Олга Томовић: “Трошите, трошите, позајмљујте, позајмљујте!”

Поделите:

Потакнута новогодишњим лудилом, уличном расветом која боде зенице, Златним добом који кличе: “Трошите, трошите, позајмљујте, позајмљујте!”, примећујем нагли пад расположења међу народом, нагли пораст депресије и праве немштине, а добро нам је, па шта је онда то? Зар није рекао “неприкосновени” да је стопа раста БДП – а никад већа, да смо стабилни, стабилнији од долара и евра, да само растемо и растемо? Откуд онда оволики пораст депресије у народу? Да није случајно живот донео отрежњење од пијане ноћи која је трајала дуго, много дуже од једне године?
И забоде ме у кортекст јутрошње излагање неке мученице која се бави узгојем чинчила, наравно, за извоз, наравно мала фарма и наравно за потребе преживљавања пољопривредног домаћинства и породице, што би се рекло – да се огњиште не угаси. Од 01.01.2019. на снагу је ступио правилник о забрани узгоја животиња (чинчила, кунића) ради производње крзна. Ту су сиротица и многа домаћинства којима је то извор леба И уз леба, остали без зараде, тек тако, на бум. Држава каже да им је дала 10, словима десет година, да промене делатност! Еј, па они су пољопривредна домаћинства, као да мењају делатност, у шта да се преметну?!
Даје велможа и краве да се гаје и крмаче, и да се гаје и да се кољу, али ове мале пацове не даје. Не, јер је нехумано по пацове. Даје и кокошке да се гаје, али не и чинчиле, јер се од њих прави крзно које онда краси тела неких дама, неких богтих старлета, али ретко наших, махом страних, јер наше немају ни за вештачко, а камоли за чинчиле.
То онда логички смањује извоз на коме држава свесрдно иснсистира. Па шта се онда дешва, да није којим сличајем велики посрнуо под теретом одговорности и смиловао се апелима еколошкиња и бораца за права животиња? У то чисто сумњам. и ако је тренд у свету да се крзно избегава и његова производња, овде свет није стигао, а и то “ИН” је само тренутни хир холивудске продукцује.

Опет ће неко остати без леба и посла. Опет сиротињи по грбачи и то на поклон, за Божић и Нову годину, да је у слављу проведу!
А онда, као нож у срце – говор пресвете женке ЊKВ-а, неразговетан, тотално без поенте, само брбљање на неком језику који личи на српски, каже она спремила пакетиће за многу децу, она прими сиротице, хиљаду сиротице сутра у двор!!! Она да, она хумана и тако синове учила и они да имају да буду Срби и свадбе и униче. Од целог лупетања разумех, сиротице прими, хумана, дарује, помаже! О господе и светли српски краљеви, у гробу се преврните И плачите над потомством И народом који чувају ваши потомци.
Србија стално доказује Србима колико је јадна, колико је смешна имитација гламурозног новог доба, а ново доба је давно дошло, али у виду властеле и харача, мада то и није ништа ново. Посадили смо уместо пшенице ове гуликоже и жањемо јад који смо заслужили. Срећна вам нова пољопривредници – илегалци, можда и ви устанете ове изборне године и збаците зулумћаре, као што сте то урадили толико пута раније. Можда се дигну и пензионери и спасу своју унучад од страве која их чека или ће да скупљају из сламарице да их шаљу преко. Пробудите се, поносни, чисте савести И помагајте и себи свом ближњем и свом потомству, јер то је права хуманост и храброст. А за све вас устанике она Доситејева, устаничка химна:

Востани Сербие
Устани Србијо! Устани царице!
И дај чеду својем да види твоје лице.
Обрати њихова срца и очи на себе,
И дај да и они чују слатке твоје гласе.
Устани Србијо! Давно си заспала,
У мраку лежала. Сада се пробуди
И Србе разбуди!
Ти подигни твоју царску главу горе,
Да те опет позна и земља и море.
Покажи Европи твоје красно лице,
Светло и весело, као призор Данице.
Устани Србијо! Давно си заспала,
У мраку лежала. Сада се пробуди
И Србе разбуди!
Теби сад помаже и небеска воља
И сад ти се показује и судбина боља.
Сви ближњи твоји теби добро желе
И далеки се народи твоме добру веселе.
Устани Србијо! Давно си заспала,
У мраку лежала. Сада се пробуди
И Србе разбуди!

Олга Томовић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here