“ у Скупштини града. Она броји четири или пет одборника, који су изабрани на листи ДС, а које је Шапић прекупио од ДС. Нико и не зна за ту чињеницу, да они постоје као одборничка група из више разлога. Прво, они годинама не долазе на седнице Скупштине града. Немају никакве активности. Када се неко од њих и појави, у ретким приликама, никада се не јављају за реч. И поред нерада, уредно примају на рачун, новац од одборничке накнаде. Поставља се питање –због чега ће се др. Шапић кандидовати за градоначелника, тј. због чега ће имати одборничку листу за градске изборе, када сада, скоро три године, његови садашњи одборници уопште не долазе на седнице и ништа не раде? Тим податком треба да се похвали др. Шапић. А не хвали се.

СЛУЧАЈ „ДОКТОРАТА“ АЛЕКСАНДРА ШАПИЋА

Група српских професора факултета (или предавача) који предају у Великој Британији – др. Угљеша Грушић, доцент Универзитета у Нотингему, др. Бранислав Радељић, ванредни професор на Универзитету Источни Лондон, Марко Милановић, доцент на Правном факултету у Нотингему и Слободан Томић, докторанд на Лондонској школи економије и политичких наука, је у јулу 2014. године, утврдила је да је др. Шапићев докторат, цитирамо: „дрски плагијат“, да је др. Шапић, цитирамо: „утонуо у академско блато нашег друштва” и да је Шапићев плагијат, цитирамо: „озбиљан, обиман и бесраман“. Ова група је у обимном тексту доказала своје тврње, види на : (http://pescanik.net/drski-plagijat-aleksandra-sapica/). Они су утврдили да је: Велики део Шапићеве дисертације израван је превод са енглеског делова књиге Дејвида Џобера и Џефрија Лакастера, „Selling and Sales Management. (…) Наравно, г. Шапић није плагирао само књигу Џобера и Ланкастера (коју да увреда буде већа нигде ни не цитира). Његова цела дисертација заправо представља један велики плагијаторски колаж из разноразних извора. (…) Укратко: докторска дисертација Александра Шапића један је од најстрашнијих примера плагијата које смо имали прилике да видимо. Имајући у виду обим лоповлука, плагијат је очигледно био смишљен и намеран. Нема места сумњи, дакле, да г. Шапић свој докторат није стекао „поштено и часно“, како то сам јавно тврди. Да ли се стиди, не знамо, али се надамо да зна шта му је чинити“. Ето тако говоре угледни професори о Шапићевом докторату!

Две године после тога, Комисија коју је формирао универзитет „Унион“ се распала, без резултата. То је потврдио, 11. новембра 2016. године, бивши ректор Универзитета Унион, Златко Стефановић:“Комисија се жалила да ради под тешким условима, да са једне стране постоји притисак медија, да са друге стране постоје неки други притисци и да они једноставно нису спремни да раде у таквим условима и да неће дати никада финални извештај“ види на: http://rs.n1info.com/a207396/Vesti/Vesti/Ne-postojeca-komisija-o-Sapicevom-doktoratu.html . Нова Комисија није никада формирана, док је Факултет на коме је Шапић докторирао, прешао под окриље другог приватног универзитета . Што би рекао наш народ „појео вук магарца“. Са становишта академских норми, овај случај је и даље отворен и нерешен. Девет дана пре тога др. Шапић је јавно слагао да је Комисија утврдила да његов рад није плагијат, види на: http://rs.n1info.com/a205760/Vesti/Vesti/Sapic-Komisija-potvrdila-moj-doktorat-nije-plagijat.html . Наравно, девет дана после Шапићеве дрске лажи, када је откривено да Комисија није утврдила ништа – због тога што се распала – нико није прозвао др. Шапића због пресне лажи коју је изрекао.

ДИВЉА ГРАДЊА ЖУТОГ ДР ШАПИЋА

Годину дана пре откривања плагираног Шапићевог доктората, медији су изнели податке о обимној дивљој градњи Др. Шапића на Дедињу, где живи. У априлу 2013. године, лист „Курир“ је известио о томе како је др. Шапић од Града Београда, на поклон, добио 18 ари земљишта око своје виле на Дедињу. Др. Шапић никада није демантовао ове наводе! Види:

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/728991/gangula-stajl-sapic-na-mufte-uzeo-18-ari-zemljista

Цитирамо „Курир“ :“ Александар др Шапић, председник општине Нови Београд и десна рука председника ДС Драгана Ђиласа, искористио је свој утицај да од градске управе на поклон добије безмало 1.884 квадратна метра земљишта у близини Аутокоманде. Наш саговорник каже да је Шапић искористио свој утицај у Демократској странци и притиснуо секретара Петра Живановића да потпише решење Секретаријата за имовинско-правне послове Управе града Београда.Према званичној тржишној вредности, закуп земљишта по квадрату у делу града у ком Шапић има вилу кошта безмало 83.000 динара. Кад се та квадратура помножи са 83.000 динара, добија се око 140 милиона динара. Толико би Град могао зарадити када би то земљиште понудио на лицитацији – објаснио је саговорник Курира.

Шапић није желео да одговара на питања Курира.

Рука руку мије

Иначе, решење о легализацији, након што прође све претходне процедуре, завршава у рукама градоначелника Београд Драгана Ђиласа. – Он је последњи у ланцу који треба да потпише решење о легализацији и тим својим парафом озваничи власништво над, у овом случају, имовином Александра Шапића – навео је извор Курира.

Шапић узурпирао читаву улицу

Председник општине Нови Београд и шеф београдског одбора Демократске странке Александар Шапић је, како је Курир објавио, практично присвојио готово целу Улицу Лазе Лазаревић у општини Савски венац како би проширио своје ионако већ огромно двориште“.

Такође у априлу 2013., медији су известили о томе како је др. Шапић узурпирао улицу Лазе Лазаревића да би проширио плац своје виле на Дедињу. Види :

http://www.kurir.rs/vesti/beograd/727155/bahati-gangula-sapic-oteo-ulicu-da-prosiri-dvoriste-vile

Цитирамо „Курир“: „Председник општине Нови Београд и шеф београдског одбора Демократске странке Александар Шапић изгледа да много воли комфор пошто је практично присвојио једну градску улицу у Београду. Човек је, наиме, заградио готово целу Улицу Лазе Лазаревића у општини Савски венац како би проширио своје ионако већ огромно двориште. Шапић, који је и члан Председништва ДС, живи у вили са окућницом од 1.800 квадрата или 18 ари. Али ни такав луксуз му изгледа није довољан, те је решио да узурпира и државну имовину – Улицу Лазе Лазаревића чија је површина 862 квадрата. Преградио ју је металном капијом висине око три метра тако да нико туда не може да прође.

– Користећи свој политички утицај, Шапић је извршио насилно и противправно затварање Улице Лазе Лазаревића (на углу са Звечанском) искључиво да би проширио своје двориште. Због такве бахатости и „заштите приватности“ огромном капијом оштећени су грађани који туда више не могу да пролазе – прича један од огорчених Шапићевих комшија и додаје: „Ми смо годинама писали градским службама. Чак се и доносило решење о рушењу које никад није било спроведено. Он је у међувремену то све легализовао и ником ништа. Да ли то значи да сутра свако може да заузме улицу или је то привилегија одабраних?“

Дирекција ћути два месеца

Курир је пре скоро два месеца (12. фебруара) упутио званична питања Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда. До данас се нису удостојили да одговоре на који начин и уз чије одобрење је Александру Шапићу дозвољено да узурпира део јавне имовине.

Шапић занемео

Александар Шапић јуче није желео да говори зашто, како и уз чију дозволу је практично присвојио део улице. Упркос инсистирању, није одговарао на позиве и поруке Курира“.

И још једном у априлу 2013., медији су известили о томе како др. Шапић малтретира своје комшије, својом дивљом градњом на Дедињу. Види:

http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/743717/ko-da-je-u-nambiji-dr-sapic-zagradio-i-komsijske-baste

Цитирамо „Курир“: “Александар др Шапић, председник општине Нови Београд и члан Председништва ДС, поред тога што је од градске управе на поклон добио 18 ари плаца на атрактивној локацији на Савском венцу, у свађи је са свим комшијама због свог бахатог понашања, сазнаје Курир.

Он је на поменутој локацији између Звечанске и Добропољске улице спојио пет парцела градског земљишта и на тај начин добио имање величине мањег фудбалског стадиона.

Око свог имања подигао је ограду високу шест метара, тако да се ни са једне стране ништа не види у дворишту. Поменуту ограду с бетонским темељом поставио је на само метар од куће својих првих комшија, породице Пејић.

– Кад смо га упозорили да то није по прописима, почео је да виче, да се понаша бахато, да прети. Тако је било сваки пут кад смо покушали да било шта на нормалан и цивилизован начин решимо с њим – каже за Курир Ања Пејић, Шапићева прва комшиница. Она објашњава и да је првобитно на металну ограду, која има бетонске темеље, разапео пластичну тенду, због које им је тотално заклонио дневну светлост.

Она додаје и да су њена сестра, мајка и она звале и општинску инспекцију због тога што је ограда близу њихове куће и да је инспекторка констатовала да она уопште није постављена по прописима.

Међутим, није било никакве реакције општине јер је он високи функционер ДС и следећи пут када је инспекторка изашла на терен, рекла нам је да је боље да ћутимо и сачекамо време кад ћемо моћи нешто да урадимо – каже Пејићева.

Њена мајка Нада објашњава да је Шапић бахат и да ни са ким од комшија не прича, а да је са већином и у судском спору. Она се присећа и ситуације кад је изливао бетонско постоље за ограду и кад су му, како тврди, и мајстори рекли да је ограда исувише близу суседној кући и да то није по прописима.- Одмах је плануо, почео да псује и да прича како нико њему не може да каже шта ће и како да ради – објашњава Нада Пејић“.

Наравно, др. Шапић је одбио да коментарише ове наводе!

Четири године касније, медији су поново почели да пишу о малверзацијама др. Шапића. Види:

http://informer.rs/vesti/politika/139890/NEVIDJENA-BRUKA-Sapic-bez-dozvole-izgradio-kvadrata

У јуну 2017., лист „Информер“ је известио: „НЕВИЂЕНА БРУКА! Шапић без дозволе изградио 627 квадрата! Председник општине Нови Београд Александар Шапић без икакве грађевинске дозволе саградио је чак 627 квадратних метара стамбеног и пратећег простора на елитној локацији у Београду. Како је утврдила пореска истрага, будући кандидат за градоначелника Београда ‘на дивље’ је у Звечанској улици подигао читав спрат породичне куће од 200 квадрата, гаражу од 48,2 квадрата, базен од 56,6 квм, помоћни објекат од 35,6, као и спортски објекат од још 286,6 квадратних метара. На све то Шапић је све ове силне квадрате “заборавио” да пријави Агенцији за борбу против корупције. – О Шапићевим нелегалним квадратима надлежни су сазнали тек када је Пореској полицији стигла пријава анонимног грађанина о Шапићевој нелегалној градњи. Установило се да је прекршио закон по два основа – нелегално је подигао скоро цело имање, а онда још ту имовину није пријавио Агенцији. Зато је 6. априла у Пореској полицији морао да објасни зашто је и како сакрио оволике квадрате… Тек пре неки дан, 14. јуна, Шапић је Агенцији за борбу против корупције поднео извештај о имовини из кога се јасно види да је све изградио нелегално. Постоје индиције и да је свој стамбени комплекс проширио на туђе имање – преноси извор Информера из истраге. Шапић је јуче у изјави за Информер признао да је био на “информативним разговорима” са људима из Агенције за борбу против корупције и са инспекторима Министарства финансија. О силним Шапићевим квадратима надлежни су сазнали тек када је Пореској полицији стигла пријава анонимног грађанина – Пошто нисам знао да сам у обавези да Агенцији пријавим и имовину која није легализована, они су ме обавестили да то урадим. Наравно, одмах сам све пријавио. А то су иначе све објекти за које је поступак легализације започет још 2010. или 2011. године… – наводи Шапић, који нема одговор на питање зашто је уопште усред Београда градио нелегално и свесно кршио законе?!“.

КАКО СЕ ДР ШАПИЋ ПРАВИ ТОША!

Када се погледају написи о малверзацијама др. Шапића, види се да се он често прави наиван – тј. као – није знао да нешто треба да уради , или да му нису познате очигледне чињенице. Тако он више пута изјављује да није знао да треба да пријави имовуну Агенцији, и чак изјављује да није знао његов ујак има бесправан објекат у Студентској улици! То је још једна Шапићева лаж, због тога што је ујак био седми на шапићевој изборној листи!

И лист „Ало“ је четири године касније, почео да пише о малверзацијама др. Шапића. Види на:

http://www.alo.rs/sapic-zaboravio-da-prijavi-kucu-bazen-garazu/108122

У мају 2017., лист „Ало“ је известио да је др. Шапић „заборавио“ да пријави многообројну имовину Агенцији против корупције. Цитирамо „Ало“: Александар Шапић за “Ало!” наводи да је то стара имовина коју је тек сада пријавио Агенцији јер, како каже, није знао да то треба да учини.

Према последњем извештају Шапићева кућа је са 380 квадрата нарасла на 580 квадрата, односно надограђена је за читавих 200 квадрата. Што се у извештају јасно и види. Председник општине Нови Београд изградио је и гаражу од 48,2 квадрата, спортски објекат од 286,6 квадрата, базен од 56,6 квадрата и помоћни објекат од 35,6 квадрата. Међутим, то није све! Александар Шапић је купио и грађевинско земљиште од 385 квадрата.

Александар Шапић за “Ало!” наводи да је то све његова имовина која постоји преко десет година и која је у процесу легализације.

– Све што сте набројали је нешто што је од 2010. или 2011. године предато за легализацију. Није се променила моја имовина у последњих годину дана, то је све моја имовина која постоји десет година и која је у процесу легализације, само што ја то тада нисам пријавио Агенцији, јер нисам знао да треба да се пријаве ствари које су у процесу легализације. Сматрао сам да када пријављујете нешто то је само нешто што је завршен процес.

Није се десила промена имовине, једино што се десило је унос у тај њихов формулар, јер нисам знао да треба – објаснио нам је Шапић“.

У истом тексту „Ало“ је објавио и податке о бесправној градњи Шапићевог ујака, на општини Нови Београд. И тим поводом се Шапић правио Тоша, наводно, није знао да његов ујак бесправно гради у општини у којој је Шапић председник општине!

Цитирамо „Ало“:“ Градски менаџер Горан Весић потврдио је јуче да је власник нелегално изградјеног објекта у Студентској 45 на општини Нови Београд са Шапићеве изборне листе. Портал Србија Данас дошао је до информације да је на овом објекту као ималац права тј. власник заведна особа која се налазила на изборној листи кандидата “Александар Шапић – за председника општине Нови Београд”, а који је у сродству са председником општине, што је потврдио и он лично за тај портал. На питање да ли је знао да је један од носилаца његове листе за председника Општине Нови Београд уписан као ималац права на објекту у Студентској 45, као и да ли му је он у сродству, Шапић је рекао: “Нисам знао. Да, јесте ми у сродству, али нисам знао. Зашто бих уопште то морао да знам? Као што нисам знао ни ко је инвеситор, нисам знао ни ко је ималац права”, рекао је Шапић“.

ШАПИЋЕВИ УЈАК И УЈНА – УЈНА БОНИ И УЈКА КЛАЈД

БЕСПРАВНА ГРАДЊА ШАПИЋЕВОГ УЈАКА

У другој половини 2017. године, више медија је извештавало о бесправној градњи Шапићевог ујака Радета Дедовића, на подручју општине Нови Београд, где је председник општине већ пет година др. Шапић. Његов ујак има два бесправна објекта. Први, бесправно изграђену кућу на заштићеном подручју водоизворишта, на Савском насипу. Други, бесправни објекат је пословни објекат на два нивоа, који је заградио улаз у Студентски град.

Први бесправни објекат Шапићевог ујака. Више медија је известило о томе да Шапић не жели да руши бесправну викендицу свог ујака, иако има сва законска права да је руши. О томе је за медије говорио и градски менаџер Горан Весић. Види на:

http://www.informer.rs/vesti/beograd/135389/VESIC-Vikendica-Sapicevog-ujaka-nasipu-sto-ruse

Цитирамо лист „Информер“: „Председника општине Нови Београд Шапића ни до сада ништа није спречавало да руши викендице на Савском насипу, али очигледно да то до сада није урадио, а један од разлога је вероватно и то што једна од тих викендица припада његовом ујаку, Радету Дедовићу – рекао је Весић, који је показао документ којим то потврђује. Он је поручио и да, што се тиче Града те викендице слободно могу да се руше. Према његовим речима све викендице на Савском насипу настале су док је Шапић био високи функционер у Граду, а после тога председник општине. Градски менаџер је закључио да Шапић “само треба да ради свој посао и никога не треба да прозива” и да би у обављању свог посла требао да почне од викендице свог ујака и настави рушењем у Студентској“.

Други бесправни објекат Шапићевог ујака. Објекат у Студентској улици. Многи медији су извештавали о другом бесправном објекту Шапићевог ујака, на територији општине где његов нећак, Шапић , председава. Види на: http://www.informer.rs/vesti/politika/154461/NOVA-AFERA-BIVSEG-DEMOKRATE-Sapic-prijavio-mrtvog-coveka-kao-investitora

О том случају лист „Информер“ цитира истраживачки сајт „Ембарго“. Цитирамо „Информер“: “Како пише портал “Ембарго”, Шапићев ујак Раде Дедовић купио је на Новом Београду некадашњу ћевабџиницу “Индекс 10” у Студентској улици 45а од 100 квадратних метара наводно за само 30.000 евра!? Пошто ју је порушио, на истом месту је кренуо да гради зграду, а као инвеститора је навео покојног власника ћевабџинице Алила Амдија, који је умро непосредно пошто је продао локал Дедовићу! – Само што се нисам шлогирао кад сам прошао поред градилишта и на табли прочитао: “Инвеститор Алили Амди”! Мој покојни отац?! Нисам веровао својим очима шта сам прочитао – рекао је Алилов син Амди за “Ембарго”, додајући да је убеђен и да је његов отац свој локал продао за много више пара, али да у уговору стоји цена од 30.000 евра како би купац и Шапићев ујак Раде Дедовић платио што мањи порез. Шапић није хтео да говори за Информер“.

СЛУЧАЈ ШАПИЋЕВЕ УЈНЕ

Крајем октобра 2017. године, због сумње да су оштетили Етнографгски музеј за 14 милиона динара, ухапшено је пет лица, на челу са директорком тог музеја. Многи медији су известили о том случају. Већ смо навели да супруг Ранке Дедовић, Шапићев ујак, има два бесправна објекта на територији општине Нови Београд и да је ујак био седми на Шапићевој листи. Шапићева ујна, ухапшена Ранка Дедовић је била друга на Шапићевој изборној листи. Види на: http://www.informer.rs/vesti/hronika/158114/PARE-PRALI-KRALI-Direktorka-Etnografskog-muzeja-proneverila-miliona-NJOM-PALA-SAPICEVA-UJNA

Цитирамо лист „Информер“. „ПАРЕ И ПРАЛИ И КРАЛИ! Директорка Етнографског музеја проневерила 14 милиона, С ЊОМ ПАЛА И ШАПИЋЕВА УЈНА! Директорка Етнографског музеја Србије Мирјана Менковић (60) ухапшена је са још четири особе због сумње да је оштетила ову установу за 14 милиона динара! Међу ухапшенима је и власница Омладинске задруге “Гаудеамус” Ранка Дедовић (48), која је ујна Александра Шапића, председника општине Нови Београд! – Поред Менковићеве и Дедовићеве, ухапшени су и Жељко Марковић (48), оснивач радње “Хоум арт”, затим Предраг Мартиновић (33), власник Агенције за комуникацију и односе са јавношћу “Њу реј”, као и Игор Шебешћен (33), власник агенције “Себастијан МБИ” – објаснио је наш саговорник. Према његовим речима, Марковић је од провизије узео укупно 777.958 динара, Дедовићева 956.887 динара, Мартиновић 185.822 динара и Шебешћен 52.970 динара. Петоро осумњичених ће уз кривичне пријаве бити приведени Тужилаштву за организовани криминал. Такође, и Шапићева ујна Ранка Дедовић је била у центру медијске пажње у новембру 2012. кад је била ухапшена у склопу акције сузбијања финансијског криминала. Према саопштењу које је тада издао МУП Србије, сумњало се да су Дедовићева и њени саучесници из фирме “Дајрект груп” лажно приказивали да су преко “Гаудеамуса” ангажовали омладинце за рад у магацинским просторијама те фирме и сачинили фиктивне фактуре на основу којих је на рачун омладинске задруге укупно пребачено преко 7,5 милиона динара. Сумња се да је Дедовићева део тог новца задржала за себе. Она је, притом, на прошлогодишњим локалним изборима била друга на одборничкој листи бившег ватерполисте за општину Нови Београд.

ШАПИЋЕВА ПРИВАТИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД

Др. Шапић је начуо нешто, током деценије бављења политиком, о приватизацији. Није баш био сигуран о чему се ради, али је сматрао да то много добро звучи. Кад се докопао свог феуда, општине Нови Београд, решио је да свима докаже да зна шта је то приватизација. Др. Шапић на речима воли ту општину, и њене становнике, а на делу „воли“ општинску имовину, фондације и њена финасијска средства. Како је схватио да неописиво „воли“ имовину и финансије „своје“ општине, решио је да их тако и третира. Као своје! Због тога је „помогао“ ујки да сагради два бесправна објекта. Због тога је приватизовао општинску хуманитарну фондацију и преписао је на себе. Због тога је своја луксузна кола „позајмио“ општини, као службена, а она – општина – захвална, за узврат плаћа гориво за то возило, које наравно користи само др. Шапић! Уз то, за сада се само сумња, да запослене у Шапићевој фондацији и вили, плаћа општина Нови Београд . Сумња се да су сви они формално запослени у општини, а да стварно обављају послове за Шапића (запослени у Фондацији, послуга у вили, радници на одржавању виле, возачи, бебиситерке итд.). Види на: http://www.informer.rs/vesti/politika/156832/-SAPICU-OPSTINA-PLACA-BEBISITERKE-VOZACE-BATLERE-Vec-sest-meseci-nema-odgovora-OZBILJNE-SUMNJE

КАКО ЈЕ ДР ГАНГУЛА ОТУЂИО ОПШТИНСКУ ХУМАНИТАРНУ ФОНДАЦИЈУ?

 

Размотримо следећу хипотезу. Да су Република Србија и Град Београд, рецимо, основали хуманитарне фондације , нпр. пре 2012. године и да су, потом Вучић и Мали те фондације пребацили на своје име и располагали народним новцем као својим, и да се то открило, били би растргнути у медијима, Скупштини Србије, Скупштини града и морали би да поднесу оставке. Против њих би устала и ала и врана и биле би поднете кривичне пријаве. Неко би рекао, па тако би прошао свако ко то уради. Е није тако! За Вучића и Малог важе једни аршини (као неподобне одређеним западним круговима и њиховим помагачима у Србији), а за оне западу миле и подобне, важе други аршини. Управо то што смo навели на почетку као хипотезу, то је урадио др. Шапић. Хуманитарну фондацију Нови Београд коју је основала Скупштина општине Нови Београд отуђио је на своје име. Ранијих година било је случајева злоупотребе средстава или имовине фондација, али није забележено да је неко отуђио целу Фондацију. Доктор индустријског менаџмента Шапић је успео да отуђи целу Фондацију. Општина Нови Београд је 2014. године основала Хуманитарну фондацију Нови Београд. Др Шапић је 2016. године основао своју фондацију „Буди хуман – Александар Шапић“. Онда је фондацију Нови Београд припојио својој фондацији Буди хуман, а потом је фондацију општине Нови Београд угасио. О малверзацијама овим поводом пишу листови „Ало“ „Информер“ и портал „Ембарго“, види на: http://www.informer.rs/vesti/politika/157615/EMBARGO-Aleksandar-Sapic-ukrao-humanitarnu-Fondaciju-opstine-Novi-Beograd и на : https://embargo.rs/sapic-ukrao-humanitarnu-fondaciju-opstine-novi-beograd/ . Лист „Ало“ је о томе известио још 29. септембра 2016. године и тада је лично др Шапић признао све оптужбе и изјавио, цитирамо:“ Морао сам да региструјем у АПР-у фондацију која би носила исто име, само смо убацили и моје име и презиме. Онда је на основу петиције и иницијативе председник Скупштине то ставио испред Скупштине, Скупштина је једногласно донела одлуку да се слаже да ја преузмем ту одговорност, без обзира на то што су они били оснивачи и да убудуће оно што сам досад формално радио радим даље и правно. Све ће остати исто, неће се ништа мењати, ни адреса, ни лого…“. Одговарајући на питање због чега је пребацио фондацију на своје име, Шапић је рекао да је то била воља грађана, и да је њихова жеља била, цитирамо Шапића :“…да фондација не буде повезана са мојом политичком функцијом…“ види на: http://www.alo.rs/sapic-prisvojio-humanitarnu-organizaciju/73517. Шапић нам продаје причу за наивне, да су грађани петицијом од њега тражили да отуђи Фондацију, да би он, када слети са функције, и даље могао да управља Фондацијом. Каква фарса! Заступница Фондације је Љиљана Кузмановић, бивша секретарка ГрО ДС Београд, сада функционерка Шапићеве организације. Она је и сада одборница у Скупштини града, али годинама не долази на седнице, иако уредно прима накнаду за (не)рад! Види на:http://arhiva.alo.rs/vesti/politika/kuzmanoviceva-umesto-tripiceve/22986 . Директорка општинске Фондације је била Татјана Војтеховски, а сада је председница Управног одбора Шапићеве Фондације. Она је оснивач и функционерка ПСГ Саше Јанковића. Види скаредни наступ Војтеховске на Јанковићевој промоцији:

Ако неко не верује медијима, можда ће поверовати народној посланици опозиционог ДЈБ, Бранки Стаменковић, која је и одборница у општини НБГ. Види на: http://dostajebilo.rs/sebicna-humanost-aleksandra-sapica/?lang=lat Народна посланица, госпођа Стаменковић је описала све Шапићеве малверзације о којима говоримо у тексту „Себична хуманост Александра Шапића“ од 12. јула 2017. Цитирамо:“ Током пет година управљања најмногољуднијом општином Србије, Александар Шапић је до савршенства разрадио формулу злоупотребе јавних ресурса ради стицања личне користи. Увек би се прво досетио неког популистичког пројекта, потом две-три године користио сва општинска средства да тај пројекат покрене, промовише и оснажи, да би у трећем кораку пројекат буквално отео од општине и приграбио за себе. Најновији пример проналазимо у несрећној судбини Хуманитарне фондације Нови Београд коју је општина основала () након што је фондација стекла добру репутацију, Александар Шапић одлучује да је присвоји. (…) Ово је уџбенички пример сукоба интереса и злоупотребе јавне функције ради стицања личне користи.(…) Шапићева приватна фондација на себе је преузела и све уговоре с приватним и правним лицима које је претходно склопила општинска фондација, а задржала је и исте чланове Управног одбора. Другим речима – Александар Шапић је за себе отео оно што је општина Нови Београд за своје грађане покренула и изградила. Од када је на челу општине Нови Београд, Александар Шапић доследно поставља свој приватни интерес, лик и дело изнад и испред јавног интере

Поделите:

3 Коментари

  • Pa vec je pisao…
   VEC JE PLJUVAO PO VUCICU.
   Otvori Glas javnosti,vidi sta je pisao o Beogradu na vodi.
   Bakarec,pored toga sto je poreklom delom katolik iz Ukrajiine,kako sam navodi i pored toga sto je kolekcionar stanova,baveci se “srpskim patriotizmom”,KOJE RENTA ,kako sam navodi…jeste i inzenjer ili arhitekta.
   Ispljuvao je Vucica na sva usta…
   Ali,cudesno je i Vucicevo oprastanje,prema Martinivicu,sada Bakarecu…
   Vucic onima sto su ga pljuvali, oprasta a one sa kojima je bio prijatelj,odbacuje …
   Bakarec je u ovom kazamatu SEF GILJOTINE.
   Kada on uzme olovku,to je egzekucija.
   Ni pop ne pomaze.
   On je cak i onog postenog direktora OS Svetozar Miletic u Zemunu,stavio na prljavi tapet.
   POSTAO STRAJK OPASAN PO REZIM.
   Covek se odmah sam povukao,tokom strajka roditelja i djaka,KOJI SU BILI ZA NJEGA A PROTIV MINISTARSTVA!?
   KOGA BAKAREC NA GILJOTINU NAREDI,TOGA SE REZIM NAJVISE PLASI.
   AKO JE TO NEKOME ZA UTEHU.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here