Њујорк тајмс: Турски авиони Ф-16 у Азербејџану

Поделите:

Новинарка америчког листа Кристиан Трајберт пише да је „анализа сателитских снимака показала да се на аеродрому Ганџа налазе авиони Ф-16“
На аеродрому „Ганџа“ у Азербејџану распоређена су најмање два ловца Ф-16, саопштио је Њујорк тајмс, док је Азербејџан негирао употребу Ф-16 у сукобу у Нагорно-Карабаху.

Новинарка америчког листа Кристиан Трајберт пише да је анализа сателитских снимака компаније „Планет Лабс“ показала да се на аеродрому налазе авиони Ф-16 заједно са теретним авионом ЦН-235, којима „управља турско Ратно ваздухопловство“. Снимак је објављен на Твитеру.

Упоређене су визуелне карактеристике различитих авиона, укључујући оне које користи Азербејџан: МиГ-21, МиГ-29, Су-25, Л-39. Како наводи извор Њујорк тајмса, на снимку се може видети и „већи авион“, то је највероватније „транспортни авион ЦАСА ЦН-235 који такође користи турско Ратно ваздухопловство“.

Лоцирање Ф-16 на азербејџанском аеродрому може указивати на „повећано учешће веће силе, Турске, у обнављању непријатељстава између Јерменије и Азербејџана“. Извор наводи да се „сиријски плаћеници, које подржава Турска, већ боре раме уз раме са азербејџанском војском“.

Подсетимо, Јереван инсистира да је његов Су-25 оборио Ф-16 Турске крајем септембра. Азербејџан је објавио своју верзију како су срушени ловци Су-25. Према Бакуу, два Су-25 су се срушила, јер су ударили у планину. На фотографијама које су објављене се могу видети турски авиони Ф-16 у Азербејџану, али то не доказује да је један од ових авиона оборио Су-25 јерменског ратног ваздухопловства.

Насловна фотографија: U.S. Air Force photo/Bailee A. Darbasie

Извор Спутњик, 08. октобар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here