Павле Стефановић: Опскурни феномен звани Мирољуб!

Поделите:

Позната је ствар – вели нам наука коју зовемо „учитељицом живота“ – да кризна времена умеју добрано да загребу по муљу неког друштва и избаце на површину разне опскурне молере, нико-не-сме-да-вас-бије банкаре, несуђене геологе и ине, који нуде једноставна и брза решења за изузетно комплексне проблеме.

У овом тексту ћемо се позабавити сада већ чувеним промотером Душановог царства, који – авај – не схвата да би у једној таквој озбиљној држави, као што је била Душанова, он евентуално могао да буде дворска луда (а и то тешко).

Мирољуб Петровић потиче из специфичне, пуританске, верске заједнице, која је против рада суботом, једења свињетине, пијења алкохола и кафе, живота у граду, папе, итд. Међутим, упркос тим својим – углавном погрешним – веровањима, ту заједницу чини претежно миран, поштен и честит свет, ком не пада на памет да друге присиљава на држање својих прописа.

Али, није такав и наш Мирољуб. То дубоко несрећно, искомплексирано и – највероватније још у детињству – емоционално оштећено биће би своју мешавину метастазираног псеудопротестантизма и, накнадно накалемљеног, старозаветног зилотског јудаизма хтело да намеће огњем и мачем, што је вероватно и разлог због ког је искључен из поменуте неопротестантске заједнице.

Православље, Душаново царство, теократија – све су то термини који Мирољубу служе једино за промоцију свог помахниталог ега и прикривање незајажљиве жеље за влашћу и моћи. Када каже теократија, то њему заправо значи мирољубократија. Када каже Православље, он под тим подразумева свој франкенштајновски спој мутираног адвентизма и архаичног јудаизма, а Православље је ту само ради лакшег и питкијег гутања његових помија од стране наивног народа.

Да бисмо илустровали о каквом је „православљу“ код Мирољуба реч, навешћемо један цитат из његове књиге – лукаво и преварантски – насловљене као Православље за почетнике: „Све до краја историје овог света свим људима ће бити нуђено да уђу у савез са Богом (…) Треба напоменути да сам чин уласка у савез са Богом има своју обредну компоненту (…) Обред уласка у савез са Богом састоји се из три корака (за мушкарце), односно два (за жене): 1. Обрезање (ово важи само за мушкарце)
2. Приношење жртве за опроштење греха – на тачно прописаном месту које је Бог одредио. 3. Обредно купање (…) За мушкарце који живе изван Израела обрезање није обавезно, али се препоручује.“ (Мирољуб Петровић, Православље за почетнике, 69. стр.)1 Да ли је било ком православном хришћанину потребно нешто више од овога да схвати каквим манипулацијама се овај – од месијанског синдрома оболели – човек бави? Како никоме од присутних у тим емисијама у којима Петровић све учесталије гостује не падне на памет да га пита: да ли ти прихваташ догматске одлуке васељенских сабора?; шта мислиш о иконопоштовању?; шта мислиш о позивању на молитве Богородице и светитељâ?; шта се, по теби, дешава са душом након смрти?; шта мислиш о крштавању новорођенчади?; да ли сматраш да хришћани треба да светкују суботу?; да ли верујеш у стварну Христову присутност у Евхаристији?; итд., итд.

Има, изгледа, подоста оних који отприлике кажу: „Добро, он јесте мало неурачунљив и, јесте, пропагира неке јереси, али каже и доста тога тачног“. А под тим тачно, вероватно мисле на његове демагошке приче о моралу, здрављу, приватном предузетништву, животу на селу и сл. Но, да ли неко заиста мисли да лекције о моралу може да држи човек који се лажно представља као православац? И човек који, да би прикрио своју приврженост адвентистичком учењу, повремено мења имена адвентистичких писаца када их цитира и поставља њихове књиге; па му је тако Елен Вајт – Елен Блек, а Роже Морно – Роџер Норн?

Надаље, да ли неко стварно сматра да је о правилној исхрани боље питати Мирољуба него неког нутриционисту? И, о каквом предузетништву може да говори човек који се бави надрилекарством и продајом „диплома“ својих дописних курсева за „лекаре природне медицине“? А, што се живота на селу тиче, да ли вам Петровић заиста делује као неко ко проводи 14 сати дневно на њиви и другим сеоским пословима, па да онда може да дели савете о томе како треба напуштати градове и ићи на село?

Све његове тираде о томе како су они који раде у некој фирми „робови“ који не могу сами да се брину о себи, опет служе за храњење његове распомамљене сујете; јер он, јелте, не ради у фирми, па су самим тим сви који раде виђени за неки нижи сталеж у будућем Мирољубовом царству. Исто тако, Срби су један од најстаријих народа јер је он Србин; а да је Хрват, вероватно би био усташа и ишао на Томпсонове концерте.

А негативан однос према медицини и фармацији вуче корене из верске заједнице којој је припадао; тамо многи верују да се малтене све може излечити храном и да су лекови једно велико зло, натурано од стране Новог светског поретка.

Ето, то је укратко опис феномена званог Мирољуб; феномена који је укор за све нас. Јер са друштвом у ком један такав демагог, хохштаплер и опскурант може да има оволику популарност – нешто дебело није у реду.

Павле Стефановић

Поделите:

24 Коментари

 1. OK. i da se složimo oko ovoga “šta je sve taj ?kako se zove? aha, Miroljub Petrović! On je sve i nije ništa, šarlatan, lupetalo, budala! Sve to stoji! ali on nema ni jednu javnu državnu funkciju! On je isto (ili slično) kao oni što su “prodavali maglu u tegli” pa ko hoće naka kupi! (Doduše, neznam da li je neko kupio, odnosno da li su prodali nekom neku teglu) ovaj Miroljub Petrović izgleda da ponešto i proda! Ali, uporedite tog jadnika, budalu (ili “filozofa”) sa (recimo) Tomom majmunom Nikolićem koji je bio “legalni” predsednik Srbije! (Legalan? šta to beše znači?) Daklem, Miroljub Petrović je nevinašce (“nevinašce”) spram Tome majmuna Nikolića koji je bio legalan predsednik Srbije, i još član akademije nauka SANU – čak! O Bože! zar se i to može! Lopov, idiot, mamlaz, vucibatina, tikvan. pokvarenjak, perverznjak! sa lažnom, lopovskom diplomom pa još predsednik države! Prema tome, ovaj Miroljub Petrović samo je “šoumen” zajebant i budala koja ima vremenea pa pokušava da proda to vreme nekome, a sudeći da su Srbi izabirali i takve budale kao što je bio Toma majmun Nikolić, njegova glupava majmunica Dragica i njihov majmunski i lopovski sin Radomir, znači da će naći u Srbiji takve koji će to da kupe! Pa zašto ga onda sprečavati u “poslu” jer Srbija je slobodna zemlja (bar bi trebala biti) naročito za trgovinu jer i Toma majmun se prodao i kao političar i kao “mislilac” (intelektualac) a svi su znali da je samo idiot i običan lopov!

  • Dodati ovome bilo sta bio bi idiotizam, pametovanje pametnu sadrzaju! Ali nece Bukovac zamjeriti za sljedece: sa narodom kome ( I ) gore narecena spodoba moze biti Glavom, nesto duboko, duboko nije u
   redu. Ono veliko “i” u zagradi naglasava ovo” nije u redu”, a u paraleli sa visedecenijskim ” menjanjem” na glavarskom mjestu sve goreg od gorega.U tom smislu i pisanija o nekom sarlatanu ne da je tek promasaj, vec je svjesno prikrivanje rak rane.Svaka i pomisao da se nesto pise, govori, lupeta… mora u osnovi, kao korektiv, imati ono nepamceno cudo od Glavara.

   Pre dvadesetak dana preko ovog sajta obavjestio sam javnost o odluci
   Veca Staraca Roda Majmuna, kojim Vecem je predsjedavao Staresina Roda Majmun Darvin, da Gospodin Bukovac, pod pretnjom u Odluci specificirane kazne, precizira o kakvom se Tomi radi, jer da u Rodu Majmuna nema nikakvog Tome, a konsultujuci se sa Starjesinom Darvinom, da je Vece zakljucilo da se radi o pripadniku nizeg roda no sto je Rod Majmuna. Ovdje j G Bukovac bio opsirniji, te, mada se ocesao o Rod Majmuna, obavestavam da je Vece Roda Majmuna prihvatilo ovaj siri pristup G Bukovca, racunajuci da svaki Majmun moze da zakljuci da se radi o pripadniku nizeg roda no sti je Rod kojem ini majmun pripada.
   U tom smislu ja koji sam ispred Veca Roda Majmuna zaduzen da o zasedanju Istog obavestavam javnost najtoplije se zahvaljujem Gospodinu Bukovcu sto je postupio
   po zahtjevu Veca Staraca Roda Maj muna.

   • Ja neznam šta je ovaj “pisac” (Spase?) u svom “pismu” hteo da kaže! “Rod majmuna” iz hominida su svi oni koji nisu na evoluciskom nivou da NE kradu! Odnosno svi oni koji kradu su još uvek MAJMUNI! To znači da je taj Toma (koji je bio predsednik Srbije) kradov, lopov, znači da je – majmun! Šta tu nije jasno? Njegova žena isto, nihov Radomir isto! (i da ne nabrajamo dalje)

 2. Мирољуб Петровић само садејствује разбијању Православља, руку под руку, са:
  ПАПИСТИМА, ЕКУМЕНИСТИМА, ВЕБЕРОВЦИМА, ДАРВИНИСТИМА, ПОЗИЦИЈОМ и
  ДОС-ОПОЗИЦИЈОМ, НЕОКОМУНИСТИМА, НЕВЛАДИНИМ СЕКТОРОМ, ГЛОБАЛИСТИМА,
  ГМО-овцима, ВАКЦИНАЛИСТИМА, КЕЈМТРЕЛОВЦИМА, ХААРПОВЦИМА, ЛГБТ ИДЕОЛОЗИМА
  И ОСТАЛИМ АДРАПОВЦИМА И АЛАМАНИМА ЕВРО-СЛИНАВАЦА, ЕВРО-ШМРКАВАЦА и
  осталих ку..ца и палаца од те феле!

  Драган Славнић

 3. Meni je najkrivlje što je ovom ludaku Vidovdan, pre neku godinu, na svom forumu, dao ogroman prostor za ličnu promociju, i to sve u podršci i organizaciji jednog pravoslavnog sveštenika, tada urednika Vidovdan foruma. Ja ne kažem da je taj sveštenik to svesno i namerno radio ali kažem, to jest, ukazujem, da nam je sveštenstvo dosta “šuplje” kad ne prepoznaje na prvu loptu ove neoprotestantnske budalije i poveruje, makar i za tren, da je reč o pravoslavnom mišljenju i stavu.

 4. Pop Goran zvani Alefshin na vidovdanu je sledbenik ovog fanatika i manipulanta. Taj pop je toliko opcinjen Miroljubom kao da mu je ovaj guru. Njih dvojica su pokrenuli citav cirkus sa protestantskim kreacionizmom kod nas Srba. Velike stetocine su to

 5. Ovo je taj pop

  Дакле, јереј Горан Живковић, служим у Лапову, 7 година мисионарим на интернет-форумима, прво на начелно хришћанству ненаклоњеном форуму б92 неколико година, а затим нешто више од 2 године сам био администратор на форуму Видовдан.орг.

 6. Ето, то је укратко опис феномена званог Мирољуб; феномена који је укор за све нас. Јер са друштвом у ком један такав демагог, хохштаплер и опскурант може да има оволику популарност – нешто дебело није у реду.

  Tacno

 7. Smatram da Miroljub ne steti moralu i ljudskim kvalitetima ovog naroda. Svakako smo na udaru, tako da je svaki trud u odbrani dobrodosao.
  Svako se, i za svasta, moze kritikovati, cuvajte se kritike. U moru necinioca on bar nesto Cini – ok, mozda je poneka ideja preradikalna, mozda poneka i ne stoji, ali sustina njegovih poruka jeste Zdrava.
  Ljudi sto pisu lose o njemu trebaju se iskreno zapitati na koliko su ljudi uticali ili dnevno uticu, a isto vazi i za aktivno svestenstvo. Tehnologija ide naprijed, djavo bombarduje sa svih medija i strana, tako da i odbrana treba biti visedimenziona.
  Bez ljutnje molim vas, kao narod nestajemo, ovakvim tekstovima i losim komentarima NE POMAZETE.

 8. Može li to konkretno, Ratko BL. Koja je to poruka od ovog ludaka u suštini zdrava. Navedi je i objasni zašto je zdrava. Možda ona koju je ovde, na ovdašnjem forumu, zastupao, a pozivajući se na Stari zavet, da nevaljalu decu treba ubiti?

 9. 1. tase u pocetku jako dobro kamuflirao. Predavao je o masoneriji, o darvinizmu, spominjao Stari zavjet u pozitivnom kontekstu. Jedino je strcalo cesto “Tvorac”, a jeko retko Hristos. Takodje kada je pominjao gospoda govorio je samo “Isus”, bez onog Hristos kao Pomazanik, meshijah, Mesija;
  2. Gostovao je cesto po parohijama cak i kod oca , gde se, kako cujem, provalio huleci na ikone, jer kao protestantski sektas ko zna koje ili neke svoje sektaske “konfesije” ne postuje ikone,
  3. Dakle nije bilo lako da ga se prOvidi. Meni je odmah upalo u oci to sto lik misionari bez blagoslova kao slobodni strelac, klasicna sektasko-protastantska metoda, ali kod njega jos gora – ne poziva se ni na koga. Mislio sam da zeli da pridobije ljude, pa onda da ih uvede u neku “konfesiju”, mada naseli su mnogi popovi;
  4. Recicu samo ovako: narodu se manje dalo, pa se manje od njega i trazi. Ako, pored hiljade sokantno stetnih i masovnih pojava u drustvu, pa i tzv. obrazovanju, prolazi neopazeno, i da nema nikave reakcije klira, kao ni obrazovnog kadra Crkve, onda nije NIKAKVO cudo da jedan Miroljub ima popularnost koju ima;
  5. Radi se, dakle, jednostavno o tome da onu zedje za zivim Bgom koju narod ima, pogotovo narodi koji izadju iz trauma ratova i sankcija i blacenja, kao Srbi, nije imao ko da utoli. Nije uopste sokantan Miroljub, sokantni su docenti i popovi i vladikA sa PBFa koji moraju Saboru da pojasne da li su pravoslavni ili nisu. TA tragicna cinjenica pokazuje i gde smo i objasnjava Miroljubov “uspeh”.

  Miroljub je tacno produkt srpskog NEhriscanskog konvertitstva, nekog tradicionalizma i patrijarhalizma bez Hrista. Ne treba uopste da se stidimo i plasimo reci: SPC nije ni blizu kadra da odgovori izazovima savremenim nam desavanjima, kao sto rade, recimo, Rusi! Gde je klir u svim porama drustva. Ne! Dovoljno je gledati emisije na TV HRAM – vecina ljudi tamo NISU PRIRODNA! Imaju namestenu terminologiju, poze, odevanje, zele da ostave utisak neki…nisu ni opusteni ni prirodni.

  Ako se nesto radikalno ne poradi dok su zivi Irinej(i), Amfilohije, Atanasije (vec jenjava i niko ga ne sljivi), bojim se da njihova duhovna ceda nece biti kadri da stopiraju neke folosofsko-teoretsko-pravoslavne klirike okicene doktoratima na SILU stecenim radi titula, sa nabubanim znanjem, bez zrtve i blagodati…nece valjati! Nece valjati nikako!

  I na kraju pitanje, cisto retoricko: ako Patrijarh smeni popa sa SVIH pastirskih duznosti, ostavi mu profesorstvo, koji je bio zaduzen da UCI POPOVE, onda se pitajmo – kakvi ce biti popovi-ucenici ako mu je ucitelj smenjen kao pastir?! Da ne ulazimo u povode i dogmatsku NEispravnost Apela koje pisu doticni.

  Dakle Miroljub nije nikavo cudo, tek sasvim NORMALAN sled i produkt stanja u drustvu.

   • Pogledajte Miroljuba “viteza” kako je naglo poceo da se “osipa” i stari. Uzalud mu njegova “zdrava ishrana”. Za 5 godina ce biti jedva pokretni starac a jos je mlad covek. Nema posta, nema pricesca, nema blagoslova.

    Srbima koje citav svet smatra zlocincima i genocidosima fali je samo jedan Miroljub da im “svetla obraz” sa svojim “pod mac bato”! Miroljub ima hriscanskog u sebi, u svojim recima onoliko koliko i demoni…ali, eto, to je nas sokol, vitez, junak, djetic, misionar…moze Tesi Tesanovicu da proda hriscanstvo, i Maricu gledanost.

    Miroljub je podao covek, veliki podlac i licemer. Kad uzmes jednog Tesinog Ducija, covek je dobar, govori iskreno, brizno, sa bolom, svedoci, ALI nema Boga nigde. Hocu da kazem, Duci i Miroljub imaju kod Tese 500 000 pregleda, a djakon Nenad 20 000 ili manje. Postavlja se pitanje sta ne stima tu? Nece ljudi Boga? Ma oce, ali kako im Ga se predstavlja i prezentuje?

    Aresenije sa Ostroga prica o duhovima kao asketa zla u rokenrolu, vladika Jovan o hriscanskim motivima koji su po njemu, skoro pa i motiv nastanka rokenrola….imamo sta? ZABUNU! SMUTNJU! Jovanu je Amfilohije bio duhovnik, Arseniju je sada. Cudno, zar ne. Dakle samo rok “populacija” stavljena je u brutalnu smutnju od strane Crkve po tom pitanju. Nema sistemskog misionarenja, nema projekata PREKOeparhijskih koji odgovaraju pokolju duhovnom koji se vrsi nad nama. Nekoliko njih, Arsenije, Rafailo, poneki vladika i neka predavanjICA profesora koji imaju znanje ali to znanje nisu potkrepili ni jakom verom ni zrtvom i ostaje pusta rec sa 150 pregleda na netu! A Miroljub? 500 000! Pa ocevi i braco sto cinite?

    O da, imamo ZRU, sentimentalno teologisanje….skoro svaka parohija u Rusiji ima one info. koje ima ZRU koji je, na duzem planu mozda cak i, generalno, statan! Zasto? Pa slab rod radja, jako slab.

    • “Srbima koje citav svet smatra zlocincima i genocidosima fali je samo jedan Miroljub da im „svetla obraz“ sa svojim „pod mac bato“! ”
     ………………………………
     Pa jesi li ti ovo stvarno izgovorio?
     Pa zasto se ovde ustase osecaju kao u svojoj kuci?
     Redakcijooo?
     Meni sklanjate neku rec ,koja nema nikakvo efektivno dejstvo,ali ovde pustate da se pljuje po Srbima na najmuckiji nacin.
     U Vidovdanu se ustase odecaju kao u svojoj kuci,a Srbi,cak i autori,najebase na sve strane.
     Bravo “redakcijo”!

 10. Neka mi neko kaze JEDNU beogradsku crkvu, ili u citavoj SPC gde na oglasnoj tabli, vratima hrama, parohijskom domu ili sali ima istaknuto KADA covek moze da se ispovedi? Volio bih da znam gde?

  Pa dobro, redovni na liturgiji parohijani znaju broj od popa, ili se ispovedaju na samoj Liturgiji. A sta ce neka gladna dusa, koja zaluta, koju andjeo, svetac neki ili Majka Bozija dovede do hrama, koji se nekako sav izranjavan dovukao jedva tu, pored isprecenih legiona. Sta da on radi kad popa NEMA!

  Mislim da u Banjoj Luci, kod Jefrema od koga mnogi zaziru, u hramu Hrista Spasitelja ima svestenik koji dezura, mozda i u Sv. Troice. Toliko o “lovcima ljudi”. Neka mi Bog oprosti, ali nedavno je monah Jakov Arsovic od Boga proslavljen za Svetitelja. Cita li neko njegovo poslanije svestenicima? Sta kaze on tamo? Nema popa lakse je, Boze mi prosti, POKEMONA uvatiti. Pa zar nema nacina da svestenici postaju UVEK dostupni, makar dnevno? Izgleda da nema. Toliko smo zauzeti, izgibosmo za doktoratima, casopisima i clancima koje niko ne cita. Koja disharmonija citas clanak od popa u recimo branicevskom casopisu, a stvarnost je TOTALNO drugacija. Ovamo 100 fusnota, a na ulici golo sve, razvrat i Miroljub preti macem! Aman oci i braco, ljuDJI Bozji.

 11. Mislim da se ovdje neka licna nezadovoljstva i i frustracije brojnim drustvenim problemima kanalisu na losu stranu. To sto pisete vec i mala djeca znaju.

  A Miroljub smatram da ne grijesi kad govori o kurvaluku, postenju ljudskom i drzanju rijeci, postovanju predaka, vaznosti porodice, obrazovanju djece i odraslih, zdravlju i osnovnim nacelima istog – vi sto misite da svi Srbi idu u crkvu i znaju prwvilani poste post – mora da zivite na nekoj drugoj teritoriji? Vase duge besjede i komplikovane misli malo ko ce da procita a jos manje da razumije. A vama je bitno samo da Vi dodjete u carstvo nebesko?

  Razmisljaj malo sire ili se mani tastature na mjestima gdje drugi ljudi mogu procitati….

 12. народе…склони смо или да слепо мрзимо, или слепо волимо.
  исту грешку чинимо и код нашег мирољуба.

  никада ствари нису црно беле.

  овај текст је писан агитаторски и увредљиво. тиме се и писац ставља у масу оних “кризна времена умеју добрано да загребу по муљу неког друштва и избаце на површину разне опскурне молере”.

  “мирољуб је заиста …, али је нажалост и …” – то је мирољубова дефиниција.

 13. КОМПЈУТЕР ИМА ВЕЛИКУ ШАНСУ ДА БУДЕ СПАСИТЕЉ СРПСКЕ АЗБУКЕ! У коментарима је много писања српског језика хрватским писмом. А српског писма се гаде сви антисрби. Српска ћирилица је нешто у Срба што је окружено највећом могућом мржњом. Ако у томе ништа друго није сумњиво, онда је несумњиво да многи Срби не знају које је српско писмо и не знају зашто је Србима забрањивана њихова ћирилица од највећих мрзитеља над Србима и зашто се међу Србима шири и данас заблуда да је “и латиница српска”. Они који то говоре или су велике незналице или имају сасвим зле намере. Ту, наравно, изузимам оне Србе који немају у свом “сокоћалу” програмирано српско писмо. А могу га имати у компјутеру. И компјутер је један од ретких спастеља за српску азбуку.

 14. Браћо и сестре, Павле,
  На нашем, олујама излупаном броду, званом Србија сви смо упућени једни на друге. Хтели не хтели, кад мало ’’загребете’’ ми Срби (многи) смо повезани и родбински, поготово што смо или би требали да будемо браћа и сестре у Христу која би требали да се воле и све раде уз љубав Божију.
  Па ако јесмо православни хришћани, онда брате Павле прво брата Мирољуба прекори очи у очи, па ако не иде онда у присуству сведока, ако и она не послуша, тек онда јавно. Урадио?
  Текст је написан са великом дозом мржње. Шта је православно у томе?
  Кад се тако нешто ради добијамо три непријатеља, човака кога нападамо, читаоца и Бога.
  Можемо причати о делу неког човека али називати га погрдним именима није ок.
  Да ниси ти безгрешан или било ко од нас?
  Шта ми о теби знамо?
  Имаш ли породицу?
  Да ли се редовно исповедаш и причешћујеш?
  Дај нам пример доброг православног хришћанина да те следимо.
  Да, знамо ми Мирољуба и пратимо га већ 10 година. Он има жену и децу која га воле, промовише неке добре особине код деце и не позива никога у секту (ако могу нешто рећи у одбрану).
  Деца која га слушају онда нека траже свој пут у својој православној вери. Што се хране и медицине тиће, брате Павле изгелда да ниси упућен у ствари које се дешавају или си ти део екипе која верује да се за сваку кијавицу мора преписати антибиотик и вакцина. Нема ништа лоше у здравој храни коју својим рукама гајиш. Ја то радим.
  Свако има разум па нека расуђује.
  То око Душановог царства је цикуска представа слично прелетачевићу – кандидата за председничког Србије.
  То што Мирољуб није изгледа активни православац?…. па читали смо кљиге Скота Пека – Пут којим се ређе иде или Оскара Шелбаха. То су одличне кљиге из којих сваки православац може понешто добро да извуче. Тако и наш посрнули брат Мирослав има доста тога правилног у томе што говори. Нисам чуо да је некоме причао да не иде у православну цркву, да се не исповеда и не причешћује, али има и доста изговорених контрадикторности, као оно ’бежи од куће и лажи родитеље’ итд…
  Моја закључак је, имамо разум да расуђујемо али неби требали да осуђујемо, ту постоји битна разлика.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here