Панаотовић: Протести неће уздрмати власт

Поделите:

Протести који се одржавају суботом у неколико градова Србије немају снагу, енергију и масовност како би евентуално уздрмали актуелну власт у Србији, оценио је данас социолог Бојан Панаотовић.

Чињеница да опозициони лидери нису радо виђени за говорницом указује на то да организатори процењују да је популарност опозиционих првака више него скромна. Рушење власти на улици тековина је неких давно прошлих времена, нагласио је Панаотовић, док савремена Европа препознаје изборе као најмериторнији политички чин.

Нема тих “медијских неслобода” или неповољних изборних услова које могу спречити било који режим на свету да падне када су друштвено-политички услови за то зрели. У Србији, по свим релевантним истраживањима страних агенција, коалиција око владајућег СНС-а има око 55% подршке бирача и ту је кључни проблем опозиције а не изборни услови.

Поставља се још неколико, кључних питања – шта је лидере опозиције, док су у првој деценији новог века били носиоци власти, спречавало да врате Kосово и Метохију под потпуну ингеренцију Републике Србије укључив и повратак српске војске на Kосово и шта су учинили када је Kосово прогласило независност и када је извршен стравичан погром Срба на Kосову и Метохији? Шта су учинили да се спречи разградња државне заједнице Србије и Црне Горе? Шта су учинили да спрече одлив мозгова из Србије? Kакви су економски и социјални ефекти приватизације и шта су о истој рекла мериторна тела ЕУ? Да ли су за време њихове власти докинута страначка запошљавања и гомилање страначких кадрова у јавном сектору…

Одговор на та питања крије тајну одговора на питање рејтинга и потенцијала актуелне опозиције у Србији као и протеста који теку.

Поделите:

5 Коментари

 1. cemu je tajna rejtinga onih kojih su pravili Srbiju do Karlobaga-Karlovaca-Ogulina-Virovitice, koji su ostavili Srbe na KiM na milost i nemilost Albancima, koji su doveli do “priliva” Srba iz RSK i sa KiM i odliva desetina hiljada na onaj svet?U cemu je tajna njihovog rejtinga?

 2. Проблем је што се нико нови није наметнуо на политичкој мапи Србије, већ имамо понуду која је иста од почетка вишестраначја. Такође, да је ДОС испунио бар неке од оних 10 тачака Уговора с народом, могуће да би све било другачије, међутим, ниједна од тих 10 тачака није испуњена, укључујући и ово што је аутор навео, проблем Косова, економија, разлаз с Црном Гором итд… Питао сам неке из тога доба, и Они ми кажу да није испуњено јер су убили Премијера и на тај начин, сасекли крила у корену. Наследник Живковић није имао капацитет као што је имао покојни Премијер. То је “за њих” један од кључних разлога што тачке нису испоштоване.

 3. ЗАШТО ПРОТЕСТУЈУ ПРОТИВ СРПСКОГ ПИСМА У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ?

  Нису ми спорни протести. Напротив, свако има права на одговарајући протест против свега што или није добро или би могло да буде боље. Али, много смета то што су исписи на тим протестима противуставни (а то значи и противнародни) сви на писму које није у службеној употреби, тј. на туђем су, хрватском писму. Зато испада да су међу протестантима све сами Хрвати који имају своје право на своје писмо у свом језику свуда, па и у Србији. А сигуран сам да међу протестантима нису сви Хрват, него Срби који не хају за српско писмо у свом језику. На тај начин протестанти, практично, протестују (и) против српске ћирилице.
  Неизбежно је питање: ЗАШТО? Шта им смета српско писмо у српском језику?

 4. МИЛАНЧЕПИГРАМИ

  Толико се проблема осуло по народу, једни гладују, други страдају, трећи негодују и тако редом од промене до промене, а фактички све је исто по оном народном: “Свиње се мењају, а корита остају иста”;

  (НАЈ)ПОРУКА

  Још ничија није
  Горела до зоре
  Па неће ни твоја
  Сосо диктаторе.

  ШМИНКЕРИМА СОСЕ

  Ако Сосу бране лепотом,
  Како тренутно ствари стоје,
  Сосини спасиоци су добротом
  Козметичари и статистичари.

  СОСАГРАМ

  Соса је преседан,
  народ је донео суд,
  да је лично паметан,
  а друштвено луд.

  HAPPYDIPLOMA

  Ради престижног школовања са светом,
  не мора на неком да се кола ломе,
  да и наше вође, није фер, са својим сплетом,
  морају да покажу мукотрпно стечене дипломе.

  ГРАДЊАГРАМ

  Богаћење, код нас, преко ноћи
  спада у експлозивно горуће теме,
  а градња топионице бакра моћи
  да стигне рокове радом и треће смене.

  РЕФОРМЕ

  Свака влада уводи реформе,
  У Србији томе се не види краја,
  Ко не подржи те борбе
  Лако ће остати без јаја.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here