Полиција у Берлину покушава да растера демонстранте, учесници протеста узвраћају петардама и бакљама

Поделите:
Берлинска полиција, појачана полицијским јединицама из целе Немачке, размештена данас у већем делу централног Берлина, употребила је водене топове на демонстрантима који су протестовали против рестриктивних мера владе.

Из полиције је саопштено да су се демонстранти оглушили о упозорења да ставе маске и одржавају прописану физичку дистанцу.

Након интервенције воденим топовима полицајци су утрчали међу демонстранте и неколицину привели, а демонстранти су узвратили петардама и бакљама, пренео је АП.

У немачком Бундестагу посланици се данас изјашњавају о предлогу закона који би немачкој влади омогућио да самостално уводи антиепидемијске рестрикције, без претходног одобрења парламента.

Влада је забранила окупљања, заштитне ограде постављене су око државних институција у случају да се демонстранти оглуше о владину забрану, али ипак, велика група људи окупила се још јутрос код Бранденбуршке капије, недалеко од парламентарног здања и само је неколицина имала заштитне маске и придржавала се прописане физичке дистанце.

Иако већина Немаца прихвата и поштује најновије мере владе, критичари тврде да би усвајање новог закона дало влади Немачке превелика овлашћења у угрозило грађанска права Немаца с обзиром да ће се мере доносити без претходног одобрења Бундестагу.

На протестима у Берлину су ношени натписи међу којима и један на којем пише “Вратите нам наше животе”.

Ултрадесничарска Алтернатива за Немачку упоредила је такав закон са Актом о одобрењу (влади) из 1933. године које је донео Хитлеров нацистички режим, пренео је Ројтерс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here