ПОСВЕТИТЕ ПАЖЊУ ГЕНЕТИЦИ У ТРУДНОЋИ: Сазнајте прошлост и будућност вашег детета

Поделите:

ПОСВЕТИТЕ ПАЖЊУ ГЕНЕТИЦИ У ТРУДНОЋИ: Сазнајте прошлост и будућност вашег детета
Kолико сте пута претурали по старим, црно-белим фотографијама и тражили сличност са блиским сродницима, покушавали у младaлачким цртама своје баке да пронађете себе? Да ли вам се догодило да неки познаник ваших родитеља, кога сусрећете први пут прокоментарише да личите на њих? Засигурно једна од најлепших ствари родитељима чија је беба на путу, јесу разговори и размишљања о томе како ће њихово дете изгледати и чије ће особине покупити.


Ипак породично стабло, осим лепих ствари, може донети и неке не тако пријатне у живот парова који очекују дете, па се осим физичког изгледа предака, може наследити нека ретка генетска болест, склоност ка алкохолизму, психичким растројствима и најразличитијим поремећајима понашања.
Питате се како је то могуће? Тајна је у ДНK, генима и хоромозомима
ДНK човека може нам открити невероватно много информација о човеку, а гени могу прескакати неке генерације и испољавати се на неким генерацијама. Из дела молекула ДНK састављен је ген, док хромозом чини читав молекул ДНK.
Интересантан је податак да свака особа има више од 20 хиљада гена, готово је немогуће израчунати колико комбинација истих постоје, али оно што је сасвим извесно и тачно, јесте да они у збиру као резултат дају генетски склоп особе, који се од човека до човека разликује и због тога не постоје два иста човека на планети земљи.


Гени су распоређени у линији, имају дефинисан распоред и величину на хромозомима и свако одступање од тих правила је у ствари генетска мутација.
Ген је у ствари најбоља веза са историјом, јер ако посматрамо у том контексту они преносе поруке са генерације на генерацију. Стручњаци су установили да се мутације на полним ћелијама могу наследити и пребацити на потомке, за разлику од полних, мутације и грешке у свим осталим ћелијама у људском телу нису наследне, али могу изазвати грешке и прекиде у одвијању ћелијских функција или изазвати смрт ћелије.
Све ћелије у људском телу носе назив соматске ћелије, чине их 23 пара хромозома, тачније 46 хромозома. Мушкарци и жене имају идентичних 22 пара хромозома, а последњи 23 пар одрђује ког ће пола особа бити.
Свима су познате лекције из биологије у којима се помињу XX хромозоми за особе женског пола и XY хромозоми за мушкарце, али је мање познато да Y хромозомима много мање гена од женског X хромозома, па тако и настају разлике у психичким и физичким особинама између полова.
Желите здраву бебу? Посветите се генетици вашег плода
Прича о генетици има две стране медаље, уколико очекујете потомство важно је не игнорисати ни једну. Медицина је омогућила да проверите генетско здравље свог детета, пре него што се роди, а револуција у овој науци омогућава да већ у десетој недељи од зачећа добијете увид у генетску слику плода.
Сигурно сте и раније чули за инвазивни и неинвазивни пренатални тест. У инвазивне провере спада хориоцентеза, амниоцентеза и кордоцентеза. Поборници истих и званична медицина тврде да ове интервенције нису опасне и да се мали број побачаја углавном догоди код плодова који су имали неке аномалије. Без обзира на мишљење стручњака, нико при свести не може рећи да је пријатно да вас неко убоде великом иглом у трбух тик поред вашег плода или кроз грлић материце. Жене које су обавиле ове третмане, кажу да није угодно, али није ни болно, као да ниво стреса приликом овог захвата достиже максимум. Резултати које дају ове инвазивне методе су доста прецизни, али им је мана што се обављају у већ одмаклој трудноћи, па је уколико се детектују неке аномалије плода, трудницама теже да рационално одлуче о будућим поступцима.


Насупрот инвазвним методама, постоји и неинвазивни пренатални тест. Предност неинвазивног пренаталног тестирања је у томе што се тестови могу урадити већ у десетој недељи трудноће, а довољан је узорак крви мајке за анализу. Симболично вађење крви, без ултразвука, гинеколога, сестара, огромних игала, исцрпним разговорима са генетичарима. Само мала количина крви извсене мајке.
Неинвазивни пренатални тест можете обавити, иако ваш лекар не уочи неке индикације или генетске аномалије, а желите да будете сигурни у развој свог плода. За сада наш здравствени систем није усвојио ову методу, али се анализе могу извести у приватној режији.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here