Невен Пећо: Треба ли спалити Вука Караџића

Поделите:

„Вук је био богаљ, масончина и папска шпијунчина!“ – то је чувена реченица коју је Блесара, водећи другосрбијански списатељ, изговорио давне 1987. године. Било је то у хотелу на Борском језеру, на завршној вечери манифестације „Борски сусрети балканских писаца“. И то вече пре традиционалног Вуковог сабора у Тршићу.

Да подсетим оне које су заборавили, а млађе да обавестим, те 1987. обележавано је два века од рођења великог реформатора и једног од искрених српских „европејаца“ тога доба Вука Стефановића Караџића. Те године је приказивана и телевизијска серија „Вук Караџић“ која је имала огромну гледаност. Улице и кафане свих српских градова биле су пусте у време емитовања серије.

И „Борски сусрет балканских писаца“ био је те године посвећен делу велико реформатора језика, писам, културе и друштвене свести.

Вук Караџић, следбеник и ученик великог Доститеја, тада је ушао у сваку кућу. Доситеј и Вук су дефинисали Српство. Доситеј у химни „Востани Сербиа“, Вук у занменитом, и у време социјализма забрањном, то јест заборављеном, тексту „Срби сви и свуда“.

Вук је био Доситејев ученик у Великој школи. Када је у питању језичка и правописна реформа њихов однос је најједноставније описати овако: Доситеј је рекао шта, а Вук је показао како то треба урадити.

Када је Блесара изговорио реченицу, којом почиње овај текст, био је, као и обично, мртав пијан. И цео живот му је тако прошао. У пијанству и гневу. И догурао је до дипломатских висина.

Тако раде окупатори: најгоре поставе тамо где би требало да буди набољи. Можда му је то награда за континуирано пљување по Србима и Српству. Блесара данас прича као и 1987, као да је академик, ваљда зато што од школе има завршену Свечану академију.

Није Блесара једини који пљује по Вуку. Има још српских „умова“ помућене свести, који би да „укину“ Вука. То што су му признања, још за живота, одали и његови противници, они не знају или неће да знају. Руски цар му је у два наврата дао пензију. Пензију му је дао и књаз Милош, мада му је књиге спаљивао, одликовао га је кнез Никла…

Напади на Вука Караџића су напади на преостале Србе и преостало Српство.

Нажалост нападима на Вука приклонили су се и поједини „Срби из Црне Горе“, да буде још црње и горе. По њима је Караџић крив за „ценогорски језик“. Не дај боже да су ту имали Тито и, нарочито, његови комунисти из Црне Горе.

Када оспоравају Вукову језичку и правописну реформу (његов епохални рад на прикупљању усменог ставралаштав од лирских песама, приповедних врста, мудрих изрека до филозофије народног живота) то не раде на црквенословенском језику и правопису, већ управо на вуковском, на језику „свињара и говедара“, на језику западне Србије.

Хајде да укинемео и спалимо све књиге на „вуковом“ спрком језику, да уведемо дебело и танко јер, он, јон, ен, јен… Тако ћемо решити све националне проблеме и Црна Гора ће поново постати српска. А можда бисмо, угледајући се на Милосава Лаповца, могли да „побијемо“ све који су писмени на начин Вука Караџића.

Први пут сам чуо службу на српском језику у Темишвару. Зашто свештеник у Темишвару није служио на црквенословенском? Можда зато што му је стало да сачува језик као део националног идентитета? И веру наравано. Можда Срби у Темишвару боље разумеју српски од црквенословенког? Само да се не угледају на блесару.

 

Невен Пећо

ВИДОВДАН

 

Поделите:

27 Коментари

 1. Hm,hmm..navodni akademik Dragislav Mihajlovic, i diplomirani buregdzija Miloslav Samardzic,tvrde, da je Vuk,komunista,i da treba ” spaliti ” Vuka i njegovo delo…kordunas Savo Mrkalj,nije dobio slovo “3”,za sada ispred imena.

    • Kakav internet! Tamo ima sve, samo ne rijeci; ovo su akademici i oni hoce samo r i j e c.Od nje bi trebalo poci. Svako na svoj nacin; ja bih, recimo, ovako: Gospodo akademici- posebno onom od Resave- imate internet i tamo vam za Mrkalja pise SavO (veliko “o”); bitna greska, Gispodo, on vam je SavA (veliko”a”): u prvom slycaju dugi naglasak, u drugom brzosilazni; paralela ( molim Sveca da mi oprosti, o Njegovom je Narodu rijec) Sveti Sava- ko od Srba kaze Sveti Savo? Niko! I opet naglasak. Dalje: kod tzv. prekodrinskih Srba veoma cesto ime je i SAVA za zenski pol, ali dugi naglasak; ovamo u Srbiji gotovo nepostojece ime… “igra” naglasaka (i svi na prvom samoglasniku) sa padezima- neizgovorljiva nit, pjevno i, sto je za Srbe najbitnije, e p s k i… Kod Akademika od Resave NISTA od ovoga ( a ovo je tek sitnica: broj, prostor gotovo da su sporedni )…
     Vukovo “STO” UKLJUCIVALO JE SVE OVO, PA ODATLE I “sto” i ” ijekavica”.
     Sa r e s a v o m Vuk bi imao samo
     s t a p- nesto vanjsko-, ne ni tijelo, ni glavu. Odatle: on jest copav,stap i noga; ovi su, takodjer, copavi: u
     g l a v u …
     Eto, ja bih poceo ovako, pa, ako imam snage i pameti, isao dalje…
     Naravno, Lyne bi na svoj nacin i opet bi posao od r i j e c i; tako bi udovoljio i Resavi i onom od Buregdzije akadRmcu ( samo se nametnulo veliko “r”).

   • Hm,hmm..i princa Djordja,onog sto ga je Mika Alas ” pecatio od zada”, su strpali ” u Gomirje”.. a,kada je ” okupator” 1945 godine,okupirao Beograd,sa njim je razgovarao Peko Dapcevic, Djordje je za Nedica,rekao ” ma to je baraba”.. ustupio je svoj,licni automobil ” okupatorima “, dlaka mu nije,falila sa glave ” nije bio baraba “.

 2. Ако треба спалити Вука, онда треба спалити и оне који то предлажу, будући
  да су се по ”вуковици” описменили, изучили школе и стекли знање и звање!

  Драган Славнић

 3. Имао је Вук својих и грешака и врлина. Давно сам оценио да је Вукова реформа “већа корист од штете”. Значи, испало је тако иако је могло нешто боље. Вук се данас напада из актуелне ситуације у којој је српски језик политикантски разбијен на неколико језика као ниједан други језик на свету, а кад је реч о српском писму у саставу Вука Караџића, оно је, после хиљаду година удара на њега и више његових забрањивања и наметања Србима латинице, доведено данас до ишћезнућа. Они који не схватају да су српске језичке институције у великом делу после Вука погрешно спроводиле Вукову језичку и графичку реформу и да су својим фалсифијковањем Вука и његове реформе у пракси довеле до разбијања српског језика и затирања ћирилице, директно с тим последицама повезују Вука и зато су довеле до директног оцрњивања Вука и његове реформе. А “блесари”, како овде крсти противвуковце писац текста, показују свој однос према Српству и српској култури посебно тиме што све објављују углавном на хрватској гајици, а ипак на Вуковом језику.

  • Evo po ko zna koji put Gospidinu Zbiljicu: pisem na mobilnom- samsyng, neznam Ti ja koji model.i: engleski, ruska cirilica i “srpska” latinica; a jos za ovo smece MTS-u otplacujem kredit. Olovku yzmem i-
   Nece nego cirilica.
   Ali DZ NE CITA, A PISE O NECITANOM: KOD AUTORA TEKSTA PECE ENO “blesari”, pa moje “igranje” sa “blesari”; a Peco pise cirilicom.
   “…ispalo je tako iako je moglo nesto bolje…”; “…veca korist od stete…”!
   Ucenost! Ova ucenost u Pecinom “blesari” implicitna.

 4. Старина Вук је урадио систематизацију сербских речи и израза, наравно у духу реформаторске Вене (Виене) да би се што снажније истакле разлике између русскога и сербскога и тиме ова два језика раздвојила и народи одвојили. Због Вука ми данас не можемо читати наше старе књиге писане на тзв. старословенском, или црквенословенском, који је измишљени термин. Не нисмо ми глупави, него Вуковим реформама смо обезглављени. Све старе књиге, а има их подоста у Матици сербској у Новом Саду ми не можемо читати јер су на туђем језику што је и био циљ реформи. А писане су на старорусском језику, и могу их читати људи који се у том правцу образују, а таквих је мало. Латиница нам је попила мозак и уништила нас је – тако нам и треба када више волимо туђе него своје.

  • Потпуно је у праву Анадир. Убачена латиница у српски језик била је буквално Тројански коњ који је културно-духовно разорио Србе и њихов језик. А тај циљ никада није био скривен.

   • Hm,hmm..cuti bre,da ne cuje zlo,zamisli da su nam ubacili kineski pa 5.000 znakova-slova, a pola srbije ne zna ni ovo malo sto imamo,Crnogorci su malo obogatili,dodali dvabtri slova,dzaba,nece lancuge ni toliko da nauce.

 5. Кроз веронаку, у средњим школама, може се увести учење старословенског/
  црквенословенског, и тако отргнути забораву то знање које прави језички
  раскол/разлаз са нашим прецима.
  Али, ту би требало да се ангажује и СПЦ, која ћути по том питању?!
  Интересантно је напоменути, да је изучавање/учење СТАРОСЛОВЕНСКОГ
  ЈЕЗИКА УКИНУТО У БОГОСЛОВСКОМ ШКОЛСТВУ, а, рецимо, задржан је
  СТАРЈОЈЕВРЕЈСКИ језик?!

  Драган Славнић

 6. Hm,hmm..nema crkva,nikakva prava,monopol na srbe,a jos manje drzavu.A,trebaxse obracunati sa SPC,zbog,sabotiranjavrepublike,bljuvanja i pljuvanja,sa izolacijom Riste i Dzomica u “Gomirje”..na duhovni oporavak.

 7. Hm.hmm… Osim nekih popaljenih crkvenoslavjanorusofila, Srbi cene i postuju Vuka.
  Danas se biju nove bitke : na WEBu preko ekrana kompjutera, telefona.
  Medijsko oruzje je jace od Migova i tenkova.

  Cilj je da zemlja bude pokrivena WI-FI mrezom, da pristup internetu bude svuda moguc i besplatan.
  I da u skolama deca uce osnovne manipulacije na ekranu

 8. OK. Trebamo poštovati Vuka Karadžića za njegov (izvesno) veliki doprinos afirmaciji srbskog duha u tadašnjpj JEvropi, ali isto tako moramo biti i kritični! Vuk nije nikakav (narodni) genij (kako ga neki nameću) On je samo jedan tragičar u tom (svom) vremenu, i trudio se (koliko je mogao) da iz te svoje tragedije (i nacionalne) što bolje se izvuče! U tome je uspeo, i bravo za njega, a izvesno, napravio je i nešto korisno na nacionalnom planu! Vuk je simulant što se tiče njegove hromosti, i to iz razloga da ne bi bio mobilisan od Karađorđa! Trudio se da bude koristan kao pisar (obzirom da je znao neka slova) i prihvatili su ga u tome. “Kasnije je sve postalo istorija”. Ali je morao da vodi računa da uvek bude “hrom”, to je (možda) i njegov naj veći uspeh! Kao neuk čovek ali sa izvesnim “instiktom za nauku” (odnosno jezik, “lingvistiku”) zalagao se tako kako je smatrao da je najbolje, u tome je imao i izvesne (učene) pristalice. Inače, Vuk je po svom karakteru bio lopov, hajduk (a, i šta bi drugo?)!

  • Bravo MIHA !
   TI, srpski velikan, lepo si ispljuvao VUKA KARADZICA. Samo si zaboravio da napises da se Vuk drogirao, da se kurvao, da su ga placali Bec, Moskva i London, da je mrzeo Srbe, srpski jezik i srpske narodne pesme price i poslovice . . . i da je bio namcor i peder.

   • Gospodine “Cesljugar”, nisam ja “izpljuvao” Vuka Karadžića ni malo, rekao sam da ima zasluge za afirmaciju srbskog duha i srbskih narodnih pesama (koje isto tako) afirmišu srbsku istoriju! Ali, nema smisla da govorimo nešto što nije tačno, jer, jednostavno – nije imao uslova da bude nešto više. Hvala mu i na tome! – “Prema Svecu i – “tropar”!

 9. Blesara je Basara
  on ima neko cudno poreklo. Devojcica ciganka iz turskog cirkusa je usvojena od Srba u Bajinoj basti
  a to mu je majka
  stoga u njemu ima tog tursko cigansko orijentalno sto on agresivno prezire i napada u drugima
  nije mu lako
  treba se pomoliti za njegovu napacenu dusu

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here