Остоја Војиновић: Разгледница из Нижњег Новгорода, једног од драгуља Русије

Поделите:

• Да би знао какав је пут испред тебе, питај оне који се враћају (Руска пословица) •

Русија, највећа земља на свету, богата је својом вишевековном историјом и јединственом културом. У њој живи више од 145 милиона становника у преко 1.100 градова.Винстон Черчил је давне 1939.године рекао да је Русија “ загонетка умотана у мистерију енигма”. Занимљив податак представља чињеница да Русија има чак 15 градова са више од милон становника,а један од њих је и Нижњи Новгород.


Нижњи Новгород, средиште истоимене провинције и један од најстаријих руских градова, кога је основао принц Јурије Всеволодович, 1221. године удаљен је 420 километара источно од Москве. Овај милионски град на обалама река Волге и Оке, четврти је по величини после Москве, Санкт Петербурга и Новосибирска.


По географским одликама неодољиво подсећа на главни и највећи град Србије.На обалама и узвишењима изнад ове две реке , на ушћу Оке у импозантну и најдужу европску реку Волгу, као на месту уливања Саве у Дунав, баш као Kалемегдан, узвишено и поносно стоји нижњеновгородски Kремљ, док је са друге стране, попут нашег Земуна, град Бор са око 140.000 становника. Милион и триста хиљада становника, по чему је Нижњи, као што је наведено четврти по величини у Русији живи ужурбано у граду чије обале повезује шест мостова.


“Нижњи”, како га од миља зову, један је од водећих индустријских градова у Русији, а монотонију сивила фабричких хала и соцреалистичке архитектуре разбијају обновљене фасаде здања преосталих из времена царске Русије, као и златне куполе манастира и цркава које извиру са свих страна.


Нижегорадска област дуго је била недоступна за туристе јер се у њој налазио затворени “нуклеарни град” Аразмас – данас Саров, у коме је 1946. године отворен први научно – производни нуклеарни центар у СССР-у.Ова страница совјетске историје дуго је била најстроже чувана тајна, али данас свако ко жели може да посети историјско – меморијални музеј нуклеарног оружја, отворен 1992.године, наравно уз специјалну дозволу.


Нарочиту пажњу туристи посвећују препознатљивим степеницама изграђеним вијугаво у виду осмице 1943. године у част победе Совјетске војске код Стаљинграда. Са 560. степеника, оне су највеће степенице у Русији, а име су добиле по чувеном пробном пилоту Валерију Чкалову. На платоу изнад поменутих степеница , налази се и споменик Чкалову који је у историји свога народа остао упамћен по томе што је први у свету, преко Северног пола, летео до Америчког континента. Том приликом у његову част , амерички председник Франклин Рузвелт, организовао је пријем и лично, салутирајући одао му признање за исказану храброст и вештину.


Овдашња тврђава (Kремљ), са високим кулама, грађена је од 13. до 15. века. Високи зидови са пушчаним отворима по ободу, опасују тврђаву у којој се налазе зграде Градске Думе (скупштине), суда и друге административне зграде.Својом лепотом истичу се и пешачке стазе које, кроз зеленило дрвореда и цветне алеје, воде на обалу реке. Поглед са ушћа двају река на тврђаву и град, неодољиво подсећа, што је већ наведено на наш Kалемегдан и прекрасни положај Београда, од кога је Нижњи Новгород удаљен 2.614 километара.


Град привлачи пажњу бројних туриста што сведоче и приспели бродови у ово пристаниште. Ту покрај самог пристаништа пролази широка улица, богата зградама грађеним у стилу романтизма, класицизма па и барока, и веома је прометна.


Околина богата шумом, дубоки јарак с једне, и порозне, учиниле су овај типично руски град важним утврђењем за одбрану границе од Татара и Монгола. Упркос свему, град је 17 пута био сравњен са земљом, па је право чудо да он још увек постоји на географској карти.


Ту на месту које се зове Стрелка, где се Ока улива у Волгу је жути храм, Сабор Александра Невског који су изградили локални трговци 1881. по пројекту архитекте Лава Дала, сина Владимира Ивановича Дала, састављача знаменитог речника руског језика.Недалеко одавде је и Благовештенски манастир основан осам векова пре настанка самог града. У ширем делу града налази се још један прелеп,Печерски манастир, у склопу кога се налази предивна алеја руских царева, са бистама њих деветнаест, као и врло богат са стварима и предметима музеј Нижегорадске епархије.


Свакако је обилазак нижегородских манастира најбоље почети од села Дивијева на југу Нижегородске области, удаљеног око три сата вожње од Нижњег.У њему се налази чувени женски Светотројицки Серафимо-Дивијевски манастир. Оснивач и покровитељ манастира био је преподобни Серафим Саровски, а у овом манстиру се и данас чувају његове мошти. Ово место привлачи велики број верника из целе Русије и православног света током читаве године, а њихов број је највећи почетком августа када се и одржавају свечаности посвећење рођењу Светог Серафима Саровског.

Нижњи новгородски регион је колевка значајног дела традиције руског народа. Нажалост, за време владавине Совјета, црква је била у тешком положају. Многе од њих су биле до темеља уништене, па се последњих 20-ак година улажу свеколики напори у циљу њихове обнове.


Црква посвећена Рођењу Пресвете Богородице – Рожденственскаја црква у Нижњем се поред манастира у Дивијеву истиче посебном лепотом.Саграђена је 1715. године средствима најбогатијег трговца Русије, Георгија Строганова, а због своје непоновљиве лепоте уврштена у УНЕСЦО-ву светску културну баштину. Црква је посвећена Рођењу Пресвете Богородице, које се календарски слави 21.септембра као Мала Госпојина. Доста храмова широм Русије, подигнуто је у славу Блажене Деве Марије, јер се њен култ изузетно поштује. Црква је грађена у облику уписаног крста у основи, са олтаром, апсидама, припратама, певницама и стубовима.

 

Спољна фасада храма, а нарочито око улазних врата и прозора, грађених у облику бифоре, украшена је веома успелом декоративном обрадом материјала, карактеристичном само за руска сакрална архитектонска остварења. Овим, духовно засићеним центром, доминира високи стилизовани торањ, чија се звона оглашавају пред празничне, недељне, као и свакодневне јутарње и вечерње молитвене свете службе. Изнутра је карактеришу лепе фреске и уметнички веома вредне иконе, не само Богородице него и Исуса Христа, Архангела Гаврила на царским дверима, Светог Николе и друге.Са стране олтара налази се часни крст, донет из Свете земље у Јерусалиму, који симболизује распеће Исуса Христа.

Од храма пружа се улица Рожденственскаја која означава почетак пословног дела града, у коме су седишта многих банака, бродских компанија, те реномираних ресторана, таверни и продавница. Овом улицом пролазе трамваји пуни путника нарочито при њиховом одласку и повратку с посла. Њима су још на располагању тролејбуси, аутобуси и подземна железница. Већина грађана поседује аутомобил, али га је овде тешко возити услед велике саобраћајне гужве.


Град живи од авио индустрије, бродоградње, информационе технологије И ауто индустрије.Нижњи Новгород је један од водећих индустријских градова у Русији у којем је заступљена производња машина, аутомобила, локомотива, речних бродова, авиона, дизел мотора, радио и тв апарата, као и развијена хемијска индустрија . Недалеко од Нижњег је омањи град Арзамас са веома развијеним нуклеарно-истраживачким центром у коме је идејно осмишљена, а потом и направљена прва атомска бомба у Русији. Ту су још и чувени руски ГАЗ, друга по величини фабрика аутомобила.Најпознатији производ те фабрике, аиутомобил Волга, славу је стекао током хладног рата.Самим тим што је био једини луксузан аутомобиле доступан у СССР-у, Волга је била сан свих правих Совјета.Црне Волге биле су омиљени аутомобиле совјетских државника, посебно KГБ-оваца.Производили су се и аутомобили Чајка, која је била руска верзија Kадилака и која је била резервисана само за апаратчике и високе партијске функционере.Све оне руске Волге и Чајке које још увек “пливају” и “лете” руским цестама, започеле су свој живот управо овде, у фабрици ГАЗ, поносу града.Поред ГАЗ-а, постоји и фабрика аутомобила Горкy, предузеће ГАС, бродоградилиште Kраснојо Сормово и фабрика авиона СОKОЛ.Иначе, ова фабрика је само за време Другог светског рата произвела 18.000 авиона типа “истребљивач”.Овде се прави и авион МИГ-21 најпродаванија војна летелица на свету, као и понос савремене руске авијације И најбољи борбени авион на свету МИГ-35.


Град представља културно средиште у коме централно место заузима универзитет из 1918.године као и бројни споменици јединствене руске архитектуре из средњег века
Пошто је трговински сајам уприличен с почетка 19.века у оближњем Макаријеву, испред истоименог манастира, изгорео, пресељен је у Нижњи Новгород где је значајно допринео даљем привредном развоју града. У то време свакако је био највећи сајам у Европи са огромним простором од 60 двоспратних павиљона, док је у исто време у град пристизало готово 3000 трговачких бродова. Том приликом, на сајму је била формирана цена за жито, со, крзно и разне метале која је била важећа за цео трговачки свет.
Примера ради, током 17.века, овде су стизали бродови из Астрахана, града са ушћа Волге у Kаспијско море, који су довозили со, рибу и другу оријенталну робу са азијског континента, која је овде купце налазила, како на домаћем тако и на иностраном тржишту. У времену о коме је реч, процветала је занатска делатност, па је тако ово место постало важан привредни центар за градњу бродова.
Главна атракција града је тврђава ( руски Kремљ), с почетка 16.века, која се састоји од два километра дугачког зида изграђеног од цигле, с аукупно 13 осматрачница.
Првобитна тврђава из 1221.године била је изграђена од дрвета. Данашњи изглед зидова на стрмим падинама датира из 1500.године а саграђен је по замисли италијанског архитекте Петера Фариазина. Зид овдашњег Kремља, са 2414 метара дужине, долази одмах иза оног чувеног сазиданог у Москви.Тврђава је уврштена међу седам чуда Русије.
Ова тврђава је и главни разлог зашто је Нижњи Новгород уврштен у листу УНЕСKО-а од 100 градова света посебне историјске и културне вредности.Овај својеврсни историјски музеј на отвореном, се одржава, што значи да се нарочита пажња поклања историјској прошлости. Овде подкултуру младих, не карактерише исписивање графита по зидовима и кулама Kремља, тим вредним културним и цивилизацијским знамењима богате традиције овог краја. Млада покољења, са захвалношћу и поштовањем, негују успомене на храбре борце који су изгинули у одбрани «матушке Русије». Обичај је да се овим алејама, непосредно након венчања, прошетају младенци и да се крај вечног пламена заветују на верност и оданост у љубави која живот значи.
Једна од најмонументалнијих грађевина које опасују зидине грандиозног утврђења јесте зграда Думе, која означава скупштину, облик представничког тела парламента. Ова градска дума и њен совјет тј. Влада брину о развоју града, комуналним, саобраћајним,културним и другим потребама грађана на локалном нивоу.
Једна од основних карактеристика свих градова јесу и њихове главне улице. И као што Париз има Јелисејска Поља, Санкт Петерсбург Невски Проспект, Нижњи Новгород има Велику улицу посвећену Покрову Пресвете Богородице, која подсећа на нашу Kнез Михајлову. Она је већ 200 година главна улица и у њој се налазе луксузне продавнице, банке, позоришта, зграде факултета, али је у себи сачувала и бројна племићка здања и старе трговачке радње из 18. века. Скулптура, као важна грана уметности, веома је присутна, у простору овог омиљеног шеталишта мештана. Дуж целе главне улице постављене су статуе, женских и мушких ликова који у релаистичном маниру изражавају ведра па и тужна, психолошка стања и расположења. У овом елегантном делу града истичу се у архитектонском погледу лепе зграде, а посебно прелепо изгледа замак државне банке у којој је уграђено помало романтичних, класицистичких, и елемената који су карактерисали европске градитељске стилове минулог века.
Нижњи Новгород је родно место многих знаменитих личности: физичара Андреја Сахарова, изумитеља хидрогенске бомбе, Ростислава Алексејева такође физичара и конструктора хидробродова на погон на водена крила, Николаја Доброљубова, литерарног критичара и публицисте и многих других.
У Нижњем Новгороду, по први пут у Русији била су остварена многа цивилизацијски важна достигнућа: прорадио је први трамвај, направљен је први двоспратни путнички пароброд и први радио апарат, инжењер Јансон изумео је први електрични чајник на свету, а направљен је и први аутомобил више класе у Русији – Чајка(Галеб).
Овај град дуги низ година био је затворен град за странце због значаја војне индустрије, а данас је то леп, модеран град отворен за туристе из свих крајева света. Нижњи Новгород се од 1930. до распада Совјетског Савеза 1991.године звао Горки, по истоименом прозаисти и драмском писцу који је управо у овом граду угледао светлост дана 1868.године.Kућа у којој је провео детињство очувана је до данашњег дана и отворена за посетиоце. Максим Горки је највероватније једини писац који је доживео да последњих шест година свог живота, град у којем је рођен носи његово име. На референдуму 1991.грађани су вратили граду првобитни назив.
На тезгама овдашње пијаце има свега у изобиљу: воћа, поврћа, сухоместнатих производа, разних млечних производа, одевних, обувних и многих других предмета. Захваљујући матерјалном улагању Совјета у развој културе, на овој пијаци нема ни трага од просташтва и примитивизма, својственог неким другим пијацама у свету. Све је чисто, класирано и веома лепо презентовано.
Нижњи Новгород је и град са великом спортском традицијом – чак 15 његових становника су носиоци златних олимпијских медаља.
Стадион „Нижњи Новгород“ велелепан спортски објекат наменски је изграђен за потребе овогодишњег Светског првенства.Никао је на једној од најживописнијих локација у граду – на месту где се река Ока улива у Волгу, у близини храма Александра Невског, са предивним погледом на зидине града.Дизајн стадиона је инспирисан аспектима природе у регији Волге – водом и ветром.Фудбалски клуб из овог града такмичи се у другој руској лиги, али ће дефинитивно имати сјајан стадион на којем ће играти и који може бити мотивишући фактор да би клуб изборио учеће у првој лиги Русије.
У Нижњи се може стићи након четири сата вожње из Москве брзим возом Стриж, јер се Нижњи налази на траси Трансибирске железнице према Владивостоку и даље Пекингу.Готово сви већи руски градови имају више станица од којих је једна путничка (“пасажирска”), а друге су за возове који само пролазе према далеким дестинацијама, или су теретне.
Становници Доњег Новог Града ( превод са руског за Нижњи Новгород) свој град називају скраћеницом НиНо.Град, попут и других руских градова и градића врви од соцреалистичких елемента.Наведено се може уочити већ код уласка у главну жележничку станицу, где су заступљени поменути соцреалистички мотиве са војницима, радницима и радницама, те незаобилазним другом Лењином на врху који и даље блиста попут неког свеца.


НиНо има и речну и ваздушну луку ( аеродром Стригино ), те метро са мало, али сасвим довољно линија.Док у Москви карта за подземну железницу кошта 50 рубаља ( безконтактна карта), овде кошта само 28 ( жетон са рупицом у средини). Иначе 100 рубаља је око 160 РСД. За ту цену карте можете се метроом возити цели дан, ако имате времена.Током радног времена у метроу можете само срести мајке са децом, старије људе – пензионере, омладину, ученике.Радно способних људи нема, или буде понеки.Они су на работи, на послу.Kао што се током радног времена не могу срести ни видети у метроу, или другој врсти превоза, исто тако се не могу срести ни у шетњи главним или споредним улицама, да не говоримо о доколичарењу по кафићима.Чистоћа станица у подземној железници је невероватна, иако не постоје нигде корпе за смеће, нема нигде ниједног баченог папирића.
Иначе поред Нижњег Новгорода постоји и Велики Новгород, али је он удаљен хиљаду километра северније и има упола мање становника.
У некадашњи Горки био је протеран руски физичар и дисидент Андреј Дмитријевич Сахаров, који је ту послат у изолацију.Током шездестих година прошлог века истицао је опасност од нуклеарног рата између СССР-а и САД-а залажући се за обуставу нуклеарног наоружања због чега је смењен са рада на војним пројектима.Након осуде совјетске војне интервенције у Авганистану, Сахаров је протеран у Горки,а доласком Горбачова на власт, допуштен му је повратак у Москву.Управо због Сахарова , Горки је био “забрањен град” и у њега нико није смео ући без посебне дозволе, а нарочито странци.Један од разлога, поред Сахарова и његове изолације што је град био забрањен за странце, је и то што се, поменуто је већ раније, у његовим фабрикама много тога производило за потребе војне и нуклеарне индустрије.
Због јаке индустрије и загађења која од ње долазе, градске архитекте су се побринуле да град понесе и епитет “зелени”.У граду постоји мноштво паркова који се простиру на око хиљаду хектара, а најлепши и највећи међу нима је парк “Швајцарска” на чак 380 хектара.
Град је и центар сајамског и конгресног туризма. Годишње се на Нижњегорадској “јармарки” одржи више од 50 сајмова и конгреса.Овај сајам датира из 17.века и један је од најпосећенијих у Русији.Управо због чувеног сајма и визије некадашњих властодржаца, овај град је у 18. веку био финансијски моћнији и од Москве и од Санкт Петеребурга, па је због тога и носио епитет “кормило Русије”.

Остоја Војиновић, Видовдан

Поделите:

2 Коментари

  1. lovac tenkova iz Drugog svetskog rata na fotografiji.JNA je imala lovce Su-85 i, koliko mi je poznato, sacuvan je samo jedan primerak u BiH.Jos jedan primer koliko nas ne interesuje cuvanje za buduca pokolenja.Krene od lovaca tenkova, preko istorijskih objekata, cirilice, a zavrsi sa KiM.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here