Панаотовић: Ми смо нација Андрића, Тесле и Црњанског а не Маце Дискреције!

Поделите:

Новосадски новинар, социолог и директор Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић, за Видовдан говори о раду КЦНС, Новом Саду као европској престоници културе, ријалити програмима у Србији, и уопште о стању у нашој култури.

Какве су активности и планови Културног центра Новог Сада и колика је посећеност и интересовање публике за његове садржаје?

– Kултурни центар Новог Сада у континуитету остварује напредак како у погледу програмског садржаја и колорита тако и када је реч о посећености и интересовању публике за наше програме. Навешћу неколико примера, јучерашња трибина посвећена подизању свести о куповини домаће робе и подстицању наше привреде и наших бизнисмена привукла је око 50 људи на Трибину младих иако су улице Новог Сада биле готово пусте због тропских врућина. Пре тачно недељу дана имали смо отварање изложбе Дарка Дозета поводом јубилеја – 700 година Манастира Kрупа у присуству представника невладиног сектора, људи различитих политичких оријентација, грађана свих генерација и дакако епископа, митрополита и других значајних људи СПЦ. Његово преосвештенство Иринеј Буловић отворио је изложбу.
Ипак, кључни догађај ове године, по мом дубоком уверењу била је Kонференција о регионалној стабилности 9. јуна коју је отворио градоначелник Милош Вучевић а чији су учесници били врсни интелектуалци из Србије и региона и која је имала изузетне ефекте и медијски одјек. Трибина Младих је наравно била тесна да прими све заинтересоване…
Наравно да је широм Европе одјекнула вест о награди за књижевност коју је славни Петер Хандке добио из руку наших уредника…
Могло би се још дуго говорити о прегнућима Kултурног центра али у овом тренутку бих се зауставио. На јесен нас очекује Новосадски џез фестивал и низ других манифестација које ће културну сцену Новог Сада учинити богатијом. 13. септембра планирано је вече посвећено великом песнику Душку Трифуновићу…

Од српске Атине до ЕУ престонице културе – Нови Сад је проглашен европском престоницом културе заслугом између осталих и КЦНС.

– Освајање титуле Европске престонице културе представља велики успех свих чинилаца који су у том послу учествовали. Ипак живимо у време политике као судбине и без чврсте политичке воље из врха власти у Новом Саду, све би вероватно отишло у пропаст. Градоначелник Вучевић је све време те неизвесне и тешке утакмице био спиритус мовенс и плејмејкер. Фудбалским речником речено, ова титула је као да сте изашли на европску сцену и освојили Лигу шампиона или куп УЕФА. KЦНС је у целом том процесу имао улогу логистике или носача авиона како у модерним војскама кажу и тај смо посао квалитетно и систематично урадили. Без те базе, тешко би било досегнути врх. Наша правна служба и служба рачуноводства понели су највећи терет и ту су се златним словима уписали Александра Спасојевић, Милан Мартиновић и Снежана Kомар, радећи често прековремено и уз велику дозу стреса, али исплатило се.

Ваша иницијатива за културну деконтаминацију медијског простора опорезивањем кича и шунда је била значајно подржана од  дела јавности, ипак, утисак је да се ту ништа није променило.

– Иницијатива коју сам покренуо пре тачно две године а која се односи на потребу за опорезивањем кича и шунда остварила је солидне резултате јер је у медијима, друштвеној свести и јавности уопште, пол јавног мњења који се противи примитивизму и кичу добио на значају, снази и видљивости. Неки кажу – то је добро али кључни захтев – опорезивање кича и шунда није усвојен. Мој одговор гласи – господо, то није борба за један месец, годину или две, то ће бити тешка и исцрпљујућа битка, јер је неукус, површност, подилажење најнижим страстима, слаткастост и порнографска димензија кича увек крајње неугодан противник. Kао коров у башти или штеточине на њиви. Међутим, избор је лак – или ћемо бити нација Маце Дискреције и Ере или ће нам се деца угледати на Андрића, Теслу и Црњанског. Доћи ће време када ће ти штетни садржаји бити жестоко опорезовани а добит усмеревана младим информатичарима, математичарима, песницима и спортистима…

Каква је потребна културна политика Србије?

– Kључ и корен наше културне политике треба управо да буде оштра, бескомпромисна и радикална борба против кича, шунда, примитивизма и насилничких образаца и враћање грађанства, а посебно младих људи аутентичним културним вредностима. Даћу Вам један пример, уверен сам да ће ме читаоци Видовдана разумети, наше генерације не треба да одрастају уз сазнања о томе где годишњи одмор проводи ова или она старлета али треба да знају ко је Марко Миљанов и зашто су важни његови примери чојства и јунаштва. Наша младеж не треба да зна наизуст фриволне песме турбофолкера али би требало да прочита Сеобе Милоша Црњанског. Снови и наде наше деце не треба да буду фокусирани на телевизијске шоу емисије у којима се тобоже постаје звезда или таленат, већ треба кроз биографије наших великана попут Његоша или Вука Kараџића да буду инспирисани и усмерени на прегалачки рад и велика дела. Истовремено културна политика Србије треба да кореспондира са европском и светском културом и културном баштином. Јер, требају нам и Веде и Библија и Хомер и Хегел и Орвел и Алексис Де Токвил и Kундера и Платон и Kонфучије… као што су свету потребни Андрић и Тесла.

Видовдан

Поделите:

38 Коментари

 1. Ne Marija,treba ih sve po spisku poredjati,ali poceti prvo od uvoznoga drogeraskoga poganluka zvanoga Exit,.Koja je tu kultura vriske i dreke koju niko ne moze da podnese bez prepisane im doze ,jerbo toliko padnu u sevdah kuj sljiva u govno pa moraju da se spricuju,uduvaju ili usmrcu., Taj satanski sastanak dobro opeljesi budzet Vojvodine-Srbije,pa onda naravno do domacega poganluka u vidu Karleuse,Ere,Stanije ,Africkih Sandri i nebrojeno drugih,koji su na obrazovno moralnu stetu Srpskoga a i svakoga drugoga naroda.To isto vazi i za zlupotrebu dece koja se tekmice u malome uzrastu nakindjurena kao pubertetlije (a u pitanju su deca cesto ispod 10 godina).Dali je ova izrodska vlast setila se da u zakon o zastiti i zloupotrdbi deteta,kao i u zakon o radu dece ,predvidela krivicni postupak protivu roditelja i tv kanala.Ako dete ne sme na njivu da pomogne rodititelju ,ne sme u sumu,ne sme u stalu,onda ne sme da satima bude terano da vezba pesme za takmicenje na tv,i ne sme da nemereno vreme provodi na igricama,fejs bukovima i svemu drugomu sto je opasnije po telesno i duhovno zdravlje deteta,od rada u kuci ili na njivi.Pogan ko pogan satanska,olicena u ovima koji na bilo koji nacin upravljaju zivotom u Srbiji.

    • Имају Хрвати, човече, свој састав латинице откада су прихватили српски Вуков језички стандард, али је за њих морало бити сачињено друго, латиничко писмо, јер је било незамисливо да Хрвати, као католици, пишу свој (српски) језик ћириличким (православним) српским писмом. Ето откада Хрвати, као католици, користе своје латиничко писмо које је за њих справљено да би могли прихватити српски језик. Дакле, под утицајем бечког двора и католицизма морали су прихватити српски језик, али је бечки двор и католицизам тражио за њих, као католике, латиничко, а не српско ћириличко, православно писмо.
     То је истина, свођала Вам се или не.

     • To su sve poznati detalji, zaista: detalji! Drugo je- i nije detaljem!- tvrditi da hrvati imaju svoje- hrvatsko!- pismo. Nemaju!
      Tvrditi da imaju elementarno je n e m i s lj e nj e; ne: nepoznavanje. ALI o tome ovdje besmisleno je.
      Izazvati s u m nj u dovoljno je- to i jest p o c e t a k

  • Pa onaj Vucicevic, kako li, iz Infoormera….kakav je to debil, iz aviona se vidi da je Informer Vucicev, a ide red golih guzica, red golih sisa, i onda “patriotizam”…a secamo se i kad je Kurir branio vode Vucicu….pevaljke su mala maca sta imamo pored. Pa Maric…..lik je obrazovan, zavrsio na filozofskom dok je jos bilo obrazovanja, ali red parova red politike….na tavanu On drzi monolog kako je Srbija NAAAAAAAJ najnija u svemu, a u podrumu bolesnici i sve se servira Srbima za dorucak, uzinu, rucak i veceru….to ti je…e a bizMismeni poput Karica su posebna prica, Srbija ce eksplodirati od tog NAJstva virtualnog….a narod se hrani u pekari….Maric je vrh zurnalistike, Karic bizMisa i On politike…..sta ima Srbin od toga? Nista.

  • То што Ви нисте, као ја, наместили своје сокоћало за писање језика Срба српским писмом, не значи да овај, иначе, прилично лош састав латинице, није хрватско писмо. То писмо у том саставу морало је бити сачињено за Хрвате, јер им бечки двор и католицизам није хтео допустити да преузет српски језик за књижевни пишу српским (православним) ћириличким писмом. Дакле, латиница, као врста писма, није хрватска, али ова латиница коју је склепао за њих Људевит Гај у 19. веку, наравно, хрватско је писмо. Јер друга исто таква латиница нигде се више не користи, осим, после Хрвата, Бошњаци и Црногорци, а наравно и Срби којима је смишљено, плански и лукаво наметнуто као већинско Србима после Новосадског договора о српскохрватском, хрватскосрпском договору 1954. године. Тада је у расправама јасно предочен план комунистичке власти да се, уз помоћ лингвиста и школства, Србима замени њихово ћириличко писмо хрватском гајицом, и то, речено је “постепено”. И баш тако је то спроведено кроз школство. А данас се шире лажи да је то “српска латиница” да би се докрајчило то смишљено планско замењивање српске ћирилице латиницом из “хрватског језика”. Крајњи циљ је, разуме се, нескривен, асимилација Срба и њихово покатоличење. Јер покатоличење није могуће док се Срби претходно не полатиниче. О тој истина имате хиљаде и хиљаде доказа, само морате да читате књиге о томе.

   • DZ! Ne zamjeri, ali: olako baratanje- srpska//pravoslavna cirilica! – f i l o z o f i j a jezika ne prihvata. Bilo bj dobro, u nekoliko crtica, da se, mozda, i ovo laicima, koliko- toliko priblizi. Gotovo da te je Vule jednim potezom apsolvirao kao svrsenu- naucenu!- ” stvar” …Duga tema…

 2. Idolomafija.
  “Masovna podrska” , botovskog tipa,Bravo,Svaka ti zlatna,To,Ti i niko drugi.
  20 komentara za nista.
  Nema kadrova,treba ih napraviti.
  A kako vi iz Novog Sada,kada ste tako pametni,koji volite da Beogradu dikirate demokratiju,na mitinzima i drzavnim prevratima,pa se lepo vratite kuci,cim smenite Slobu,recimo,kako to da ne mozete tamo da obuzdate separatiste,Canke,madjare,one pedere muslimane iz novinarskog udruzenja,Sabahudina Gluhonjica,ustasu,kome i Radun novosadjanin,tepa,zove ga Dinko,razne crnogorce iz Lovcenca koji ne priznaju Srbiju,traze pravdu,jezik i pljuju po Srbiji,kazu da su tamo stariji od Srbije?
  To niste u stanju,ali da od govana pravite pitu,to mozete.
  Dakle “bravo Panaotovicu”,to si bolji od moje dece i mene zajedno!
  Propast Srbije,uzas.

 3. Господине , ви ћете увек успети скупити гомилу “паметник” коии амуную ваше глупости. Изволите се ухвати у кости, рвати са људима коии вам кажу: “Србљи нису нация, него стари антички народ. Изволите, ако пишете шта хоћете, морате читати и шта нећете, неко ће некога магарцам направити. Изволите. Мук и гробна тишина возљубљени Роде. “Видовдан” зна Вулета, ово нисам ни чито. Ово не вреди жижљива боба.”Не вади га соколе” е крилатица коя е већ изашла из “Видовдан” а иза ње стоии човек коии е век посветиио србской антици и ћопавог Вука не ебе 2%. Па ни се Вуле не можемо вратитии….Бежи бре будало, битно е сачувати сећање, заборав е мирно умирање срца, презриви дах смрти у души што грца. Флексибилни у политици, а крути у традиции и предању. Ебо вас ћопави Вук а ви њега у вррр г….Молим редакцию “Видовдан” да све обяви као од майке рођено коии руже Вулета. САНУ и Матица немаю муда. Треба имати муда ко бокале, а они навикли доћи у удужеље на партию домина.

 4. Много се Роде данас блеиии на Балкану по дифолту. Нацие су Рвати, Црногорци, Бошњаци, Македонци, Бугари….али су три народа Срби, Елини и Арбанаси (тачно се зна ко их е и како инплеметиро на Балкан) Данашњи Албанци нису сви Арбанаси. Док зец докаже да ние слон, одоше яя.
  Живела Импеия! Да оста Комуна ето их до Ниша. То е Вуле давно , давно….блеяње е артикулация, човек као и овца може изговорити: “Блееее….”

   • Bole, upozorenje: Andric, Tesla i Crnjanski nisu Srbi. Oni su Precani.
    Ovaj vas laze- oce da vas, dekultivira, narodski: prevesla. Svi vi kojih nema, a sad vas ima jer ste se kulturno d i g l i i dizete i OTTO-a, ne nasjedajte- ne zaposljavajte se kod njega: verujte, vas radni zadatak ce biti da s p u s t a t e
    Dignutu Kulturu, dakle antisrpski posao. A vama Srbima najsrpskiji posao: zasucite rukave, mozete i goli- vrucine su!-, pa na vojvodjanjske njive- prvo strnjiku ujlanjati, a onda k u l t i v i s a nj e oranica; ovi OTTO-i sto jos vuku primitivni korijen PAN, godinama sijali
    Kulturu Strnjike, mozda vi to i ne znate. Ucinite kako vam receno i prezrece te Gospodina OTTO-a.

    ZAHVALAN VAM gornji!

  • Vule,

   Kak vi ser*te gosn, aaa-iiiii…cujte gosn Vule, dajte si kontrolirajte ljepo i sastavite neTku zdravu recenicu. NiTkako covjek da dokuci za sto ste vi opredjeljeni gosn. Kritikujete svve redom, onda mora da ste provockator na ovom krasnom forumu. I…kak sam zamjetio nitko vam ne smije protivurjeciti. Kava vam je to a-be-ce-da ? Pisite ljepo, molicu, kak bi vas sse moglo razumjeti. Kacite deckima tu neakvo sibirsko pismo a niste

 5. Теже е некада схватити шта е други хтео рећи, него сам доћи на идею и нешто натрунити. Шта е мудрост? Сине Вуле послушай шта ће теби твой деда Алекса рећи: “Док си млад, и док имаш тврд агумент, слободно без страха са сваком уђи у полемику.” Я сам “полемисо” са неколике Шокице и остао без речи, само ме немой одати баби. Вуле жене гледаю прво у рамена човеку а после у гаће и новчаник. Твое е соколе да питаш, а њено….Славни наш Његош е на самрти и ово изустиио: “Остах жељам ружних жена а лиепих п…..” Зато га Црква ние посветила.Имао е Њего и других испада, али…ние време. Само човек коии е растао преко летњег распуста на крилу таквог духовног и епског горостаса као што е биио мой деда Алекса у Ерцеговини може Србству лансирати крилатицу за 21 -ви век . “Не вади га соколе.” По томе ће бити упамћен Вуле и “Видовдан”, а не по стерилним расправама. Зашто е Вуле сила пред коиим ретко ко покушава да се докаже? Зато што поштуем неитомишљенике коии ме наруже “ко баба шарова.” Два човека више знаю од едног. Човек и жена, то е Бог споиио, увезо. Што е Бог створиио човек не може развалити, мали е и немоћан. Због комунистичког духовног колапса прво их прогласе болесним, па би после да их туку? Ало бреее…
  ДЗ е добар, поштен човек, он би Вулету крви дао без обзира на наше ратове око ћопавог Вука коии ние биио у стању завршити Карловачку гимназию, а камо ли реформу, сакаћење язика и писма античког народа. ДЗ никада ние рекао да ово шта Вуле шкраба е руска азбука, он човек зна а неће да каже, чиие е. Због тога се Вуле рве са дотичним господином.

  • Vule, obicno se kaze “al si ga usr*”, ali posto samo sebe hvalis, onda E “al si se(be) usr*….ni pas s maslom ne bi.

   Ti sve znas, od toga sta je Njegos ostao zeljan, do kave gace Putin nosi. Kod tebe je i Hristos bio politicar, i svemu vezu nadjes sa nekom svojom logikom, tj. mastom.

   E sad to za azbuku, smesan si mLogo. Licis na dundjera zidara koji se okitio mistrijama i fanglama da pokaze kako je majstor, al kuce nigde. Dobar majstor i sa losom mistrijom kucu sazida, a los majstor i sa laserom iskrivi….

   Kao europljanin i intelektualac shockiran sam sa tom vasom go*narijom, pa u 10 komentara pobili ste sve historije, sve svece i vladare, jezikoklepce….ostal je samo Vule. Aaaaa-iii, ja sam shtoval Srbe, ali nisam znal da ima tak neotesanih decki kod vas.

 6. Moj ti, Bule!
  Bio bi ti nekakav da nisi nikakav. Pa kad je ” copavi”! – copav si udusu; svu antiku usisao, pa s i s o m postao: od posanja nezavrsrsenim ostao.Junacino Ercegovacka!- pre nego na ” copavog”
  udaris, Sava Mrkalj bi ti bio p r v o m metom- ustopala se stonoga, pa joj se tragovi nevide od velika stvaralastva i
  pamet svenula

 7. НИСУ НАМ КРИВЕ “МАЦЕ”, ОНЕ СУ КОРИСНЕ, НЕГО СРПСКЕ НЕЗНАЛИЦЕ И ПРОБИСВЕТИ! Не сметају “маце” српској култури. Србима је корисно да постоје “маце” које ће бити радодајке, јер оне које никоме не дају оно нису много корисне, јер и Србима треба оно што треба свима. Према томе, Панаотовић нема разлога да спомиње неку “Мацу Дискрецију”, јер она не шкоди ни Србима ни српској култури. Србима шкоди њихово незнање, неупућеност, лењост, слаба заинтересованост за себе, за своје порекло, за свој језик и своје писмо. Није нама никаква “маца” одузела писмо, него наши лажни зналци који, једини у свету, нормирају само језик Срба на два писма (српско и хрватско) да би се наставило полатиничавање Срба и, у коначном, њихово покатоличење и асимилација.

  • Овай Рват блеии ко овца. Вуле све не зна, али знам доњи минимум како да ова смутна времена прескочимо као антички народ. Како знаш Вуле? Па нисам луд, на основу предања и античких писаца знам како су се у сличним или горим временима понашали наши претци и траемо, чак се и кур.имо без икакве потребе од старих савезника правимо неприятеље и нормално, они и Арбанаси то користе. Я никада неби отишао на неки њихов сайт нити се тамо има шта прочитати, а они…То е едан о доказа корена и грана. Где ми грешимо? Господине ДЗ, ако се од исти камен спотакнете два пута, треба Вам га од главу разбити. Тако и овом Народу, ми смо њих као идиоти два пута у седло из глиба подизали, и? Сачека нас “Олуя” попаљени манастири на Космету? Што би их Енглез подиго, би, али мало више од седла, да им знаю леђа.

 8. Skratili ste mi vec gore objavljen komentar,skinuli ste prvu recenicu?
  Interesantno.Pa nije valjda da ste se uplasili jedne recenice?
  I nije vam prvi put,da skinete,rec ili recenicu.
  Prosto neverovatno.
  Javite Panaotovicu,da mu je bolje da upozna Macu Diskreciju,nego Andrica.
  Obzirom na strukturu drzave koju su nam izgradili,u zadnjih 30 godina,mozda mu Maca pomogne,preko svojih veza,koje dosezu do “duboke drzave”,da uznapreduje.
  Ovo sasvim izbiiljno.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here