Nikolaй Filippov: Plivači niz vodu

Podelite:

Politički motivi sedmice

By Nikolaй Filippov.

Veliku politiku često porede sa partijom šaha istovremeno na više tabli. Nažalost, ovo poređenje, sa svom svojom lepotom, ima malo veze sa stvarnošću. Bar zato, što značajanom delu igrača nije omogućeno da odluke donosi samostalno. A potezi, koje oni čine, ne vode do pobede ili poraza, uzimaju se samo u skladu sa voljom onih koji su doveli “igrače” na turnir. Ponekad ova zavisnost poprima tako bizarne forme, da postaje skoro žao… Tih “moćnika ovog sveta” …

Evropska tama

Da li se sećate telefonskog poziva Frau kancelara predsedniku Rusije i njenom predlogu da se uvede međunarodni kontingent mirovnih snaga u Donbasu? Sećate li se kako je Vladimir Putin tada odgovorio? On se složio. On se složio i sa narednim predlogom Merkelove da uvede strane mirovnjake, ne samo na liniju razgraničenja, nego po celoj teritoriji nepriznatih republika. Pa, gde su ti mirovnjaci? Šta mislite, zašto za njih ne možete čuti?

Sve su to – retorička pitanja. I verovatno morate biti Ukrajinac ili Angela Merkel da ponovo pokušate da “uhvatite” ruskog lidera na način koji jednom nije uspeo. I opet pretrpeti poraz na sličan način.

Pre više od mesec dana, nemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je ruskog predsednika Vladimira Putina da dozvoli nemačkim stručnjacima da dođu na područje Kerčinskog tesnaca i vide kako se prolazi kroz ovo vodno područje, imajući u vidu da se moraju poštovati bezbednosni standardi: da li je prisutna pilotaža, itd. Putin se odmah složio. Posle nekog vremena, Angela Merkel ga je zamolila da nemački stručnjaci dođu zajedno sa francuskim. Pristao je i na to. Prošlo je više od mesec dana, ali do sada nismo primetili nikakve posete.

Heiko Maas mi je uručio predloge koji “pakuju” ovu jednostavnu agendu u nekakav dokument koji treba da se usaglasi sa Ukrajinom. Iskreno smo rekli: ako naše kolege budu zainteresovane za ono što je ruski predsednik obećao nemačkom kancelaru, to se može učiniti u bilo kom trenutku. Ako je ideja da se sve to pretvori u neku vrstu političke procedure, u kojoj će ukrajinska strana doneti neke odluke, onda rizikujemo da budemo u istoj situaciji kao “normandski format” sa ” formulom Štajnmajera”, rekao je Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare 18. januara posle razgovora sa njemačkim kolegom Heikom Maasom. – Očevidno se sve ovo smišlja kako bi se održala napetost i držala ” birače na okupu” uoči glasanja na predsedničkim izborima 31. marta ove godine. Siguran sam da su naše kolege u Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama svesne šta je u pitanju. Ali pošto su odavno odlučili da skoro u svemu podrže Ukrajinu, mi ne možemo ništa da učinimo. Ostaje nada da će se tokom kuloarske komunikacije evropskih kolega sa vlastima u Kijevu ukrajinskom režimu direktno reći šta treba da uradi kako bi ispunio svoje obaveze, bilo prema Minskim sporazumima ili međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, jezičkih i verskih sloboda, nacionalnih manjina”.

U međuvremenu, Kijevski otpadnik Filaret se samoproglasio “patrijarhom sve Ruso-Ukrajine”. Veliki pozdrav Bartolomeju iz Istanbula. Moglo bi se nasmejati nad pokušajima bezbožnih očeva da se „bace“ i „savijaju“ gotovo u stilu „bratve“ devedesetih. Ali, u budućnosti, ova farsa može koštati ljudskih života. Nije smešno

Ostrvo u okeanu

S treskom je propao podneti projekat kabineta Tereze Mej za izlazak Britanije iz EU. Rezultat glasanja u parlamentu bio je poražavajući: 432 glasa “protiv” sa 232 “za”. Obzirom na to koliko košta ovaj projekat, problematično je razraditi i sprovesti kroz parlament novu verziju sporazuma do 29. marta. U skladu sa članom 50. Lisabonskog sporazuma, na izlazak iz EU daje se tačno dve godine od datuma podnošenja zahteva. Dakle, Velika Britanija rizikuje da automatski prestane da bude deo ujedinjene Evrope. Naravno, može pokušati da otkaže odluku o napuštanju EU tako što će održati novi referendum, ili zatražiti od Brisela da produži rok. Nakon takvih neuspeha, premijeri bi obično podnosili ostavke. Ali, Tereza ​​Mej neće slediti tradicije.

Važno je da EU da lekciju ostalim članovima Unije da je izlaz iz njega izuzetno težak. Međutim, lideri EU nisu baš očekivali da Britanci urade sav prljavi posao za njih, – kaže Alekander Titov, stručnjak u moskovskom centru Karnegi. – Mej je odlučila da provede Brexit što je pre moguće, bez obzira na sve očigledne poteškoće i troškove. Rezultat je bio njen zaglušujući poraz. Brexit će se nastaviti još dugo, a Velika Britanija će umesto sticanja nekadašnje veličine, verovatno nastaviti da doživljava nacionalno poniženje i beskrajnu političku krizu kao primer ostatku evro skeptika”.

S druge strane, Britanija nije manje zainteresovana za kolaps EU nego SAD, rekao je Rostislav Iščenko, predsednik Centra za sistemsku analizu i prognoziranje.

«Snažna, ujedinjena EU je preopasna i za Britaniju i za SAD, kako ekonomski (pre svega), a u mogućoj perspektivi, i vojno-politički konkurent. Ako se Vašington i dalje može nadati da će pobediti u borbi protiv ujedinjene Evrope, izvori sadašnje Velike Britanije nedovoljni su za to. Spašavanje EU neizbežno vodi marginalizaciji Ujedinjenog Kraljevstva kao evropske periferije. Sredstva od trilion dolara već su odvučena iz zemlje u vezi sa Brexitom. Iako, ustvari ništa stvarno nije ni počelo, smatra stručnjak. – Štaviše, interesi razvoja evropske ekonomije zahtevaju aktivnu i prilično brzu preorjentaciju prema saradnji sa Rusijom. Čak, dalji razvoj ekonomskih odnosa u budućnosti neizbežno treba da vodi u vojno-politički savez».

Danas tako nešto zvuči gotovo neverovatno. No, i razmatranja o mogućnosti raspada SSSR-a izgledali bi učesnicima aprilskog plenuma Centralnog komiteta KPSS 1985. godine neozbiljno.

Slučaj složen i dalek

Posle toga, kada su se u jesen prošle godine u Singapuru ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abea “dogovorili o oživljavanju rusko-japanskih mirovnih pregovora na osnovu deklaracije iz 1956. godine”, u medijima se navodi o hipotetičkom prenosu dva od 4 ostrva izlazećeg sunca, za koju ona nerazumno pretenduje, ali vrlo tvrdoglavo tvrdi, bilo mnogo loma. Nije tajna za lično prijateljstvo između čelnika dve zemlje, koje je Abe voleo da demonstrira.

Nakon sastanka lidera u Singapuru, japanska strana je u više navrata izrazila spremnost da ubrza pregovore i “uloži sve napore” za brzo sklapanje mirovnog sporazuma. Abe je nastupajuću 2019. godinu nazvao ključnom za zaključivanje rusko-japanskog mirovnog sporazuma. Komandant američkih snaga u Japanu, general-pukovnik Džeri Martinez (Jerry P. Martinez), ljubazno je rekao da “SAD trenutno nema planove za raspoređivanje oružanih snaga na ovim ostrvima” (Šikotan i Habomai). Zatim su, u japanskoj štampi, počeli su da se čuju predlozi jedan velikodušniji od drugog. Složili smo se da Tokio neće tražiti nadoknadu za boravak ostrva u SSSR-u i Ruskoj Federaciji u zamenu za odsustvo bilo kakvih zahteva za kompenzaciju za transfer ostrva od strane Moskve. Japanski ambasador Tojohisa Kodzuki pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije na prijateljski razgovor. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je 14. januara, tokom sastanka sa japanskim kolegom Tarom Kono pozvao “da se strogo poštuju dogovori naših lidera”. Međutim, popularni japanski mediji povukli su “ringišpil nečuvene velikodušnosti”, predvidljivo je izazvala domaće “svedemonstrante”. U nedelju je u Moskvi održan miting protiv “predaje” Kurila. Događaj nije bio previše brojan i sa zakašnjenjem, jer je u sredu šef ruskog ministarstva spoljnih poslova jasno opisao poziciju Rusije: nema govora ni o kakvoj “predaji”.

Priznavanje ishoda Drugog svetskog rata nije ultimatum, niti preduslov. To je neizbežan i inherentan faktor savremenog međunarodnog sistema. Japan je, uz podršku Sovjetskog Saveza 1956. godine, postao član Ujedinjenih nacija, potpisao i ratifikovao Povelju UN-a, u kojoj je član 107. U njemu se navodi da su svi rezultati Drugog svetskog rata neizmenjivi. Prema tome, od Japana ne ništa tražimo. Mi pozivamo da se praktične akcije naših japanskih suseda donesu u skladu sa njihovim obavezama po Povelji UN-a, Deklaraciji iz San Franciska i nizu drugih dokumenata “, rekao je Sergej Lavrov. – Termin “severne teritorije” je unet u zakonodavstvo vaše zemlje. Sprovodi se u nizu zakona, uključujući i onaj usvojen u septembru prošle godine i koji se odnosi na sprovođenje zajedničke inicijative predsednika Rusije Vladimira Putin i japanskog premijer ministra Sindzo Abe o zajedničkim privrednim aktivnostima na ostrvima sa potrebom da se vrate severne teritorije. Niko se nije dogovarao oko toga. To je direktno u suprotnosti sa obavezama Japana prema Povelji UN-a. ”

To su sada polazne pozicije u pregovorima sa japanskom stranom. I sve je to slično situaciji nakon zajedničke deklaracije iz 1956. godine. Zatim je malo zbližavanje dve zemlje zaustavljeno iz Vašingtona, čije su hobotnice u okeanu. Sada, nakon što je pokušano da se živi u miru i proširuje saradnja, neko je (u Tokiju ili u Vašingtonu) ponovo odlučio da stane na kraj optimističkim izjavama Abea. Šta je sledeće? Pregovori će se nastaviti, jer su obe strane zainteresovane za proširenje saradnje. Više od stotinu američkih vojnih objekata ostaće na teritoriji Japana, a Kurilska ostrva će ostati ruska. Ako je neko zaboravio šta je čovečanstvo koštao Drugi svetski rat, koji je za nas postao Veliki Otadžbinski, možemo ga podsetiti. Po potrebi.

https://c-pravda.ru/newspapers/2019-01-22/

Simferopolj, 22, januar 2019.

Obrada za Vidovdan: Andreй Volkov

Podelite:

1 komentar

 1. NAJTEŽE JE KADA “MOZAK” EMIGRIRA?

  ♣ Imam isti osećaj kao da sam migrant. Ubi me beznađe!
  ♣ Penzija je emigrirala od penzionera na sigurno. Pojačala je snsbudžet.
  ♣ Penzioneri emigriraju od kontejnera do kontejnera, a migriraju obrnutim putem.
  ♣ Partijska knjižica je naterala preletače da migriraju u kabinete politike.
  ♣ Čelnik, nakon privatizacije RTB Bor, emigriraće iz kabineta u ustanovu pod nadzorom.
  ♣ Od naših radnika emigrirale plate od 500 evra, a migrirala najniža plata u Evropi.
  ♣ Najbolji naši emigranti od stranke do stranke na vlasti.
  ♣ Mrak u kome smo migrirali, omogućava nam da ne moramo videti sve.
  ♣ Optimisti su oni koji veruju predizbornim obećanjima. Oni koji vide rezultate obećanja, postaju pesimisti.
  ♣ Naprednjaci su postigli zavidno jedinstvo. Jedan misli za sve.
  ♣ Političari su veliki legalisti. Sve što su pokrali, već su legalizovali.
  ♣ Nekadašnji Kosovski boj trajao je kratko. Sadašnja bitka za njega traje godinama.
  ♣ Završiše sa privatizacijom. Sve pokradoše bez emigriranja. Emigrirale pare.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here