Није без основа прозван СИЛНИ: Мађарска војска после продора у Србију се разбежала само кад је чула да Душан иде на њих!

Поделите:

Колико је српска војска била јака у средњем веку довољно показује епизода угарског продора у Србију између новембра 1334. и јануара 1335. године.

Наиме, схвативши да је (у то време краљ) Стефан Душан Силни (1331-1355) био тотално преокупљен проширењем српске државе на југу, конкретно према Солуну, Атици и Цариграду, угарски краљ Карло Роберт (1310-1342) креће преко Саве и Дунава у изненадни напад на Србију. Цар Душан се у то време налазио у грчкој Македонији, недалеко од Солуна и чим је сазнао за изненадни угарски напад са севера, он прекида акције на граници са Ромејским царством и склапа мир са царем Андроником III Палеологом (1328-1341).

За то време краљ Карло Роберт и његова војска, уз неадекватан отпор српске војске и становништва, стиже скроз на југ до манастира Жича, убрзано спремајући се за свеопшти напад на престоно Косово са Приштином и Метохију са Призреном и Пећком патријаршијом. Међутим, чим је међу угарском војском почела да се шири вест о покрету цара Душана са свим својим витезовима и његовом личном гардом са југа, угарску војску је захватила толика паника да је она сама почела да бежи на север. Не само то, њихова бежанија из централне Србије попримила је такве размере да се приликом преласка Саве током бекства назад у Угарску велики број њихових војника утопио у реци, тако да до правих војних окршаја заправо никада није ни дошло.

Након тога, Душанова војска је само могла да уђе у потпуно небрањен Београд и Мачву које су до тог тренутка држали Угари и врати их у састав Србије.

Историја Срба
Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here