Panaotović: Protesti neće uzdrmati vlast

Podelite:

Protesti koji se održavaju subotom u nekoliko gradova Srbije nemaju snagu, energiju i masovnost kako bi eventualno uzdrmali aktuelnu vlast u Srbiji, ocenio je danas sociolog Bojan Panaotović.

Činjenica da opozicioni lideri nisu rado viđeni za govornicom ukazuje na to da organizatori procenjuju da je popularnost opozicionih prvaka više nego skromna. Rušenje vlasti na ulici tekovina je nekih davno prošlih vremena, naglasio je Panaotović, dok savremena Evropa prepoznaje izbore kao najmeritorniji politički čin.

Nema tih “medijskih nesloboda” ili nepovoljnih izbornih uslova koje mogu sprečiti bilo koji režim na svetu da padne kada su društveno-politički uslovi za to zreli. U Srbiji, po svim relevantnim istraživanjima stranih agencija, koalicija oko vladajućeg SNS-a ima oko 55% podrške birača i tu je ključni problem opozicije a ne izborni uslovi.

Postavlja se još nekoliko, ključnih pitanja – šta je lidere opozicije, dok su u prvoj deceniji novog veka bili nosioci vlasti, sprečavalo da vrate Kosovo i Metohiju pod potpunu ingerenciju Republike Srbije uključiv i povratak srpske vojske na Kosovo i šta su učinili kada je Kosovo proglasilo nezavisnost i kada je izvršen stravičan pogrom Srba na Kosovu i Metohiji? Šta su učinili da se spreči razgradnja državne zajednice Srbije i Crne Gore? Šta su učinili da spreče odliv mozgova iz Srbije? Kakvi su ekonomski i socijalni efekti privatizacije i šta su o istoj rekla meritorna tela EU? Da li su za vreme njihove vlasti dokinuta stranačka zapošljavanja i gomilanje stranačkih kadrova u javnom sektoru…

Odgovor na ta pitanja krije tajnu odgovora na pitanje rejtinga i potencijala aktuelne opozicije u Srbiji kao i protesta koji teku.

Podelite:

5 Komentari

 1. cemu je tajna rejtinga onih kojih su pravili Srbiju do Karlobaga-Karlovaca-Ogulina-Virovitice, koji su ostavili Srbe na KiM na milost i nemilost Albancima, koji su doveli do “priliva” Srba iz RSK i sa KiM i odliva desetina hiljada na onaj svet?U cemu je tajna njihovog rejtinga?

 2. Problem je što se niko novi nije nametnuo na političkoj mapi Srbije, već imamo ponudu koja je ista od početka višestranačja. Takođe, da je DOS ispunio bar neke od onih 10 tačaka Ugovora s narodom, moguće da bi sve bilo drugačije, međutim, nijedna od tih 10 tačaka nije ispunjena, uključujući i ovo što je autor naveo, problem Kosova, ekonomija, razlaz s Crnom Gorom itd… Pitao sam neke iz toga doba, i Oni mi kažu da nije ispunjeno jer su ubili Premijera i na taj način, sasekli krila u korenu. Naslednik Živković nije imao kapacitet kao što je imao pokojni Premijer. To je “za njih” jedan od ključnih razloga što tačke nisu ispoštovane.

 3. ZAŠTO PROTESTUJU PROTIV SRPSKOG PISMA U SRPSKOM JEZIKU?

  Nisu mi sporni protesti. Naprotiv, svako ima prava na odgovarajući protest protiv svega što ili nije dobro ili bi moglo da bude bolje. Ali, mnogo smeta to što su ispisi na tim protestima protivustavni (a to znači i protivnarodni) svi na pismu koje nije u službenoj upotrebi, tj. na tuđem su, hrvatskom pismu. Zato ispada da su među protestantima sve sami Hrvati koji imaju svoje pravo na svoje pismo u svom jeziku svuda, pa i u Srbiji. A siguran sam da među protestantima nisu svi Hrvat, nego Srbi koji ne haju za srpsko pismo u svom jeziku. Na taj način protestanti, praktično, protestuju (i) protiv srpske ćirilice.
  Neizbežno je pitanje: ZAŠTO? Šta im smeta srpsko pismo u srpskom jeziku?

 4. MILANČEPIGRAMI

  Toliko se problema osulo po narodu, jedni gladuju, drugi stradaju, treći negoduju i tako redom od promene do promene, a faktički sve je isto po onom narodnom: “Svinje se menjaju, a korita ostaju ista”;

  (NAJ)PORUKA

  Još ničija nije
  Gorela do zore
  Pa neće ni tvoja
  Soso diktatore.

  ŠMINKERIMA SOSE

  Ako Sosu brane lepotom,
  Kako trenutno stvari stoje,
  Sosini spasioci su dobrotom
  Kozmetičari i statističari.

  SOSAGRAM

  Sosa je presedan,
  narod je doneo sud,
  da je lično pametan,
  a društveno lud.

  HAPPYDIPLOMA

  Radi prestižnog školovanja sa svetom,
  ne mora na nekom da se kola lome,
  da i naše vođe, nije fer, sa svojim spletom,
  moraju da pokažu mukotrpno stečene diplome.

  GRADNJAGRAM

  Bogaćenje, kod nas, preko noći
  spada u eksplozivno goruće teme,
  a gradnja topionice bakra moći
  da stigne rokove radom i treće smene.

  REFORME

  Svaka vlada uvodi reforme,
  U Srbiji tome se ne vidi kraja,
  Ko ne podrži te borbe
  Lako će ostati bez jaja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here