Ненад Узелац: Председниче Вучићу, шта ћемо сад са Косовом?

Поделите:

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је данас да је добро да су Албанци коначно признали да Заједница српских општина није по уставу самопроглашеног Косова и да неће основати исту, а да је Србија то знала четири године. Злочинац Рамуш Харадинај, као кандидат за премијера Косова, изјавио је да је тзв. Уставни суд Косова донео одлуку да Споразум о ЗСО није у складу са тзв. уставом тзв. Косова, те неће бити спроведен.

И, Председниче Вучићу, шта ће Србија сада?
Ако смо знали да неће спровести ЗСО, а то је, наводно, цела суштина Бриселског споразума потписаног у априлу 2013. године, зашто је Србија инсистирала на истом и спроводила све што је спроводила? Да, у политичким кулоарима ове наше намучене политичке заједнице чаврљало се да је тај Споразум прихваћен као нужност како би се, наводно, купило време пред Западом да Србија ојача и дао аргумент против неке нове, косовске, Олује. Али, шта сада када нема више времена да се купује време и када долази до тачке на којој Гордијев чвор мора да се развеже (не пресече) и карте отворе? Више нема Бриселског споразума (дефинитивно је озваничен његов крај од стране Приштине), више нема времена да се купује време, више нема замајавања себе да њиме ишта Срби на Космету добијају осим, ето, што још нису протерани. Да ли ћемо, онда, како предлаже Напредни клуб, да идемо на поделу Косова са аутономијом енклава? Да ли ћемо да прогласимо ту територију окупираном па оставити неким бољим, новим, генерацијама да је врате? Или планирате да кренете на признање истог? Да ли планирамо Косову да дамо столицу у УН како би опет куповали време до неке следеће уцене неког новог Брајана Хојт Јиа?

У Бриселу је било речи да “Србију чека тежак период”. Брајан је донео услове, које је косовски процес довео на ред, и захтева УН и признање. Изјава у Бриселу је подразумевала да ћемо у том “тешком периоду” “бранити Устав, територијални интегритет и суверенитет и слободу”! Да ли то значи да ће бити сукоба, ако не попустимо даље око Косова, те ће Србија бранити слободу од оних који хоће да је угрозе? Шта подразумева тај унутрашњи дијалог? Историјски компромис два народа? Унутрашњу кохезију ради одбране српске светиње? Унутрашњу духовну разградњу српског бића како би се лакше помирило са предајом Косова? Ово последње не да ће ићи тешко, него ће бити немогуће, јер то нико неће дозволити, осим шачице другосрбијанских компрадора који једва чекају да новац са Запада оправдају разградњом српског бића и припремом за предају. Већ се јављају по другосрбијанским медијима и разним институтима за разне регионалне и глобалне послове, јер, наравно, сви осим српских су њихови послови.

После Брисела следила је заклетва на Уставу и Мирослављевом јеванђељу која је обухватала и део о заштити територијалног интегритета и усверенитета, а онда и изјаве да Косово никада неће бити признато. Косово не мора бити признато да би му се дала столица у УН; да ли се за то спремамо? Хоће ли нам то Европска унија дати неки посебан статус да лакше прогутамо предају Косова?

Имамо, макар и као лаици који нису у свету високе политике, назнаке које Србији дају могућност да по питању Космета буде много чвршћа и да тај процес мало замрзне или окрене у своју корист. Ту је сарадња са Русијом, а посебно војна, и изјава министра Ђорђевића да Мигови стижу у року од два месеца, а онда и преговори око ПВО система. Имамо дипломатску подршку Москве и њену жељу да помогне на нашу иницијативу, барем је тако пре пар дана, после многобројних руских званичника, и у Београду потврдио један руски представник:”Ми ћемо помоћи, чекамо вашу одлуку”. Шта се чека? НАТО самит у Бриселу је показао да НАТО више није НАТО који је извршио агресију 1999. или до пре пар година претио Русији. Канцеларка Меркел је први пут рекла да Немачка више не може да се ослони на САД већ на своје снаге; Шулц је изјавио да је Трамп први неамерички председник који не заступа вредности Европе и Немачке; Тилерсон је изјавио да је добио налог од Трампа да унапреди односе са Русијом где је то могуће. Промене су “козметичке”, али осликавају пут којим ће се, могуће је, свет кретати у наредном периоду, а то је пут који нама одговара. Да поменемо, на крају, и Кину и сарадњу са њом, посебно око Пута свиле.

Да ли изречено “ослобађање од митова” подразумева “прихватање реалности” да морамо и даље да попуштамо око Косова или потпуно попустимо зарад светле европске будућности на броду са којег и пацови беже? Или је поменути унутрашњи дијалог блефирање којим ћемо, наводно, опет куповати време док траје, а крајњим негативним резутатом оправдаћемо своју некооперативност према Брајану Хојту?

Уколико је циљ ово последње, а крајњи резултат очување Космета у каквим таквим замрзнутим условима до бољих времена, српски народ ће стати иза тога. Уколико је циљ наставити попуштање и дати Косово, српски народ неће иза тога стати. “Митолошка” дефиниција нације која сматра да је нација велика солидарност духа, односно, велика солидарност генерација које су живот дале, генерације која сада жива и генерација које ће живот давати за отаџбину, не даје право икада и једном Србину да Косово преда. Оно јесте проблем генерација, као такав проблем је и настало, и зато ће се решавати кроз више генерација највероватније. Немојмо нашој генерацији давати задатак да га решавамо на сопствену штету, јер на то право немамо. Уместо давања себи било каквог права, на сва горе постављена питања мора се изађи пред народ, дати одговоре и пустити народ да одлучи какву судбину хоће. Једностране одлуке српски народ неће дозволити колико год га гласноговорници страних амбасада у то убеђивали као добру ствар зарад скидања косовског “камена с врата” Србији. С тим каменом увек ћемо живети, он нас чини оним што јесмо, био сутра наш или не.

Аутор Ненад Узелац, Видовдан

Поделите:

13 Коментари

 1. Сви ми добро знамо да је Косово и Метохија један део слагалице која је почела распадом Југе и експресним признавањем суседних држава од стране Запада. Њихов крајњи циљ је уништити Србију и Србе и Српско национално биће и све што иде са тим. Овде нема попуштања, ово је вековна борба нас са њима, бити или не бити, или ћемо опстати и борити се за своје уз помоћ браће Руса или ћемо пустити да од наше Србије праве депонију за цигане, мигранте и шиптаре док нам отимају део по део земље. Сада треба ићи мушки и окренути други лист, нема ЗСО нема ни преговора, замрзнути све, без страха, Путин је са нама а можда потајно и Трамп па ком опанци, ком обојци.

 2. „Александар Вучић: Време за стратешки дијалог о Косову и Уставу.”
  А какв је дијалог до сада био – дијалог “забаванције, зезанције и
  за.ебанције , и то за време једног мандата?!
  “Стратешки дијалог“ би морао потрајати бар још толико, што се тиче
  Косова,ради чега би АВ морао бар још толико остати на власти.
  Само, сада би то морао радити преко неке марионете – будућег премијера
  који би му био послушан као ”кућни љубомац” – на повоцу. Зато се и
  инсистира да премијер буде из редова СНС, а да АВ остане и даље
  председник СНС.
  За то би Ана Брнабић била “као кец на једанаест“, али онда мора да
  заврне Ивицу Дачића, за већ одавно обећано премијерско место, што би
  угрозило добијање 2/3 већине гласова у Скупштини за промену Устава,
  па и самог референдума без подршке социјалиста.
  Други проблем му је како да Србе одговори од “митског приступа Косову“?!
  Једини начин да то учини јесте да Србима избрише из свести:
  “КОСОВО ЈЕСТ И БУДЕТ СРЦЕ СРБИЈЕ!“, а наметне флоскулу:
  “ЕU/USTAŠE – UBER ALLES!“, по оној Хитлеровој: “DEUTSCHLAND UBER ALLES!“
  Он брине за будућност Србије – децу, а одриче се прошлости – предака?!
  А може ли то икако?
  Ако може, што ненаведе пример из историје других народа.
  Ни садашње генерације Немаца не одричу се својих нацистичјих предака,
  а он би да се одрекне Цара Лазара, Милоша Обилића…, Деспота Стефана
  Лазаревића, Карађорђа, Стевана Синђелића, Станоја Главаша… Кнеза
  Милоша,Војовде Степе, Војоводе Петра Бојовића, Војводе Живојина Мишића,
  Војоде Радомира Путника, Милунке Савић…, Михајла Пупина, Николе Тесле…,
  Чика Јове Змаја /“Светли гробови“/, Ђуре Јакшића /“Отаџбина“…/, Петра
  Петровића Његоша /“Горски вијенац“…/..
  Јер, сви горе наведени били су ”опијени” – ”Косовским митом”!
  Срамота, брука… за неписменог, обичног човека, а не за једног
  Председникадржаве који положи заклетву на Уставу /који хође да згази!/
  и Мирослављевом Јеванђељу, на које пљује оваквим својим изјавама!!!
  Уколико се променом Устава ишта промени у погледу статуса КиМ, као
  неодвојивог и неотуђивог дела територије Србије, Патријарх Иринеј би
  требало да позове вернике СПЦ да се изјасне ПРОТИВ тог Устава, баш како
  је поступио пок. Патријарх Пвле, када се гласало за овај важећи Устав, по
  којем је КиМ саставни и неотуђиви део територије Србије. Новац, средства
  које је АВ обећао за потпуно довршење храма Све тог Саве – не може и не
  сме бити цена због које би патријерх Иринеј одустао да позове вернике СПЦ
  да гласају ”ПРОТИВ” усвајања таквог крњег Устава, у oдносу не предходни,
  на којем је АВ положио заклетву.

  Драган Славнић

 3. ALI,TU JE DJURIC,DA NAM “OBJASNI”…
  ALI,TU JE DRECUN,DA NAM “OBJASNI”…
  Ljudi…jasno je da je ovo izdaja.
  IZDAJA,POGODJENA DJUTURE.
  SVI SU SVE IZDALI!
  I NIKOLICA I SPC I SANU I SVIH…KOJI SU “KONSULTOVANI”,PRED POTPIS USTASKOG BRISELSKOH “SPORAZIMA”,A STRASNOG NESPORAZUMA.

 4. Ствар је доста проста.
  Власт тешко греши.
  Шиптари не признају Бриселски спотазум.
  Па зар Србији одговара,ж?
  Хитно раскинути тај антинародни акт.
  Наставити преговоре на вивоу Русијљ – Немачка – Србија.
  Руси су чврста са нама, а ми? Са ким смо ми чврсто? Са Блером, Хагом, Ептон?
  Или је чврста веза Вучић – Харадинат?

  • Брислески споразум (и сви уговори које је Вучић после на основи тог споразума потписао) је чин велеиздаје и директно кршење Устава Републике Србије.
   За то кршење Устава предсеник Вучић ће морати једнога дана (када Србија буде поново слободна) кривично одговарати.

   Све остало је бацање прашине у очи… Јер онај који је издао Устав и Србију неће то стање никада сам променути.

 5. Taj ne covek ne Srbin, taj ne spomen AV stalno nas bombarduje poluistinama u vezi sa 67% izvoza u zemlje EU, ne navodeci cinjenicu da za 90% tih dobara potrosaci su Srbi i svo ostalo roblje iz bivse SFRJ.Lazov nad lazovima ,jer da sav taj narod zivi u Tunguziji ta roba bi bila izvozena tamo,da ne pricamo da Rusko i Azijsko trziste sa svom tom robom kad bi u mrvice pretvorilo nebi ni jedno oko utrunilo,a kamo li jedan veci grad podmirilo.Tako su i Slobo i njegovi propagatori godinama smarali narod Srpski o 66% katastarskog vlasnistva Srba u Bosni i Hercegovini,da bi onim sramnim sporazumu “pobednicki”prihvatio i potpisao 49%Srpske terirorije presecene na pola kod Brckoga.Tako ce nas ovaj zlotvor,prekrajajuci ustav “osloboditi od mitova”,hoce reci Kosova i Metohije,jer nit mu je ocevina,nit je ko njegov dao zivot za njega,a i da jeste,sta ga briga hoce da udje u Citanke bar kao izdajnik i izrod kad nije u stanju kao junak i covek.

 6. Какве везе има Вучић са чињеницом да се Сербия на Космету пита колико и Мара са гасћама? Какве везе Борис Тадић има са повлачењем Русие са Космета 2003 года? Борис наредиио Путину? Ви господо нормални нисте, мора да сте падали на главу кад сте били мали.Тада су вам беседили одеби Стаљина и Русию. Сада, када Москва има више милиярдера од Њуйка ви сте тамо загледани. Ви господине тамо видите спас, а Вуле свеколику пропаст нашу. Тесна вам Москва, па намигуете и на Пекинг? Не иде на добро, нисмо паметни колико нам се чини да смо, срљамо у пропаст и катастрифу.

 7. Шта предлажеш Вуле? Прво “Видовдан” морате бити свесни да вас овакви ликови помераю са пероферие ка центру. Друго, морамо сести за сто са душманима. Сачувай ме Боже приятеља, од неприятеља ћу сам. Част и чест, ми као антички народ не смемо дозволчити себи да паднемо на руско уже. То е пропаст наша, они са Германима и Ватиканом већ имаю дил – србско Войводство.Не браћо, немойте нас бранити, ако буде стани – пани за Нови Сад вреди се поново потући са НАТО. Само “браћо” немойте нас бранити. Ебаћемо им кеву. Морамо и са вама Русима озбиљно поприлати, због вас су две арбанашке државе створене на србской земљи. Ви сте издали своего Цара Мученика, а чему да се ми надамо? Мора се са Русима озбиљно беседити, да не буде задња памет магарцу под реп. Сутра, ако им Запад попустио за Крим, они ће ладно признати Космет. Са том истином Роде морамо живети, памет у главу а задњицу зиду.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here