Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj

Podelite:

 

Ovako bi se otprilike mogao opisati novonastali odnos lista Blic i jednog srpskog arhijereja, doduše penzionisanog, koji je, iz samo njemu znanih razloga, posle dužeg ćutanja na temu propalog Kritskog sabora, raskola u Ukrajini, nekanonskog ponašanja Carigradske Patrijaršije, propovedanja darvinizma i taoizma od strane teologa koji je, po njemu, dika i ponos vaseljenskog Pravoslavlja, protestantskog duha i samoupravljačkog sistema na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu i pokušaja uvođenja i, ono što je najvažnije, a o čemu se najmanje govori, pokušaja otimanja srpskih eparhija u Severnoj i Južnoj Americi, odjednom odlučio da progovori, ali ne na navedene teme nego protiv Patrijarha, Svetog Sinoda i portparola Srpske Pravoslavne Crkve.

Kako drugačije objasniti izjavu ovog nekada uglednog arhijereja da patrijarh Irinej nije njegov patrijarh ili da sadašnji Sveti Arhijerejski Sinod ,,nije pravi odraz i izraz jerarhije Srpske Pravoslavne Crkve”, a da se njen portparol ,,vidno lakta da bude patrijarh”, da je ,,skoro preuzeo Patrijaršiju” i da je ,,privatizovao zvanični sajt Srpske Pravoslavne Crkve”? Uz sve to, ovaj arhijerej otvoreno istupa protiv odgovornog stava, izraženog u saopštenju koje je objavila Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve, da Blic i Danas vrše harangu protiv Srpske Pravoslavne Crkve. On, potpuno neargumentovano i zlonamerno, tvrdi da je to lični stav portparola, a ne stav Srpske Pravoslavne Crkve. Ne znam da li bi iko mogao zamisliti kako bi tek ovaj, u svemu odmereni arhijerej, reagovao da je kojim slučajem patrijarh Irinej njemu ili njegovom nasledniku na katedri episkopa svetosavske Hercegovine zabranio da se oglašava u javnosti? Svojevremeno, u ulozi zamenika obolelog patrijarha Pavla, upravo to je učinio mitropolit Amfilohije, zabranivši vladici Grigoriju da javno istupa zbog štete koju nanosi Crkvi, o čemu je, gle čuda, pisao Blic. Ili šta bi činio i govorio da je kojim slučajem patrijarh Irinej pozvao na odgovornost sve episkope i klirike koji su u njegovoj eparhiji, bez njegovog znanja i blagoslova, a protivno kanonima Crkve, učestvovali na mitingu u Beogradu i upokojili Vladu Srbije zarad spasa Kosova i Metohije? Da li je taj ,,zaupokojni čin” bio stav Svetog Sinoda, Svetog Arhijerejskog Sabora i čitave Crkve ili avantura pojedinaca u crnom? Pa i skorašnji intervju vladike Grigorija, u kojem veliča Angelu Merkel i sve redom sa Zapada, zar nije zaslužio makar neko slovo komentara, poput one, već svima poznate, ocene o evroslinavcima i slično? Ili se u Hercegovini ti hvalospevi tumače i prihvataju kao pravi odraz i izraz sveukupne jerarhije Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda?

Ove usputne izjave i modus operandi svesrpskog vladike sa početka teksta, ma koliko bili neozbiljni i neutemeljeni, nanose veliku štetu celokupnoj Crkvi i idu na ruku njenim neprijateljima. Što je najgore, sablažnjavaju običan verni narod i dovode ga u zabludu. Lepo je videti da vladika na delu pokazuje hrišćansko praštanje i zaboravlja sve uvrede i napade koje je Blic protiv njega iznosio godinama unazad, ali je, u najmanju ruku, neukusno kada se to praštanje, sa jedne strane, kompenzuje klevetanjem sopstvene braće u episkopskoj službi, na drugoj strani.

Razume se da ovde nije reč samo o licemerju jednog čoveka, makar on bio i penzionisani episkop, nego o istoj dozi licemerja koju projavljuje Blic koristeći svog dojučerašnjeg neprijatelja kao glavno oruđe protiv Crkve i ,,dokaz” istinitosti svojih kleveta protiv nje.

Prema pisanju ovog tabloida, stav i glas Crkve nije i ne može biti iskazan od strane njenih zvaničnih organa jer, po prirodi stvari, takvo stanovište nije i ne može biti u skladu sa zadacima koji su postavljeni pred urednike Blic-a. Zato je osnovni zadatak ovog propagandnog glasila da, ne birajući metode i odričući se svakog moralnog kodeksa, dezavuiše stavove i poruke Srpske Pravoslavne Crkve. Sve se okreće naglavačke, pa jednina postaje množina, a manjina episkopa postaje većina. U propagandnom svetu Blic-a i sličnih medija potpuno je prihvatljivo da zvanični stav Crkve izražava penzionisani arhijerej koji nije član Svetog Arhijerejskog Sabora, pa samim tim i nema pravo glasa, a na sednicama Arhijerejskog Sabora i Sinoda, kao i drugih crkvenih tela, može prisustvovati ili uzeti učešća isključivo po pozivu. Kako u trenutnoj situaciji nije bilo pri ruci pogodnijih ličnosti za upotrebu, Blic se zadovoljio i glasom penzionisanog episkopa koji je, po principu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, svesrdno pristao na saradnju. Takav istrošeni glas biva zatim proglašen pravilom vere i merilom hrišćanskog života i, što je najvažnije u ovoj stvari, zvaničnijim od zvaničnog stava Svetog Arhijerejskog Sinoda i Patrijarha.

Sveti Arhijerejski Sinod, Patrijarh i portparol Srpske Pravoslavne Crkve nikad nisu javno istupali protiv ovog umirovljenog vladike, ali njemu nije bilo mrsko da na sve navedene adrese, čak i u vreme blaženopočivšeg patrijarha Pavla, kojega danas svojata, zajedno sa svojim naslednikom, piše lična oštra klevetnička pisma, a zatim ih nečasno objavljuje kao otvorena pisma. I poslednja prepiska sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim g. Irinejem imala je istu sudbinu. Pošto nije dobio ono što želi, nastavio je, preko Blic-a, da napada i kleveta. Posle svega navedenog, jasno se vidi ko se zapravo lakta i kome je zaista stalo da od Patrijarha preotme Patrijaršiju i Srpsku Crkvu avanturistički povede u pravcu koji on smatra normalnim i ,,politički podobnim”.

Da bi se ostvario ovaj naum, Blic, u saradnji sa rečenim episkopom penzionerom, zbunjuje i obmanjuje javnost nepostojećim problemima u Crkvi. Po oprobanim metodama i udruženim snagama, direktno napadaju najodgovornije crkvene ličnosti, na prvom mestu Patrijarha i članove Svetog Sinoda, pri čemu ne štede na grubim rečima i klevetama. Najpre iskonstruišu problem, a zatim ga medijski preuveličaju, pa, ruku pod ruku sa drugim anticrkvenim medijima, podignu što više prašine da bi se lakše dezavuisala svaka odmerena odluka crkvenih organa i javnoj osudi predao svako ko ostane uz svog Patrijarha.

Nije slučajno što se sve ovo čini baš u ovom trenutku: tako se zapravo skreće pažnja javnosti sa najvećeg aktuelnog problema u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a to je izdvajanje srpskih eparhija u Severnoj i Južnoj Americi, koje trojac tamošnjih episkopa (Irinej, Maksim i Longin) po hitnom postupku prevode u nedefinisanu, a u produžetku, može biti, u jurisdikciju Carigradske ili neke druge NATOPatrijaršije. Sveti Sinod i patrijarh Irinej, uz podršku čitavog Arhijerejskog Sabora, izuzimajući navedeni trojac i još najviše tri-četiri arhijereja, vode veliku borbu da spreče ovaj puč i raskol u Crkvi, koji se sprema po ukrajinskom modelu. Zašto o tome ne govori uvek dosledni penzionisani vladika nego u ovako teškom trenutku o tome ćuti, a napada Patrijarha i Sveti Sinod i zabada trn u zdravu nogu? Sada je valjda svakome jasno zašto u svemu tome on brani Blic, a Blic veliča njega, i zašto zajedno od manjine episkopa prave većinu, a od većine manjinu.

Uostalom, koliko je licemerja u svemu ovome najbolje ilustruju reči koje je isti arhijerej pre nekoliko godina izgovorio na Kosovu i Metohiji: ,,Laži i klevete širene su preko raznih anticrkvenih internet-sajtova… Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet Njegove Svetosti Patrijarha, Svetog Arhijerejskog Sinoda i Sabora Srpske Pravoslavne Crkve!”

Da li bi danas mogao da ponovi ove reči?

Grigorije Mikić

Podelite:

1 komentar

 1. POLITIKA VLASTI UTOPILA NAROD!

  Pre nego dođu narodu za vrat lažu ga blagodetima, sreće i blagostanja svakojakog. Kada se uvale u fotelje sve je obrnuto naroda zajaše glad, beda i jadi. Taj okovani narod , od glave do pete, sluša bajkolaži i hvalospevi kako je stanje nikada bolje i sve ide naj, naj…Kada se okrene čuje veće cene, povećane plate i penzije no ikada veće, blagostanje nema kraja, a creva prazna krče li krče. Vlast stalno formira narodu životnu slagalicu, no početna i krajna različite su kao bog i šeširđija. Šešir otrcan, glava umišljena i pita se gde se denu onoliki blagodeti izrečeni niz vetar. Vlast radi kao pčele u košnici, a ponaša se kao roj osa, nikoga ne vidi samo sebe, za sve su krivi stršljeni koji se ne uklapaju u roj osa, a mladi od osinjeg napada beže …tamo daleko. Zašto?

  ♣ Najveći dobitak, naš čovek vidi, kada da mu država prizna kupljenu diplomu ili plagiat doktorata.
  ♣ Doktorat “doktora” ministra je najzad original. On je prvi koji ga je prepisao u celini.
  ♣ Kupljni ugalj za toplanu je lošeg kvaliteta. Oni koji su odlučivali o njegovoj kupovini kvalitetnije i dobro su prošli.
  ♣ U našoj politici više nastrada onaj sa dugim jezikom od onog sa “dužim” prstima.
  ♣ Svaki živorođeni mora da umre, a da živi i ne mora.
  ♣ Prekaljeni preletači nikada ne pogreše. Uvek dolete u jato pobednika.
  ♣ Pijemo zajedno, on pijan ja ne. Mora da je pijan došao.
  ♣ Pijem da je zaboravim, al’ nikako. Mora da me opila ljubavlju.
  ♣ Ja jednu, on jednu, ja još jednu, on još dve. Na kraju on pijan, ja ne?
  ♣ Rakija stoji u buretu. Kada glava akumulira više, pukne. Naravučenije rakiju dobro zatvorite.
  ♣ I onaj bez savesti misli da mu je savest čista. Da očišćena.
  ♣ Budala može biti svako, a pametanog rađa majka.
  ♣ Za vreme vladavine aktuelne vlasti, penzioneri se provukli kao gladan pas kroz tarabu.
  ♣ Situacija u Srbiji kopira rusku babušku. Poseduje državu u državi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here