Нови масовни протести муслимана против Француске

Поделите:

ДАКА – Најмање 50.000 људи, према процени полиције, протестовало је данас против Француске у главном граду Бангладеша Даки, позивајући на бојкот француских производа и оптужујући Француску да подржава карикатуре пророка Мухамеда после изјава француског председника Емануела Макрона о слободи изражавања.

Демонстранти који су одговорили на позив групе Хефазат-е-Ислам, једне од главних исламистичких група у земљи, нису могли да приђу француској амбасади где је било појачано обезбеђење.

Организатори кажу да је у протесту учествовало више од 100.000 људи, док полиција процењује да их је било најмање 50.000.

Ово су треће велике демонстрације против Француске и њеног председника у последњих недељу дана у Бангладешу, већински муслиманској земљи од 160 милиона становника, преноси Бета.

Демонстранти су протестовали против изјава Макрона којим брани карикатуре у име слободе изражавања после одрубљивања главе француског наставника Самуела Патија, који је својим ђацима на часу показао карикатуре муслиманског пророка.

У главном граду Индонезије, Џакарти, данас је више од 2.000 демонстраната изашло на улице да протестују против изјава француског председника. Полиција је блокирала улице које воде до француске амбасаде, више од 1.000 полицајаца и војника распоређено је око зграде амбасаде и у згради која је опасана бодљикавом жицом.

Макрон је недавно на комеморацији убијеном наставнику историје и географије Самуелу Патију рекао да ће Француска „наставити да брани карикатуре”. Млади исламиста је 16. октобра убио Патија јер је на часу показао ђацима карикатуре пророка Мухамеда. Макронова изјава је изазвала талас незадовољства у муслиманском свету, а најгласнији је био председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је изразио „сумњу у ментално здравље” француског колеге.

Неколико стотина људи окупило се јуче у Пакистану, док су мањи протести одржани у Либији, Турској и Индији, пренела је агенција АП.

Демонстранти су данас скандирали слогане као „бојкот француским производима” или „не клевети пророка Мухамеда” и поново запалили лутку која представља француског председника преноси Политика.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here