Остоја Војиновић: Девети мај – “Дан победе” и “Дан Европе”

Поделите:

Ове године навршава се 73. годишњица завршетка Другог светског рата и 68. година од покретања иницијативе за стварање данашње Европске уније.

Девети мај обележава се у европским земљама на различите начине, различитим поводима и уз различите симболе. За једне, он представља Дан победе, односно дан када је нацистичка Немачка, 1945. године потписла капитулацију чиме је означен крај фашизма на европском тлу. За друге, то је пак Дан Европе, што би требало да симболизује дан сећања на Шуманову декларацију којом је 1951. године почео процес европских интеграција, најпре заједничке производње угља, челика, потом и привреде, и на крају Европе уопште. У појединим земљама, ова два датума се обележавају истовремено са нејасним разграничењем – недовољно јасним опредељењем који од њих је значајнији.


У свему напред наведеном једно питање се намеће само по себи и оно може да унесе,( тачније,у доброј мери то је већ и урадило) одређену политичку димензију: да ли једно обележавање, односно догађај, може да засени онај други, имајући тиме за циљ да га омаловажи ,обезвреди чиме би га потиснуло у други план. Или, што је још неповољније: да се све то чини срачунато, прикривено али са намерама које постају провидне, и иза којих се крије покушај да се затамне непобитне историјске чиненице, односно да се у најмању руку одређени историјски догађаји прикажу у другачијем светлу.


Што се Русије тиче, она по овом питању нема никакве дилеме: девети мај је Дан победе над фашизмом, један је од највећих, најсветлијих државних и националних празника, и она га као таквог обележава. Дан Европе у Русији готово да нико и не спомиње, или се спомиње само у контексту догађаја на међународном плану.
О Другом светском рату, његовом почетку и исходу, самим тим и о Дану победе, не размишља се свугде исто, па је самим тим све приметније постојање тенденциозних И недобронамерних ставова и оцена, које прате покушаји ревизије историјских чињеница.
О покушајима прекрајања историје московски медији пишу већ дуже време, док поједини коментатори и политичари указују на озбиљне намере које се крију иза тога. Повод је настојање појединих кругова са запада да на тенденциозан начин прикажу догађаје из Другог светског рата који је однео десетине милиона људских живота, да пребаце одговорност у једнакој мери на Немачку и Совјетски Савез, да минимизирају улогу Црвене армије и совјетских војсковођа у победи над фашизмом и да Совјетски Савез представе као империју зла, уз подсећање да је Русија земља – наследница и да се ни од ње ништа добро ни боље не може очекивати.
Поједини аналитичари и коментатори бавећи се овом темом постављају питање: зашто је истина о Великом отаџбинском рату често беспомоћна пред лажима и шта треба предузети И урадити како би се то спречило?
Познати руски војни коментатор Виктор Баранец каже да су ,,клевете о нашој победи достигле такве размере да се наше власти морају озбиљно размислити’’. ,,Давно је дошло време да се држава умеша у тај проблем, и да ту тематику треба законом регулисати. По престоничким књижарама се могу наћи мемоари нацистичких војсковођа фон Бока, Манштајна и Гудеријана, али не и Васиљевског, Рокосовског, Kоњева и других совјетских војсковођа. То је просто смешно’’.


Званичну Москву својевремено је озбиљно не само забринуло, него и наљутило то што је Парламентарна скупштина Савета Европе током лета 2009. усвојила документ којим се практично поистовећују нацизам и стаљинизам. Члан Kомитета при Председништву Русије за сузбијање фалсификовања историје, доктор историјских наука, Наталија Нарочницкаја, назвала је ову одлуку скандалозном, сматрајући да њено доношење није само излажење у сусрет бившим совјетским балтичким републикама, него има и политичку позадину.


Задатак који се жели постићи са овим је очигледан и у њему се препознаје жеља да се умањи победа Совјетског Савеза у Другом светском рату, јер она појединим земљама никако не да мира. Оне су већ одавно почеле да фалсификују смисао тог рата и желе да убеде свет да је стаљинизам био исто што и хитлеризам, односно да је Совјетски Савез био исто оно што и Трећи рајх са Хитлером. На овај начин се, не само фалсификује историја, него и одлуке великих државника запада из тог времена, јер ни Де Гол ни Черчил нису изједначавали Стаљина са Хитлером.
Одлука Парламентарне скупштине Савета Европе иако нема правну снагу за Русију представља звоно на узбуну које говори да Русија мора да брани своју историју не само на нивоу историчара, него и на државном нивоу.Више него било која друга земља, Русија има разлога да обележава девети мај као Дан победе,јер то јој дају за право огромне жртве које је током тог рата поднела. Око двадесет седам милиона жртава, десетине хиљада разрушених градова и села, огромне патње народа, као и одлучујућа улога у победи над фашизмом. ,,То нам нико не може одузети и то се нити може нити сме заборавити’’ – порука је из Москве.


Зато се у Русији Дан победе не заборавља и обележава се на достојан начин. Тако је било, тако је сада и тако ће бити у будућности.У Москви кажу да немају ништа против Европе, јер Русија је део Европе – и географски и културно и историјски и на сваки други начин. Русија жели да има најбоље могуће односе са свим земљама континента, а нема ништа ни против обележавања Дана Европе – ако то обележавање значи афирмацију јединства, демократије, слободе и других цивилизацијских вредности. Москва се међутим не може сагласити да Дан Европе потисне из сећања један истински празник не само за Русију, него и за друге народе у Европи и у свету – Дан победе, дан када је завршен највећи ратни сукоб у историји цивилизације и када је сломљена кичма највећем злу човечанства – фашизму. Такви покушаји који се могу назрети нису добронамерни, нити политички коректни и – што је суштински значајно – воде ревизији историје.


Државни удар у Украјини и након тога покренута ратна дешавања довела су до радикализовања односа међу савезницима из времена Другог светског рата и по питању заједничке прошлости.На жалост, у великом броју земаља Европске уније као да се данас заборавља са каквим одушевљењем је 1945.године дочекан Дан победе.Биило би неопростиво да се величина Дана победе маргинализује, или временом неутралише на сличан начин као што се сада, ревизијом историје из одређених центара наклоњених најјачој држави Европске уније, покушава са релативизовањем кривице Немачке у Првом светском рату.Дан Европе који се обележава истог дана као и Дан победе очигледан је покушај засењивања значаја победе над фашизмом И нацизмом.Не би требало спорити добре намере Роберта Шумана И његову жељу да помири два народа које је вековима пратио траг крви, непријатељстава и ратова – Французе и Немце, али ипак 9.маја нема места другом празнику и другом сећању сем на жртве Другог светског рата, жељу за слободом и победу над злом нацизма.

Остоја Војиновић

Поделите:

13 Коментари

 1. Европа је поражена, те она не може славити “дан победе”!? парадокс-она је губитник за вјек вјекова!
  Друга важна примедба, слово “нацизам” није од речи нација него од “нази”. Проверите добро чије је то “нази” и шта значи.
  А англичанско “натион” или наашн јесте од “наши”, но и та славканизована реч је од корена “нази2, од које је и реч “кнази” или “књаз”.
  Идемо даље, копамо дубоко….

 2. knjajz to ti je od reči špajz hahaha…..
  to ti je specijalna odaja magične prirode gde obitava pekmez,ajvar a može i prasetina u tanjiru da se nađe sticajem povoljni okolnosti……
  dobila je naziv jer je to prestol gde njegovo knjazevsko visočanstvo obilato koristi sporadi sebe naravski..

 3. Nisam pisao par dana ipak ste me zamorili, moram priznati….vi iz Sluzbe ste neumorni lazljivci……niko toliko para i narodne energije ne trosi na tako minorne stvari…vama se cela poenta zivota svodi na poniznost Moskvi. Demoliran sam priznajem, zao mi je sto sam se ikada Srbinom rodio….napoganiji narod kome je gen unisten 1945. Da predsednik stoji sa slikom dede, najponizniji, ljigavac koji moze da bude….i to pored ruskog presednika. Izraelski premijer, pnosno predstacvlja svoj narod….znajuci da ima Ameriku iza sebe i frajer i Phila dosao Putinu samo da kaze da se ne mesa kad oni smiruju Irance u Siriji. Vucic je gnjida ljigava……eto priznajem, povlacim se….Lune/Osmokrovic je Srbin a ja sam samo Amerikanac…ne zelim da budem de laznog naroda koji nestaje za 50 godina….srecno vam bilo.

  • Hm,hmmm….zasto ” krijes “, da su pripadnici vojske Srbije 8 maja,polozili vence,na Ravnoj gori,i na proslavi pevali cetnicke pesme ? A, da odvtebe pomenutih,jedino vucic nema pobedniscku lentu na reveru kao ostali,da ga maceska Merkelova ne vidi da slavi,pobedu nad njom. U Drugom ratu, Staljin je,isporucio tvojim ” zemljacima”.. amerima 2. ooo.ooo aluminijuma i jos toliko,polukaucuka…itd..kad se hoce moze se.Zalite se da su vam kinezi,povredili dva pilota laserom,u africi,opet neki ” let iznad kukavicijeg gnjezda”…hm,hmm..Petre,bidni ponosan gubitnik,cetnik,oslobodio si srbski i americki narod bede i daljih troskova rata.

 4. jeste ti si Amerikanac ko što je Tom Kruz taliban iz Pendžaba….
  kako čoveče ne kapiraš da biti emigrant,nomad,lutajući vitez nije isto što i domestik Navajo,Timpanogos,Komanchi,Sioux????
  to je stvar genetike a ne šta bi mali Perica želeo da mu pokloni deda mraz za božić???
  nekakav zeleni papir da bi dokazao kako si ti isti kao oni koji su istrebili prave amerikance..
  dakle da ne tupim mnogo ne može srbenda,četničina da bude odan Wakan Tanki sve i da se ponovo rodi tamo jer nemamo mi nikakve genetske veze sa Manito-umom.

 5. prava amerika lovi u večnim lovištima kako ne kapiraš to a svi ti ljudovi što vidiš ili su unuci i praunuci ubica amerike ili nekakvi dođoši jebivetri iz tri pizde materine došli tamo da naslede spirit Wakan Tanke koji obitava u svemu samo ne u bikovskim mudima korporacijski kartela sa Wall Street-a.

 6. Lune bolje cuti …….ja odlazim jer ja ne umem da postojim u svetu lazi i muljanja. A iskreno i Vidovdan me je banovao sa nekoliko kompjutera a i alal im. Tebi je nekoliki vojnik VS potvrdio da je ona oborila samo par aviona, Kim trci da pregovara sa nama i pusta zrobljene amerikance….ali ti neces pognuti glavu nego kao svaki pravi Udbas ces naci novu zapetljanciju, javices se kao Osmokrovic…..naci ces opet aveniju da smaras. Bolje kad kazem da odlazim…da cutis, vidis da odem i onda uzivajte svi u vasim lazima. Uzivajte u vasim danonocnim naslovima kako je Rusija opet predstaila novo oruzje od kog se amerika trese….Srbija neminovno ide svom nestajanju a mozda je tako i najbolje.

 7. Da da i Staljin je isporucio américi aluminium…kod vas Udbasa nema kraja…….vi u stvari pratite ono sto je argumenat bizarniji vise ce ljudi verovati u njega…..ali eto, idem pa sad lepo pricajte…ili bolje reci pricaj Lune sam sa sobom je.o ti ja mater i oca Udbaske

 8. Hm,hmm…idi ” ne gazi mi pred gospodom vino “… da, 2.OOO.OOO tona aluminijuma i naravno,ameri u kontri njemu,ratovali su zajedno ” do Berlina”..Staljin,je do 1954,isplatio,par milijardi,amerikancima,za pomoc koju slali u Drugom za vas cetnike ” malom ratu”. Nema pcovanje,haluciniranje,laganje sa kafanskig kompjutera zbog ” promene borbenog polozaja “. Petre,pojede te mrznja i alkohol.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here