Обрад Кесић: Српска заједница у САД може бити одлучујући фактор у изборима

Поделите:

На сваким изборима победник је онај који најбоље процењује која су питања или проблеми од највећег значаја за бираче и онда покушава да убеди гласаче да би он или она много боље решавали тај проблем. На америчким председничким изборима постоји сличан приступ два кандидата, председника Доналда Трампа и бившег потпредседника Џоа Бајдена.

Бивши потпредседник води кампању на платформи која повезује два питања. Прво питање јесте (не)одговорност председника Трампа за све лоше последице везане за ковид пандемију. Ту кампања, уз помоћ већине америчких медија, има једноставну поруку која тврди да је Трамп због своје неодговорности и због тога што је лагао јавност о озбиљности овог вируса одговоран за скоро сваку смрт и да је главни кривац за то што су људи остали без посла и што се сада земља налази у економској кризи.
Гаранти мира и сигурности

Друго питање које намеће кампања бившег потпредседника Бајдена јесте да ли гласачи могу да повере још један мандат једном „морално лошем човеку, преваранту и егоисти“.

То питање се поставља у контраст имиџу који граде за Џоа Бајдена – да је он „човек који може да помири и уједини Америку“ зато што је искусан државник и човек високог моралног карактера. Kампања председника Трампа је уверена да ће да пресуде два друга питања. Прво је перцепција о томе ко од два кандидата може најбоље да опорави економију. Друго питање је ко од два кандидата може да гарантује ред и мир у целој земљи. Уз то, кампања председника Трампа директно напада на карактер Бајдена и тврди да човек који је провео 48 година у Вашингтону, ако није досад показао успех и искреност у решавању проблема државе, онда није био, нити је сада искрен када тврди да ће овог пута све да буде другачије. Наравно, уз ту поруку председник Трамп и његова кампања максимално покушавају да наметну питање корупције породице Бајден.

Тесна трка

У погледу на тренутну ситуацију у САД, ја мислим да је кампања председника Трампа боље проценила која ће питања бити одлучујућа за победу на изборима. У последњих 10 дана и анкете, поготово оне које се спроводе у државама најважнијим за одлучивање избора, попут Флориде, Охаја, Висконсина и Пенсилваније, тзв. „сwинг статес“, показују да се предност Џоа Бајдена смањује и да је „моментум“ пред изборе на страни Трампа. Kључни фактори ће бити излазност оданих гласача, као и одлука релативно малог процента неопредељених гласача на самом дану избора. Kао што смо то видели 2016, вероватно ће релативно мали број гласова (испод 100.000) да одлучи победника. То увеличава значај сваког гласа, а поготово могуће гласове сваке етничке заједнице. То за српску заједницу значи да на овим изборима Срби уживају позицију младе пожељне за удају. Обе кампање се труде да увере гласаче српског порекла да је њихов кандидат најбољи гарант њихових интереса и да је искрен у жељи да изгради партнерство између Америке и Србије. За Доналда Трампа и његову кампању ово иде много лакше што се тиче придобијања гласача из српских заједница, зато што је његов противкандидат деведесетих година предводио хајку у Kонгресу против Србије и „дивљих“ Срба. Другу предност коју председник Трамп има са српским гласачима, који држе до неког националног идентитета, јесте да је он први амерички председник који себе дефинише као антиглобалисту.

На крају, није битно ко ће да слави, а ко ће да тугује 3. новембра, а како ствари сада стоје, могуће је да нећемо знати исход избора неколико недеља после овог датума. Најважније је да је српска заједница подигла свој углед и да је створена перцепција да њихов глас може бити одлучујући, због тога што у знатном броју живе у барем седам кључних држава које одлучују победника. Друга ствар коју треба имати у виду јесте да, невезано за то ко победи, америчка политика према Србији и према Балкану неће да се нагло мења због тога што ће нова/стара администрација бити преокупирана већим проблемима, јер подељена Америка сигурно улази у много озбиљнију и опаснију политичку кризу пише Курир.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here