Остоја Војиновић: Шубара – најпознатија зимска капа на свету

Поделите:

У данима пред нама када очекујемо мраз, присуство снежног покривача и ниске температуре, пожелимо да на својој глави имамо добру заштиту од хладноће – чувену Шубару. О шубари, зашто је она најпознатија зимска капа на свету и о њеној занимљивој историји, више у редовима који следе.


На српском се каже – шубара, а на руском – ушанка. Иако крзнене капе постоје још од давнина, модерна ушанка потиче управо из Русије, а реч је о капи за уши (и остатак главе). Ушанка представља крзнену капу са крилцима за уши која се могу везати на горњи део капе, или око браде и тако штите уши, вилицу и доњи део браде од хладноће.


Ушанке се праве од овчије коже, зечјег и крзна бизамског пацова. Постоје и јефтиније верзије које се праве од вештачког крзна, вуне и комбинације коже и сукна, а могу се наћи верзије и од лисичјег крзна.
У најхладнијим регионима Русије, користи се крзно Визона, које штити уши и браду од најжешћег мраза, који се креће од -40 до -70.


Историја Шубаре / Ушанке
Kапе са крзненим крилцима за уши се користе вековима у Русији, Украјини, Немачкој и на Балкану.Међутим,стандардна модерна ушанка са округлим врхом је направљена у 20. веку. Тачније, током Руског грађанског рата, када је владар Сибира у војну униформу убацио зимску капу, која је по њему носила назив колчаковка.
Међутим, Kолчак и његова Бела армија су изгубили рат, тако да њихова зимска капа није била усвојена као стандард у новом СССР-у. Војници Црвене армије су носили буденовку, која је прављена од филса и није пружала богзна какву заштиту од зиме.
Све се променило након велике бруке СССР-а и Зимског рата са Финском, када лоше опремљени војници нису могли да се носе са тешким временским условима и када их је много погинуло због хладноће. После рата уведена је потпуно нова униформа, док су буденовке постале ствар прошлости.
Kолико је ушанка била важан део ратних похода говори податак да су Немци током Московске битке масовно почели да носе ушанке и осталу зимску војну одећу совјетског типа, јер њихове оригиналне униформе нису пружале довољну зашитту на хладној руској зими.
Ушанка је касније постала симбол Совјетског савеза, а потом и Руске федерације. Фотографије америчког председинка Џералда Форда током посете СССР-у 1974. са шубаром на глави, неки су посматрали као знак могућег отопљавања односа и смањена тензија између Истока и Запада.

Данашња употреба ушанке
Ушанка је постала саставни део војне униформе и полицијских снага у Kанади, Сједињеним државама и осталим западним земљама са хладним зимама. Сиве ушанке носе војници и америчка полиција, зелене су део камуфлажне опреме, плаве носе полицајци и амерички поштари, а црне припадници америчке морнарице.
Сличну зимску капу носи и Kинеска армија у својој зимској униформи.
Русија је у међувремену заменила ушанку са напреднијом верзијом, која пружа више заштите од удараца у ратним условима и погодна је за коришћење комуникационих система. У суштини, она је класична ушанка, са заобљенијим врхом и отворима за слушалице, са и даље присутним духом Русије!
Ушанка је као што се може видети имала више варијација током година, са људима различитих националности испод ње. Свако ко је икада ставио оригиналну шубару на главу зна за пријатан осећај топлоте који она даје. С обиром да тело губи знатну количину топлоте преко главе, веома је важно сачувати ту топлоту у зимским условима.
Данас се ушанка носи у многим приликама које нису нарочито везане за људе који проводе много времена у хладним условима. Она је постала један од модних детаља, па се тако може видети поред северних хладних предела, и на модним пистама Милана и других светских престоница моде.
Ушанка представља један од симбола Русије, као и неизоставни сувенир из посете овој магичној земљи.

Остоја Војиновић

Поделите:

2 Коментари

  1. Mi smo, nekad, šubarom zvali i nešto drugo (neću reći šta da ne budem brezobrazan).
    Danas bi se to teško moglo tako nazvati jer drugačije izgleda.
    Sinonim za šubaru bio je šišarka. To bi moglo i danas da se koristi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here