Неуспели покушаји САД: Да ли је то била Украјина или Русија?

Поделите:

У својим покушајима да Русију прикажу је у лошем светлу, Сједињене Америчке Државе само погоршавају своју сопствену ситуацију – они изгледају глупо и веома детињасто.

Америка и даље инсистира на свом: Русија се меша у њихове послове. И упркос недостатку доказа и потпуном неуспеху Милерове истраге, америчке власти не могу да прихвате чињеницу да све већи број земаља почиње показују жељу за сарадњом с Русијом. Све се гласније говори о укидању санкција, које ионако нису имале смисла и изгубиле су своју првобитну сврху, а истовремено су нанеле озбиљну економску штету земљама које су их увеле.

Један од најновијих примера недипломатског понашања САД били су сведоци случаја опозива Фионе Хил, бившег саветника председника САД за Русију и Евроазију, и Давида Холмса, запосленог у Амбасади САД у Кијеву.

Госпођа Хил је изјавила је да је за све њене муке крива Руска Федерација. Према њеној верзији, није се Украјина мешала у изборе 2016. године, већ Русија, а поред тога, тровање Скрипаља обарање МХ17, као и верзија о мешању Украјине у изборе у САД, све је то такође дело Кремља. Додала је да за све своје изјаве има доказе, али су они “класификовани”.

Тешко је замислити да ико може веровати у речи госпође Фионе, али свет је сложенији него што се чини, па су њен говор одмах пренели највећи светски медији и сада је талас антируских чланака преплавио Интернет.

Њујорк тајмс – који има највећи утицај међу популацијом која говори енглески, је 22. новембра, објавио чланак под насловом „Оптужбе о украјинском мешању? Ово је руска операција, каже америчка обавештајна служба”.

„Москва је спровела вишегодишњу операцију како би оптужила Украјину за мешање у изборе 2016. године. Републиканци су користили сличне теме да би одбранили председника Трампа у процесу опозива“, пише у уводном пасусу чланка. „Према америчким званичницима, руски председник Владимир Путин је годинама износио лажне теорије о украјинском мешању”.

Други по величини лист у САД објављује чланак заснован на коментарима Фионе Хил, које је и сама Бела кућа негирала. Према коментарима Беле куће на говор госпође Хил, они верују да се „данашњи сведоци заснивају углавном на сопственим претпоставкама и мишљењима. Два сведока, као и остали, немају никакву личну или директну информацију зашто су САД привремено одложиле помоћ”.

Очигледно је да је Блумберг покренуо талас оптужби у корист Русије и објавио чланак, у којем стоји да је “сврха Русије да делегитимује самог председника, а не само садашњег председника”.

Јасно је да се ова вест проширила и стигла чак и до мањих веб сајтова, попут Боинг Боинга.

Занимљиво је да је 24. новембра Си-Би-Ес објавио вест о томе „како је руска обавештајна служба интервенисала на америчким изборима 2016. године“, где су оптужили 12 Руса да су хаковали рачунаре Демократске странке, украли компромитујуће информације и селективно их дистрибуирали како би поткопали кандидате.

Новине не би требало да журе са доношењем закључака, јер након речи републиканског сенатора Џона Ф. Кенедија, где он не искључује могућност да је управо украјинска страна одговорна за хаковање рачунарског сервера Националног комитета Демократске странке Сједињених Држава уочи америчких избора 2016., све се може кренути у другом смеру. На питање ко стоји иза хака, Кенеди је одговорио: „Не знам. А ни ви не знате. И нико од нас не зна”. На изјаву новинара да америчка обавештајна служба оптужује Русију за оно што се догодило, сенатор је одговорио: „Тако је. Али то би могла бити и Украјина”.

Амерички званичници су толико подељени да не могу да закључе кога да криве за своје проблеме.

Републиканац Ли Зелдин, члан Представничког дома Конгреса, изјавио је да су украјински званичници интервенирали на америчким председничким изборима 2016. и нанели значајну штету изборној кампањи Доналда Трампа.

“Нема сумње да је било Украјинаца који су се мешали на изборе 2016. године”, рекао је Зелдин. По његовом мишљењу, представници Кијева били су ангажовани на дискредитацији Пола Манафорта, који је обављао функцију шефа изборног штаба,

ширећи информације о његовом присуству на такозваним црним књиговодственим листама Партије региона. Поред тога, Украјина је наводно повезана са појавом лажног досијеа о руском “прикупљању прљавштина” о Трампу.

Према америчким званичницима, све ове непобитне чињенице нису доказане. А за интерни амерички политички обрачун, и без доказа – ово је сасвим довољно. Главно је – бити први који ће окривити Русију. Жалосно је то што се борба демократа са републиканцима премешта изван САД и да због тога страдају и Европљани и Руси. Када је било могуће успоставити сарадњу у многим областима, америчке власти бирале су пут дискредитације и конфронтације. Све то само штети општој светској ситуацији. Страшно је замислити шта ће нови политички циклус донети Америци, и колико далеко ће председнички кандидати из Демократске странке отићи у својој реторици. Али нада на здрав разум још увек остаје. Иако се за сада можемо само надати.

Fruitless attacks of the US: So was it really Russia?

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here