Николай Филиппов: Пливачи низ воду

Поделите:

Политички мотиви седмице

By Николай Филиппов.

Велику политику често поредe са партијом шаха истовремено на више табли. Нажалост, ово поређење, са свом својом лепотом, има мало везе са стварношћу. Бар зато, што значајаном делу играча није омогућено да одлуке доноси самостално. А потези, које они чине, не воде до победе или пораза, узимају се само у складу са вољом оних који су довели “играче” на турнир. Понекад ова зависност поприма тако бизарне форме, да постаје скоро жао… Тих “моћника овог света” …

Европска тама

Да ли се сећате телефонског позива Фрау канцелара председнику Русије и њеном предлогу да се уведе међународни контингент мировних снага у Донбасу? Сећате ли се како је Владимир Путин тада одговорио? Он се сложио. Он се сложио и са наредним предлогом Меркелове да уведе стране мировњаке, не само на линију разграничења, него по целој територији непризнатих република. Па, где су ти мировњаци? Шта мислите, зашто за њих не можете чути?

Све су то – реторичка питања. И вероватно морате бити Украјинац или Ангела Меркел да поново покушате да “ухватите” руског лидера на начин који једном није успео. И опет претрпети пораз на сличан начин.

Пре више од месец дана, немачка канцеларка Ангела Меркел замолила је руског председника Владимира Путина да дозволи немачким стручњацима да дођу на подручје Керчинског теснаца и виде како се пролази кроз ово водно подручје, имајући у виду да се морају поштовати безбедносни стандарди: да ли је присутна пилотажа, итд. Путин се одмах сложио. После неког времена, Ангела Меркел га је замолила да немачки стручњаци дођу заједно са француским. Пристао је и на то. Прошло је више од месец дана, али до сада нисмо приметили никакве посете.

Хеико Маас ми је уручио предлоге који “пакују” ову једноставну агенду у некакав документ који треба да се усагласи са Украјином. Искрено смо рекли: ако наше колеге буду заинтересоване за оно што је руски председник обећао немачком канцелару, то се може учинити у било ком тренутку. Ако је идеја да се све то претвори у неку врсту политичке процедуре, у којој ће украјинска страна донети неке одлуке, онда ризикујемо да будемо у истој ситуацији као “нормандски формат” са ” формулом Штајнмајера”, рекао је Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре 18. јануара после разговора са њемачким колегом Хеиком Маасом. – Очевидно се све ово смишља како би се одржала напетост и држала ” бираче на окупу” уочи гласања на председничким изборима 31. марта ове године. Сигуран сам да су наше колеге у Немачкој, Француској и другим европским земљама свесне шта је у питању. Али пошто су одавно одлучили да скоро у свему подрже Украјину, ми не можемо ништа да учинимо. Остаје нада да ће се током кулоарске комуникације европских колега са властима у Кијеву украјинском режиму директно рећи шта треба да уради како би испунио своје обавезе, било према Минским споразумима или међународним конвенцијама о људским правима, језичких и верских слобода, националних мањина”.

У међувремену, Кијевски отпадник Филарет се самопрогласио “патријархом све Русо-Украјине”. Велики поздрав Бартоломеју из Истанбула. Могло би се насмејати над покушајима безбожних очева да се „баце“ и „савијају“ готово у стилу „братве“ деведесетих. Али, у будућности, ова фарса може коштати људских живота. Није смешно

Острво у океану

С треском је пропао поднети пројекат кабинета Терезе Меј за излазак Британије из ЕУ. Резултат гласања у парламенту био је поражавајући: 432 гласа “против” са 232 “за”. Обзиром на то колико кошта овај пројекат, проблематично је разрадити и спровести кроз парламент нову верзију споразума до 29. марта. У складу са чланом 50. Лисабонског споразума, на излазак из ЕУ даје се тачно две године од датума подношења захтева. Дакле, Велика Британија ризикује да аутоматски престане да буде део уједињене Европе. Наравно, може покушати да откаже одлуку о напуштању ЕУ тако што ће одржати нови референдум, или затражити од Брисела да продужи рок. Након таквих неуспеха, премијери би обично подносили оставке. Али, Тереза ​​Меј неће следити традиције.

Важно је да ЕУ да лекцију осталим члановима Уније да је излаз из њега изузетно тежак. Међутим, лидери ЕУ нису баш очекивали да Британци ураде сав прљави посао за њих, – каже Алекандер Титов, стручњак у московском центру Карнеги. – Меј је одлучила да проведе Brexit што је пре могуће, без обзира на све очигледне потешкоће и трошкове. Резултат је био њен заглушујући пораз. Brexit ће се наставити још дуго, а Велика Британија ће уместо стицања некадашње величине, вероватно наставити да доживљава национално понижење и бескрајну политичку кризу као пример остатку евро скептика”.

С друге стране, Британија није мање заинтересована за колапс ЕУ него САД, рекао је Ростислав Ишченко, председник Центра за системску анализу и прогнозирање.

«Снажна, уједињена ЕУ је преопасна и за Британију и за САД, како економски (пре свега), а у могућој перспективи, и војно-политички конкурент. Ако се Вашингтон и даље може надати да ће победити у борби против уједињене Европе, извори садашње Велике Британије недовољни су за то. Спашавање ЕУ неизбежно води маргинализацији Уједињеног Краљевства као европске периферије. Средства од трилион долара већ су одвучена из земље у вези са Brexitом. Иако, уствари ништа стварно није ни почело, сматра стручњак. – Штавише, интереси развоја европске економије захтевају активну и прилично брзу преорјентацију према сарадњи са Русијом. Чак, даљи развој економских односа у будућности неизбежно треба да води у војно-политички савез».

Данас тако нешто звучи готово невероватно. Но, и разматрања о могућности распада СССР-а изгледали би учесницима априлског пленума Централног комитета КПСС 1985. године неозбиљно.

Случај сложен и далек

После тога, када су се у јесен прошле године у Сингапуру руски председник Владимир Путин и јапански премијер Схинзо Абеа “договорили о оживљавању руско-јапанских мировних преговора на основу декларације из 1956. године”, у медијима се наводи о хипотетичком преносу два од 4 острва излазећег сунца, за коју она неразумно претендује, али врло тврдоглаво тврди, било много лома. Није тајна за лично пријатељство између челника две земље, које је Абе волео да демонстрира.

Након састанка лидера у Сингапуру, јапанска страна је у више наврата изразила спремност да убрза преговоре и “уложи све напоре” за брзо склапање мировног споразума. Абе је наступајућу 2019. годину назвао кључном за закључивање руско-јапанског мировног споразума. Командант америчких снага у Јапану, генерал-пуковник Џери Мартинез (Jerry P. Martinez), љубазно је рекао да “САД тренутно нема планове за распоређивање оружаних снага на овим острвима” (Шикотан и Хабомаи). Затим су, у јапанској штампи, почели су да се чују предлози један великодушнији од другог. Сложили смо се да Токио неће тражити надокнаду за боравак острва у СССР-у и Руској Федерацији у замену за одсуство било каквих захтева за компензацију за трансфер острва од стране Москве. Јапански амбасадор Тојохиса Кодзуки позван је у Министарство иностраних послова Руске Федерације на пријатељски разговор. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је 14. јануара, током састанка са јапанским колегом Таром Коно позвао “да се строго поштују договори наших лидера”. Међутим, популарни јапански медији повукли су “рингишпил нечувене великодушности”, предвидљиво је изазвала домаће “сведемонстранте”. У недељу је у Москви одржан митинг против “предаје” Курила. Догађај није био превише бројан и са закашњењем, јер је у среду шеф руског министарства спољних послова јасно описао позицију Русије: нема говора ни о каквој “предаји”.

Признавање исхода Другог светског рата није ултиматум, нити предуслов. То је неизбежан и инхерентан фактор савременог међународног система. Јапан је, уз подршку Совјетског Савеза 1956. године, постао члан Уједињених нација, потписао и ратификовао Повељу УН-а, у којој је члан 107. У њему се наводи да су сви резултати Другог светског рата неизмењиви. Према томе, од Јапана не ништа тражимо. Ми позивамо да се практичне акције наших јапанских суседа донесу у складу са њиховим обавезама по Повељи УН-а, Декларацији из Сан Франциска и низу других докумената “, рекао је Сергеј Лавров. – Термин “северне територије” је унет у законодавство ваше земље. Спроводи се у низу закона, укључујући и онај усвојен у септембру прошле године и који се односи на спровођење заједничке иницијативе председника Русије Владимира Путин и јапанског премијер министра Синдзо Абе о заједничким привредним активностима на острвима са потребом да се врате северне територије. Нико се није договарао око тога. То је директно у супротности са обавезама Јапана према Повељи УН-а. ”

То су сада полазне позиције у преговорима са јапанском страном. И све је то слично ситуацији након заједничке декларације из 1956. године. Затим је мало зближавање две земље заустављено из Вашингтона, чије су хоботнице у океану. Сада, након што је покушано да се живи у миру и проширује сарадња, неко је (у Токију или у Вашингтону) поново одлучио да стане на крај оптимистичким изјавама Абеа. Шта је следеће? Преговори ће се наставити, јер су обе стране заинтересоване за проширење сарадње. Више од стотину америчких војних објеката остаће на територији Јапана, а Курилска острва ће остати руска. Ако је неко заборавио шта је човечанство коштао Други светски рат, који је за нас постао Велики Отаџбински, можемо га подсетити. По потреби.

https://c-pravda.ru/newspapers/2019-01-22/

Симферопољ, 22, јануар 2019.

Обрада за Видовдан: Андрей Волков

Поделите:

1 коментар

 1. НАЈТЕЖЕ ЈЕ КАДА “МОЗАК” ЕМИГРИРА?

  ♣ Имам исти осећај као да сам мигрант. Уби ме безнађе!
  ♣ Пензија је емигрирала од пензионера на сигурно. Појачала је снсбуџет.
  ♣ Пензионери емигрирају од контејнера до контејнера, а мигрирају обрнутим путем.
  ♣ Партијска књижица је натерала прелетаче да мигрирају у кабинете политике.
  ♣ Челник, након приватизације РТБ Бор, емигрираће из кабинета у установу под надзором.
  ♣ Од наших радника емигрирале плате од 500 евра, а мигрирала најнижа плата у Европи.
  ♣ Најбољи наши емигранти од странке до странке на власти.
  ♣ Мрак у коме смо мигрирали, омогућава нам да не морамо видети све.
  ♣ Оптимисти су они који верују предизборним обећањима. Они који виде резултате обећања, постају песимисти.
  ♣ Напредњаци су постигли завидно јединство. Један мисли за све.
  ♣ Политичари су велики легалисти. Све што су покрали, већ су легализовали.
  ♣ Некадашњи Косовски бој трајао је кратко. Садашња битка за њега траје годинама.
  ♣ Завршише са приватизацијом. Све покрадоше без емигрирања. Емигрирале паре.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here