Ненад Узелац: У славу Параде поноса

Поделите:

“Недостатак моћи суђења јесте управо оно што се зове глупост, и једној таквој мани апсолутно се не може помоћи. Једна тупа или ограничена глава, којој само недостају довољан степен разума и њени сопствени појмови разума, може се помоћу учења снабдети знањем чак до учености. Али, како у томе случају обично недостаје моћ суђења, то није ништа необично сусрести врло учене људе који у примени своје науке често показују онај ненакнадиви недостатак”

              Ја, Имануел Кант: Критика чистог ума

Како ја, Имануел Кант, видим једно, у мноштву других, чудо, наиме, „Параду поноса“ ?

Моћ суђења имплицира  могућност  синтетичких судова и, за филозофију, синтетичких судова а приори. Када се рашчлани сво моје филозофирање добија се, у постулативној филозофији, праксису, следеће стање (увек актуелног) света, битно, до испуњености, моралног: приватна  сфера и  јавна  сфера, на први поглед, дакле, две сфере. По мојој, горе, цртици, мало појашњење: приватно није приватно  на нивоу – „то је моја  приватна  ствар”.

У приватној смо сфери ја и ти као  узајамне опречности; ја сам капитал, ти си (капиталов) радник. Јавна сфера: и један и други смо  грађани. У приватној сфери ја  имам  новац и  дајем  неку цркавицу теби, мом раднику, како би и сутра могао да дођеш и диринчиш код мене. Ти се не љутиш што за цркавицу диринчиш код мене, јер ја сам створио и јавну сферу у којој сам озаконио  једнакост  нас обојице – имамо једнако (сиц! – логичност) право гласа, право удруживања, право изражавања (јавне) воље – протеста, све у свему, иста су нам  људска  права. Теби су тако слатка ова људска права да од слаткоће истих не видиш да је моја кеса пуна, а твоја  празна (реално стање оне приватне сфере).

Наравно, ја знам да твоја моћ суђења, ипак, приводи лагано ову  истину  твојој свести и ја, зато, упорно, у јавној сфери, ширим границе  твоје  слободе, претварајући исту у  апсолутну  идеологију (мој каснији – две стотине година – земљак Карл Манхајм), које ти као  апсолутне, ниси свестан, те радо пливаш у створеној лажи.

Но, да би, у оном  апсолуту, бар нешто било ти „дохватно“, ја ћу ти пружити и специјалну идеологију – у неизмерном богатству (сети се само шездесетих година двадесетог века: дакле, преко сто година после моје смрти, како сам ти пружио и тзв. хајд паркове и рок и дрогу…јер, умало, па си пробио опну оног, горе, апсолутног и смирио си се) истих, до сада теби понуђених ево, сада, најсуптилнију, битковно, и биолошки и осећајно сверазарајућу идеологију  гејства, пазећи, наравно, да иста не досегне меру  оног  апсолута будући, ипак, мораш да се размножаваш како би у оној  првој  сфери и даље битисала она опрека: ја као пуна кеса и ти као радна  снага, јер, „богаму“ (Јосип Броз – мој и национални и духовни земљак, двеста година после мене), ако се не размножаваш, остаће ми кеса, али празна.

Ја сам те до сада проституисао (Карл Маркс – мој просторни и духовни земљак), од сада те  гејиризирам. Увукао сам те у супстанцу биолошку, али ти не дозвољавам и да, до апсолута, будеш  она, јер онда остајем и без новца и без  кесе. А и сопствени ми сентимент, чуван само за мене, јер ја сам приватник, не дозвољава да као једно у оне две сфере (без имало  бити: западно – евроамеро) до максимума, без остатка, постанеш испуњена геј-особа. Чудим се само једном: не могу да те сместим ни у ону моју горњу „дефиницију“, будући се и не дотичеш  било какве моћи суђења, а видим то пошто сам ти увалио и „синтагму“: „парада поноса“. Ох, какав ли сам успех постигао када ти се и  понос  примио као  парада.

Запамти, моје име је (редуктивно)  Запад и мој бог ме(м)фисто, а у преводу на твој језик: „онај који убија Христа у човеку“.  Све ово написах теби, да би (ти) „дошао себи“, како би кеса онога (с новцем) била и твоја.

Ја, Имануел Кант, понизни и најпослушнији слуга, у Кенигсбергу, 23. априла 1787.

Ненад Узелац

ВИДИВДАН

 

 

Поделите:

1 коментар

  1. Ова власт је болесна. Од патриотизма и русофилије до европејства и гејизирања. Имају ли ти људи икакву савест шта чине и кога постављају на чело државе?!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here