Станисављевић: Србљановићке против Новака

Поделите:

О т в о р е н о   п и с м о   л` Е к и п у
(поводом салви напада на Ђоковића)

НИЈЕ СРПСКИ НЕ ОБРАДОВАТИ СВЕТ, НО
ДА ЛИ БАШ УВЕК С „БИСЕРИМА НА СВИЊЕ“

Може ли се правим именом назвати користољубац који ће те хвалати или нападати, свеједно шта, само да има веће користи? Право име постоји, али не бисмо га наводили – из поштовања према читаоцу.

Л`Екип је друго име за ту ненаведену реч, иначе француски спортски лист, за који се зна највећма у Француској, али којему ово није први пут да је јасно и профитерски видљиво ишао за користољубљем по сваку цену, макар га нико не купује да би сазнао нешто о човеку или животу уопште, ваћ само и једино због тога да би погледао неку спортску вест. Али кад треба повећати тираж, ма и по цену несувислих констатација, то му неће бити страно.

Драги, л`Екип, ми Срби, од којих понеко и живи тамо, у Француској, имамо једну особину која није само спортска и коју не могу докучити ни најстручнији вам новинари који се баве тек спортским пољима посматрања и зато би хтео да Ти обајсним једну од хумано-спортских чињеницa:

Ми, Срби, иако сте и ви, као и сви други на западу, учествовали у срамном заглушивању истине о Србима, имамо једну особину, по Божјем закону примљену, а то је да волимо да обрадујемо људе, па је тако и наш Први тенисер света – Новак Ђоковић зажелео да се прикључи буђењу из опште летаргије којој смо припадали у три пролећна месеца, на начин да, онолико колико је почела и привреда да узима ваздух, толико и он зарадује љубитеље тениса у свету, е само да се крене из апатије која их је заробила, па је, дабоме, по дозволи власти у неколико земаља Балкана покренуо бар АДРИЈА-ТУР. И да се није догодио понеки случај инфекције, ви бисте се и даље сладили приходима од чланака који о том почетку саопштавају – да је свет, после глобалне претње смрти, имао најзад свој први сервис.

Али пошто је бугарски играч Г.Д. био први инфициран и Адриа-тур прекинут, ви сте брже-боље променили шаргарепу за батину јер се то више исплатило за вас у том тренутку. Нисте се ни сетили да је први рекет света то урадио чиста срца. Не, јер ви то стање срца ретко препознате, кад вам се ради о профиту. Ваш Бог је новац. И ми с ове стране мреже то разумемо.

je l mi sad treba njega da tešimo što je kriv za zarazu gomile ljudi, uključujući i trudnicu i dete od pet godina?

Gepostet von Biljana Keller am Dienstag, 23. Juni 2020

Није вам ни на памет пало да се Новак Ђоковић за име света уметнуо у тај ризик да овај светски тенис отпочне већ једном за све нас који ходамо иза њега. Сметнули сте с ума да је тај чин пре свега свесна жртва зато што је први могао да се зарази, и пре Димитрова. Не, ви тек то не знате да схватите, а питајте Ла Фонтена (он вам је близак) шта ће вам рећи о Ћеле-кули – да ће се Европа реформисати од пост-инквизицијских облика мисли, док су се Срби жртвовали на ободу те Европе, како би француска реформа антиклерикалског образовања остала неометена, али не и без колонијалне претензије. Требало је видети, мисли Ла Фонтен, то наслагано одбрамбено зиђе од људских лобања, кошћа и местâ где су некада боравиле очи. Е, то је било жртвовање – једнако овоме Ђоковићевом, али, понављам, ви не умете да погледате кроз те шупље дупље и схватите да вам је неко пружао, онолико колико је могао, радости коју је требало само прихватити.

А ви се сматрате духовитим што сте смислили реч Ђоковид, а боље је било да сте ставили само једну цртицу усред речи и да имате Ђоко-вид, е, да бисте се тада можда дозвали да је то тај вид који има овај хумани, а уз то и најспортскији Србин на свету, па да сте му се придружили у демаршу који је желео да оствари – да зарадује свет, са свим бисерима које је имао  уза се, спремне да их проспе – да „пробије лед“ у спорту, макар се утопио.

Не, за такав домет духа, господо, потребно је заправо имати срца. То је вама недостајало, како рекох. А да није тако зар би се догодило да десет, година па и више, ви ниједном не опоменете безобразну париску публику на Роланд Гаросу за једнострано и срамно навијање, као по правилу, увек, без изузетка, само за Ђоковићевог противника. Била је то срамота до бола. Као да и ви Французи нисте могли поднети, попут целог осталог запада да целу светску славу врхунског тениса понесе један Србин. Зар нисмо били врли  савезници у Великом рату? Па ви сте знали ко је затискивао танад из распомамљених бункера зарад тога да се потпишете као главни светски ослободиоци. Могли сте бар то – да подвучете истину о томе ко је најбољи у тенису на свету – један Србин. Не би сте се ни тим одужили, ал бисмо ми лаковерујући Срби бар мислили да нисте могли другачије. Да ли се сећате оних мечева са Надалом и Федерером којима никада нисте приговорили, а није да понекад и није имало шта?!

Часни Французи се сећају. Ето, Ришар Гаске се сећа. Не рече ли да је Новак добио дозволу од надлежних и да их није принуђивао пушкама да му је даду? Али Гаске је спортиста, а ви изгледа не пишете о спортистима и за спорт. Ви имитирате Шарли-ебдо – да неког наружите уз вицкасто вам решење карикатуром, исмевањем. Заиста срамота! Замерате се ЧАСНИМ ФРАНЦУЗИМА који знају шта су и ко су Срби. А они који не знају могли би да погледају шта пише на улазу Седишта Црвеног крста у Женеви, о преседану да Србија отвори коридор за хуманитарну помоћ у лековима,  ћебадима и храни преко своје територије за опасне им Бугаре. Да ли су то икада урадили неки други, на западу, одакле се утркују да пошаљу отровне стреле на Србина Ђоковића. Рецимо, Енглези, јесу ли они урадили ишта сличног? Никада, јер би се то онда исписало златним словима. Или можда и јесу, ако ту подразумевате Данијела Еванса и Енди Мареја – Новаковог врлог друга, који су се испљували на колегу и на врлог им друга. Једва су дочекали да га прозову на највећу одговорност. Али пустимо њих, где су они на важној АТП-листи!? Кад је то јасно, онда им се може и опростити. Чекали су они да се нешто слично Новаку догоди, па да покажу каквога су карактера. А ја сам плакао кад сам чуо лане да ће Мареј, изгледа, престати да игра тенис. Нисам се обрадовао. Јер и ја сам Новакове крви. Сви смо ми те соји. И још једном сам плакао због Мареја, кад је не дуго затим освојио један мањи атп-турнир. Радовао сам се као дете јер сви навијамо за његов добар тенис. Нису западни и источни навијачи исти. То је, ваљда, суштина и отуда и иде тол`ко неразумевање за одсуство честитања на победи и тако обавезно навијање за Нолетовог противника. Преболећемо. Преболећемо ми то!

Преболећемо јер има у вас тамо и таквих новинара који се боре да за ову годину, лепо заокружену као 2 х „20“ истакну своју кандидатуру и за 2 идиота – „два идиота за 2020“, као што је Чарлс Вотс, и то пошто предлаже Ђоковићу да понесе титулу „једног идиота 20“. Због таквих се може мирно преживети. То ми тако, као и Ђоковић, иначе, зовемо српски инат а он је такав да се од њега преживи, па чак, богами, и побеђује, кад „бранимо меч-лопте“.

На крају, дозволите ми да вам, у нашем стилу, додам,: Сачекајте мало, да почне тенис, па ћете видети шта сте заслужили! А ми ћемо поднети све ове муке и срамоте, као и данашњи нам Св. Тимотеј Бруски који нас чудотворно залечује од свих ранâ.

23.јун 2020, на дан Св. Тимотеја Бруског, дан Л`Екиповог коментара

                     Вла. Ста. Шаркаменац, Париз

ВЛАСТИМИР СТАНИСАВЉЕВИЋ ШАРКАМЕНАЦ, 1941, члан УКС

 

Рођен је 1941. године у Салашу код Неготина, од оца Боре Шаркаменца, народног уметника на хармоници и мајке Драгице, трговачке кћери. Основну и Учитељску школу завршио је у Неготину, а студије архитектуре и Магистратуру (тема: „GENIUS LOCI“) на Београдском унуверзитету. Бавећи се књижевношћу (поезија и проза) и музиком (хорска музика и соло-песма), објављивао у многим часописима, новинама и антологијама у земљи и иностранству, а објавио је и 39 књига (ГРАЧАНИЦА ПОСЛЕ 1000 ГОДИНА, НЕОТЕТО ЛИЦЕ СРБИЈЕ, ТЕЧЕ ДЊЕПАР, ГОЛУБИЦА КРАЉА ПЕТРА I, ГОЛГОТА, ДУЧИЋ, њим самим…), као и неколико ЦД-а (КРШНЕ ГРАНЕ БАДЕМА, РАДОСНЕ МАНАСТИРСКЕ ПЕСМЕ). Објавио у збиркама и периодици око 280 прича. Живи и ради у Паризу и Београду.

ФОТО: Горан Вучковић

Поделите:

1 коментар

  1. Gospodja Srbljanovic, gde su itrunke stida pred svojim pretcima, koji su sa svojom odanoscu i
    POZRTVOVANJEM doprineli SRPSTVU? Gospodine Vlastimire;Srbi iz Kanade Amerike cjelo време ѕа време ратова уКрајини, Босни,Бомбардованја србије, су демонстрирали , пред Бјелом Куцом, И дугим градовима, ѕемлје.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here