Небојша Лазић: Антицрквена религиозност

Поделите:

Антицрквена религиозност

Многи су након и у току литија у Црној Гори видим на сваком плану очекивали дјеловање Српске Православне Цркве. Пре свега потребно је знати да је Црква једна, колико год се чинила различита, то је само јединство у различитости, опет став СПЦ је јединствен. Одлуке Цркве трају није баш да се мјењају као дневна политика, зато и Црква траје већ 2000 год.

Тражи народ да се реагује. Да црква реагује.  Када су испред Патријаршије  Жене у Црном правиле перформанс промовишући абортус у држави у којој је абортус легалан, нико није бранио цркву. Када су против цркве пеотестовали рашињени Антоније, када су артемијевци клеветали, сви су им вјеровали. Када су на Вождовцу протестовали против изградње Цркве никог није било. Када новинари N1 упадају у Београдске Цркве да би буквално ловили вернике који су на литургији током короне и снимке објављивали уз медијску хајку верника и цркве, никога није било да штити ту Цркву и те вернике. Када поједини медији воде негативну кампању око изграње Храма Светог Саве, нема никога да реагује. Када пишу лажи око змељишта, тендера, када клевећу и измишљају, нема никог на улици да се побуни и стане у одбрану цркве.

Либерали презиру Цркву као темељ Срба, а десничари су залиђени монахом немонамхом и Марком или којекаквим зилотима, удаљавајући се од суштине од трона Светог Саве, и на најмањи повод прихватају клевете, од комунистичких попови-лопови до CNN најновије пропаганде.

Двоструки троугао усмерен надоле. Црква у складу са својим могућностима реагује, али српско друштво и квазиинтелектуално се одродило од Српске Цркве и пошло за сваким ко је кренуо било гдје, било када, опет осуђујући Мајку Цркву. Позивање на феномен литија и зашто црква наводно не чини ништа за народ је непозбавање своје цркве. Народ се у Црној Гори покренуо, а онда их је повела СПЦ и руководила. Као библијска прича о Бањи Витезди, када се жали болесни, и каже “Господе нема човјека који би ме спустио кад се вода заталаса да се излијечим”. Та Црква је опет из народа и носи исту судбину као и народ. Када људи буду уз Цркву и Светог Саву и Христос ће бити уз њих.

Небојша Лазић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here