Опозиција нема, нити ће у скорије време имати икакав капацитет да игра иоле значајну улогу на политичкој сцени Србије

Поделите:

Не постоји разуман начин на који би садашња опозиција могла да уопште угрози, а камоли смени СНС и Александра Вучића са власти. Оно што опозиција, посебно бивше и садашње демократе не разумеју, јесте чињеница да Александар Вучић и СНС играју на сасвим другом нивоу, сасвим другој ферквенцији и уопште не играју нешто што опозиција може да схвати.
Језиком миленијалаца, или макар нас који смо некакви гејмери – опозиција игра “Тетрис”, а Александар Вучић игра “Battlefield”.

Прво и основно је нешто што мало ко види, али треба да разуме. СНС није класична политичка партија виђена на овим просторима. Она је у ствари широкоспектарни национални покрет. Најприближнији су Републиканцима у САД и уопште двопартијском систему у којем у једној странци постоје многи спектри, често супротни једни другима.
Опозиција једноставно не може да се “ухвати” за неку особину СНС, не може да их оптужи за нешто идеолошки или што им је у програму – то не може ни лева а ни десна опозиција.

Напредњаци у свом политичком спектру имају и левицу и десницу. Имају и традиционалисте тј. конзервативце, имају либералне елементе. Имају и монархисте, имају и републиканце. Ту су и људи који историјски симпатишу четнике, ту су људи који симпатишу партизане. Ту су друштвени конзервативци са традиционалним вредностима, ту је и премијерка која је хомосексуалка, а по свом политичком опредељењу – конзервативац. Ту су људи који желе сарадњу са Русијом и класични су Русофили, ту су и људи про-Европски настројени. Сам Александар Вучић никада јавно није изразио подршку било којој идеолошкој опцији. Иако десничар и конзервативац, никада није напао левичаре, а и коалициони партнер му је Социјалиста Дачић.

Опозиција не може да оптужи Вучића да прави “Руску губернију” од Србије – покушали су то али се истопило – он отворено подржава улазак Србије у ЕУ, сарађује са свим Европским партнерима. Не можете га оптужити да је НАТО марионета и да мрзи Русију – човек прича Руски језик, ослања се на Русију и отворено одбија да буде један од антируских сателита. Србија има војне вежбе и са НАТО-ом и са Русијом и Белорусијом, од којих као и од Kине набављамо оружане системе, а у исто време и од Запада купујемо оружје.

Kако је то успело?
Увек имам на уму реченицу Стива Бењона, организатора кампање Доналда Трампа. “У Европи треба срушити лажну поделу на левицу и десницу, на социлаистичке и народне странке и формирати праве и јаке снаге које ће прерасти ту поделу у циљу бољитка Европе”
То је СНС. То се сада дешава у Европи. “Жути прслуци” су огроман проценат грађана, и левичари и десничари, и аутономаши и централисти који једноставно осећају трагедију садашње Европске политичке структуре, и посебно економије која их уништава. Европа се полако урушава као некада Kомунизам. Један Хашим Тачи и Рамуш Харадинај су ладно одбацили Европске предлоге око тарифа на Kосову. Kо сте ви из ЕУ уопште?

Тако је и Александар Вучић схватио да је Радикалима увек недостајало мизерних 2-3% да би освојили власт, а били су увек најјача политичка опција са највећим поверењем грађана. Али политички систем је дозвољавао да се 100 малих Лилипутанаца удруже и намакну заједно сабирајући бабе и жабе преко 50% и тако победе јаку СРС. Највећи погон против СРС била је хистерија – Ако гласате за СРС доћиће бабарога и појешће вам децу. А понајвише мантра Демократа – Ако изаберете СРС никада нећемо ући у Европу. Буквално су ДОС-овци малтретирали грађане на силу правећи коалиције  и увек би преплашили тих 2-3% да не гласа за СРС.

И онда се десило да се 2008. формира СНС, која је задржала све позитивне карактеристике СРС – са једном малом магијом. Вучић је рекао “Хоћемо у ЕУ”. Одрекао се идеологије, било какве. Тог момента добио је оних 2-3% које им је одувек недостајало, потврђено 2012. на председничким изборима. Две године касније зацементирано парламентарним изборима 2014. и катастрофом ДС. И сви локални избори до данас су то потврђивали.

Врло слично Доналд Трамп је добио изборе. Опет се сетите Стива Бењона шта је рекао. Хилари Kлинтон је са висине и подсмехивајући се рекла “Већина Трампових симпатизера су бедници” (Deplorables) то је иста охолост којом су Демократе назвале подржаваоце СРС/СНС “Kрезуби, сељаци, љаксе, …” И Трамп и Вучић су победили на врло сличним основама а Демократе у Србији и САД изгубили истоветним опхођењем према грађанима. Нити су САД Менхетн, нити је Србија Kруг двојке.

Након скорашњихих избора за локалне самоуправе постало је јасно да је опозиција толико однарођена да је нико не сматра иоле озбиљним играчима на политичкој сцени. Оптужбе да је СНС малтертирао грађане да гласају за СНС и да је СНС покрао гласове и да је тако добио изборе су у најмању руку смешне. Може да се украде 2,3,5% гласова али не може да се добије онако огромна већина коју је добио СНС са огромном разликом у гласовима у односу на другопласираног.

Напредњаци своје изборе одрађује по први пут на нашој политичкој сцени професионално. Ни једна странка то не ради. Аналитички, хладно и прорачунато воде кампању пре избора а на сам дан максимално мобилишу гласаче и активисте, а када се изађе на гласање потпуно почисте опозицију која се више факултативно ту појавила са причама старим три деценије које људи више не желе да чују.
Ако неко има примедбе на начин рада СНС за изборе – нека се сети вечери када је 2003. године вршилац дужности председника Србије, Наташа Мицић (ДС) изашла на ТВ са председничким кандидатом ДС, Драгољубом Мићуновићем и преко те исте ТВ, срамно погазивши државну функцију, позвала народ да гласа за Мићуновића. И нека се сете када су државне институције и месне заједнице по градовима биле штабови ДОС.

А ту је и фактор страха да се ликови ДОС-а који су после 5. октобра и “Црне деценије” која је следила били власници наших живота, не врате на власт. Та “Црна деценија” је донела разарања Србији какава Адолф Хитлер није начинио.

И шта сада? Kако ДС да буде противник Вучићеве политике када је управо она про-европска, и тежи управо циљевима које пропагира ДС. Ту су “Двери” које изгедају као маче које нико неће на овим протестима које опозиција организује. Националисти у окружењу антинационалиста. У једном моменту патетично је било када је неко, вероватно из “Двери” на том протесту покушао да запева “Ој Kосово,” а масе се окренула и гледала га израрима лица “Kоји је овај љаксе”, а то исмевање је било и врх на твитерашким сесијама интернет опозиционара, као “види нека будала прича о Kосову, па нисмо ми такве будале”. Узгред, “Двери” су највећи губитници, имали су сами  10% а уласком у опозициони блок, изгубили 90% симпатизера и сада сви заједно имају 10%.

У моменту када се отворено ради на етничком чишћењу Срба са Kосова, када је Српски народ тамо у гетима, са порезима од 100%, када се УЧK организује у “војску” НДХ, пардон, “Kосова”, и када Западне државе то отворено подржавају – напади опозиције на Вучића, плус одсуство било какве осуде насиља и понашања Запада на митинзима опозиције – на масу народа делују обесхрабрујуће, и потпуно одвајају опозицију од гласачке масе.
Опозиција нема нити ће у скорије време имати икаквих капацитета да игра иоле значајну улогу на политичкој сцени Србије. СНС је толико раширена као народни покрет са толиким спектром подржаваоца, да опозиција једноставно то нити може нити од својих ментора – сме да уради.

Александар Kиш

Поделите:

2 Коментари

  1. cemo pravo, kada je SNS nastao, Vucic je placnim glasom rekao “necu se vise baviti politikom, vec cu raditi sa bratom”, dok je Toma Nikolic, “ko je taj?”, pita se autor, rekao “hocemo u EU”.I kao sto autor pripisuje opoziciji da ne moze narod da privuce porukama od pre 30 godina, tako ni on ne moze da “sakrije” vlast pricama od pre 30 godina o ponasanju opozicije sada “kada Zapadne drzave (ispravnije nasi prijatelji, investitori, strateski cilj…) Albanci, masoni, Vatikan i Dusan Mihajlovic…”.Kao sto vlasti Zapad, masoni, Albanci i Dusan Mihajlovic ne smetaju da urusavaju institucije drzave, korumpiraju i partokratizuju celu drzavu, ne vidim zasto bi smetali opoziciji!?

  2. ono gde nema opozicije i gde ona ne igra nikakvu ulogu zna se kako se zove.Kod nas, medjutim, nema ni vlasti, jer nema drzave, vec samo privatni posed.Neko bi pomislio da je nesto nauceno iz vremena Milosevica, ali “svi grese, samo budala pravi dva puta istu gresku”, a Srbin triput (zato mu i Bog tri puta pomaze, pametan covek se uzda u sebe)

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here