ПАТРИЈАРХА ЖИВОГ САХРАЊУЈУ Неколико епископа без стида и срама кренуло у борбу за трон

Поделите:

Иако се патријарх Иринеј због инфекције коронавирусом од 4. новембра налази у болници, он је обавештен о свим дешавањима у Цркви преко свог викара, коме редовно телефоном даје и задатке, одређен број владика њега је већ отписао.

Према нашим сазнањима, група епископа покренула је питање хитног именовања заменика патријарха Иринеја који би на трону СПЦ седео док се Његова светост потпуно не опорави, што се, верују, неће десити убрзо или се уопште неће догодити. За разлику од неколицине црквених великодостојника који срамни захтев правдају наводном бригом што је Црква већ две недеље обезглављена, већина епископа противи се постављању заменика патријарха.

– Ти који пропагирају тако нешто су народски речено владике без срца и душе и малтене сахрањују живог патријарха, али срећом су у мањини. Нећу их именовати, али верујем да сви могу да претпоставе о коме се ради. Болно је што су неки похрлили из иностранства у Београд, наводно забринути на њега, а заправо да би покушали да реализују ту идеју. Сваки од њих, наравно, на трону види себе. Иринеј преко викара, епископа Стефана, свог шефа кабинета, али и још неких сарадника из Патријаршије са којима се редовно чује, хвала богу све држи под контролом. Осим тога, ту је и Синод као највише црквено тело одмах после Сабора, који одлично функционише. Патријарх је, кажу лекари, сваким даном све боље и никаквог заменика му нећемо бирати – наводи за „Ало!“ један епископ.

Владика Стефан потврдио је да је патријарх упознат са свим дешавањима у СПЦ.

– Наш патријарх је ведрог духа и у разговорима са мном интересује се за редовне црквене обавезе, али и за радове у Храму Светог Саве. Осим тога, даје ми благослов да служим литургију – рекао је пре неколико дана владика Стефан.

Аналитичар Бранко Радун није изненађен закулисним радњама у СПЦ док је Иринеј у болници.

– Да би се одредио његов заменик, патријарх се прво мора прогласити неспособним. Сећам се, када му је крајем прошле године здравље било нарушено, поједини епископи дојурили су из иностранства и почели да се појављују по свим овдашњим медијима, малтене су водили кампању како би се домогли трона, а та кампања личила је на класичну политичку. Сада имамо врло сличну ситуацију, опет се води кампања по друштвеним мрежама за новог патријарха док је Иринеј жив и спроводе је ботови појединих владика. Осим тога, они чак збијају ужасне и морбидне шале на рачун патријарха, што је заиста нељудски – каже Радун.

И Александар Ђурђев из Српске лиге згрожен је понашањем појединих епископа у овим тешким моментима за СПЦ.

– Док је наш патријарх жив, не треба уопште размишљати о заменику. У најмању руку је непримерено и неумесно. Треба веровати да ће се Његова светост ускоро опоравити на корист наше цркве и читавог српског народа – закључује он.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here