Патријарх Јован X Антиохијски: Позанавали смо Патријарха Иринеја у солидарности

Поделите:

Патријарх Јован X Антиохијски изразио је саучешће Светом синоду Српске православне цркве поводом смрти патријарска српског Иринеја.

„На земаљском тугом али пуни наде у Васкрсење, примили смо вијест о упокојењу нашег брата и сапутника Његове светости патријарха српског Иринеја. Док пишемо ове ријечи, молимо се Господу да прекине ову пандемију и има милости за овај свијет. Сјећамо се патријарха Иринеја а имали смо прилику и да га подсјетимо јесени 2018. године а онда смо имали част да га угостимо у нашој Антиохијској патријаршији на прољеће 2019. године. Док пишемо, слика великог духовника: насљедника светог Саве, кога је историја држала за чувара српског насљеђа и вјере у спаситеља Господа Исуса Христа.

Знали смо да наш покојни Патријарх даје велику подршку Антиохијској цркви, познавали смо га као борца за права и свих и свих којима је учињена неправда, познавали смо га као свједока наших рана, а то су двојица киднапованих алепских архиепископа Јована Ибрахима и Паула Јазигија, као и многа друга киднапована дјеца. Позанавали смо га у солидарности ријечју и дјелом са нашом Антиохијском црквом, која је патила баш као и Српска црква. Увијек ћемо се сећати оног историјског тренутка када нас је позвао да се попнемо на престо Светог Саве у Српској патријаршији на Косову, као да је мислио на горчину историје са којом су се суочиле двије цркве, која је увек заслађена надом и вјером „светих“ у Србији и Антиохији.

У лично име и у име отаца Светог синота Антихије и све наше дјеце Антиохијске Грчке православне патријаршије и читавог Истока, изражавам искрено саучешће Вама и цијелој Српској Цркви, молећи Свемогућег Господа да му додели степен праведника и светитеља. Нека му је вјечни спомен“.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here