Погледајте шта Мирослав Лазански мисли о отварању канцеларије руског Министарства одбране у нашој земљи (ВИДЕО)

Поделите:

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански објаснио је да је отварање канцеларије руског Министарства одбране у нашој земљи део војно – техничке сарадње.

Ми имамо крупне борбене системе совјетског и руског порекла и наравно да се поставила потреба да буду присутни технички стручњаци, официри, инжињери руски који могу ту технику да одржавају, виде у каквом је стању, евентуално да дају савете нашим стручњацима. Потпуно је нормално да се отвори та канцеларија – рекао је Лазански за Пинк.

Како је додао, наша авијација, ловачка је базирана на миговима 29, оклопне јединице имају тенкове М-84, који су опет деривација руског тенка Т-72, артиљерија има самоходне хаубице 122 које су совјетске производње, противавионски системи су сви руског порекла…

Наравно да морате да имате некога ко ће све то да прати. Руски произвођачи дају и гаранцију. Не можете ни један руски систем да подвргнете модернизацији без дозволе и да би се продужили ресурси мигова потребна је сагласност њиховог произвођача. Тако да је ово потпуно логично – објаснио је Лазански.

Упитан да ли је отварање те канцеларије, како неки коментаришу баланс са канцеларијом НАТО, он каже да то не би тако гледао.

Ако би тако гледали, то би онда требало бити канцеларија за ОДКБ. По структури и интегративним процесима ОДКБ никада није био на том нивоу као НАТО. НАТО је много чвршћа војно-политичка организација. Канцеларија ОДКБ би био пандам канцеларији НАТО, али ово није – рекао је Лазански.

Говорећи о посети председника Русије Владимира Путина Србији, истакао је да датум није ни био прецизиран, те да су односи две земље одлични.

Добро је што Лавров долази у Београд, ово је већ друга његова посета ове године – нагласио је Лазански и подсетио да је Путин био у Србији у последње три, четири године три пута.

То, како је закључио, говори да су односи Србије и Русије одлични да имају континуитет и рацио.

Говорећи о сукобу у Нагорно-Карабаху, Лазански каже да „Турска у региону Кавказа може да иде онолико далеко колико јој то Москва дозволи“.

Азербејџан се чува да уђе са војском на територију саме Јерменије – каже Лазански.

Лазански је нагласио да Москва има добре односе и са Јерменијом и са Азербејџаном.

Уколико се ратне операције наставе, Азербејџан може да изађе као победник јер је и бројчано, економски и војнички јачи – сматра Лазански.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here