Ненад Узелац: Драган Шутановац за санкције Русији

Поделите:

Након доласка америчког представника за Балкан, Брајана Хојт Јиа, у Србију и његових уцена да Србија треба да престане да седи на две столице – западној и руској -, чиме је извршио притисак примерен једној бахатој сили, огласио се и председник Демократске странке, Драган Шутановац, у интервјуу за лист “Данас” где је изјавио да су “неискрени европејци ударили у зид својом невештом политиком седења на све столице” и додао:”Таква шизофрена спољна политика која се данас налази у слепој улици, иако може да делује некоме примамљиво, не доноси решења нити резултате…Србија мора да се определи не географски, већ вредносно”.

Не чуди овакав став председника Демократске странке с обзиром да се Брајан Хојт Ји у Београду састао и са представницима евроатлантске опозиције, а на састанку су поред Драгана Шутановца били и Вук Јеремић, Саша Јанковић, Ненад Чанак, Саша Радуловић, Чедомир Јовановић и Борис Тадић. Већ је постало уобичајно да се представници евроатлантске опозиције састају са америчким представницима који долазе да притискају Србију, иако им, као опозиционим лидерима, за разлику од државних представника, то није обавеза.

Поред устаљених флоскула о европским вредностима, Драган Шутановац је изјавио да пут до Европе не води преко Москве и изнео низ похвала за Европску унију са циљем давања аргумената зашто Србија треба под америчким притиском да усклади спољну политику са Европском унијом, прекине односе са Русијом, и последично јој уведе санкције. Овде је најинтересантније то што је странка Драгана Шутановца, док је била главни актер власти, водила политику “четири стуба спољне политике” која су подразумевала сарадњу са Вашингтоном, Москвом, Бриселом и Пекингом. Када Брајан Хојт Ји каже онда је жутима неодржива позиција на две столице, иако су они заступали позицију на чак четири столице.

После много година Србија развија, пре свега, економску и војну сарадњу са Русијом и на глобалном плану има Русију као савезника у очувању Косова и Метохије. Жутима, у складу са жељом за “декосовизацијом српске политике” о којој је писао Викиликс поводом усвајања европске декларације у УН 2010. године и пребацивања преговора о Косову и Метохији са Уједињених нација на Брисел, очигледно није стало до тога да на спољнополитичком плану имамо савезника који нам може помоћи у очувању Косова и Метохије. Жути су нам укинули сваку могућност да на УН бранимо Косово и Метохију, а сада желе да нам, по америчком налогу, укину сваку могућност сарадње са Русијом. На њихову жалост, овај пут то неће проћи.

 

Ненад Узелац, Видовдан

Поделите:

6 Коментари

 1. Одговор Драгану Шутановцу за санкције Русији, имамо у одговору
  генерала Михаила Живковића, на ултиматум Аустроугарске војске 1914
  /Наслов из Видовдана, од 27.октобра 2017. год/:
  ”Кратко им је одговорио да иду у пи*ку материну!”
  Додао бих: може и у три лепе пи*ке материне!!!

  Драган Славнић

 2. Не, не и не! Запад никада од Сербие ние очекивао санкцие Русии. Давно би нам завртнули руку. ОК. Има ли питања? Нема. Идемо даље. Запад се рве са Русииом. ОК. Има ли питања? Нема. Вуле ће остати као последњи мохиканац коии отворено вели: “Русия е пропаст наша кроз векове.”

  • Hm,hmm…Nikola Pasic ” zlo sa rusima,jos vece bez njih”..a,po tebya Vule,pomislimda ” Golo otocye” nije bas bila losa stvar, Rusi su u gulage slali ” prozapadne eljemente” a ” Tita” , na Goli otok ” pro ruske eljemente”..Mao Ce Dung..( Mao Cetandza)..” Nije vazno da li je macka crna ili bela,vazno je da lovi miseve”..” svako ima svoj put u Socijalizam”..cini se i Amerika uplasena brzim napretkom Kine,koja je stekla,nezavisnost tek 1949. godine…sa,dinamikom,brzom od ” novog sveta”bez obzira,na nametnutu trku u naoruzanju,sto je,iziskivalo,smanjenu ” upotrebu pirinca i soje” ,radi sredstava odbrane,od ” ponudjene demokratije amerike”..sada su,veliki igraci,na stazi sliniva,gazeci travu,manje zemlje,za njihovu dobrobit. Marko Polo,svedoci,da je prvi put video novac,stampan na parcicima svile,dok su oni,u medjunarodnom prometu,morali da imaju,na brodu,fizicke radnike za pretivar,gomile gvozdja,kovanog novca,brzo su ucili od Kineza,kulture,starije od 5.000 godina,zaustavljene,imparijalizmom Japana i eU ropskog socinjenija. Put,ima je otvorio ” omrazeni Staljin” isteravsi,oko 1.200.000 Japanskih vojnika,okupatora iz Mandzurije..sa,hebiga ” zrtvama komunizma,saradnika okupatora”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here