Подигнута оптужница против Гуцатија и Харадинаја

Поделите:
Специјализовано тужилаштво Косова са сједиштем у Хагу поднијело је Специјализованим вијећима оптужницу против шефова Удружења ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, који су ухапшени и изручени крајем септембра због објелодањивања повјерљивих докумената из тог тужилаштва, међу којима су и имена потенцијалних свједока.

Стриктно повјерљива оптужница је поднесена судији за претходни поступак 30. октобра на потврђивање – наводи се у поднеску тужилаштва који се противи захтјеву бранилаца Гуцатија да му буде укинут притвор.

Тужилаштво је овим поднеском затражило да жалбено вијеће одбаци жалбу Гуцатијевих адвоката на првостепено рјешење којим је судија за претходни поступак 27. октобра одбио захтјев за његово хитно пуштање на слободу уз јемство.

У одговору на жалбу одбране, који је данас објављен, тужилаштво је навело да жалбено вијеће треба да жалбу одбаци по кратком поступку, јер не садржи аргументе који би показали било какву грешку већ донесеној одлуци.

– И даље постоји ризик да ће Гуцати ометати напредак поступка и починити нова кривична дјела – навело је тужилаштво.

Ово је трећа оптужница за коју се зна да је поднесена Специјализованим вијећима, познатијим као Суд за злочине ОВК, преноси Танјуг.

Гуцати и Харадинај, који су ухапшени због застрашивања свједока у поступцима који ће бити вођени пред судом у Хагу, су у притвору у Хагу.

Гуцатију, као и Харадинају притвор је одређен због опасности да би могли да побјегну, да ометају предстојеће кривичне поступке пред Специјализованим вијећима против припадника ОВК, као и да ће поновити кривична дјела за која су већ осумњичени преноси Срна.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here