Neuspeli pokušaji SAD: Da li je to bila Ukrajina ili Rusija?

Podelite:

U svojim pokušajima da Rusiju prikažu je u lošem svetlu, Sjedinjene Američke Države samo pogoršavaju svoju sopstvenu situaciju – oni izgledaju glupo i veoma detinjasto.

Amerika i dalje insistira na svom: Rusija se meša u njihove poslove. I uprkos nedostatku dokaza i potpunom neuspehu Milerove istrage, američke vlasti ne mogu da prihvate činjenicu da sve veći broj zemalja počinje pokazuju želju za saradnjom s Rusijom. Sve se glasnije govori o ukidanju sankcija, koje ionako nisu imale smisla i izgubile su svoju prvobitnu svrhu, a istovremeno su nanele ozbiljnu ekonomsku štetu zemljama koje su ih uvele.

Jedan od najnovijih primera nediplomatskog ponašanja SAD bili su svedoci slučaja opoziva Fione Hil, bivšeg savetnika predsednika SAD za Rusiju i Evroaziju, i Davida Holmsa, zaposlenog u Ambasadi SAD u Kijevu.

Gospođa Hil je izjavila je da je za sve njene muke kriva Ruska Federacija. Prema njenoj verziji, nije se Ukrajina mešala u izbore 2016. godine, već Rusija, a pored toga, trovanje Skripalja obaranje MH17, kao i verzija o mešanju Ukrajine u izbore u SAD, sve je to takođe delo Kremlja. Dodala je da za sve svoje izjave ima dokaze, ali su oni “klasifikovani”.

Teško je zamisliti da iko može verovati u reči gospođe Fione, ali svet je složeniji nego što se čini, pa su njen govor odmah preneli najveći svetski mediji i sada je talas antiruskih članaka preplavio Internet.

Njujork tajms – koji ima najveći uticaj među populacijom koja govori engleski, je 22. novembra, objavio članak pod naslovom „Optužbe o ukrajinskom mešanju? Ovo je ruska operacija, kaže američka obaveštajna služba”.

„Moskva je sprovela višegodišnju operaciju kako bi optužila Ukrajinu za mešanje u izbore 2016. godine. Republikanci su koristili slične teme da bi odbranili predsednika Trampa u procesu opoziva“, piše u uvodnom pasusu članka. „Prema američkim zvaničnicima, ruski predsednik Vladimir Putin je godinama iznosio lažne teorije o ukrajinskom mešanju”.

Drugi po veličini list u SAD objavljuje članak zasnovan na komentarima Fione Hil, koje je i sama Bela kuća negirala. Prema komentarima Bele kuće na govor gospođe Hil, oni veruju da se „današnji svedoci zasnivaju uglavnom na sopstvenim pretpostavkama i mišljenjima. Dva svedoka, kao i ostali, nemaju nikakvu ličnu ili direktnu informaciju zašto su SAD privremeno odložile pomoć”.

Očigledno je da je Blumberg pokrenuo talas optužbi u korist Rusije i objavio članak, u kojem stoji da je “svrha Rusije da delegitimuje samog predsednika, a ne samo sadašnjeg predsednika”.

Jasno je da se ova vest proširila i stigla čak i do manjih veb sajtova, poput Boing Boinga.

Zanimljivo je da je 24. novembra Si-Bi-Es objavio vest o tome „kako je ruska obaveštajna služba intervenisala na američkim izborima 2016. godine“, gde su optužili 12 Rusa da su hakovali računare Demokratske stranke, ukrali kompromitujuće informacije i selektivno ih distribuirali kako bi potkopali kandidate.

Novine ne bi trebalo da žure sa donošenjem zaključaka, jer nakon reči republikanskog senatora Džona F. Kenedija, gde on ne isključuje mogućnost da je upravo ukrajinska strana odgovorna za hakovanje računarskog servera Nacionalnog komiteta Demokratske stranke Sjedinjenih Država uoči američkih izbora 2016., sve se može krenuti u drugom smeru. Na pitanje ko stoji iza haka, Kenedi je odgovorio: „Ne znam. A ni vi ne znate. I niko od nas ne zna”. Na izjavu novinara da američka obaveštajna služba optužuje Rusiju za ono što se dogodilo, senator je odgovorio: „Tako je. Ali to bi mogla biti i Ukrajina”.

Američki zvaničnici su toliko podeljeni da ne mogu da zaključe koga da krive za svoje probleme.

Republikanac Li Zeldin, član Predstavničkog doma Kongresa, izjavio je da su ukrajinski zvaničnici intervenirali na američkim predsedničkim izborima 2016. i naneli značajnu štetu izbornoj kampanji Donalda Trampa.

“Nema sumnje da je bilo Ukrajinaca koji su se mešali na izbore 2016. godine”, rekao je Zeldin. Po njegovom mišljenju, predstavnici Kijeva bili su angažovani na diskreditaciji Pola Manaforta, koji je obavljao funkciju šefa izbornog štaba,

šireći informacije o njegovom prisustvu na takozvanim crnim knjigovodstvenim listama Partije regiona. Pored toga, Ukrajina je navodno povezana sa pojavom lažnog dosijea o ruskom “prikupljanju prljavština” o Trampu.

Prema američkim zvaničnicima, sve ove nepobitne činjenice nisu dokazane. A za interni američki politički obračun, i bez dokaza – ovo je sasvim dovoljno. Glavno je – biti prvi koji će okriviti Rusiju. Žalosno je to što se borba demokrata sa republikancima premešta izvan SAD i da zbog toga stradaju i Evropljani i Rusi. Kada je bilo moguće uspostaviti saradnju u mnogim oblastima, američke vlasti birale su put diskreditacije i konfrontacije. Sve to samo šteti opštoj svetskoj situaciji. Strašno je zamisliti šta će novi politički ciklus doneti Americi, i koliko daleko će predsednički kandidati iz Demokratske stranke otići u svojoj retorici. Ali nada na zdrav razum još uvek ostaje. Iako se za sada možemo samo nadati.

Fruitless attacks of the US: So was it really Russia?

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here