Остоја Војиновић: Заробљавање Мишка Вуковића у Москви

Поделите:

Посланик владајуће црногорске Демократске партије социјалиста Миодраг Вуковић задржан је ноћас на московском аеродрому „Домодедово” и депортован је првим јутрошњим летом за Тиват.Вуковић је задржан „из политичких разлога”, по неком руском федералном закону. Kако је речено у  из извора блиских Вуковићу он се налазио у просторији “Вијестима” на ничијој територији” аеродрома без воде и тоалета у којој до недавно било више десетина људи у сличној ситуацији. Наводно му је речено да је персона нон грата”, што је термин којим државе проглашавају неког непожељном особом.

Наводи се да му није дат никакав званични документ о задржавању, одузет му је пасош и речено му је да ће му исти вратити на уласку у авион. Он је као представник Скупштине Црне Горе са још једним сарадником путовао у Минск на парламентарни скуп Централно-европске иницијативе.

Министарство спољних послова Црне Горе уручило је протестну ноту Москви због “привођења и протеривања’’ посланика владајуће Демократске партије социјалиста Миодрага Вуковића који је депортован јутрошњим јутарњим летом за Тиват.
Задржавање посланика Миодрага Вуковића на аеродрому „Домодедово“ у Москви, а затим његова депортација првим наредним летом за Црну Гору, отворило је питање – колико се црногорских званичника налази на црној листи руских државних служби. До случаја Миодрага Вуковића, који је означен као “персона нон грата’’ у Русији, није било познато да је званична Москва формирала списак непожељних особа из Црне Горе.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је саопштила да је Миодрагу Вуковићу био забрањен улазак у Русију „као одговор на санкције Европске уније против Москве којима се прикључила Црна Гора“.
„Увек смо говорили да остављамо право да предузимамо реципрочне мере, како је то прихваћено у европској пракси“, наводи се у изјави Захарове која је објављена на сајту Министарства спољних послова Русије и додаје да ће Црној Гори бити дато одговарајуће разјашњење.

Црногорски медији су читавом случају посветили велику пажњу, наводећи пре свега нехуманост услова у којима је Вуковић био принуђен да проводивреме. Међутим истина је да Вуковић није нити притворен нити задржан, једноставно руске власти га нису пустиле, као “персону нон грата”, на територију Русије, остао је на “ничијој земљи”, чекајуци лет назад за Тиват. Иначе, на овој “ничијој земљи”, Сноуден је пре неколико година, провео неколико месеци под истим условима као и Миодраг Вуковић са “нарушеним здравственим стањем” на што је такође стављан акценат у црногорским медијима, потенцирајући нехуманост услова у простору аеродрома.

Црногорском министарству спољних послова након свега не преостаје ништа друго до да наставља са оптужбама на рачун руских власти, не би ли привукли нешто пажње западноевропских русофобних медија.Не би требало искључити ни могућност и покушај “неутралисања” скорашњег скандала из Брисела у виду грубог одгуривања премијера Марковића од старне америчког председника Трампа. Да би се заборавила ова немила епизода, ваљало је направити манипулацију и спиновати црногорско јавно мнење како би се огорчење или разочарење над Американцима претворило у неку врсту беса и мржње према Русима.

Дакако да се намерно пренебрегава чињеница да је Влада чији је представник Миодраг Вуковић два пута гласала за пакет санкција према Русији и да је тај пакет санкција подразумевао између осталог забрану уласка у Црну Гору за Димитрија Рогозина, потпредседника руске Владе, као и низ других мера. Црна Гора је у циљу изборне крађе креирала наводни државни удар у Црној Гори оптужујући и сатанизујући Русију као финансијера и налогодавца у том чину, а све са циљем обезбеђивања већине у паламенту и избегавања референдум о приступању НАТО пакту.Не треба заборавити ни да су се црногорски званичници такмичили у антируским изјавама док је Мило Ђукановић “апеловао на НАТО да обуздава Русију”.

Шта се интересантно може приметити и прочитати у овој “вести”? Ова вест”, по садржају и начину како је написана , неодољиво указује да је настала из исте кухиње у којој је настао и сада надалеко чувени “државни удар”. Изгледа да је црногорски ¨естаблишмент¨ показао, по ко зна који пут, спремност да учествује у оваквим “играма”, да би тиме доказао лојалност свом “послодавцу”. “Вест” ће сигурно добити свој епилог, али ће као и све раније сличне, прузроковати жељени ефекат. Ипак, на крају је најважније да се наш ¨напаћени¨ Мишко, сретно вратио куци из те Русије, која никако више да на ¨миру¨ остави ту Црну Гору.

Остоја Војиновић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here