Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ

Поделите:

 

Овако би се отприлике могао описати новонастали однос листа Blic и једног српског архијереја, додуше пензионисаног, који је, из само њему знаних разлога, после дужег ћутања на тему пропалог Критског сабора, раскола у Украјини, неканонског понашања Цариградске Патријаршије, проповедања дарвинизма и таоизма од стране теолога који је, по њему, дика и понос васељенског Православља, протестантског духа и самоуправљачког система на Православном богословском факултету у Београду и покушаја увођења и, оно што је најважније, а о чему се најмање говори, покушаја отимања српских епархија у Северној и Јужној Америци, одједном одлучио да проговори, али не на наведене теме него против Патријарха, Светог Синода и портпарола Српске Православне Цркве.

Како другачије објаснити изјаву овог некада угледног архијереја да патријарх Иринеј није његов патријарх или да садашњи Свети Архијерејски Синод ,,није прави одраз и израз јерархије Српске Православне Цркве”, а да се њен портпарол ,,видно лакта да буде патријарх”, да је ,,скоро преузео Патријаршију” и да је ,,приватизовао званични сајт Српске Православне Цркве”? Уз све то, овај архијереј отворено иступа против одговорног става, израженог у саопштењу које је објавила Информативна служба Српске Православне Цркве, да Blic и Danas врше харангу против Српске Православне Цркве. Он, потпуно неаргументовано и злонамерно, тврди да је то лични став портпарола, а не став Српске Православне Цркве. Не знам да ли би ико могао замислити како би тек овај, у свему одмерени архијереј, реаговао да је којим случајем патријарх Иринеј њему или његовом наследнику на катедри епископa светосавске Херцеговине забранио да се оглашава у јавности? Својевремено, у улози заменика оболелог патријарха Павла, управо то је учинио митрополит Амфилохије, забранивши владици Григорију да јавно иступа због штете коју наноси Цркви, о чему је, гле чуда, писао Blic. Или шта би чинио и говорио да је којим случајем патријарх Иринеј позвао на одговорност све епископе и клирике који су у његовој епархији, без његовог знања и благослова, а противно канонима Цркве, учествовали на митингу у Београду и упокојили Владу Србије зарад спаса Косова и Метохије? Да ли је тај ,,заупокојни чин” био став Светог Синода, Светог Архијерејског Сабора и читаве Цркве или авантура појединаца у црном? Па и скорашњи интервју владике Григорија, у којем велича Ангелу Меркел и све редом са Запада, зар није заслужио макар неко слово коментара, попут оне, већ свима познате, оцене о еврослинавцима и слично? Или се у Херцеговини ти хвалоспеви тумаче и прихватају као прави одраз и израз свеукупне јерархије Српске Православне Цркве и српског народа?

Ове успутне изјаве и modus operandi свесрпског владике са почетка текста, ма колико били неозбиљни и неутемељени, наносе велику штету целокупној Цркви и иду на руку њеним непријатељима. Што је најгоре, саблажњавају обичан верни народ и доводе га у заблуду. Лепо је видети да владика на делу показује хришћанско праштање и заборавља све увреде и нападе које је Blic против њега износио годинама уназад, али је, у најмању руку, неукусно када се то праштање, са једне стране, компензује клеветањем сопствене браће у епископској служби, на другој страни.

Разуме се да овде није реч само о лицемерју једног човека, макар он био и пензионисани епископ, него о истој дози лицемерја коју пројављује Blic користећи свог дојучерашњег непријатеља као главно оруђе против Цркве и ,,доказ” истинитости својих клевета против ње.

Према писању овог таблоида, став и глас Цркве није и не може бити исказан од стране њених званичних органа јер, по природи ствари, такво становиште није и не може бити у складу са задацима који су постављени пред уреднике Blic-а. Зато је основни задатак овог пропагандног гласила да, не бирајући методе и одричући се сваког моралног кодекса, дезавуише ставове и поруке Српске Православне Цркве. Све се окреће наглавачке, па једнина постаје множина, а мањина епископa постаје већина. У пропагандном свету Blic-а и сличних медија потпуно је прихватљиво да званични став Цркве изражава пензионисани архијереј који није члан Светог Архијерејског Сабора, па самим тим и нема право гласа, а на седницама Архијерејског Сабора и Синода, као и других црквених тела, може присуствовати или узети учешћа искључиво по позиву. Како у тренутној ситуацији није било при руци погоднијих личности за употребу, Blic се задовољио и гласом пензионисаног епископа који је, по принципу непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ, свесрдно пристао на сарадњу. Такав истрошени глас бива затим проглашен правилом вере и мерилом хришћанског живота и, што је најважније у овој ствари, званичнијим од званичног става Светог Архијерејског Синода и Патријарха.

Свети Архијерејски Синод, Патријарх и портпарол Српске Православне Цркве никад нису јавно иступали против овог умировљеног владике, али њему није било мрско да на све наведене адресе, чак и у време блаженопочившег патријарха Павла, којега данас својата, заједно са својим наследником, пише лична оштра клеветничка писма, а затим их нечасно објављује као отворена писма. И последња преписка са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем имала је исту судбину. Пошто није добио оно што жели, наставио је, преко Blic-а, да напада и клевета. После свега наведеног, јасно се види ко се заправо лакта и коме је заиста стало да од Патријарха преотме Патријаршију и Српску Цркву авантуристички поведе у правцу који он сматра нормалним и ,,политички подобним”.

Да би се остварио овај наум, Blic, у сарадњи са реченим епископом пензионером, збуњује и обмањује јавност непостојећим проблемима у Цркви. По опробаним методама и удруженим снагама, директно нападају најодговорније црквене личности, на првом месту Патријарха и чланове Светог Синода, при чему не штеде на грубим речима и клеветама. Најпре исконструишу проблем, а затим га медијски преувеличају, па, руку под руку са другим антицрквеним медијима, подигну што више прашине да би се лакше дезавуисала свака одмерена одлука црквених органа и јавној осуди предао свако ко остане уз свог Патријарха.

Није случајно што се све ово чини баш у овом тренутку: тако се заправо скреће пажња јавности са највећег актуелног проблема у Српској Православној Цркви, а то је издвајање српских епархија у Северној и Јужној Америци, које тројац тамошњих епископа (Иринеј, Максим и Лонгин) по хитном поступку преводе у недефинисану, а у продужетку, може бити, у јурисдикцију Цариградске или неке друге НАТОПатријаршије. Свети Синод и патријарх Иринеј, уз подршку читавог Архијерејског Сабора, изузимајући наведени тројац и још највише три-четири архијереја, воде велику борбу да спрече овај пуч и раскол у Цркви, који се спрема по украјинском моделу. Зашто о томе не говори увек доследни пензионисани владика него у овако тешком тренутку о томе ћути, а напада Патријарха и Свети Синод и забада трн у здраву ногу? Сада је ваљда свакоме јасно зашто у свему томе он брани Blic, а Blic велича њега, и зашто заједно од мањине епископa праве већину, а од већине мањину.

Уосталом, колико је лицемерја у свему овоме најбоље илуструју речи које је исти архијереј пре неколико година изговорио на Косову и Метохији: ,,Лажи и клевете ширене су преко разних антицрквених интернет-сајтова… Не може се градити култ једне личности, а истовремено газити ауторитет Његове Светости Патријарха, Светог Архијерејског Синода и Сабора Српске Православне Цркве!”

Да ли би данас могао да понови ове речи?

Григорије Микић

Поделите:

1 коментар

 1. ПОЛИТИКА ВЛАСТИ УТОПИЛА НАРОД!

  Пре него дођу народу за врат лажу га благодетима, среће и благостања свакојаког. Када се увале у фотеље све је обрнуто народа зајаше глад, беда и јади. Тај оковани народ , од главе до пете, слуша бајколажи и хвалоспеви како је стање никада боље и све иде нај, нај…Када се окрене чује веће цене, повећане плате и пензије но икада веће, благостање нема краја, а црева празна крче ли крче. Власт стално формира народу животну слагалицу, но почетна и крајна различите су као бог и шеширђија. Шешир отрцан, глава умишљена и пита се где се дену онолики благодети изречени низ ветар. Власт ради као пчеле у кошници, а понаша се као рој оса, никога не види само себе, за све су криви стршљени који се не уклапају у рој оса, а млади од осињег напада беже …тамо далеко. Зашто?

  ♣ Највећи добитак, наш човек види, када да му држава призна купљену диплому или плагиат доктората.
  ♣ Докторат “доктора” министра је најзад оригинал. Он је први који га је преписао у целини.
  ♣ Купљни угаљ за топлану је лошег квалитета. Они који су одлучивали о његовој куповини квалитетније и добро су прошли.
  ♣ У нашој политици више настрада онај са дугим језиком од оног са “дужим” прстима.
  ♣ Сваки живорођени мора да умре, а да живи и не мора.
  ♣ Прекаљени прелетачи никада не погреше. Увек долете у јато победника.
  ♣ Пијемо заједно, он пијан ја не. Мора да је пијан дошао.
  ♣ Пијем да је заборавим, ал’ никако. Мора да ме опила љубављу.
  ♣ Ја једну, он једну, ја још једну, он још две. На крају он пијан, ја не?
  ♣ Ракија стоји у бурету. Када глава акумулира више, пукне. Наравученије ракију добро затворите.
  ♣ И онај без савести мисли да му је савест чиста. Да очишћена.
  ♣ Будала може бити свако, а паметаног рађа мајка.
  ♣ За време владавине актуелне власти, пензионери се провукли као гладан пас кроз тарабу.
  ♣ Ситуација у Србији копира руску бабушку. Поседује државу у држави.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here